Connect with us

Cultura/Educatie

Dublă lansare de carte la MINAC, în memoria prof. Gheorghe Dumitraşcu

Published

on

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România în colaborare cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea organizează joi, 17 ianuarie 2019, lansarea volumelor Raporturi între românii – turcii şi tătarii din România. Dinspre sfârşitul secolului al VIII-lea până la începutul secolului al XXI-le şi Dobrogea şi Marea Unire la Centenar.

Primul volum, semnat de Lavinia Dumitraşcu şi Gheorghe Dumitraşcu, a apărut în urmă cu ceva timp la Editura Imperium, Constanţa, cu sprijinul UDTTMR.

„Cartea este o dovadă de mulţumire a sufletelor a sufletelor noastre faţă de fraţii noştri turci şi tătari”, spune Lavinia Dumitraşcu.

Volumul va fi prezentat de dr. Sorin Colesniuc – Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, dr. Amet Aledin – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, prof. Serin Turkoglu, din partea  – U.D.T.R. şi prof. univ. dr. Stoica Lascu.

Al doilea volum, „Dobrogea şi Marea Unire la Centenar”, coordonat de Ligia Dima şi Lavinia Dumitraşcu, a fost realizat la sfârşitul anului trecut, în urma unei sesiuni de comunicări ştiinţifice naţionale organizate de ICEM Tulcea şi este rezultatul unui proiect ştiinţific. Cartea a apărut la Editura Tipo Moldova din Iaşi.

Prezentarea volumului, în cadrul evenimentului de lansare va fi realizată de dr. Ligia Dima- ICEM/ Biblioteca Judeţeană Panait Cerna, Tulcea, dr. Lavinia Dumitraşcu – MINAC şi Aurel Şefanachi – Editura Tipo Moldova Iaşi.

Data lansării la Constanţa a celor două volume nu a fost aleasă întâmplător. Pe 17 ianuarie 2017, prof. Gheorghe Dumitraşcu, figură marcantă a vieţii culturale şi politice constănţene, trecea în nefiinţă.

Evenimentul de lansare a celor două volume se va desfăşura începând cu ora 16,00, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, în aula „Adrian Rădulescu”.

 

 

 

 

 

Actualitate

Prima sesiune de examene online pentru viitorii maiștri militari de marină

Published

on

Situația epidemiologică pe care o traversează învățământul de pretutindeni a adus schimbări și la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale unde, pentru prima dată, elevii militari susțin online examenele de final de semestru. Sesiunea de examene debutează luni, 25 ianuarie și se încheie vineri, 5 februarie. În acest interval de timp, cei peste 180 de elevi de anul I și II susțin examene scrise și orale, prin intermediul platformelor de videoteleconferință.

“De la jumătatea lunii noiembrie, elevii școlii noastre au desfășurat cursuri online, fapt care ne-a determinat să adaptăm și metodele de evaluare la sistemul virtual. Avem la dispoziție platforma ILIAS, creată de specialiștii Universității Națioanale de Apărare, unde elevii și profesorii au conturi și unde sunt încărcate materialele didactice. Primii care intră în febra examenelor sunt elevii de anul I. Ei au de susținut, în total, două examene, în perioada 25 – 29 ianuarie. Colegii lor de anul al II-lea vor susține trei examene de verificare a cunoștințelor teoretice, în perioada 25 ianuarie – 5 februarie.

De altfel, în săptămâna premergătoare sesiunii, elevii au fost evaluați prin verificări finale la toate disciplinele care nu sunt prevăzute cu examen în Planul de învățământ. Elevii s-au descurcat bine și foarte bine, de aceea, suntem optimiști că prima sesiune de examene online susținută vreodată la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale va fi un succes.”, declară căpitan-comandorul VALENTIN NAE, locțiitorul pentru învățământ al comandantului Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale

Elevii militari s-au obișnuit rapid cu noile metode de predare online și cu verificările susținute pe internet. Cu toate acestea, unii spun că emoțiile dinaintea examenului nu sunt cu nimic mai diferite de cele pe care le-ar fi avut în cazul în care s-ar fi aflat în bănci.

Sursa foto: Forțele Navale Române

Continue Reading

Cultura/Educatie

Elevii, invitați să îmbrace uniforma militară! Iată condițiile pentru admiterea la Colegiul Militar Alexandru Ioan Cuza

Published

on

Reprezentanții Colegiului Național Militar Alexandru Ioan Cuza din Constanța îi așteaptă nerăbdători pe elevii de clasa a VIII-a care se pregătesc pentru admiterea la liceu și care visează la o carieră militară. Au început deja înscrierile, iar tinerii au la dispoziție 120 de locuri „în clase cu profil matematică-informatică, intensiv engleză, sub rezerva îndeplinirii tuturor condițiilor până la admitere”, conform precizărilor din planul de școlarizare. În vederea parcurgerii procesului de selecție și admitere, candidaţii trebuie să contacteze Biroul de Informare – Recrutare din cadrul centrului militar de care aparțin cu domiciliul.

“Începând cu data de 20 ianuarie până pe 5 martie va avea loc înscrierea candidaților. Înscrierea și selecția candidaților se face de către colegii noștri de la Biroul de Informare și Recrutare de pe strada Mircea cel Bătrân, numărul 106, iar numărul de telefon este 0241.48.43.99. Probele de selecție încep de pe 25 ianuarie, în funcție de candidații care s-au înscris deja și contină până la data de 9 aprilie…probele de selecție sunt eliminatorii și constau în proba psihologică ce se finalizează cu un interviu și sunt diferite întrebări ce vizează să identifice profilul candidatului, apoi proba sportivă, tot eliminatorie, ce constă într-un traseu utilitar aplicativ cu nouă obstacole, o probă de viteză și una de anduranță. dacă trec cu bine de aceste două probe, candidații vor fi programați pentru vizita medicală. aceasta începe de la 1 februarie și se finalizează pe 23 aprilie. De pe 23 aprilie se încheie procesul de selecție, iar pe 24 mai aceste dosare sunt transmise către noi, Colegiul Național Militar”, a declarat Alina Davies,  referent informare și relații publice CNMAIC.

 

Continue Reading

Actualitate

Se micşorează numărul elevilor în sălile de clasă

Published

on

Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a decis că numărul de elevi în clasele de început de ciclu în învăţământul liceal cu frecvenţă – zi, se va reduce:

– de la 28 la 24 de elevi în clasă pentru filiera tehnologică şi învăţământul profesional, inclusiv dual, precum şi pentru filiera vocaţională – profil sportiv, teologic, pedagogic şi învăţământul liceal de artă;

– de la 28 la 26 de elevi în clasă pentru filiera teoretică.

La finalul acestei săptămâni a fost transmis la Monitorul Oficial Ordinul de Ministru pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat, evidenţa efectivelor de preşcolari şi elevi şcolarizaţi în unităţile de învăţământ particular, precum şi emiterea avizului conform în vederea organizării reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru anul şcolar 2021-2022. Astfel, decizia de astăzi modifică OMEC nr. 5599/2020.

Având în vedere modificările promovate, activităţile specifice mobilităţii personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar (privind constituirea, încadrarea şi vacantarea posturilor didactice/catedrelor din unităţile de învăţământ preuniversitar) au fost decalate corespunzător.

Astfel, inspectoratele şcolare vor transmite până la data de 1 februarie 2021 la Ministerul Educaţiei proiectele planurilor de şcolarizare revizuite conform noilor reglementări, în vederea fundamentării cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat.

Această măsură se constituie într-un pas concret în direcţia României Educate.

sursa foto: portalinvatamant.ro

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta