Connect with us

Societate

Eclipsă parțială de Lună

Published

on

În ziua în care se împlinesc 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11,  are loc o eclipsă parțială de Lună. Data de 16 iulie 1969 a rămas în istoria lumii ca fiind cea în care una dintre cele mai importante misiuni a avut loc.În această noapte, luna va oferi un spectacol extraordinar al unei eclipse parțiale care va putea fi admirată din majoritatea regiunilor Terrei. Cei mai norocoși vor fi cei din Africa, o parte din Europa, Asia, Austratia și partea estică a Americii de Sud.

Eclipsa parțială de lună are loc atunci când Soarele, Pământul şi Luna sunt aliniate, iar satelitul nostru natural se află în umbra Pământului. Marţi, doar o porţiune din Lună se va afla în umbra Pământului, iar eclipsa va fi doar parţială. Lipsită de lumina razelor Soarelui, Luna se întunecă şi capătă o nuanţă cărămizie, întrucât atmosfera terestră deviază razele roşii ale luminii solare către interiorul său de umbră.

Fenomenul astronomic începe la ora 21.44 când Luna se află aproape de orizontul de sud-est, iar schimbări pe discul selenar se vor putea vedea atunci când Luna intră în umbra Pământului, începând cu ora 23.00. Atunci partea din dreapta a discului va începe să fie mai puțin strălucitoare. Eclipsa care are loc în noaptea dintre 16 și 17 iulie este una parțială, adică Luna nu intră complet în umbra Pământului. Fenomenul va putea fi observat pe tot parcursul desfășurării lui, din toată țara, dacă va fi cerul senin.

Faza cea mai spectaculoasă a fenomenului reprezintă perioada în care Luna se află în umbră, jumătatea de sus a discului acesteia fiind mai întunecată decât de obicei. Eclipsa se termină la ora 03.18, iar  toate fazele sunt vizibile din România, Luna fiind poziționată pe toată această perioadă destul de aproape de orizont, înspre sud. Pe tot parcursul fenomenului în dreapta Lunii se va afla planeta Saturn și o constelație în formă de casă, constelația Sagittarius.

Eclipsa va putea fi observată cu ochiul liber, fără să existe vreun pericol pentru vedere, aşa cum se întâmplă în cazul eclipselor de Soare. Cei care au la dispoziţie instrumente precum binoclul, luneta sau telescopul pot admira mai bine fenomenul, cu condiţia unui cer senin.

Sursa foto: rfi.ro

Societate

CERONAV – promotor la nivel global în dezvoltarea standardelor de siguranță

Published

on

Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV a fost gazda celei de-a 80 a Conferințe IASST – International Association for Safety and Survival Training, care s-a desfășurat în perioada 24 – 27 mai 2023.

Conferința, organizată de CERONAV, a fost un suscces remarcabil în ceea ce privește dezvoltarea de soluții inovatoare pentru îmbunătățirea nivelului de calificare și competențe în domeniul cursurilor de securitate maritimă și offshore.

Un punct central al agendei a fost pregătirea eficientă și relevantă a personalului maritim prin adaptarea programelor analitice ale cursurilor la noutățile și provocările actuale. În cadrul conferinței s-au dezbătut modalități pentru dezvoltarea tehnologiilor avansate, precum simulatoarele pentru scenarii de urgență, care oferă o pregătire interactivă și eficientă, dar și investițiile în cercetare pentru îmbunătățirea echipamentelor de siguranță și salvare.

“Interesul comun al membrilor reuniți la Conferința IASST a fost acela de a armoniza expertiza și bunele practici din diferite țări și regiuni. Colaborarea și parteneriatele internaționale promovează schimbul de cunoștințe și experiență între furnizorii de training din domeniul siguranței pe mare”, a declarat Ovidiu Sorin Cupșa, Director General CERONAV, Ambasador Maritim IMO.

Participanții la conferința IASST au avut ocazia de a aduce contribuții valoroase în cadrul dezbaterilor și de a dezvolta soluții practice pentru o navigație maritimă mai sigură și mai operativă. CERONAV și IASST vor continua să optimizeze siguranța și supraviețuirea pe mare, prin promovarea celor mai bune practici, colaborare și inovare.

Continue Reading

Societate

CERONAV susține tinerii cercetași

Published

on

În data de 25 mai, în cadrul conferinței organizate de CERONAV, Asociația IASST (International Association for Safety and Survival Training) sponsorizează Centrul Local “blueMarin”. Centrul Local “blueMarin” Constanța este o filială a Organizației Naționale Cercetașii României – ONCR, care contribuie la îndeplinirea Misiunii și Viziunii cercetășiei cu scopul educării tinerilor, printr- un sistem de valori bazat pe o Promisiune şi o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, în care oamenii sunt împliniţi ca indivizi şi joacă un rol constructiv în societate.

Centrul Local “blueMarin” Constanța este format din 159 de membri, dintre care 137 sunt cercetași copii și 22 sunt lideri adulți. “Participarea Centrului Local “blueMarin” Constanța la conferința IASST oferă o oportunitate unică tinerilor și copiilor de a se conecta și interacționa cu alte organizații internaționale. Aceasta contribuie la dezvoltarea personală și la dobândirea de cunoștințe noi de către tinerii cercetași din Constanța. Încurajarea și susținerea acestora reprezintă garanția unui viitor mai bun pentru noi toți”, a declarat Ovidiu Sorin Cupșa, Director General CERONAV, Ambasador Maritim IMO.

IASST a alocat o sumă de 500 de lire sterline pentru a sprijini dezvoltarea tinerilor implicați în cadrul Centrului. Această sponsorizare va contribui la organizarea diferitelor activități desfășurate de cercetași, cum ar fi tabere, excursii, instruiri și proiecte comunitare.

Sponsorizarea acordată de Asociația IASST Centrului Local “blueMarin” prin intermediul Conferinței organizată de CERONAV la Constanța, îi va ajuta pe cercetași să-și dezvolte abilitățile de supraviețuire, leadership și lucrul în echipă.

Conferința IASST este un eveniment anual important, care aduce împreună reprezentanți ai organizațiilor partenere din diferite țări, experți în domeniu și profesioniști, care lucrează în industria siguranței maritime. Asociatia IASST este o organizație internațională care se preocupă de promovarea siguranței și formarea în supraviețuire.

Continue Reading

Societate

Au răsunat sirenele în cartierul Brătianu!

Published

on

Echipele Primăriei Municipiului Constanța împreună cu reprezentanții firmei prestatoare au montat deja sirenele electronice pentru alarmarea populației de pe blocul PC1 (Bdul Aurel Vlaicu), Liceul Energetic (Bdul Mamaia), bloc B (strada Verona), Universitatea “Spiru Haret” (strada Unirii), Bloc C (Bdul Tomis), iar astăzi acționează la complexul „2 Cocosi”, situat pe strada Elena Cuza.
Săptămâna viitoare se vor monta sirenele în următoarele locații:
–        Sirena 1800W – Str. Aleea Murelor, nr. 14;
–        Sirena 1800W – Hotel Riviera Mamaia;
–        Sirena 2400W – Hotel Meridian Mamaia.
În cadrul activității de montare, se vor emite mai multe semnale acustice. Rugăm cetățenii să rămână calmi, deoarece este doar o verificare a mijloacelor de alarmare.

Continue Reading

Societate

Elevii, în rolul prezentatorilor de știri

Published

on

În lumina reflectoarelor! Elevii unei școli din Constanța au făcut schimb de roluri cu reporterii Antena 3 Constanța, au aflat cum se fac știrile, au vizitat regia de emisie și cabina de sunet, iar punctul culminant a fost în platoul de filmare, unde au intrat în pielea unui prezentator de știri. Întreaga experiență a fost inedită și emoționanță pentru copii, iar concluzia – lumea televiziunii este fascinantă și nu pentru oricine.

Cu emoții și cu multe întrebări în tolbă, elevii de clasa a III-a de la o școală din Constanța au pășit în lumea televiziunii. Prima oprire, în redacția de știri. Aici, au aflat ce înseamnă viața de reporter tv, cum se construiește o știre și cum ajunge apoi pe post. Explicațiile au venit din partea corespondentului Antena 3, Cătălina Buzoinanu, cu peste 20 de ani de experiență în domeniul televiziunii, iar copiii au fost curioși să afle care este povestea din spatele camerei.

Urmând traseul unei știri, le-am arătat copiilor și locul unde prind viață aceste materiale, dar și emisiunile – regia de montaj. Și cum orice știre are și un insert vocal, micuții au fost curioși să-și exerseze vocea la microfon.

Cea mai mare fericire însă a fost când elevii au pășit în platoul de filmare.

Odată ce au aflat ce rol are fiecare echipament în platou, am trecut la partea practică. Copiii au intrat rând pe rând în pielea unui prezentator de știri, au citit de pe prompter, iar exercițiul s-a dovedit destul de dificil pentru unii.

În finalul vizitei, am tras și concluziile la cald. Lumea televiziunii este fascinantă și nu pentru oricine.

Am tras și noi o concluzie în urma vizitei lor. Întrucât avem nevoie de colegi, după ce vor crește și vor mai studia această lume, îi așteptăm alături de noi, la Antena 3 Constanța.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222