Connect with us

Actualitate

Experienţă extrem de utilă pentru elevii Colegiului Naţional “Mircea cel Bătrân” din Constanţa, care au avut ca profesor, un dascăl sosit din Franţa

Published

on

Nu a fost o oră obişnuită de curs, ci ultima oră de limba franceză predată de profesorul Hervé Miaux elevilor de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa. Ce este, touşi, deosebit în această situaţie? Ei bine… sosit din Franţa, dascălul a predat voluntar, timp de o lună, iar experienţa s-a dovedit a fi un veritabil succes, atât pentru tinerii sistemului bilingv, cât şi pentru profesorul Miaux.

“Ne-a spus multe lucruri despre locul din care vine, am învăţat multe lucruri despre Franţa, a venit cu metode noi de predare, ne-a spus în fiecare oră care erau obiectivele lui pentru acea oră, iar noi le ascultam.”, spune un elev

“A fost o experienţă foarte frumoasă. M-a ajutat să îmi înving teama de a vorbi în limba franceză şi totodată am învăţat foarte multe lucruri importante despre sistemul de învăţământ de acolo şi despre cum îşi petrec tinerii timpul liber.”, completează o elevă

“Accentul lui este unul nativ, firesc, venind din Franţa, iar pe noi ne ajută foarte mult, căci cunoaştem şi învăţăm şi noi alt stil de a ni se preda toate lucrurile acestea în franceză şi în acelaşi timp, ne ajută să ne îmbogăţim vocabularul.”, spune un alt elev

“Impresia pe care mi-au făcut-o aceşti elevi este extraordinară. Am constatat că vorbesc foarte bine limba franceză şi că sunt foarte curioşi, vor să afle cât mai multe lucruri şi au avut foarte multe curiozităţi şi întrebări pe care mi le-au pus.”, declară HERVÉ MIAUX, profesor voluntar

Bucuria elevilor a fost nemăsurată, dar în totodată, profesorul care şi-a pus amprenta asupra evoluţiei acestor tineri spune, la rândul său, că va rămâne cu o amintire memorabilă din ţara noastră.

 

“Am venit ca să lucrez cu elevii aici, dar pe parcurs am realizat că nu e numai o muncă, ci este şi o reală plăcere. Voi pleca acum de aici, din Constanţa şi din România, foarte plăcut surprins de experienţă frumoasă trăită aici.”, completează HERVÉ MIAUX, profesor voluntar

“A fost un real succes. Cred că şi asupra profesorilor, nu doar asupra elevilor, a avut influenţă, pentru că nu întâlneşti foarte des oameni care să lucreze voluntar, să meargă în altă ţară, gratuit, şi să aibă o disponibilitate extraordinară de ore.”, declară VASILE NICOARĂ, director Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”

Înainte de a se despărţi de profesorul din Hexagon, elevii i-au promis că îl vor vizita, de câte ori vor avea ocazia, în Franţa.

Actualitate

A început distribuirea măştilor de protecţie, la Constanţa

Published

on

200.000 de măști de protecție donate de Primăria orașului taiwanez Kaohsiung vor fi distribuite integral beneficiarilor în perioada imediat următoare

Primăria Municipiului Constanța a început deja distribuirea gratuită a celor 200.000 de măști de protecție primite ca donație din partea orașului taiwanez Kaohsiung. Donația a fost anunțată la finalul anului trecut, în urma unei ceremonii online de predare simbolică a măștilor de protecţie, la care au participat primarii municipiilor Constanţa şi Kaohsiung, Vergil Chiţac şi, respectiv, Chen Chi-Mai. Măștile vor fi distribuite către diferite categorii de beneficiari în perioada imediat următoare.

Astfel, Primăria va distribui măștile prin structurile din subordine abilitate, cu prioritate către persoanele din categorii defavorizate precum beneficiarii cantinelor de ajutor social și ai căminului pentru persoane vârstnice, dar și seniorii premiați de Primărie cu ocazia împlinirii vârstei de 80, 90 și 100 de ani și cei care celebrează 50 de ani de căsătorie. Totodată, măștile vor fi distribuite în piețele agro-alimentare și cetățenilor care accesează serviciile de stare civilă și evidența populației, cât și pe cele ale Serviciului Public de Impozite și Taxe. Personalul din învățământul preuniversitar de la nivelul municipiului Constanța va beneficia, de asemenea, de această sponsorizare.

„Dorim să mulțumim Municipalității Kaohsiung pentru donația generoasă și sprijinul acordat constănțenilor într-o perioadă atât de dificilă. Avem încredere că această acțiune reprezintă începutul unei relații de colaborare solide între cele două orașe-port, prin intensificarea schimburilor economice și comerciale, investițiilor directe, colaborărilor academice și culturale” a declarat domnul Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

Donația celor 200.000 de măști a fost facilitată de Biroul de reprezentare economică şi culturală Taipei din Bratislava, reprezentat de domnul David Nan-Yang Lee şi Asociaţia ROTA pentru Promovarea Schimburilor Economice şi Culturale cu Taiwan, reprezentată de domnul Constantin Damov, președinte al Asociației ROTA.

Kaohsiung este cel mai mare oraș-port din Taiwan și totodată cel mai important oraș din zona de sud, cu industrie dezvoltată și o populație de aproximativ 2,7 milioane locuitori.

Despre Asociația pentru Promovarea Schimburilor Economice și Culturale cu Taiwan ”ROTA”

Fondată în anul 2014, Asociația pentru Promovarea Schimburilor Economice și Culturale cu Taiwan (ROTA) este o asociație non-profit al cărei scop îl reprezintă susținerea dezvoltării relațiilor economice și culturale între România și Taiwan, prin identificarea oportunităților de colaborare bilaterală și concretizarea acestora. De-a lungul celor șase ani de activitate, Asociația ROTA a dezvoltat proiecte sociale, materializate în acțiuni de sponsorizare și donații către instituții de învățământ sau de interes public local, ca de exemplu modernizarea unor laboratoare de informatică prin dotarea cu echipamente IT produse în Taiwan sau implementarea unor sisteme de iluminat stradal cu corpuri LED și monitorizare inteligentă.

Continue Reading

Actualitate

Unicul Complex Olimpic de Natație va fi operațional în luna martie

Published

on

Complexul Olimpic de Natație Otopeni, investiţie a cărei valoare totală depăşeşte 33,5 milioane de euro, dispune de o suprafață de 7.000 mp și are 6 bazine de înot, dintre care un bazin de înot, unul de sărituri, unul de antrenament și trei de inițiere și recuperare, cele din urmă vor putea fi folosite de public atunci când nu sunt folosite pentru antrenament.

Obiectivul sportiv are o capacitate de 2.797 de locuri pentru spectatori şi va putea găzdui competiții naționale și internaționalea. Complexul este dotat cu vestiare pentru sportivi, săli de forță, săli metodice, saune, cabinet medical, săli de conferințe și transmisii sportive, o sală de antrenament pentru sportivii de la sărituri, cu o înălțime de 6 m.

Au fost finalizate lucrările de racordare la utilități şi a fost semnat contractul de furnizare a acestora. În curând va fi definitivat și planul de distribuție a curentului electric, iar în scurt timp vor fi făcute și primele teste cu bazinele încărcate cu apă.

 

Continue Reading

Actualitate

Cseke Attila: ,,Am decis suspendarea concursurilor pentru posturile vacante din cadrul ministerului.”

Published

on

În data de 21 decembrie 2020, la nivelul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a fost demarată procedura pentru ocuparea a 33 de posturi vacante. Posturile scoase la concurs sunt funcții publice din direcții de linie, precum Direcția Generală Programul Operațional Regional, Direcția Generală Dezvoltare Regională și Infrastructură și Direcția Generală Cooperare Teritorială Europeană, dar și din compartimente suport, precum Serviciul Comunicare și Direcția Generală Management Financiar, Resurse Umane și Administrativ.

Unul dintre principiile sistemului de salarizare prevăzut de lege îl constituie sustenabilitatea financiară, astfel că instituţiile publice trebuie să respecte plafoanele de cheltuieli cu personalul. Pentru că bugetul anului 2021 nu a fost încă aprobat, iar cel din 2020 nu poate susţine cheltuieli suplimentare de personal, ministrul Cseke Attila a hotărât să suspende concursurile pentru ocuparea posturilor vacante din MDLPA.

,,Potrivit Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, numărul maxim de posturi aprobat prin legea bugetară anuală nu poate fi depășit și, deocamdată, nu cunoaștem care va fi numărul maxim de posturi finanțat prin bugetul ministerului. Astfel, am decis suspendarea concursurilor pentru posturile vacante din cadrul MDLPA, cu excepția posturilor din Direcția Generală Programul Operațional Regional și Direcția Generală Cooperare Teritorială Europeană, structuri care, evident, derulează programe cu finanțare europeană. Subliniez că, în cazul acestor două structuri, cheltuielile cu salariile personalului se rambursează integral din bugetele programelor pe care le gestionează, așadar, ocuparea posturilor vacante respective nu este de natură a crește efortul bugetar pentru instituția noastră.”, a precizat Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta