Connect with us

Cultura/Educatie

Elevii intră în grevă! Transportul sau demisia! Ce se întâmplă la Constanța?

Published

on

Asociația Vâlceană a Elevilor  (AVE), Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din Timiș (AETM) anunță faptul că, pe durata săptămânii 9-15 ianuarie, elevii vor organiza o grevă japoneză în semn de protest față de tăierea transportului!

Astăzi, 9 ianuarie, elevii din multiple licee din 6 județe ale țării au pornit o grevă japoneză față de tăierea transportului elevilor din 19 județe de către Ministerul Educației. Astfel, elevii vor purta în următoarea săptămână, pe durata orelor de curs, la braț, o banderolă albă, pentru a protesta față de batjocura care li se aduce de către Minister, atât lor cât și operatorilor de transport.

În urma protestului organizat de asociațiile de elevi, Ministerul Educației a declarat faptul că nu va revoca Hotărârea de Guvern nr. 1337 care blochează gratuitatea elevilor la transport. În acest sens, asociațiile de elevi vor continua cu acțiuni începând o grevă japoneză și vor acționa în instanță hotărârea respectivă. Solicităm demisia de urgență a ministrului Ligia Deca! Transportul sau demisia!

”Îndemnăm toți elevii care nu primesc transport în urma hotărârilor Guvernului, precum și elevii ce doresc să fie solidari cu colegii lor, să poarte în această săptămână o banderolă albă la mână!”, se arată în comunicatul de presă transmis de Asociația Elevilor din Constanța. 

Inspectorul școlar general Sorin Mihai a transmis reprezentanților presei că la nivelul județul Constanța, Inspectoratul Școlar Județean a decontat integral facturile emise de către operatorii de transport, inclusiv pe luna decembrie, când s-a achitat suma de 1.010 mii lei, pentru un număr de 6210 elevi, care au beneficiat de aceste servicii, conform documentelor de transport emise. Următoarele facturi, pe ianuarie, se eliberează și se depun la ISJ până pe 7 februarie 2024.

Cultura/Educatie

Centrul Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’ a pregătit surprize pentru public, în perioada următoare

Published

on

Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’ și Serviciul Coordonare Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin’’ și Exploatarea Filmelor, a readus publicul constănțean iubitor de cultură și artă în sala de spectacole și în spațiile expoziționale, datorită evenimentelor organizate în primele luni bale anului 2024, care au delectat mii de spectatori de toate vârstele.

Același ritm dinamic în ceea ce privește programul cultural-artistic al Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’ se va menține pe tot parcursul anului, pentru că urmează numeroase alte manifestări, de la proiecte culturale, parteneriate, festivaluri, până la premiere cinematografice, spectacole și expoziții, adresate publicului din toate categoriile de vârstă.

Pentru că apropierea marilor sărbători de peste an reprezintă, totodată, și un moment binevenit de reflecție și evaluare, directorul general al Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’, dr. Ștefania-Laura Abibula-Stroe, a transmis un mesaj, cu prilejul Duminicii Floriilor și al apropiatelor Sărbători Pascale:

,,Marile sărbători sunt menite să aducă bucurie, recunoștință și momente de introspecție fiecăruia. Pentru echipa Centrului Cultural Județean Constanța Teodor T. Burada este o ocazie bună de a evalua proiectele realizate în decursul timpului, de a aduce mulțumiri tuturor colaboratorilor și acelora care au susținut organizarea și buna desfășurare a acestora. Îi mulțumim Consiliului Județean Constanța pentru sprijinul acordat culturii și proiectelor, evenimentelor Centrului Cultural Județean Constanța Teodor T. Burada, iar comunității constănțene îi suntem recunoscători pentru interesul și bucuria cu care au primit fiecare invitație artistică. Umanitatea și determinarea să ne fie călăuze cotidiene, nu doar în ceas de sărbătoare! Sănătate, pace sufletească și bucurie cu ocazia sărbătorii Floriilor și a Învierii Domnului!’’.

Fie că s-au desfășurat la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret (CMEPT) ,,Jean Constantin’’, fie la sediul Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’ din Bulevardul I.C. Brătianu nr. 68, activitățile cultural-artistice din primele luni ale anului 2024 au fost variate, acoperind o paletă largă de preferință și s-au bucurat de succes, dovadă fiind sălile pline și participarea numeroasă a publicului.

Păstrarea și promovarea tradiției culturii tradiționale este, de asemenea, o componentă esențială în derularea activităților instituției, reprezentanții Secției Cercetare, Conservare și Promovare Cultură Tradițională/ Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul” efectuând, periodic, cercetări de teren în localitățile dobrogene.
Unul dintre evenimentele de referință ale începutului de an a fost spectacolul ,,Mărțișor folcloric’’, organizat în data de 06 martie 2024, la CMEPT ,,Jean Constantin’’, sub patronajul Consiliului Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada”.

Un adevărat regal folcloric, spectacolul a pus în valoare frumusețea cântului, tradițiilor, obiceiurilor și portului popular autentic. Pe scenă au evoluat soliștii de muzică populară invitați și orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist ,,Brâulețul’’, condusă sub bagheta magică a dirijorului Cristian Obrejan.

Călătoria muzical-coregrafică a primăverii a fost urmată de un alt eveniment important organizat de instituția culturală constănțeană, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța: lansarea unui album foto-documentar de colecție, pe 13 martie 2024, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin’’: ,,Mărțișoarele Flotei Naționale Române 1913. Colecția Anghel Georgian’’. Volumul se înscrie în proiectul cultural ,,Mărțișorul Flotei Naționale’’, parte a activității curente a Secției Cercetare, Conservare și Promovare Cultură Tradițională/ Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Brâulețul’’ din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’.

Din multitudinea evenimentelor cultural-artistice organizate de Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’, în primele luni ale anului, amintim: ,,Noaptea de Poezie’’ – 21 martie 2024, la CMEPT ,,Jean Constantin’’; triplul eveniment editorial sub genericul: ,,Basarabia – Dobrogea, Pod Cultural’’ – 27 martie 2024, CMEPT ,,Jean Constantin’’; Concursul pentru elevi ,,Tradiții dobrogene’’, secțiunea Ouă
încondeiate și obiecte meșteșugărești – parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 8 ,,Jean Bart’’, 05 aprilie 2024, CMEPT ,,Jean Constantin’’; proiectul ,,Povești sacre, interpretări moderne” – dublu eveniment expozițional, 15 aprilie 2024, CMEPT ,,Jean Constantin’’; Proiectul socio-cultural ,,Sfintele Paști în datini și obiceiuri’’ – 19 aprilie 2024, sediul din B-dul I.C. Brătianu nr. 68; ,,Lazărul și Floriile în tradiţia populară” – 22 aprilie 2024, activitate extracurriculară desfășurată la Școala Gimnazială nr. 8 Constanţa, Școala Gimnazială nr.39 ,Nicolae Tonitza” și Colegiul Naţional de Arte ,,Regina Maria” Constanţa. De asemenea, în perioada 20 – 23 aprilie 2024, constănțenii de toate vârstele au primit cu bucurie evenimentele aniversare organizate în cadrul Zilelor Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin – 6 ani de la inaugurare”. Au fost proiecții de filme cu intrare liberă și cu tarif aniversar, un super-show oferit celor mici de magicianul Robert Tudor și concertul inegalabilului artist Ștefan Bănică.

CE URMEAZĂ?
Continuând în același ritm susținut seria evenimentelor, vor urma, în luna mai, și alte activități cultural-artistice importante printre care Proiectul cultural – artistic ,,Arderi experimentale/arderi arhaice” (17-19 mai 2024), locație: Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Constanța Unu; coordonator proiect: prof. dr. Florentin Sîrbu.
Totodată, vă invităm și la suita de manifestări pe care le organizăm cu prilejul Zilelor Constanței:

 20.05.2024 ora 18.00 – Recital de muzică de cameră ,,De la Bach la Piazzolla’’. Francesco Mariozzi – violoncel (Italia); Andreea Bratu – pian (România) – Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin’’;
 20 – 31 mai – expoziția claselor de pictură, catedra Arte Vizuale ,,Orizonturi citadine’’ – Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin’’;
 21 mai – Tur cultural la țărm de Marea Neagră (turul va fi realizat de un ghid).

Evenimentele dedicate constănțenilor – și nu numai – vor continua, în perioada 24 – 26 mai 2024, cu Proiectul cultural – artistic ,,Festivalul Tradiţiilor și Gastronomiei Pescărești". Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, la Pavilionul Expozițional, vor avea loc spectacole susținute de cursanții Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’ și invitații lor, printre care și artista Bibi.

Vă așteptăm cu drag la toate evenimentele pe care le vom organiza în luna mai, cât și pe tot parcursul anului.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Invitație la teatru! Cenușăreasa vă așteaptă cu o nouă reprezentație, duminică, de la ora 12.00

Published

on

Un imn adus frumuseţii şi dragostei curate, prieteniei şi omeniei, bunătăţii şi într-ajutorării. Zadarnic mama vitregă cea rea şi cele două surori leneşe mincinoase şi afurisite o impiedica pe Cenuşăreasa să ajungă la balul de la palat. În ciuda tuturor piedicilor, va ajunge, pentru că ea este bună şi harnică, frumoasă şi iubită de păsări şi şoricei, ocrotită de Zâna cea Bună.

Îmbrăcată într-o rochie albastră de o rară frumuseţe, încălţată cu pantofiori de aur va merge la balul de la palat într-o calească cu totul şi cu totul de aur. Prinţul o-ndrăgeşte îndată, dar, Cenuşăreasa dispare la miezul nopţii pierzându-şi un pantofior. Desigur prinţul, cu ajutorul pantofiorului pierdut de ea, o va regăsi şi vor face o nuntă ca-n poveşti şi vor trăi până la adânci bătrâneţi, înconjuraţi de o dragoste binemeritată.

Scenariu, regia, muzica, luminile îmbină armonios momentele de duioşie şi haz ale actorilor şi păpuşilor, care joacă cu dăruire şi talent în aplauzele micilor şi marilor spectatori.

In distribuție: Denisa Iova, Emanuel Cristoiu/ Lică Gherghilescu, Clara Ghiuvelechian, Cătălina Oțeleanu, Claudia Brădescu, Daniel Minciună, Sergiu Bucur, Grațian Prisacariu, Ion Ciolan, Arina Cojocaru, Andrei Stroescu, Alina Manțu

Continue Reading

Actualitate

Prima ediție a evenimentului caritabil „Gala Luminilor”, organizată de UOC

Published

on

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, în parteneriat cu Muzeul de Artă și Asociația „Dobrogea Luminată” organizează sâmbătă, 27 aprilie 2024, „Gala Luminilor”, un eveniment caritabil care va avea loc, începând cu ora 20.00, la Muzeul de Artă din Constanța.

Gala va debuta cu un concert susținut de soliști ai specializării Interpretare Muzicală- Canto și de Corul Vilanella al specializării Muzică din cadrul Facultății de Arte. La „Gala Luminilor” vor fi scoase la licitație peste 60 de lucrări de artă, realizate de artiști vizuali români, iar sumele provenite din achiziția tablourilor vor fi acordate, sub formă de cinci burse, unor tineri talentați, cu posibilități financiare limitate.

Câștigătorii burselor vor fi selectați în urma unei analize realizate de o comisie formată din: prof. univ. dr. Daniela Vitcu, decanul Facultății de Arte, conf. univ. dr. Lelia Rus, directorul Muzeului de Artă Constanța, lect. univ. dr. Florentin Sîrbu, directorul Muzeului de Artă Populară din Constanţa și preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Constanţa Unu, Costin Stroe – președintele Asociației „Dobrogea Luminată” şi conf. univ. dr. Ovidiu Felipov, managerul evenimentului caritabil.

„«Gala luminilor» reprezintă una dintre primele inițiative de acest gen ale comunității constănțene, un demers care aduce împreună mediul artistic şi publicul spectator în cadrul unei manifestări dinamice, un eveniment prin care ne propunem să schimbăm mentalități. Arta este inima în jurul căreia se construiește organismul viu al Cetății, iar existența și evoluția ei sunt consecințele implicării fiecăruia dintre noi în viața comunității”, precizează conf. univ. dr. Ovidiu Felipov.

Lucrările care vor fi scoase la licitație în cadrul evenimentului sunt semnate de: Eugeniu Albu, Alnhhas Ammar (Siria), Gabriela Aniței, asist. univ. drd. Claudiu Argeșanu, Marius Barbone – vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România, George Barbu, Marieta Besu, Brîndușa Bontea, Aurel Bulacu, Vitalie Butescu, Anca Caba, conf. univ. dr. Zuzu Caratănase, Septimiu Căpăţînă, Anca Ciofîrlă, Mariana Constantinescu – vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România Filiala Constanţa Unu, Cristina Costea, Gelu Costea, Horia Cristina, Bianca Culuș, Adina Dogaru, academician Mircia Dumitrescu – artist emerit, Marinella Dumitrescu, lect. univ. dr. Răzvan Dragoș, conf. univ. dr. Ovidiu Felipov, Ștefan Firică, Coman Gheorghe, Georgeta Gherghinoiu, Daniela Gherghe, Cornelia Gherlan, Cosmin Grosu, Sorin Ienulescu, Adelina Ionescu, Ovidiu Ionescu, Oana Isar, Emilia Kiss, Elena Lupașcu, Petru Lucaci – preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, Ioana Maier, Elisabeta Martoncsak, Laurenţiu Midvichi, Florin Mihai, Anca Pașa Deaconu, Mariea Petcu, Emilia Marinescu, Eugen Raportoru, Andreea Rădulescu, conf. univ. dr. Sînziana Romanescu, Kata Rudakova (Ucraina), conf. univ. dr. Lelia Rus, Oana Sfetcu, Florentina Simininschi, lect. univ. dr. Florentin Sîrbu, Eusebio Spînu, Lavinia Ioana Streinu, Anastasia Stoiciu, prof. univ. dr. Florin Stoiciu, lect. univ. dr. Alexandru Şerbănescu, Iuliana Ştefan, Ion Tiţoiu, Mirela Trăistaru, Mihai Tugearu, Dorothea Von Grosskarol (Germania).

Continue Reading

Cultura/Educatie

Cadre didactice de la UOC vor preda cursuri de educație juridică și administrativă în școli

Published

on

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a încheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Constanța pentru organizarea unor cursuri introductive și ateliere de lucru pe teme de educație juridică și administrativă în cadrul unităților de învățământ preuniversitar din județul Constanța.

În baza acestui protocol, cadrele didactice și de cercetare ale Facultății de Drept și Științe Administrative (FDSA) vor susține prelegeri și sesiuni interactive de învățare pentru elevii din ciclul gimnazial și liceal, oferindu-le acestora materiale educaționale adaptate diferitelor grupe de vârstă.

Printre temele care vor fi abordate în cadrul programului de educație juridică se numără  deosebirile dintre drepturi și îndatoriri, dreptate și justiție, putere și autoritate. Totodată, prelegerile vor aborda probleme de interes pentru adolescenți, în special prin prisma implicațiilor juridice ale acestora – dreptul la un mediu sănătos, consumul de substanțe interzise, fenomenul violenței în familie, școală și mediul virtual. De asemenea, cursurile vor include informații despre liberul acces la justiție, formularea unei cereri de chemare în judecată sau rolul executării silite în sistemul nostru de drept.

Programul de educație administrativă cuprinde dezbateri privind „orașul ideal”, rolul administrației publice în sistemul educațional, participarea civică la luarea deciziilor, transparența în administrația publică sau digitalizarea serviciilor publice. De asemenea, elevii vor putea participa la o simulare a consiliului local, în care vor dezbate și vota propuneri de politici publice pentru îmbunătățirea comunității lor.

„Modulele de predare se vor desfășura lunar, pe parcursul unui an școlar, iar lecțiile sunt proiectate să dezvolte gândirea critică, să stimuleze implicarea în luarea deciziilor și să formeze atitudini responsabile atât sub aspect civic, cât și juridic. La finalul acestor activități, elevii vor stăpâni noțiuni elementare specifice dreptului și administrației publice, aplicându-le în alegerea unei conduite conforme normelor sociale și juridice. Sunt sigur că întâlnirile dintre elevi și cadrele noastre didactice vor fi deosebit de interesante, iar actualii elevi vor deveni cetățeni informați, responsabili și activi într-o societate democratică”, precizează prof. univ. dr. Adrian Stoica-Constantin, decanul FDSA.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222