Connect with us

Cultura/Educatie

Expoziții inedite, marca MINAC

Published

on

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) duce Constanța la Făgăraș și „Podul de la Cernavodă” la vila „Florica” a Brătienilor!

Cu alte cuvinte … expoziții:

Miercuri, 17 august 2022, ora 13:00, în colaborare cu Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, MINAC vernisează expoziția de fotografii Salutări din Constanța. Această prezentare a orașului nostru este completată de expoziția de grafică și tehnici alternative fotografice ale artistei plastice constănțene Mihaela Florescu.

Peste două zile, MINAC, în colaborare cu Muzeul Național Brătianu, aduce un omagiu politicianului I.C. Brătianu și inginerilor Ionel și Vintilă Brătianu, care au lucrat pentru și la construirea Podului „Carol I” de la Cernavodă. Expoziția foto documentară Amprenta Brătienilor în Dobrogea – Podul „Carol I” de la Cernavodă realizată de MINAC, completată de expoziția de pictură, grafică și tehnici alternative fotografice ale artistei plastice Mihaela Florescu, va fi vernisată joi, 19 august 2022, ora 12:00, în casa Brătienilor de la Florica, la Muzeul Național Brătianu.

Cultura/Educatie

O nouă săptămână de spectacole la Teatrul pentru Copii și Tineret Căluțul de Mare

Published

on

Teatrul pentru Copii și Tineret Căluțul de Mare a pregătit noi spectacole ce vor avea loc în săptămâna 18 – 24 martie. Iată care sunt acestea! 

MARȚI, 19.03.2024, ORA 10.30
(Spectacol în deplasare în localitatea LUMINA)
RĂȚUȘCA CEA URÂTĂ, după H.Ch. Andersen
Regia și scenariul: Valentin Dobrescu
Scenografia: Valentin Dobrescu
Muzica: Radu Alin Macovei Moraru
Vârstă: 3-10 ani
In distribuție: Rovena Paraschivoi, Andrei Stroescu, Claudia Brădescu, Arina Cojocaru/ Cristian
Mitescu, Ion Ciolan

JOI, 21.03.2024, ORA 10.00
(Spectacol cu păpuși dedicat ZILEI INTERNAȚIONALE A MARIONETEI)
JACK ȘI VREJUL DE FASOLE, după Joseph Jacobs
Regia și scenariul: Geo Balint
Scenografia: Gina Tărășescu-Jianu
Muzica: Ciprian Manta
Vârsta: 3+
In distribuție: Rovena Paraschivoi, Daniela Vlad, Claudia Brădescu, Tiberiu Roșu, Cristian Mitescu,
Arina Cojocaru/ Grațian Prisacariu și Ion Ciolan.

VINERI, 22.03.2024, ORA 18.00
NUNTĂ, CAUT MIRE ȘI MIREASĂ… (spectacol pentru tineret, etapa de vârstă 12+)
-text de Sergiu Bucur, după o idee aparținând lui Arkadi Arkanov și Grigori Gorin
Regia artistică: Aurel Palade
Scenografia: Elena Cozlovschi
Muzica: Vlad Crețu
In distribuție: Denisa Iova, Sergiu Bucur, Emanuel Cristoiu, Rovena Paraschivoi, Radu Niculescu,
Cătălina Oțeleanu, Adi Gheo, Inga Marcu, Tiberiu Roșu, Clara Ghiuvelechian, Dan Cojocaru, Daniel
Minciună, Andrei Stroescu, Lică Gherghilescu, Leticia Albu, Grațian Prisacariu, Ion Ciolan

DUMINICĂ, 24.03.2024, ORA 10.30
JACK ȘI VREJUL DE FASOLE, după Joseph Jacobs
Regia și scenariul: Geo Balint
Scenografia: Gina Tărășescu-Jianu
Muzica: Ciprian Manta
Vârsta: 3+
In distribuție: Rovena Paraschivoi, Daniela Vlad, Claudia Brădescu, Tiberiu Roșu, Cristian Mitescu,
Arina Cojocaru/ Grațian Prisacariu și Ion Ciolan

Continue Reading

Cultura/Educatie

Salvarea și conservarea patrimoniului din lada de zestre a satului dobrogean

Published

on

Joi, 14 aprilie, directorul Muzeului de Artă Populară Constanța, dr. Florentin Sîrbu și dr. Cerasela Dobrinescu, șef secție Patrimoniu Cultural Național, s-au deplasat în teren, la Slava Cercheză (județul Tulcea) în vederea identificării și selectării unor obiecte cu valoare de patrimoniu etnografic specifice etniei rușilor lipoveni.
Cu acest prilej, au fost colectate din teren peste 100 de obiecte (piese de port, obiecte de cult, instrumente muzicale, obiecte de uz gospodăresc, unelte), care au fost donate de doamna Irina Mihailov, cea care în anul 1978 a pus bazele ansamblului artistic „Slaveanka”, iar în anul 1990 s-a numărat printre fondatorii Comunității Rușilor Lipoveni din Slava Cercheză.
Obiectele donate, unele inedite pentru muzeul constănțean, vor fi incluse în expozițiile viitoare dedicate etniilor dobrogene. Activitatea face parte din proiectul cultural „Salvarea și conservarea patrimoniului din lada de zestre a satului dobrogean”, care urmărește identificarea și achiziționarea din teren a unor obiecte etnografice, în vederea completării colecțiilor muzeale și a protejării pieselor cu valoare de patrimoniu, prin asigurarea unor condiții optime de depozitare și conservare.
Mulțumim doamnei Irina Mihailov pentru gest și pentru că a înțeles importanța reprezentării într-un muzeu a etniei din care face parte!

Continue Reading

Cultura/Educatie

”Privighetoarea”, în premieră, pe scena Teatrului pentru Copii si Tineret Căluțul de Mare

Published

on

Un mărțișor cultural și muzical deosebit, pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret Căluțul de Mare din Constanța. Spectacolul Privighetoarea, o adaptare după basmul lui Hans Christian Andersen, va aduce în premieră exotismul Chinei la malul Mării Negre, în data de 17 martie, de la ora 10.30. Publicul de toate vârstele va putea urmări povestea privighetoarei, un cântec al inimii, care vorbește despre prietenia adevărată, iertare și acceptare. Iar actorii teatrului repetă de zor, sub îndrumarea regizorului Vitalie Drucec.

Emoția plutește în aer, la Teatrul pentru Copii și Tineret Căluțul de Mare din Constanța. Actorii repetă neîntrerupt zilele acestea pentru cea mai nouă premieră a lunii martie, spectacolul Privighetoarea, sub atenta îndrumare a regizorului Vitalie Drucec, maestru în artă, originar din Republica Moldova. „Privighetoarea” este o adaptare după basmul lui Hans Christian Andersen și va aduce exotismul Chinei la malul Mării Negre.

Și chiar dacă fata-privighetoare din basm nu vorbește, îi putem înțelege cântecul inimii. Povestea ei nu este numai pentru cei mici, ci și pentru oamenii mari care doresc să redevină pentru o clipă, copii. Spectacolul îi prinde pe toți în lumea magică a iluziei, populată cu împărați și oameni simpli, cu bufoni și oameni vicleni însetați de putere, ducându-și existența între mici bucurii și mari ambiții. Un tablou în fața căruia stai cu răsuflarea tăiată, ca mai apoi să fii absorbit și să te contopești cu personajele sale.

Scenografia îi aparține lui Adrian Suruceanu, costumele sunt create de Tatiana Vasilievna Popesku, iar coregrafia este semnată de Oana Lavinia Pisaroglu. Din distrubuție fac parte Denisa Iova, Cătălina Oțeleanu, Emanuel Cristoiu, Daniel Minciună, Andrei Stroescu, Dan Cojocaru/ Cristian Mitescu, Clara Ghiuvelechian, Inga Marcu și Narcisa Hanganu. Premiera spectacolului va avea loc duminică, 17 martie 2024, de la ora 10.30.

Continue Reading

Cultura/Educatie

A început simularea examenului de Bacalaureat

Published

on

Emoții pentru elevii claselor a XII-a. Astăzi a început simularea examenului de bacalaureat, cu proba de limba română, în care viitorii absolvenți de liceu își pot testa, prin rezolvarea subiectelor, cunoștințele în perspectiva examenului de bacalaureat din lunile iunie și iulie. Proba de română a început la ora 9:00. La Constanța, simularea s-a organizat în 58 de unități de învățământ, iar la probă s-au înscris peste 5600 de elevi din clasele terminale de liceu. Rezultatele vor fi comunicate individual în data de 15 martie.

Așadar, începând de astăzi și până pe 7 martie, are loc simularea examenelor naționale din anul școlar 2023 – 2024, organizată la nivel național de Ministerul Educației, cu probele scrise din cadrul examenului de Bacalaureat, pentru elevii claselor a XII-a şi a XIII-a seral/frecvență redusă.

Prima probă la limba și literatura română s-a desfășurat astăzi, începând cu ora 9.00. Mâine, 5 martie urmează proba la matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie, iar pe 6 martie se va organiza proba la alegere a profilului și specializării. Pe 7 martie avem proba la limba și literatura maternă, pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale.

Simularea se va organiza în peste 1.320 de unități de învățământ și va implica participarea estimativă a peste 146.000 de elevi. Subiectele și baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15:00, pe pagina web dedicată. Evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educație la simularea probelor Evaluării Naționale pentru clasele a VIII-a.

Rezultatele vor fi comunicate individual în data de 15 martie 2024 și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral. Notele nu se trec în catalog, însă, prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi consemnate în catalog.

Întrucât vacanța din luna februarie a fost lăsată la decizia inspectoratelor școlare județene, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali, dar și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ, elevii din 14 județe s-au bucurat de… libertate în intervalul 26 februarie – 3 martie. De astăzi însă, se reiau cursurile pentru modului IV și se încheie vineri, 26 aprilie 2024, când începe vacanța de primăvară. Prevăzută de sâmbătă, 27 aprilie 2024 și se încheie marți, pe 7 mai 2024.

Modulul V începe miercuri, 8 mai 2024 și se încheie vineri, 21 iunie 2024. Vacanța de vară începe sâmbătă, 22 iunie 2024, iar noul an școlar începe luni, pe 9 septembrie 2024.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222