Connect with us

Cultura/Educatie

Facultatea de Arte organizează primele acţiuni din cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului “Primăvara artelor”

Published

on

Facultatea de Arte a Universităţii Ovidius din Constanţa organizează, în perioada 1 martie – 30 aprilie 2021, prin Centrul de Cercetare ştiinţifică şi Creaţie artistică “Euxin”, cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului “Primăvara artelor”.

Primul eveniment programat este workshopul intitulat “Redescoperim muzeul”, care se va desfăşura miercuri, 10 martie 2021, de la ora 13.00, la Muzeul de Artă Constanţa.

La activitate vor participa masteranzi din anul I ai specializării Educaţia Vizuală prin Studiul Peisajului şi Figurii, din cadrul Facultăţii de Arte. Grupul de lucru va fi coordonat de lect. univ. dr. Lelia Rus-Pîrvan, lect. univ. dr. Alexandru Şerbănescu şi conf. univ. dr. Sînziana Romanescu.

“Scopul acţiunii este de a valorifica fenomenul reproducerii după mari maeştri, utilizat cu scop didactic de-a lungul vremii şi care s-a perpetuat în marile muzee ale lumii. Această practică este o tradiţie veche, devenită recurentă în epoca modernă, prin care artiştii în formare analizează marile capodopere artistice, replicând compoziţii, tehnici şi experimentându-le într-un mod personal. Pe de o parte, această practică reprezintă un exerciţiu necesar în ceea ce priveşte deprinderea meşteşugului artistic, pe de alta, aduce o importantă contribuţie la educaţia estetică”, declară prof. univ. dr. DANIELA VITCU, decanul Facultăţii de Arte

Joi, 11 martie 2021, festivalul continuă cu workshop-ul “Modele orientale în pictura interbelică românească”, la care vor participa masteranzii anului al II-lea de la specializarea Educaţia Vizuală prin Studiul Peisajului şi Figurii, coordonaţi de lect. univ. dr. Lelia Rus-Pîrvan, lect. univ. dr. Cristina Gelan şi conf. univ. dr. Sînziana Romanescu.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 10.00, la Muzeul de Artă din Constanţa.

Scopul întâlnirii este acela de a le oferi participanţilor posibilitatea să studieze după mari artişti români interbelici, precum: Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu, Gheorghe Pătraşcu, ce au valorificat în operele lor motive orientale.

Muzeul de Artă Constanţa deţine o valoroasă colecţie în acest sens, oferindu-le participanţilor oportunitatea de a reflecta asupra multiculturalităţii spaţiului dobrogean, ce reprezintă o sursă inepuizabilă de inspiraţie artistică.

Acţiunea se desfăşoară în colaborare cu Centrul pentru Educaţie Interculturală Constanţa, înfiinţat prin implementarea proiectului “Centrul pentru Educaţie Interculturală (C.P.E.I.C.)”, de Muzeul de Artă Constanţa, în parteneriat cu Centrul Naval Naţional pentru Studii şi Iniţiativă în Educaţie, Sport şi Tradiţii din Constanţa şi International Organization for Democracy and Human Rights din Norvegia, în perioada mai 2015 – aprilie 2016.

sursa foto: UOC

Actualitate

Marea Neagră în cartografia europeană

Published

on

Iubitorii de istorie şi cartografie sunt invitaţi la vernisajul expoziției ,,Mapping the Black Sea – Marea Neagră în cartografia europeană”, care va avea loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, joi, 24 iunie, ora 12:00.

Expoziția este organizată în cadrul proiectului Black Sea Archaeology, History and Culture Portal, care are ca parteneri Municipiul Nessebar, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Cea mai veche dovadă cartografică a coastei Mării Negre aparține antichității și este o hartă realizată pe o bucată de piele, care se referă la perioada anilor 230-240 p.Chr. Aceasta a fost descoperită în timpul săpăturilor arheologice la cetatea Dura Europos de pe râul Eufrat, din Siria. Ea este anterioară așa-numitei Tabula Peutingeriana (secolul al IV-lea p.CHr.), un itinerar sau ghid produs de inginerii romani.

Abraham Ortelius a fost printre primii europeni care au creat hărți istorice, inclusiv una a Mării Negre. Concepte ale coastei Mării Negre în secolele XVI-XVIII au apărut în lucrările multor cartografi europeni, în bresle de cartografi și ateliere.. Expoziția, va putea fi vizitată în perioada 24 iunie – 29 august 2021, la etajul al II-lea al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, iar după vernisare și pe website-ul www.arhicup.com.

.

 

Continue Reading

Actualitate

Concursul „Fascinația Mării” a ajuns la ediţia a VIII-a

Published

on

Cercul Militar Constanţa împreună cu Cenaclul Literar „Mihail Sadoveanu” organizează, în perioada 18 iunie – 29 octombrie 2021, ediţia a VIII-a a Concursului Naţional de Creaţie Literară „Fascinaţia Mării”. Artiștii sunt așteptați să transmită imaginea metaforică a „fascinaţiei mării”,  până la data de 31 august 2021.

Concursul cu tema „Marea şi oamenii” este structurat pe două secțiuni. Prima secţiune este de proză scurtă (două schiţe, cu maxim două pagini fiecare), iar cea de-a doua secţiune este de poezie (două poezii).

La concurs, pot participa toţi creatorii de gen din cercurile militare, instituţiile militare de învăţământ, unităţile militare şi alte instituţii de cultură din afara Ministerului Apărării Naţionale.

Lucrările se trimit, în format electronic, la adresa de e-mail: cerculmilitarconstanta@navy.ro sau pe CD/DVD la adresa: Cercul Militar Constanţa, str. Fulgerului nr. 99, Cod poștal 900218, Constanţa, cu menţiunea „Pentru concurs Cerc Militar 2021”.

Pentru mai multe informații despre participarea la Concursul Naţional de Creaţie Literară „Fascinaţia Mării”, puteţi consulta regulamentul.

 

Sursa: Forţele Navale Române

Continue Reading

Cultura/Educatie

Programul Teatrului de Stat Constanța din acest weekend a fost modificat

Published

on

Spectacolele care fuseseră programate în acest weekend la Teatrul de Stat Constanța – “Ziua Z” și “8 Tați” – au fost suspendate din cauza accidentării unui actor care face parte din ambele distribuții.

Cele două spectacole care au fost programate sunt “Memoria apei” și “Crima din strada Lourcine”. În acest moment mai pot fi cumpărate bilete doar pentru spectacolul “Memoria apei” de sâmbătă, ora 19:00, cel de duminică fiind sold out.

Sâmbătă, 19 iunie, ora 19:00, “Memoria Apei”, un spectacol de Vladimir Anton – regia artistică, traducerea și adaptarea, după un text al scriitoarei englezoaice Shelagh Stephenson. Scenografia: Maria Miu, asistent scenografie: Diana Sav, lighting design: Lucian Moga. În distribuție: Laura Iordan Adrian, Dana Dumitrescu, Alina Manţu, Georgiana Rusu, Andu Axente, Liviu Manolache

Trei surori se întâlnesc, după mulți ani în care nu s-au văzut, rememorând întâmplări din copilărie, reînviind rivalități și certuri vechi, ceea ce dă naștere unor scene de un umor savuros. Fiecare dintre surori se află în câte o relație și fiecare relație este într-un moment de criză. Conflictele sunt alimentate de alcool și marijuana, astfel ieșind la iveală frustrări și adevăruri pe jumătate conștientizate sau blocate cu bună-știință.

Duminică, 20 iunie, tot de la ora 19:00, aveți ocazia să vizionați spectacolul “Crima din strada Lourcine” o comedie muzicală de Eugène Labiche, traducere Violeta Popa, regia Vlad Cristache, scenografia Mădălina Niculae și Andreea Tecla, muzica originală Tibor Cári.

În distribuție: Marian Adochiței, Andrei Cantaragiu, Florina Stănculeț, Andrei Bibire, Ștefan Mihai. Ei sunt acompaniați live de formația alcătuită din pianista Elena Gatcin, clarinetistul Marian Gănescu și percuționistul Valentin Tănase.

Divertisment autentic, de cea mai bună calitate; o poveste delicioasă, de roman polițist, în care comicul de situație se combină cu o dinamică excelentă a personajelor; un decor colorat, de Belle Epoque, plin de elemente surprinzătoare; un band care, răspunzând la indicațiile dirijorale ale personajelor principale, acompaniază live actorii; suspans și tensiune, dar mai ales haz, de care avem cu toții nevoie.

sursa foto: Teatrul de Stat Constanța

Continue Reading

Cultura/Educatie

Elevii militari, în stagiu de practică la navele militare

Published

on

Elevii militari, în stagiu de practică pe navele militare ale Forțelor Navale Române. La fel ca în fiecare an, viitorii militari au ocazia să studieze și să își pună în aplicare cunoștințe dobândite sub îndrumarea personalului militar specializat.  

Elevii din anul al II-lea de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale desfășoară, în perioada 14 iunie – 14 iulie, stagiul de practică la unități de nave din porturile militare Constanța, Mangalia, Tulcea și Brăila.

În funcție de specialitățile studiate în cei doi ani de școală, elevii militari sunt repartizați la posturile de luptă, sub îndrumarea personalului militar specializat, pentru a-și pune în aplicare cunoștințele.

Stagiul de practică la bordul navelor militare reprezintă penultima treaptă pe care viitorii tehnicieni militari o au de parcurs înainte de examenul de certificare profesională și, firește, de absolvire.

Chiar și în condițiile restricțiilor și limitărilor impuse de pandemia de coronavirus, Statul Major al Forțelor Navale și Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale depun toate eforturile necesare pentru desfășurarea optimă a instruirii fiecărei noi promoții de maiștri militari de marină.

sursa foto: Forțele Navale Române

Continue Reading

Nordis Hotels

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222