Connect with us

Societate

Egalitatea între femei și bărbați, doar în teorie

Published

on

Cu toate că statutul femeilor în societate a evoluat considerabil, în România există, în continuare, foarte multe prejudecăți legate de abilitățile acestora – mai ales în anumite domenii de activitate.

De altfel, în România se consemnează unul dintre cei mai scăzuți indici privind egalitatea de gen la nivelul Uniunii Europene, iar femeile au acces mai dificil în funcții de conducere.

“Concesul la decizie continuă să fie un domeniu problematic, pentru că prezenţa femeilor în funcţiile de decizie este în continuare excepţională şi nu se întâmplă la toate nivelele. Deşi au existat îmbunătăţiri, atât în ceea ce priveşte rata lor de participare în Parlament, în consiliile de administraţie ale companiilor, departajarea între femei şi bărbaţi există încă şi este destul de mare”, a declarat Camelia Proca, directorul Asociației ALEG.

Societate

„Aproape Adult”, proiect derulat de Asociația The Social Incubator

Published

on

Proiectul „Aproape Adult” derulat de Asociația The Social Incubator pregătește tineri instituționalizați, cu vârste între 18 și 26 de ani, pentru o mai bună integrare din punct de vedere social și profesional. La acest program complex de formare participă 90 de tineri din județele Prahova, Argeș și Dâmbovița. Inițiativa este finanțată cu 164.000 lei de Fundația Vodafone România prin Fondul pentru Fapte Bune – ediția 2020 și se desfășoară în perioada septembrie 2020 – septembrie 2021.

„Aproape Adult” a debutat în județul Prahova cu un modul online pentru 30 de tineri care participă la întâlniri de inițiere și cunoaștere pentru formarea bazei necesare activităților lor viitoare: ateliere de educație non-formală pentru autocunoaștere, dezvoltare personală, angajabilitate și pregătire pentru intrare pe piața muncii. Echipa care se ocupă de tineri este alcătuită din formatori, psihologi, consilieri vocaționali și mentori (voluntari). Aceștia organizează inclusiv sesiuni individuale de consiliere vocațională și dezvoltare a carierei în care tinerii sunt ghidați pentru pregătirea documentelor necesare obținerii unei slujbe (CV și scrisoare de intenție) și în care sunt urmărite opțiunile educaționale sau profesionale conform rapoartelor vocaționale: acces la platforme de teste și la portaluri de joburi, identificarea potențialilor angajatori, vizite exploratorii la angajatori și aplicarea online pentru un loc de muncă.

Tinerii instituționalizați, ajunși la vârsta majoratului, sunt nevoiți să înfrunte viața singuri. Pășesc în necunoscut, nepregătiți pentru o viață pe cont propriu, într-o lume plină de provocări și tentații. Sprijinul celor aflați în situații vulnerabile a fost în permanență o prioritate pentru Fundația Vodafone România. Ne bucurăm să finanțăm proiectul Asociației The Social Incubator, atât de necesar tinerilor în  tranziția  de la copilărie la viața adultă”, a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România.

Primim adesea mesaje din partea tinerilor prin care ne solicită ajutorul. De cele mai multe ori rândurile primite sunt scurte, cu cerințe punctuale, dar dincolo de vorbe se citește strigătul care ascunde atâtea nevoi și frici. În urma unui astfel de mesaj am gândit proiectul Aproape Adult, ca un răspuns la temerile pe care tinerii le au atunci când sunt nevoiți să părăsească sistemul instituțional. Știm că 90 de tineri reprezintă doar o mică parte dintr-un întreg, dar ne punem toată speranța în ei, în forța lor de a depăși obstacole, de a învăța și inspira pe alți tineri în situații asemănătoare să creadă în puterea lui împreună și într-un viitor mai bun”, a declarat Adriana Preda, directorul executiv al Asociației The Social Incubator.

Anual, peste 3.000 de tineri părăsesc sistemul instituționalizat de protecție al statului nepregătiți pentru o viață independentă. Ei se numără printre categoriile de tineri cele mai afectate, aflate în risc de excluziune socială, și se confruntă cu o serie de probleme precum slaba dezvoltare sau chiar lipsa abilităților pentru o viață independentă, probleme emoționale și de comportament, lipsa competențelor necesare integrării pe piața muncii, un nivel scăzut de educație. În contextul pandemiei COVID-19, problema găsirii unui loc de muncă s-a acutizat, mulți dintre tineri fiind disponibilizați sau întâmpinând probleme mari în accesarea unui loc de muncă. Astfel, orice intervenție care duce la creșterea gradului de angajabilitate și oferă suportul individualizat în această direcție este extrem de relevantă și utilă.

 

Continue Reading

Actualitate

Rata șomajului, în creștere

Published

on

Vești proaste pentru români. Potrivit datelor publicate în această săptămână de Institutul Național de Statistică, rata șomajului în luna octombrie a crescut la 5,3%.

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,3% în luna octombrie 2020, în creştere cu 0,2 procente faţă de cea înregistrată în luna septembrie a anului curent, se arată în datele furnizate de Institutul Național de Statistică.

Numărul şomerilor cu vârsta cuprinsă între 15-74 ani estimat pentru luna octombrie a acestui an a fost de 477.000 de persoane, în creştere atât faţă de luna precedentă, atunci când se înregistrau 455.000 de persoane, cât şi faţă de aceeaşi lună a anului trecut, adică 350.000 de cetățeni.

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,5 procente pe cea a femeilor. Concret, valorile înregistrate sunt de 5,5% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5% în cazul celor de sex feminin.

Pentru persoanele adulte, referindu-ne la sectorul de vârstă încadrat între 25-74 ani, rata şomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna octombrie 2020: 4,5% în cazul bărbaţilor şi 4,1% în cazul femeilor. De precizat este și faptul că numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 75,4% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna octombrie a anului curent.

sursa foto: inprofit.ro

Continue Reading

Societate

Invitație din partea Facultății de Arte și Primăria Constanța la expoziția de 1 decembrie „Antropologia tăcerii. Eroismul uitat”

Published

on

Facultatea de Arte din cadrul UOC organizează, în parteneriat cu Primăria municipiului Constanța, expoziția de artă vizuală și performing „Antropologia tăcerii. Eroismul uitat”

Facultatea de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, în parteneriat cu  Primăria municipiului Constanța, organizează, în data de 1 decembrie 2020, cu prilejul Zilei Naționale a României, expoziția de artă vizuală și  performing, „Antropologia tăcerii. Eroismul uitat”.

Evenimentul se va desfășura live, în două părți, pe canalul de Youtube al Facultății de Arte, la ora 16:00, respectiv ora 20:00.

Performingul va avea loc în centrul semnificativ al percepţiilor artistice imortalizate pe pânze, sticlă şi în ceramică. Totodată, poezia, dansul şi muzica vor conecta sensurile, trezind emoţii şi capacitând înţelesurile profunde ale dimensiunilor artei plastice. Astfel, Ziua Naţională va fi celebrată cu ajutorul unui summum cultural dinamic, care va înlesni înţelegerea publicului, dincolo de supărătoarele clişee şi, poate, neînţelegeri.

În cadrul evenimentului vor participa profesorii şi studenţii specializărilor: Teatru, Coregrafie, Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative şi Educația Vizuală prin Studiul Peisajului și Figurii, de la ciclurile licenţă şi master. Versurile din cadrul expoziției aparțin lui: Grigore Vieru, Radu Gyr, Marin Sorescu, Sorin Poclitaru, George Chirilă, Aurelia Oancă, Filcea Sebastian Andrei și unui autor necunoscut, poezie găsită în ranița unui soldat mort în primul război mondial.

„Ne dorim să transmitem publicului, chiar dacă doar online, deocamdată, emoţiile care întovărăşesc semnificaţiile acestei zile atât de importante pentru naţiunea noastră. Arta se află dintotdeauna în slujba poporului, iar în aceste vremuri grele cu atât mai mult. Ne dorim, aşadar, să vă avem alături, în număr cât mai mare pe canalul de YouTube al Facultăţii de Arte.”, a declarat decanul Facultăţii de Arte, prof.univ.dr. Daniela Vitcu.

Participarea în cadrul expoziției se poate realiza accesând link-ul: https://www.youtube.com/channel/UCAX7IC0rqu7lA1WYWFwZ7oA

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta