Connect with us

Cultura/Educatie

Expoziţie inedită de fotografie! Cele mai frumoase instantanee ale vernisajului “Anotimpuri”, expuse la Muzeul de Artă Constanţa

Published

on

După ce a făcut înconjurul României, vernisajul “Anotimpuri” a ajuns şi la Constanţa. Expoziţia de fotografie cuprinde zeci de lucrări spectaculoase, selectate în urma unui concurs riguros în spaţiul virtual.

“Noi, în acest grup, prin administratorii care îl gestionează, avem o serie de concursuri, avem teme de fotografie, iar membrii grupului nostru pot expune în cadrul acestei pagini şi de fiecare dată, în urma voturilor primite, se stabileşte un clasament.”, declară RĂZVAN GAŞPAR, iniţiatorul proiectului

Lucrările ce aparţin unor fotografi profesionişti, dar şi amatori au fost expuse în patru săli diferite ale Muzeului de Artă din Constanţa, fotografiile fiind structurate în funcţie de anotimpul în care au fost surprinse.

“În Sinaia am făcut această poză. Ningea, mergeam spre castel şi pe alee am făcut fotografia, eram în concediu.”, spune CRISTINA NAGÎŢ, fotograf

“Am surprins mai ales păsările care mi s-au părut ceva inedit şi Marea Neagră este un peisaj de vis. Îţi place în mod deosebit iarna? Nu neapărat, dar în fotografie da.”, spune ALEXANDRA MARIA MICU, fotograf

“Un fotograf nu se poate despărţi de aparatul lui şi îmi pare rău că am făcut foarte multe drumuri prin ţară în anii trecuţi şi nu am apucat să fac poze. Şi m-am gândit că dacă îl aveam, puteam să fac o expoziţie foarte uşor. Iar de atunci nu mai plec fără aparat. Este o pasiune cumva izvorâtă din faptul că am lucrat foarte mult în domeniul filmului documentar.”, mai spune RĂZVAN GAŞPAR, iniţiatorul proiectului

Astfel, din cele aproximativ 250 de lucrări, au fost alese cele mai bune 72 de peisaje, ce au fost prezentate la Constanţa, în cadrul expoziţiei „Anotimpuri”.

“Ne bucurăm că a ajuns şi la malul mării această expoziţie despre care am auzit că a mai fost şi în alte oraşe în ţară. Lucrările sunt deosebite, cunosc şi o parte din cei care sunt în spatele lucrărilor şi sunt nişte oameni extraordinari, ca şi tot ce s-a expus aici.”, spune un participant la expoziţie

Expoziţia poate fi admirată de constănţeni, dar şi de turiştii sosiţi în vacanţă pe litoralul românesc în următoarele două săptămâni. Iar itinerariul vernisajului va continua cu oraşe precum Alexandria, Bucureşti şi, poate, Bruxelles.

Cultura/Educatie

O nouă generație de marinari a depus jurământul militar

Published

on

160 de studenți și elevi militari, din anul I, de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale au depus jurământul militar, în cadrul unor ceremonii restrânse, care au fost organizate separat, la sediile celor două instituții de învățământ din Constanța.

Studenții și elevii au parcurs de la începutul lunii septembrie până în prezent, un modul de pregătire militară generală, care s-a încheiat cu o ședință de tragere cu armamentul de infanterie din dotare. După depunerea jurământului față de Patrie, aceștia încep programele de pregătire profesională, în domeniile de studiu pentru care au optat.

La cele două ceremonii militare organizate la Constanța, au participat contraamiralul de flotilă Cornel-Eugen Cojocaru, reprezentantul conducerii Statului Major al Forțelor Navale, reprezentanți ai instituțiilor beneficiare de cadre militare din sistemul național de apărare, iar din partea elevilor și studenților marinari au fost prezenți părinți, rude și prieteni, cel mult doi aparținători de persoană.

Ceremoniile s-au desfășoarat cu respectarea strictă a normelor de protecție împotriva COVID-19, iar accesul s-a făcut doar cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare, respectiv cu purtarea în permanență a măștii de protecție și cu dovada vaccinării, a unui test COVID negativ sau a trecerii prin boală.

sursa foto: Forțele Navale Române

Continue Reading

Actualitate

,,Constanţa respiră artă” s-a întors în Parcul Arheologic!

Published

on

,,Constanţa respiră artă” o prezintă miercuri, 20 octombrie, începând cu ora 18:30, în parcul Arheologic, pe Adriana Trandafir în cel mai tulburător şi poetic recital dedicat Păsării Măiastre a cântecului românesc, Maria Tănase. Acest spectacol memorabil, a făcut istorie încă de la premiera sa din 1988, de la Teatrul Odeon. Peste ani, Maria Tănase, Adriana Trandafir şi spectacolul ,,Pasărea măiastră – Maria Tănase” şi-au păstrat tinereţea, prospeţimea şi unicitatea în tabloul cultural românesc.

Participarea la toate evenimentele proiectului se va face cu respectarea cu stricteţe a distanţării şi a restricțiile impuse de pandemie. Programul complet al activităţilor este disponibil aici.

„Constanța Respiră Artă” este un proiect organizat de Asociaţia Culturală pentru Tineret şi Copii „Art Theatre”, proiect de interes general finanțat din fonduri nerambursabile, fonduri alocate prin contractul de finanțare nerambursabilă nr. 194034/29.09.2021. Valoarea totală a proiectului este de 222.500 lei.

 

Continue Reading

Actualitate

Educația antreprenorială, financiară și juridică, materii de studiu obligatorii

Published

on

Parlamentul a votat introducerea educației antreprenoriale, financiare și juridice ca materii de studiu obligatorii, începând cu anul școlar viitor. Legea va intra în vigoare după promulgare și publicarea în Monitorul Oficial.

Propunerea legislativă, depusă la începutul anului în Parlament, a vizat modificarea Legii educației naționale nr.1/2011. Inițial, proiectul de lege propunea doar introducerea educației antreprenoriale și financiare, iar Camera Deputaților l-a adoptat în această formă la 7 septembrie 2021.

În Comisia pentru învățământ, tineret și sport de la Senat, s-a introdus un amendament cu privire la educația juridică. Luni, 18 octombrie,, în calitate de cameră decizională, Senatul a adoptat legea care prevede noi competențe-cheie pentru formarea elevului din învățământul primar și gimnazial: educația antreprenorială, financiară și juridică.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Elevii militari, în dialog cu elevii civili din clasa a VIII-a despre alegerea unui colegiu militar

Published

on

Elevii Colegiului Național de Marină “Alexandru Ioan Cuza”, coordonați de profesorii lor, prezintă, în cursul lunii octombrie, avantajele, dar și provocările carierei militare de la 14 ani.

Astfel, 100 de elevi militari intră în dialog, prin intermediul claselor virtuale, cu elevii de clasa a VIII-a din 20 de școli gimnaziale din județele Constanța, Tulcea, Mangalia, Ialomița, Buzău, Călărași, Iași, Prahova și Vrancea, prezentându-și programul zilnic, concursurile și oportunitățile oferite de Colegiul Național Militar „A.I.Cuza”, cât și motivațiile personale în alegerea unui colegiu militar.

Tinerii cadeți au oferit răspunsuri la toate întrebările adresate de elevii și cadrele didactice din școlile partenere și au purtat discuții libere pe diferite teme, cum ar fi “Cum a fost primul an în colegiul militar”, „Cât de grele sunt probele sportive la examenul de admitere”, „La ce activități extrașcolare se poate participa”, „În ce constă instrucția militară”, „Ce oportunități oferă absolvirea unui liceu militar” și altele.

Acțiunea face parte din proiectul de marketing educațional ,,Colegiul Militar: o alegere pentru viitorul tău”, ediția a II-a.

sursa foto: Forțele Navale Române

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222