Connect with us

Cultura/Educatie

Examenele, susținute în conformitate cu noile reglementări, la Academia Navală “Mircea cel Bătrân”

Published

on

După ce studenții militari ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” au trecut cu succes de examenul de diplomă, acum este rândul studenților civili să susțină ultimul și cel mai important examen, care marchează sfârșitul celor patru ani de studii universitare de licență.

Probele se desfășoară în condiții de maximă siguranță, cu respectarea tuturor regulilor de prevenire a răspândirii COVID-19. Având în vedere specificul studiilor, pentru studenții din anul IV s-a impus prezența fizică a acestora în sălile de examen. Studenții susțin probele examenului de diplomă conform programărilor individuale, accesul în săli făcându-se în baza unui orar stabilit și în urma triajului asigurat de personalul medical al academiei.

Tot în această perioadă, este în desfășurare și examenul de disertație, acesta susținându-se, în premieră, în sistem online.

Începând cu data de 1 iulie 2020, s-a deschis, de asemenea, și platforma pentru înscrierea și admiterea la studiile de licență și de masterat în noul an universitar. Pentru prima dată, anul acesta, înscrierea la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” se va organiza exclusiv online, iar admiterea se va face în baza mediei obținute la examenul de bacalaureat.

Tinerii interesați au la dispoziție 719 locuri pentru numeroase specializări, dintre care 119 locuri la studii universitare de licență – secția militară, 315 locuri la studii universitare de licență – secția civilă și 285 de locuri la studii universitare de masterat.

Pa lângă noutatea modalității de înscriere și admitere, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” marchează încă o premieră în domeniul studiilor universitare în Dobrogea prin programul de masterat „Oceanografie și hidrografie”, avizat de Consiliului Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior.

sursa foto: anmb.ro

Cultura/Educatie

Noul președinte al Comunității Armâne din România, un tulcean

Published

on

Tulceanul Sterică Fudulea a fost ales la finalul săptămânii în funcţia de președinte al Consiliului Director al Comunității Armâne din România. Cunoscut ca un activist convins şi un iubitor de cultură şi tradiţie aromână, Sterică Fudulea este unul din vectorii care promovează în ţară şi străinătate imaginea aromânilor, fiind şi un militant convins în ceea ce reprezintă drepturile şi recunoaştrea istorică a acestora, ca minoritate.

„Astăzi începe un nou pas în activitatea mea de suflet, cea de președinte al Consiliului Director al Comunității Armâne din România. Este o nouă îndatorire care mă onorează dar care mă și obligă la realizări pentru armâname. Felicitări echipei conduse de președintele Constantin Damov pentru activitatea depusă ”, a declarat Sterică Fudulea.

(Adzâ ahurhi ună nauâ jgloatâ tu zânatea mea di suflit.
Atsea di prezidentu a Cosiliului di Cumândâseari a Farâei Armâneshtsâ dit România.
Easti unâ nauâ teşi tsi mi tânjiseashti ama shi cari inji da borgea s-aducu amintatic ţi armânami.
Haristo a pareii cumândâsitâ di prezidentul Constantin Damov ţi copusul tsi-l adrarâ.)

Continue Reading

Cultura/Educatie

38 unități de învățământ constănțene își schimbă scenariul

Published

on

Prefectul județului Silviu Iulian Coșa a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în sistem electronic pentru votarea hotărârii numărul 43 a CJSU ce prevede modificarea scenariilor de funcționare pentru 38 de unități de învățământ constănțene. Astfel două unități școlare trec din scenariul 1, în scenariul 3 la Pecineaga și Cogealac. De asemenea 10 școli constănțene își schimbă scenariul din 2 în 3 la Școala Gimnazială „Gala Galaction” Mangalia, Școala Gimnazială Spectrum Constanța, Școala Gimnazială nr. 10 „Mihail Koiciu” Constanța, Liceul Tehnologic „Tomis” Constanța, Liceul Tehnologic „Ion Podaru” Ovidiu, Liceul Teoretic „Traian” Constanța, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Constanța, Grădinița cu Program Prelungit „Mugurel” Constanța, Liceul Tehnologic „Pontica” Constanța și Liceul Teoretic „George Călinescu” Constanța.

De asemenea, Școala Gimnazială „Viceamiral Ioan Murgescu” Valu lui Traian trece din scenariul 1, în scenariul 2, ca urmare a ratei incidenței cumulate între 1/1.000 locuitori și 3/1.000 locuitori. Totodată, din scenariul 3, în scenariul 2, trec 8 unități de învățământ din județ, ca urmare a finalizării perioadei în care a fost aprobat prin CJSU scenariul 3.

Un număr total de 15 unități de învățământ trec din scenariul 2, în scenariul 1, după ce rata incidenței a scăzut sub 1/1.000 de locuitori sau în urma asigurării condițiilor de învățare „față în față” din Corbu, Cernavodă, Movila Verde, Costinești, Schitu, Arsa și Cotu Văii.

Nu în ultimul rând, două grădinițe aflate în subordinea Unității Militare 02022 Constanța au solicitat trecerea în scenariul 2 de funcționare, ca urmare a ratei incidenței cumulate peste 1.5/1.000 de locuitori în municipiile Constanța și Mangalia. Este vorba despre Grădinița cu Program Prelungit „Căluțul de Mare” Constanța, respectiv Grădinița cu Program Prelungit „Pescăruș” Mangalia.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Doi constănțeni, participanți la concursul național de securitate cibernetică “UNbreakable România”

Published

on

Doi studenți ai Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității “Ovidius” din Constanța, au participat, în perioada 16-18 octombrie 2020,  la concursul național de securitate informatică “UNbreakable România”, adresat liceenilor și studenților din România.

Lucian Plăcintă, student în anul III, specializarea Informatică,  și Antonio-Gabriel Vasile, student în anul III, specializarea Computer Science, au reușit să se claseze, sub coordonarea asist. univ. dr. Dorin Iordache,  pe locurile 43, respectiv 42, dintr-un număr total de 380 participanți.

Scopul concursului este educarea noii generații de hackeri etici și ghidarea acestora către o carieră de succes în securitate cibernetică.

“UNbreakable România” este o competiție pentru studenți și elevi de liceu din România ce adresează subiecte de actualitate în materie de amenințări cibernetice și securitate informatică.

sursa foto: pinmagazine.ro

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta