Ziua Culturii Naţionale a fost marcată la Constanţa prin mai multe evenimente, iar unul dintre ele a avut loc la Muzeul de Artă Constanţa – o expoziție de pictură, tapiserie și colaj semnată de artiştii plastici Cela și Costin Neamțu. Acesta din urmă a venit la malul mării cu o serie de pasteluri, fiind cunoscut ca cel mai reputat artist în această tehnică a graficii. De asemenea, a adus şi lucrări de pictură ce prezintă ultimele sale preocupări în direcţia unor abstractizări ale formei bazate pe valori cromatice dintre cele mai rafinate.
“Este vorba despre doi artişti aflaţi în câmpul de consacrare – Cela Neamţu, artist decorator şi soţul ei Costin Neamţu, pictor, doi artişti care au venit cu o expoziţie complexă, expresia căutării în varii domenii ale artelor vizuale pe care le practică acum”, a declarat Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa.
Cela Neamţu a adus lucrări de tapiserie şi mai ales unele din ciclul “Umbre parve” dedicate lui Ovidiu, dar şi o foarte frumoasă serie de ii, în care există colaje textile cu elemente vechi, preluate de la Lena Constante, cea care a umblat în toată ţara alături de soţul ei Harry Brauner, pentru a aduna aceste simboluri ale portului nostru tradiţional.
“Această expoziţie reprezintă pentru mine bucuria întâlnirii cu constănţenii, cu constănţenii care iubesc arta. Eu sunt a doua oară cu expoziţie personală, cu tapiserie la Constanţa. Am avut-o în ’94. Sunt nişte ani de atunci şi împotriva iernii de afară, vin cu o căldură extraordinară şi cu o bucurie nemaipomenită să mă vadă constănţenii, că în fond este curajul artistului să iasă din atelier şi să se arate lumii ce a făcut în ultima perioadă sau de-a lungul timpului”, a declarat artistul plastic, Cela Neamţu.
Cela Neamţu vorbeşte cu multă dragoste depre această expoziţie, ţinând cont şi de faptul că bucăţile de ii au o vechime de aproximativ 200 de ani.
“Făcând acel desen în pastel alb şi aplicând petice de frumos, aşa cu o numesc. De altfel, tot ciclul îl intitulez petice de frumos, dar pe zone geografice. Zonele le-am definit pe parcurs după ce m-am documentat. Mie mi-au căzut din cet aceste petice autentice care au vechime la 200 de ani, moştenire de la artista care a fost Lena Constante”, a mai declarat artistul plastic, Cela Neamţu.
Artista spune că se simte ca un copil ce se joacă cu foarfeca, hârtia şi culorile, iar faptul că a intrat în posesia rămăşiţelor de ii nu poate decât să o bucure extraordinar de mult. Cât despre Lena Constante, Cela Neamţu spune că…
“Ea a făcut acele ansambluri de tapiserii cu aceste petice lipte. A trăit 94 de ani şi au mai rămas din ele. Decât să fie aruncate la gunoi, arse, am fost întrebată eu dacă am nevoie eu de ele. Femeile care o îngrijeau s-au gândit că s-ar putea fi salvate. Am fost extaziată când am primit aşa ceva”, a spus artistul plastic, Cela Neamţu.
Expoziţia de pictură, tapiserie și colaj semnată de artiştii plastici Cela și Costin Neamțu este deschisă publicului constănţean până la sfârşitul lunii februarie.
