Connect with us

Societate

Eclipsă parțială de Lună

Published

on

În ziua în care se împlinesc 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11,  are loc o eclipsă parțială de Lună. Data de 16 iulie 1969 a rămas în istoria lumii ca fiind cea în care una dintre cele mai importante misiuni a avut loc.În această noapte, luna va oferi un spectacol extraordinar al unei eclipse parțiale care va putea fi admirată din majoritatea regiunilor Terrei. Cei mai norocoși vor fi cei din Africa, o parte din Europa, Asia, Austratia și partea estică a Americii de Sud.

Eclipsa parțială de lună are loc atunci când Soarele, Pământul şi Luna sunt aliniate, iar satelitul nostru natural se află în umbra Pământului. Marţi, doar o porţiune din Lună se va afla în umbra Pământului, iar eclipsa va fi doar parţială. Lipsită de lumina razelor Soarelui, Luna se întunecă şi capătă o nuanţă cărămizie, întrucât atmosfera terestră deviază razele roşii ale luminii solare către interiorul său de umbră.

Fenomenul astronomic începe la ora 21.44 când Luna se află aproape de orizontul de sud-est, iar schimbări pe discul selenar se vor putea vedea atunci când Luna intră în umbra Pământului, începând cu ora 23.00. Atunci partea din dreapta a discului va începe să fie mai puțin strălucitoare. Eclipsa care are loc în noaptea dintre 16 și 17 iulie este una parțială, adică Luna nu intră complet în umbra Pământului. Fenomenul va putea fi observat pe tot parcursul desfășurării lui, din toată țara, dacă va fi cerul senin.

Faza cea mai spectaculoasă a fenomenului reprezintă perioada în care Luna se află în umbră, jumătatea de sus a discului acesteia fiind mai întunecată decât de obicei. Eclipsa se termină la ora 03.18, iar  toate fazele sunt vizibile din România, Luna fiind poziționată pe toată această perioadă destul de aproape de orizont, înspre sud. Pe tot parcursul fenomenului în dreapta Lunii se va afla planeta Saturn și o constelație în formă de casă, constelația Sagittarius.

Eclipsa va putea fi observată cu ochiul liber, fără să existe vreun pericol pentru vedere, aşa cum se întâmplă în cazul eclipselor de Soare. Cei care au la dispoziţie instrumente precum binoclul, luneta sau telescopul pot admira mai bine fenomenul, cu condiţia unui cer senin.

Sursa foto: rfi.ro

Actualitate

DGASPC Constanţa caută asistenţi maternali

Published

on

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţie, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, implementează proiectul ,,TEAM-UP – Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”.

Pentru realizarea obiectivelor asumate, DGASPC dezvoltă rețeaua de asistenți maternali, la nivelul județului Constanța. Condiţiile necesare pentru desfăşurarea activităţii de asistent maternal profesionist, prevăzute de legislaţia actuală, sunt:

 • solicitanţii nu pot îndeplini cumulativ calitatea de asistenţi personali şi asistenţi maternali profesionişti;
 • solicitanţii nu pot îndeplini cumulativ calitatea de pensionari şi calitatea de asistenţi maternali profesionişti;
 • solicitanţii trebuie să aibă drept de folosinţă asupra locuinţei (demonstrat cu acte) şi să asigure o cameră separată, amenajată special pentru copiii ce urmează a fi primiţi în plasament ;
 • solicitantul trebuie să primească aviz favorabil exercitării profesiei de asistent maternal profesionist, în urma evaluării psihologice efectuată de psihologul Biroului Alternative de Tip Familial din cadrul DGASPC (vor fi supuşi evaluării psihologice toţi membrii familiei cu care locuiesc persoanele care doresc să devină asistenţi maternali);
 • solicitanţii să aibă o stare de sănătate bună, atestată prin certificat medical eliberat de policlinica teritorială.

Informaţii suplimentare se pot obţine de la Serviciul Management de Caz pentru Copil – Biroul Alternative de Tip Familial, din Constanța, str. Ciprian Porumbescu nr. 2, de luni până joi între orele 8:00 -16:30 și vineri în intervalul orar 8:00 – 14:00, sau la numărul de telefon 0241.488.648.

 

Continue Reading

Actualitate

O nouă şansă pentru integrarea pe piaţa muncii

Published

on

În luna februarie 2021, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va organiza 58 de programe de formare profesională, gratuite, pentru un număr de 870 persoane.
Cursurile de formare profesională, cu cele mai multe locuri disponibile, vizează calificări precum:

 • agent de securitate (124 persoane);
 • inspector (referent) resurse umane (116 persoane);
 • lucrător în comerţ (76 persoane);
 • operator introducere validare şi prelucrare date (70 persoane);
 • competenţe informatice (40 persoane);
 • sudor electric (28 persoane);
 • maseur (28 persoane);
 • îngrijitoare bătrâni (28 persoane);
 • comunicare în limba germană (25 persoane);
 • infirmieră (20 persoane).

Pentru detalii, cei interesaţi se pot adresa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domicliul sau reşedinţa, sau pot vizualiza oferta de cursuri pe www.anofm.ro, la secţiunea ,,Persoane fizice/Cursuri de formare profesională”.

Continue Reading

Actualitate

Cristina Chiriac, președinte CONAF: “Implicarea femeilor în politică nu mai poate fi ignorată!”

Published

on

Participarea și conducerea egală a femeilor în viața politică și publică sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă până în 2030. Cu toate acestea, datele arată că femeile sunt subreprezentate la toate nivelurile de luare a deciziilor la nivel mondial, iar realizarea parității de gen în viața politică este departe.

Femeile sunt șefi de stat sau de guvern în doar 21 de țări, iar 119 țări nu au avut niciodată o femeie lider. În ritmul actual, paritatea în cele mai înalte decizii de putere nu va fi atinsă încă 130 de ani. Doar 10 țări au o femeie șef de stat și 13 țări au o femeie șef de guvern, arată datele Organizației Națiunilor Unite.

La nivel mondial, doar 21% dintre miniștrii guvernamentali sunt femei, iar 14 țări au un procent de 50% sau mai multe femei în cabinet. Cu o creștere anuală de doar 0,52 puncte procentuale, paritatea de gen în funcțiile ministeriale nu va fi atinsă înainte de 2077, conform acelorași date. Cele cinci portofolii cele mai frecvent deținute de femeile miniștri sunt: familia / copiii / tinerii / vârstnicii / cu dizabilități; urmat de afaceri sociale; mediu / resurse naturale / energie; Ocuparea forței de muncă / forța de muncă / formarea profesională și afacerile femeilor / egalitatea de gen.

“O politică ostilă femeilor nu prea mai este posibilă. Până și politicienii profund machiști știu că fără voturile femeilor nu mai pot câștiga niciun fel de alegeri. Femeile trebuie cucerite – cu idei politice. Dar și cu candidate. Pentru că femeile aleg candidate feminine, dacă au de ales. Cel mai bun exemplu actual îl reprezintă Estonia, devenit unicul stat din lume cu femei atât în funcțiile de Președinte, cât și de Prim-ministru. De asemenea, în Germania, exista formaţiunea conservatoare CDU, care, prin Angela Merkel, a reușit să convingă electoratul feminin”. Ca urmare, președintele CONAF este de părere că “femeile trebuie așadar să fie conştiente de puterea lor şi să sancţioneze, în mod consecvent, politica dacă aceasta le ignoră. Este o obligaţie care derivă din dreptul lor de vot, cucerit cu greu și pentru care multe femei mai luptă încă în diferite colţuri ale lumii pentru ca un mic pas înapoi să nu devină unul mare; pentru a se merge înainte spre binele femeilor din întreaga lume.”, declară CRISTINA CHIRIAC, președinte CONAF

Datele oficiale din rapoartele ONU 2020 arată ca doar 25% din totalul parlamentarilor naționali sunt femei, în creștere față de 11% în 1995. Doar patru țări au 50% sau mai multe femei în parlament în camere singulare sau inferioare: Rwanda cu 61%, Cuba cu 53%, Bolivia cu 53% și Emiratele Arabe Unite cu 50%. Alte 19 țări au atins sau au depășit 40%, inclusiv nouă țări din Europa, cinci din America Latină și Caraibe, patru din Africa și una din Pacific. Mai mult de două treimi din aceste țări au aplicat cote de gen – fie cote de candidați legislați, fie locuri rezervate – deschizând spațiu pentru participarea politică a femeilor în parlamentele naționale.

La nivel global, există 27 de state în care femeile reprezintă mai puțin de 10% din parlamentari în camerele unice sau inferioare, inclusiv patru camere simple / inferioare fără femei deloc. În ritmul actual de progres, paritatea de gen în organismele legislative naționale nu va fi atinsă până în 2063.

“Participarea politică echilibrată și partajarea puterii între femei și bărbați la luarea deciziilor este ținta convenită la nivel internațional. Ca urmare, implicarea femeilor în politică nu mai poate fi ignorată. Majoritatea țărilor din lume nu au atins echilibrul de gen, însă se militează la nivel cel mai înalt pe acest aspect. Există dovezi consolidate și din ce în ce mai mari că, conducerea femeilor în procesele decizionale politice le îmbunătățește. Îmi doresc ca la nivel național să fie promovate tot mai multe doamne în politică pentru a crea echilibru.  În afaceri, în politică și la nivelul societății în ansamblul său, nu ne putem valorifica pe deplin potențialul decât dacă utilizăm tot talentul și toată diversitatea de care dispunem.”, a concluzionat CRISTINA CHIRIAC, președinte CONAF

sursa foto: CONAF

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta