Connect with us

Actualitate

Evaluarea națională continuă

Published

on

În perioada 14-23 mai, elevii claselor a IV și a VI susțin probele scrise în cadrul Evaluarii naționale, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale. Prima dintre acestea a avut loc marți, la limba română, urmând ca în zilele viitoare să fie susținute probele la matematică și la limba maternă, dar și matematică și științele naturii.

După ce săptămâna trecută elevii din clasa a II-a au simțit emoțiile evaluării naționale, a venit și rândul celor din clasa a IV să treacă prin aceste teste. Astfel, prima probă a vizat evaluarea competențelor de înțelegere a textului scris în limba română, în timp ce al doilea se referă la evaluarea competențelor de matematică.

Durata alocată rezolvării testelor de evaluare este de câte 60 de minute pentru fiecare test administrat, iar elevii vor susține probele în sălile în care își desfășoară activitatea în mod obișnuit.  În privința elevilor de clasa a IV-a fiecare test va fi evaluat de către două cadre didactice. Respectiv unul fiind învățătorul sau profesorul pentru învățământul primar de la clasă.

În privința rezultatelor, acestea vor fi valorificate la nivelul de învățământ prin elaborarea planurilor individualizate de învățare, acolo unde se impune acest lucru, cât și informarea elevilor și a părinților asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.

Sursa foto: portalinvatamant.ro

Actualitate

La Năvodari se pot depune cereri pentru acordarea tichetelor sociale de Paște

Published

on

Primăria Oraşului Năvodari, prin Direcţia de Asistenţă Socială, anunţă persoanele interesate de faptul că se acordă tichete sociale cu ocazia Sărbătorii Paştelui 2024, pentru categoriile de persoane defavorizate prevăzute de HCL nr. 35/21.02.2024.

Pentru Sărbătoarea Paştelui 2024 tichetele sociale se acordă următoarelor categorii de beneficiari:

  1. a) beneficiari de venit minim de incluziune stabilit în baza Legii nr. 196/2016 – 125 lei/persoană din familie;
  2. b) persoane încadrate în gradul de handicap accentuat sau grav – 125 lei/persoană;
  3. c) pensionari ai căror venituri proprii, nete, sunt mai mici sau egale cu suma de 1.450 lei/lună, respectiv:

– venit net mai mic sau egal cu valoarea pensiei sociale minime în vigoare la momentul depunerii cererii (1.281 lei)  – 125 lei/persoană

– cu venit net cuprins între 1.282 lei şi 1.450 lei, inclusiv – 75 lei/persoană

  1. d) persoane cu vârsta peste 60 ani, fără venituri – 125 lei/persoană

Primirea cererilor se va face în perioada 04.03.2024 – 17.04.2024, la Cantina de Ajutor Social (str. Sănătăţii nr. 2, intrarea dinspre Serviciul Taxe şi Impozite), după următorul program:

  • Luni, Marţi, Miercuri şi Vineri, între orele 08:30 – 12:00
  • Joi, între orele 13:00 – 17:00.

Persoanele îndreptăţite se vor prezenta cu actul de identitate în copie şi în original, pensionarii cu cuponul de pensie (copie) şi persoanele încadrate în grad de handicap cu certificatul de încadrare în grad de handicap (copie). Distribuirea tichetelor sociale se va realiza în perioada 18.04.2024 – 26.04.2024, prin intermediul serviciilor poştale.

O persoană/familie beneficiază de tichete sociale pentru o singură categorie de persoane defavorizate căreia îi aparţine la data distribuirii tichetelor, chiar dacă se regăseşte la acea dată în mai multe dintre categoriile de mai sus. În cazul persoanelor cu handicap grav şi accentuat care se regăsesc şi în celelalte categorii de beneficiari eligibili, aceştia vor primi tichetele sociale pentru categoria persoanelor cu handicap.

Se iau în calcul nu doar pensiile solicitanţilor, ci şi alte venituri realizate din salarii, chirii etc.

Continue Reading

Actualitate

“Voluntariat pentru Bunici”

Published

on

Asociația „Împreună pentru Viitor” desfășoară proiectul “Voluntariat pentru Bunici”, care a început în octombrie 2017 și continuă și în prezent, cu o pauză în timpul pandemiei. Centrele în care voluntarii Asociației organizează ateliere și evenimente cu artiști locali sunt: „Elysium Residence” din Eforie Nord și Centrele Rezidențiale pentru Vârstnici „Nikolas” și „Zig-Zag” din Costinești.  Proiectul are ca scop socializarea, organizarea de evenimente și ateliere menite să aducă alinare și bună dispoziție în viața persoanele vârstnice.

De fiecare dată mergem în centrele de bătrâni cu multă nerăbdare și entuziasm, organizăm evenimente tematice și încercăm să-i surprindem mereu cu ceva nou. La rândul lor, bătrânii rămân impresionați de implicarea voluntarilor și așteaptă să revenim cât mai curând.

„Activitățile  desfășurate de Asociația Împreună pentru Viitor și Asociația Kronos în cadrul Proiectului Voluntariat  pentru  bunici reprezintă  speranța, bucuria, zâmbetul, dorința de a trăi frumos. Înseamnă dăruire, iubirea de semeni, încredere, devotament, pasiune, îmbrățișări, visuri împlinite, nostalgie, melancolie, cunună împletită din dorințe și împliniri, din trecut, prezent și viitor. Bucurii și dureri, înțelepciune și neputință, dorința de a fi util în ciuda vârstei, durerea de a ști multe și de a nu mai avea audiență.

Fiecare întâlnire cu voluntarii reprezintă o rază de soare, de speranță, în viața fiecăruia dintre noi.

Mulțumim că existați, mulțumim că am avut șansa să vă întâlnim și să colaborăm,  mulțumim că dați sens vieții chiar și în faza bătrâneții” – Maria Marinescu – Președinte Asociația “Kronos”.

O nouă activitate pregatită a fost cu ocazia zilei de 1 martie, zi în care voluntarii Asociației împreună cu tinerii de la Biblioteca/Ludoteca Cobadin coordonați de Telehoi Cristiana și elevii de la Liceul Cobadin reprezentați de director Grassu Mariana au adus un pic de bucurie și câte un mărțișor confecționat cu multă dragoste bătrânilor care ne-au înveselit copilăria și ne-au răsfățat cu răbdare și grija lor.

Continue Reading

Actualitate

Organizația de Management al Destinației Mamaia Constanța se pregătește să participe în perioada 5-7 martie 2024 la ITB Berlin

Published

on

Organizația de Management al Destinației Mamaia Constanța se pregătește să participe în perioada 5-7 martie 2024 la ITB Berlin, unul dintre cele mai importante târguri de turism din lume.

În ultima lună OMD Mamaia Constanța s-a pregătit cu materiale noi de marketing, pentru ca niciun detaliu al destinației Mamaia Constanța din cadrul standului României, să nu lipsească:

“Ne pregătim să plecăm la Berlin, de unde vă vom ține la curent cu tot ce înseamnă o manifestare expozițională de o asemenea amploare. Este unul dintre cele mai mari târguri de turism din lume pe segmentul B2B, astfel că destinația Mamaia Constanța are toate șansele să se facă remarcată între tour-operatorii din Germania și din restul lumii.  Ne-am organizat și pentru acest târg de turism cu o prezentare Power Point în limba engleză, 4 filme video de prezentare a destinației cu subtitrare în limba engleză, 2 clipuri publicitare, o broșură de prezentare pentru stațiunea Mamaia și o broșură de prezentare pentru orașul Constanța, ambele în limba engleză, dar și cu alte materiale de marketing destinate promovării cât mai bune a destinației noastre. Alături de colegele mele din cadrul departamentelor de marketing și comunicare, sperăm să facem o impresie bună și să punem destinația Mamaia Constanța pe harta turismului mondial, a declarat George Măndilă, Președinte al Destinației de Management al Organizației Mamaia Constanța.

Reprezentanții OMD Mamaia Constanța vor ajunge luni seara în Berlin. Între obiectivele organizației se află întâlnirile cu cât mai multe agenții de turism și tour-operatori care vor fi prezenți la târg.

În fiecare an, în luna martie, lumea turismului internațional se adună la unul dintre cele mai mari târguri de turism din lume. Din 1966, ITB Berlin a fost forța inovatoare și platforma lider a industriei turismului, dar și principalul târg comercial la nivel global, numit și „The World’s Leading Travel Trade Show”.

Continue Reading

Actualitate

Primăria lucrează în paralel, pentru a reabilita și zonele adiacente marilor bulevarde

Published

on

În paralel cu proiectele de reabilitare a marilor bulevarde, Primăria Constanța a lucrat intens pentru ca și zonele adiacente să fie reamenajate, venind astfel în completarea lucrărilor derulate cu fonduri europene.
S-a lucrat la jardiniere, ziduri de sprijin, coloane, scări, rampe pentru persoanele cu dizabilități, platforme și alei de acces către blocuri, amenajări care deveniseră o rușine pentru locatari din cauza faptul că erau într-o stare avansată de degradare și căpătaseră un aspect vechi și ponosit.
Spre exemplu, în zona Dacia, Trocadero, pe strada Ștefan cel Mare s-a lucrat în ultima perioadă pentru înfrumusețarea și reabilitarea spațiilor adiacente blocurilor.
Pe de altă parte, Serviciul Dotări Urbane montează zilele acestea bănci și coșuri de gunoi pe bulevardele Alexandru Lăpușneanu, 1 Decembrie 1918, 1 Mai, șoseaua Mangaliei. Cele mai multe dintre ele sunt amplasate în zone de recreere cum ar fi piațeta din zona Dacia, proaspăt reabilitată, piațeta din zona ICIL, dar și de-a lungul bulevardelor menționate.
Cu toții ne dorim un oraș curat, prin care să ne plimbăm cu plăcere. Fiecare dintre noi are o responsabilitate în acest sens și poate contribui, în primul rând, păstrându-l așa cum este și având grijă să nu lase urme pe unde trece.
Facem din nou apel la constănțeni să păstreze în condiții bune mobilierul urban și zonele reabilitate și să nu mai arunce gunoiul decât în locurile special amenajate. Să nu uităm că toate acestea sunt realizate cu banii noștri, ai constănțenilor.
De asemenea, cetățenii care întâlnesc astfel de cazuri sunt rugați să le sesizeze la Dispeceratul Poliției Locale Constanța, la numărul de telefon 0241.484.205

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222