Connect with us

Cultura/Educatie

Elevii constănțeni vor avea noi reprezentanți și un nou birou de conducere

Published

on

Elevii constănţeni vor avea noi reprezentanţi. Asociaţia Elevilor din Constanţa are, de asemenea, un nou birou de conducere. Membrii Asociaţiei Elevilor din Constanţa s-au reunit în cadrul şedinţei Adunării Generale, organul suprem de luare a deciziilor, prilejuită de organizarea alegerilor pentru funcţiile vacante din cadrul Biroului de Conducere.

Astfel, în funcţia de preşedinte al AEC a fost aleasă Ariana Dudună, fost vicepreşedinte al asociaţiei, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu.

Totodată, în vederea exercitării funcţiei pentru un mandat de un an, au fost aleşi şi următorii membri ai Asociaţiei, pentru a deservi ca vicepreşedinţi ai Asociaţiei Elevilor din Constanţa:

– Oana Maria Mircică, elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic “Ovidius”

– Panaiothis Costea, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”

– Luisa Vasile, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân”

– Iulian Bazîru, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic “Decebal”

De asemenea, Biroul de Conducere este completat de către Alexia Popescu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân”, şi de Ema Ludvig, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Pedagogic “Constantin Brătescu”, al căror mandat este în desfăşurare.

“Mă bucur de această oportunitate, de votul acordat de membri, precum şi de colaborarea pe care eu şi colegii mei o vom avea. Îmi doresc să reprezentăm elevii împreună, şi sunt sigură că vom avea o colaborare armonioasă. Suntem o echipă echilibrată, suntem cu toţii diferiţi, dar avem acelaşi scop: apărarea drepturilor elevilor”, Oana Maria Mircică, vicepreşedinte AEC.

“Sunt foarte fericit că voi putea să reprezint elevii şi că voi putea să lupt pentru drepturile acestora.Mă bucur pentru votul de încredere acordat de membrii Asociaţiei şi sunt sigur că vom reuşi, în ciuda vârstei, să dovedim în continuare că putem face o schimbare în sistemul de învăţământ”, a declarat Panaiothis Costea, vicepreşedinte AEC.

“Sunt mândră că am reuşit să fac parte din cea mai puternică organizaţie de elevi din România. Le mulţumesc tuturor membrilor ce mi-au acordat această şansă votându-mă. Este o responsabilitate imensă, însă, împreună cu ceilalţi membri din biroul de conducere, vom lupta pentru un sistem educaţional mai bun, cu angajamentul că funcţia de conducere va fi un mijloc ce ne va permite să reprezentăm nevoile şi interesele elevilor, dând tot ce avem mai bun”, a declarat Luisa Vasile, vicepreşedinte AEC.

“Asociaţia Elevilor din Constanţa a fost o inspiraţie enormă pentru mine. Reuşitele din trecut ale asociaţiei îmi oferă încrederea că putem face cu toţii o schimbare dacă ne dorim cu adevărat. Prin funcţia pe care am obţinut-o îmi doresc să ajut cât mai multe persoane şi să fac o schimbare cât mai mare în sistemul de învăţământ. Ştiu că nu va fi uşor, însă mi-am asumat candidatura conştient de acest lucru, dorind să lupt pentru o educaţie de calitate”, a declarat Iulian Bazîru, vicepreşedinte AEC.

“Sunt mai mult decât onorată de încrederea care mi-a fost acordată. Consider că elevii constănţeni şi nu numai, au nevoie de reprezentanţi puternici, fermi, care să lupte pentru interesele lor legitime şi pentru drepturile lor. Îmi doresc ca următorul an să fie unul cât mai prosper pentru asociaţie şi ca fiecare elev din judeţul Constanţa să aibă acces echitabil la o educaţie de calitate!”, a declarat Ariana Dudună, preşedinte AEC.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, fiind prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înfiinţată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizaţie independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile şi interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educaţional, la nivel local şi naţional, aducând plus valoare prin rezultatele obţinute pentru elevii din judeţul Constanţa şi din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016).

sursa foto: asociatiaelevilor.ro

Cultura/Educatie

„A whole new world”, un concert marca Teatrului „Oleg Danovski”

Published

on

Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” îi învită pe constănţeni şi pe turişti, sâmbătă, 31 iulie, la un spectacol inedit, pe scena plutitoare din parcul Faleză lac din oraşul Ovidiu.

Este vorba despre concertul „A whole new world”, care va avea loc în cadrul evenimentului Zilele Oraşului Ovidiu. Participă soliştii Daniela Vlădescu, Madeleine Pascu, Doru Iftene, Răzvan Săraru, sub conducerea muzicală Ionuţ Pascu din Bucureşti. Maestrul de cor este Adrian Stanache.

Spectacolul este programat la ora 18, iar intrarea este liberă.

Continue Reading

Actualitate

Eforie Colorat – deşeuri transformate în obiecte decorative

Published

on

Asociaţia Forumul Artelor Vizuale lansează ,,Eforie Colorat – Intervenţie culturală”, un demers artistic şi ecologic ce va schimba atmosfera şi peisajul în cea mai veche staţiune de pe litoralul românesc, Eforie Sud.

,,Ne-am dedicat activitatea protejării patrimoniului cultural naţional material şi imaterial şi astfel am reuşit să readucem la viaţă un spaţiu aflat în ruină, Grădina de Vară Cinemascop. Aici se desfăşoară zilnic evenimente, pe toată durata sezonului estival, facilitând astfel accesul la cultură şi valorificarea spaţiului la potenţial maxim prin organizarea de proiecţii cinematografice, spectacole de teatru, expoziţii de artă contemporană, tururi despre istoria oraşului, concerte, workshop-uri, dezbateri şi alte programe culturale.

Ne dorim ca prin proiectul Eforie Colorat – Intervenţie Culturală să atragem atenţia asupra efectelor devastatoare pe care poluarea le are asupra mediului înconjurător şi să readucem în Eforie Sud, o parte din suflul cultural pe care această staţiune l-a avut la începutul secolului XX şi care acum suferă, ca tot litoralul românesc, de o lipsă acută de spaţii şi evenimente cultural-artistice.”, au declarat reprezentanţii asociaţiei.

În data de 4 august, se va organiza o acţiune ecologică de tip performance, în cadrul căreia se vor igieniza plaja şi faleza oraşului Eforie. O parte din deşeurile colectate, vor fi reciclate şi transformate în obiecte decorative în cadrul unui workshop susţinut de artiştii Dan şi Lia Perjovschi, în data de 5 august.

Trei dintre obiectele create în cadrul acestui atelier, vor fi premiate şi expuse timp de 30 de zile în incinta grădinii de vară Cinemascop, iar în luna noiembrie 2021 în cadrul galeriei Etaj artist-run Space din Bucureşti.
Înscrierile pentru ambele evenimente se fac online, până în data de 3 august, prin platforma https://eu.jotform.com/myforms/.

O altă parte din deşeurile colectate va deveni material pentru sculpturi realizate de artişti plastici, selectaţi în urma unui open call. Aceştia pot aplica, până luni, 26 iulie, trimiţând un CV, însoţit de un portofoliu la adresa contact@eforiecolorat.ro. Selecţia artiştilor participanţi va fi făcută de Raluca Oancea Nestor, Senior lector în cadrul UNARTE Bucureşti, iar rezultatele vor fi anunţate în data de 28 iulie, pe paginile Facebook şi Instagram Eforie Colorat. Sculpturile realizate vor fi amplasate în spaţiul public, în oraşul Eforie.

Continue Reading

Cultura/Educatie

„Constanța Coffee Break” continuă și în acest weekend

Published

on

Constănțenii și turiștii care aleg ca destinație de vacanță litoralul pot petrece momente de neuitat în inima orașului. De sâmbătă, de la ora 08:00 și până duminică la ora 23:00, bulevardul Tomis se transformă în zonă de promenadă, teren de sport și terasă.

Începem ziua de sâmbătă în forță cu instructorul de fitness Mariana Ciorbă de la World Class România, care va da tonul distracției. De la ora 09:00, vom asista la reprezentațiile oferite de ea, la care pot participa toți cei prezenți.

La lăsarea serii, de la ora 20:00, descoperim lumea minunată a dansului în compania celor de la clubul de dans sportiv Ritmo del Mar. Clubul este membru al Federației Române de Dans Sportiv din anul 2006. Din anul 2013, organizează Cupa Del Mar, competiție de nivel național care promovează dansul sportiv constănțean.

Duminică seara, de la ora 20:00, fenomenul latino ia amploare. Encanto Dance Academy vă invită la o porție de relaxare și distracție. Vlad Dumitrescu, Mihaela Cândea și Lavinia Toma vor oferi lecții gratuite de dans pentru toți cei care vor să simtă ritmurile muzicii latino. Vom experimenta diverse stiluri de dans. Salsa, bachata, kizomba devin mai mult decât o înșiruire de pași.

Și surprizele nu se opresc aici. Bulevardul Tomis devine și în acest sfârșit de săptămână arenă de sport în aer liber. Sâmbătă și duminică, începând cu ora 18:00, va fi open court pentru cei care doresc să joace baschet și badminton.

O oază de relaxare în centrul orașului. Proiectul lansat de Primăria Municipiului Constanța urmărește să redea constănțenilor și turiștilor posibilitatea de a petrece momente unice într-un spațiu special. Până pe 15 septembrie, zona pietonală va fi deschisă pentru iubitorii de sport și cei care vor să participe la activități antrenante.

Sursa: Primăria Constanţa

Continue Reading

Cultura/Educatie

72,90%: rata de promovare înregistrată la examenul naţional pentru definitivare în învăţământ

Published

on

Procentul de promovare din sesiunea 2021 (medii mai mari sau egale cu 8), înregistrat în urma desfăşurării probei scrise din cadrul examenului naţional pentru definitivare în învăţământul preuniversitar, este 72,90%, în creştere cu peste 3,5%, comparativ cu anul trecut (69,17%). Rezultatele obţinute de candidaţi au fost publicate astăzi, 21 iulie, ora 10:00, de către Ministerul Educaţiei, pe site-ul dedicat, dar şi în centrele de examen.

Au fost declaraţi promovaţi, înainte de înregistrarea şi soluţionarea eventualelor contestaţii, 5.782 de candidaţi cu medii între 8 şi 10. Precizăm că pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obţină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obţinute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puţin 8 (opt) pentru promovarea examenului.

La proba scrisă din această sesiune au fost prezenţi 8.300 de candidaţi (95,80%). Dintre aceştia, 366 de candidaţi s-au retras, iar un candidat a fost eliminat pentru fraudă.

Astfel, din totalul celor 7.931 de candidaţi cu lucrări evaluate, 4.156 de candidaţi au obţinut note situate pe segmentul 8 – 10. Dintre aceştia, 187 de candidaţi au fost notaţi cu 10, iar 701 candidaţi au primit note între 9,50 şi 9.99. De asemenea, 3.232 de candidaţi au avut note între 5 şi 7,99. Cu note sub 5 au încheiat proba 543 de candidaţi.

Conform calendarului aprobat, contestaţiile se depun la centrele de examen, astăzi, 21 iulie şi joi, 22 iulie. Rezultatele finale vor fi publicate în centrele de examen şi pe definitivat.edu.ro, în data de 28 iulie.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin dobândirea definitivării în învăţământ, un cadru didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.

sursa foto: examenultau.ro

Continue Reading

Le Charme RESTAURANT

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222