Connect with us

Administratie/politica

Fără drumuri la ghișeu pentru tulceni

Published

on

Proiectele de digitalizare a administrației din județul Tulcea se apropie de final: cetățenii tulceni ar putea scăpa de chinul deplasării până la ghișeele autorităților, și asta chiar de la finalul anului acesta.

„Prin acest proiect ne-am propus să venim în sprijinul cetățenilor județului nostru, să creăm cadrul necesar accesibilizării serviciilor publice asigurate de administrația publică județeană. Am vizat o abordare strategică a digitalizării la nivelul județului nostru, iar rolul nostru a fost acela de a sprijini primăriile din județ să absoarbă fonduri europene pentru digitalizarea serviciilor publice. Organizarea și procedurile selecției de furnizori au fost în responsabilitatea fiecărei instituții în parte“, a arătat Horia Teodorescu, Președinte al Consiliului Județean.

Săptămâna trecută, George Anghel, cel care a coordonat timp de zece ani proiectul național Ghiseul.ro, a prezentat, la București, stadiul implementării proiectelor de digitalizare a primăriilor din județul Tulcea, arătându-se optimist privind șansele ca tulcenii să scape într-un final de epopeea drumurilor la instituții și de cozile la ghișee. Mai mult, spune el, Tulcea ar putea chiar deveni cel mai digitalizat județ din România. Finanțarea din fonduri europene (în cadrul mecanismului financiar ITI Delta Dunării) a deblocat și drumul spre modernizarea primăriilor, astfel încât în momentul de față 28 din cele 51 de unități administrativ – teritoriale din județ au proiecte de digitalizare aflate în derulare. Regulile europene impun finalizarea implementării proiectelor până în decembrie 2023, astfel încât există șanse mari ca tulcenii să poată rezolva, foarte curând, problemele cu administrația‚ de acasă, sau chiar de pe telefon.

Șapte furnizori de servicii digitale au conlucrat pentru a muta în online administrația tulceană. Dintre soluțiile oferite, cea mai apreciată în cadrul Conferinței desfășurate la București a fost platforma Conectx. Aceasta a obținut locul întâi la 15 dintre cele 28 de licitații. George Anghel, care coordonează proiectul Conectx împreună cu Gabriel Al Baba, spune că această platformă, care seamănă cu un cont de email, vine cu multe beneficii. Printre acestea, cel mai important este prețul mic, dar și ușurința în utilizare. Practic, atât cetățenii cât și funcționarii vor putea accesa acest instrument chiar de pe telefoanele mobile. Platforma va oferi acces la toate serviciile publice, nu numai plăți, ci și cereri, solicitări, avize și autorizații. Pentru administrație, asta va însemna economii de sute de mii de euro în consumabile iar pentru cetățeni o experiență comodă, civilizată și rapidă a interacțiunii cu autoritățile.

„În momentul în care am ajuns la primăriile de comună, registratura instituțională era pe hârtie, într-un caiet. Cetățenii trimiteau documente personale către adrese de yahoo. Nu exista arhivă electronică sau semnături electronice, calificate, pentru toți angajații”, explică Gabriel Al Baba.

„Prin proiectele europene, astăzi au ajuns să folosească registraturi electronice automatizate, arhive electronice, identitate electronică și bineînțeles, să pună la dispoziția tuturor cetățenilor din țară sau din străinătate servicii publice de calitate și securizate”, continuă Al Baba. Al Baba consideră că platforma Conectx aduce tulcenilor o digitalizare concretă și beneficii imediate: „Am reușit un proces de digitalizare concret și rapid. Comunele din ITI Delta Dunării sunt astăzi singurele din România care au reușit să aducă o tehnologie atât de avansată și securizată. Obiectivul nostru ca furnizor de soluții tehnologice este să vedem cum reușim să facem acest lucru posibil și pentru celelalte localități din România”.

George Anghel crede că există șanse mari ca și celelalte unități administrativ- teritoriale din Tulcea să digitalizeze serviciile cu cetățenii până în 2025. „Din experiența noastră, atunci când peste 50% din unitățile administrativ – teritoriale ale unui județ aleg să digitalizeze serviciile, celelalte le urmează la scurt timp. Prin acest proiect, toate primăriile din județ au spații virtuale create și dispun de căsuțe de mail proprii. Din acest moment, mai este doar un pas până când restul de 23 de unități administrativ – teritoriale vor trece în online”, a arătat expertul.

Actualitate

Mariana GÂJU: Împreună pentru o cauză nobilă!

Published

on

Primarul comunei Cumpănă a transmis un mesaj de suflet pentru locuitori și persoanele care pot ajuta familiile aflate în necaz:

„Dragi locuitori ai comunei Cumpăna, dragi prieteni.Așa cum probabil ați auzit deja, la data de 25.08.2024 pe strada Nucilor nr. 47 a avut loc un incendiu în urma căruia acoperișul casei în care locuiesc două familii a ars în totalitate.

Noi am demonstrat în nenumărate rânduri, că suntem o mare familie care se ajută reciproc la nevoie, apelăm și de această dată la generozitatea dumneavoastră, a oamenilor cu suflet mare, pentru a-i ajuta cu orice este omenește posibil.

Nu considerați apelul nostru o obligație. Este doar o rugăminte, un apel umanitar pentru o familie aflată în mare necaz.

Cei care doresc să doneze o pot face în contul :

RO31RNCB0600179720240001

TITULAR CONT: IGNAT GRAFIRA

Persoană de contact pentru o altă formă de sprijin este doamna ENACHE ANIȘOARA, care poate fi contactată la numărul de telefon:0729040555.

Vă mulțumim anticipat.

ÎMPREUNĂ PENTRU O CAUZĂ NOBILĂ!

Cu deosebit respect și mulțumiri,

MARIANA GÂJU

Primarul Comunei Cumpăna”.

Continue Reading

Actualitate

Jucării, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii, contrafăcute, în valoare de peste un million de lei, reținute de inspectorii vamali

Published

on

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța au reținut aproximativ 12 000 bucăți jucării, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii, susceptibile de a fi contrafăcute. Bunurile au o valoare totală de aproximativ 1.100.000 lei și au fost descoperite ca urmare a controlului efectuat asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în București.

În data de 26 august 2024, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța – Direcția Regională Vamală București au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în București.

Ca urmare a controlului, inspectorii vamali au descoperit aproximativ 12.000 bucăți jucării, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru mai multe mărci protejate la nivel internațional. Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 1.100.000 lei.

În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor.

 

 

Sursa: Autoritatea Vamală Română

Continue Reading

Actualitate

Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) a recepționat, în orașul Murfatlar, 16 locuinţe pentru tineri, destinate închirierii

Published

on

Locuințele (apartamente cu 2 camere) au fost construite în amplasamentul din strada General Vasile Milea fn, zona Stadion, pe un regim de înălţime P+2E+M (parter+2 etaje+mansardă), valoarea investiției fiind de 3.493.32,60 lei (inclusiv TVA).

Până în prezent, în județul Constanța, ANL a finalizat, în cadrul aceluiași program, 1.696 de unități locative în localitățile: Constanța (554), Basarabi (96), Medgidia (96), Cernavodă (104), Ovidiu (96), Mangalia (156), Eforie Nord (60), Cumpăna (128), Costineşti (64), Hârşova (96), Valu lui Traian (52), Techirghiol (24), Cogealac (24), Năvodari (64), Mihail Kogălniceanu (58) și Murfatlar (24).

Programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenției de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să întocmească listele de repartiţii.

În prezent, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriași, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare de la instituții financiare autorizate, inclusiv cu garanția statului, sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.

Sumele necesare finanțării programului se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), din bugetele locale, precum și din alte surse legal constituite.

Continue Reading

Actualitate

Indemnizația socială pentru pensionari nu scade sub 1.281 de lei!

Published

on

Începând cu 1 septembrie 2024 toți pensionarii beneficiari de indemnizație socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării. În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferența se suportă de la bugetul de stat. Asta înseamnă că, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării, niciun pensionar nu va primi mai puțin de 1.281 de lei.

Ca și până acum, în cazul indemnizației sociale pentru pensionari drepturile se evidențiază distinct pe talonul de pensie, astfel:

  • cuantumul rezultat în urma recalculării
  • suma de plată care nu poate fi mai mică de 1.281 de lei
Indemnizația socială rămâne 1.281 de lei până la sfârșitul anului 2024. Aceasta crește anual prin legea bugetului de stat și a fost instituită prin Ordonanța 6/2009 sub forma unei pensii sociale minime garantate. În indemnizația socială sunt în acest moment 1.044.668 de pensionari, iar în urma recalculării bazate pe contributivitate rămân în indemnizația socială 953.776 de pensionari (începând din septembrie).

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222