Fundaţia Health Action Overseas (HAO) derulează în Romănia un proiect dedicat tinerilor cu dizabilităţi, cu scopul creşterii accesului pe piaţa forţei de muncă, prin aplicarea unor măsuri optime în procesul de ocupare a acestora.
Datorită proiectului LEAD, firmele interesate să se implice în îmbunătăţirea situaţiei privind ocuparea tinerilor cu dizabilităţi vor beneficia de informare şi consultanţă în domeniul angajării asistate, de cursuri de formare pentru specialişti în angajare asistată, precum şi de un ghid de bune practici în angajarea tinerilor cu dizabilități.
„În condiţiile în care deficitul de forţă de muncă, cel puţin în anumite domenii este o problemă reală, orientarea către tineri cu dizabilităţi poate fi o soluţie potrivită, mai ales că statul oferă o serie de facilități fiscale, deloc de neglijat, pentru angajarea acestora. Mai mult, apelând la programul nostru de angajare asistată, serviciile de recrutare, pre-screening şi de formare şi sprijin la locul de muncă sunt oferite gratuit. În plus, companiile îşi reduc semnificativ riscul privind selecția nepotrivită a angajatului, întrucât specialiştii noştri realizează o analiză detaliată a locului de muncă şi a postului pentru a asigura o potrivire între necesitățile angajatorului şi abilitățile şi competențele potențialului angajat”, afirmă Nicolae Dobrescu, director executiv al HAO şi managerul proiectului LEAD (Labour market Employment for young Adults with a Disability).
Proiectul este cofinanţat din EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment şi este implementat de un consorţiu transnaţional condus de către HAO, din care mai fac parte parteneri din: Lituania, Portugalia şi Marea Britanie, în calitate de partener expert.
Pentru a aplica cele mai potrivite măsuri şi pentru a adapta corect modelul britanic la specificul fiecărei ţări, s-a pornit de la situaţia ocupării pe piaţa muncii a tinerilor cu dizabilităţi.
Astfel, în România, potrivit concluziilor raportului naţional realizat în cadrul LEAD, una dintre principalele carențe în privinţa accesului pe piaţa muncii o constituie necunoaşterea potenţialului persoanelor cu dizabilităţi și, de aici, lipsa orientării profesionale corespunzătoare. Pentru a contribui la rezolvarea acestor probleme, comune celor trei țări, în fiecare există câte un Centru de Servicii de Angajare Asistată şi un Centru de Resurse în Angajare Asistată, unde tinerii cu dizabilităţi beneficiază de: profilare vocaţională, consiliere pentru creșterea încrederii în sine, instruire și dezvoltarea abilităților, pregătire în vederea angajării, sprijin la locul de muncă şi în afara lui.
Sursa: hao.org.ro