Connect with us

Cultura/Educatie

Dublă lansare de carte la MINAC, în memoria prof. Gheorghe Dumitraşcu

Published

on

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România în colaborare cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea organizează joi, 17 ianuarie 2019, lansarea volumelor Raporturi între românii – turcii şi tătarii din România. Dinspre sfârşitul secolului al VIII-lea până la începutul secolului al XXI-le şi Dobrogea şi Marea Unire la Centenar.

Primul volum, semnat de Lavinia Dumitraşcu şi Gheorghe Dumitraşcu, a apărut în urmă cu ceva timp la Editura Imperium, Constanţa, cu sprijinul UDTTMR.

„Cartea este o dovadă de mulţumire a sufletelor a sufletelor noastre faţă de fraţii noştri turci şi tătari”, spune Lavinia Dumitraşcu.

Volumul va fi prezentat de dr. Sorin Colesniuc – Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, dr. Amet Aledin – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, prof. Serin Turkoglu, din partea  – U.D.T.R. şi prof. univ. dr. Stoica Lascu.

Al doilea volum, „Dobrogea şi Marea Unire la Centenar”, coordonat de Ligia Dima şi Lavinia Dumitraşcu, a fost realizat la sfârşitul anului trecut, în urma unei sesiuni de comunicări ştiinţifice naţionale organizate de ICEM Tulcea şi este rezultatul unui proiect ştiinţific. Cartea a apărut la Editura Tipo Moldova din Iaşi.

Prezentarea volumului, în cadrul evenimentului de lansare va fi realizată de dr. Ligia Dima- ICEM/ Biblioteca Judeţeană Panait Cerna, Tulcea, dr. Lavinia Dumitraşcu – MINAC şi Aurel Şefanachi – Editura Tipo Moldova Iaşi.

Data lansării la Constanţa a celor două volume nu a fost aleasă întâmplător. Pe 17 ianuarie 2017, prof. Gheorghe Dumitraşcu, figură marcantă a vieţii culturale şi politice constănţene, trecea în nefiinţă.

Evenimentul de lansare a celor două volume se va desfăşura începând cu ora 16,00, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, în aula „Adrian Rădulescu”.

 

 

 

 

 

Cultura/Educatie

Invitație la Noaptea Bibliotecii 2021! Iată care este programul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța

Published

on

Deschiderea evenimentului Noaptea Bibliotecii 2021 va avea loc pe data de 25 septembrie, la ora 16.00, pe platforma din fața Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța.

Program: 

• Atelier de jocuri și improvizații teatrale pentru adolescenți – Exerciții și jocuri. Trainer coordonator: Arina Cojocaru, împreună cu Trupa „Praf de Stele”. Aula Bibliotecii, orele 16.00 – 17.30 • Puzzle Wine Shelf – reconstituirea imaginii unui raft de bibliotecă, într-un puzzle din 1000 bucăți Secția Împrumut pentru Adulți, hol etaj I, ora 17.00 • Atelier de legare de carte pentru copii Ludotecă, etaj I, orele 17.30 – 18.30

• Cu cărțile pe urmele noastre – un escape room inedit – concurs de cunoștințe, intuiție și îndemânare Secția Împrumut pentru Adulți, etaj I, ora 19

• Călătorie în jurul lumii – descoperim țările lumii prin obiective turistice, mâncăruri tradiționale, costume naționale, capitale, steaguri Secția pentru Copii, etaj I, orele: 16.00-17.00

• Puzzle pentru copii și adolescenți Hol, etaj I, ora 17.00-21.00 • Atelierul semnelor de carte Ludotecă, etaj I, orele: 17.30 – 19.30 • Atelier de decupaje Hol, etaj I, orele : 17.30 – 19.30 • Învățăm să desenăm insecte cu ajutorul literelor Hol, etaj I, orele: 18.00 – 20.00

• Povestea pâinii: de la bobul de grâu la pâinea caldă Secția pentru copii etaj I, orele: 19.00 – 20.00 • Colțul poveștilor despre animale Secția pentru copii, etaj I, orele: 19.00 – 20.00

• Expoziție de audiobook-uri – Literatură română și universală pentru toate vârstele Hol, etaj I

• Expoziție Regina Maria. Poveștile Reginei Maria. Regina și marea – Povești de suflet scrise de Regina Maria pentru copii, părinți și bunici. Memorii, monografii, amintiri. Hol, etaj I • Expoziție cu noutăți pentru copii și mămici – Cărți recent achiziționate de bibliotecă pentru copii, mămici, tătici și bunici Hol, etaj I • Domus – casa romană: prezentarea reconstituirii în 3D a unor construcții antice Aulă, ora 17.30

• Fețele necunoscute ale orașului: evenimente din trecut, în lumina documentelor de arhivă și a presei Aula Bibliotecii, orele: 18.30- 19.30 • Întâlnirea cititorilor cu scriitorul Ovidiu Dunăreanu : Lectură publică Sălile de lectură: „Literatură” și „Legislație”, etaj II, orele: 16.00-17.00 • Lectură în sălile Bibliotecii Sala de Științe sociale, etaj II, orele 16.00-23.00

• Teatru de umbre „Scufița informatică” Sala de Referințe generale, parter, orele: 16.00-17.00 • „Vacanță cu zmeu”- atelier interactiv de lectură și lansare de carte Sala de Referințe generale, parter, orele 17.00-18.00

• „Furnicuța hărnicuța”- atelier de semne de carte Sala de Referințe generale, parter, orele: 17.00-19.00 • „Baby Bu-Nico”- recital de chitară și voce Sala de Referințe generale, parter, orele 18.00-18.45 • „Biblio-Activity” – activitate realizată de bibliotecari Hol central, parter, orele 17.00-18.00

• „Labirintul cu cărți”-joc de cultură generală Hol central parter, orele 18.00-19.00 • „Micul făurar”- atelier de grafică Sala de Referințe generale, parter, orele 19.00-20.00

• „Dansul continentelor”: prezentarea celor mai cunoscute dansuri ale lumii și flashmob Hol central parter, orele: 20.00-20.30 • Recital de muzică pe versuri ale poeților din detenția comunistă Hol central parter, orele 20.30 – 21.30

• „Poezie cu parfum de cafea” Hol central parter, orele: 16.00-19.00

• Înscriere utilizatori Parter, orele: 16.00-23.00

• Tur ghidat al Bibliotecii – pentru grupuri (minimum 5 persoane-maximum 15 persoane) Orele: 16.00-23.00

• „Darul cărții”- Biblioteca oferă vizitatorilor cărți, amintire a participării la evenimentul „Noaptea Bibliotecii” Hol central parter, orele: 16.00-23.00

Toate activitățile se vor desfășura cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

Participanții la activități și vizitatorii vor purta mască medical/non medicală, pe tot parcursul evenimentului „Noaptea Bibliotecii”.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Weekend de socializare în cel mai colorat pasaj din Constanța

Published

on

Se anunță 3 zile cu jocuri, artă și socializare în pasajul proaspăt renovat și pictat de lângă gara Constanța. Echipa de voluntari care a inițiat transformarea pasajului, tineri liceeni din Constanța și din alte țări, organizează vineri, sâmbătă și duminică activități pentru toate vârstele. Pentru constănțenii care nu au văzut încă noul design, este o ocazie bună să treacă prin pasaj și să cunoască oameni noi, cu care pot vorbi în română, engleza, franceză sau spaniolă.

Vineri între orele 14.00 – 16.00 vor fi organizate jocuri și se va socializa în spaniolă și engleză. Sâmbătă și duminică între 13.00 – 15.00 vor fi ateliere de artă din materiale reciclate, pentru care constănțenii sunt îndemnați să aducă dopuri de sticlă sau de pet. Iar duminică între 13.00 – 15.00 este organizată o vânătoare de comori ecologică. Sâmbăta și duminică se va socializa și în franceză cu voluntarii Creative Plus din Franța. Pentru toate cele trei zile voluntarii Creative Plus au pregătit o combinație între activități de animație și de ecologizare a zonei. Vor fi concursuri de strângerea a obiectelor reciclabile găsite in parc, dar și gimnastică în aer liber.

Evenimentele din acest sfârșit de săptămână sunt propuse și organizate de tinerii voluntari străini care se află în această perioadă în Constanța.

Weekendul de socializare este parte din proiectul Education Art – Flipping, al cărui scop este revitalizarea zonei pasajului gării prin pictură murală, muzică, artă, activități educaționale non-formale, jocuri, mișcare în aer liber și ecologizare.

Proiectul Education Art – Flipping este finanţat cu 98.400 lei prin ,,Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” cu sprijinul Lidl România, susținut de Federația Fundațiilor Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Galați.

Cu fiecare eveniment organizat, asociația Creative Plus își propune să asigure un spațiu plăcut pentru dezvoltare non-formală fiecărei persoane care dorește să învețe ceva nou.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Platforma dedicată înscrierilor la concursul pentru funcția de director este pregătită! Cum te poți înscrie?

Published

on

Astăzi, la ora 7, s-a dat startul înscrierilor la concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, conform calendarului aprobat.

Pentru eficientizarea și transparentizarea procesului de înscriere, Ministerul Educației a inițiat platforma dedicată acestui concurs https://concursdirectori.edu.ro, realizată cu sprijinul asociației CivicNet. Acesta este un prim pas în procesul de digitalizare și profesionalizare a managementului unităților de învățământ de stat, astfel încât să se asigure stabilitatea, coerența și competența în procesul de conducere.

Până în data de 26 septembrie, ora 23:59, cei interesați să participe la concurs își pot crea cont, se pot înscrie și pot încărca (în format digital) actele necesare dosarului, în câteva minute, la orice oră din zilele alocate înscrierilor, accesând https://concursdirectori.edu.ro.

Contul de utilizator poate fi creat simplu, prin introducerea unei adrese de email, urmând ca instrucțiunile de acces să fie primite rapid la acea adresă. Odată logat în platformă, candidatul are apoi acces la formularul „Înscriere”, unde va completa numele, prenumele, CNP-ul, numărul de telefon și școala la care este titular. O recipisă va fi primită pe email cu datele introduse, precum și confirmarea acceptării sau respingerea cererii de înscriere.

În momentul în care cererea de înscriere este acceptată, candidatul poate accesa secțiunea „Dosar”, unde, conform Metodologiei, trebuie să încarce 14 documente, două fiind opționale. Candidatul poate adăuga, șterge și modifica documentele încărcate la dosar, până la finalul perioadei de înscriere (26 septembrie, ora 23:59), atât timp cât nu apasă butonul „Trimite”. Pentru verificare, în platformă au fost prevăzute etape de revizuire înainte de a trimite datele finale, unde vor fi remarcate rapid documentele/datele lipsă.

Tot prin intermediul platformei, conform calendarului concursului, dosarele astfel completate și transmise de candidați vor fi evaluate în perioada 27-29 septembrie de către comisiile formate la nivel județean/național.

Termenul până la care candidații află rezultatele privind evaluarea dosarului atât prin intermediul listelor oficiale publicate, cât și prin intermediul unui email trimis din platformă, este 7 octombrie.

Desfășurarea probei scrise va avea loc în format fizic vineri, 15 octombrie 2021.

Rezultatele finale la proba scrisă vor fi afișate în data de 20 octombrie, urmând ca interviurile să se desfășoare în perioada 15 noiembrie – 8 decembrie 2021. Candidații trebuie să obțină cel puțin nota 7 la fiecare probă (proba scrisă și proba de interviu).

Rezultatele finale ale concursului vor fi validate în data de 17 decembrie, urmând ca numirile în funcție să aibă loc începând cu 10 ianuarie 2022, debutul semestrului al doilea al anului școlar 2021-2022.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Investiții în școlile și grădinițele din Ovidiu, Poiana și Culmea pentru noul an școlar

Published

on

Primăria Ovidiu a alocat si în acest an sumele necesare pentru toate școlile și grădinițele de pe raza UAT Ovidiu pentru buna desfășurare a actului educațional.

Au fost alocate fonduri de la bugetul local pentru lucrări de reparații și zugrăveli interioare/exterioare, achiziția de mobilier școlar, igienizarea spațiilor verzi, dezinsecție/deratizare, asigurarea pazei umane, lucrări de curățenie, dar și asigurarea produselor sanitare de igienă, împotriva pandemiei generată de virusul SARS COV2.

Școala Gimnazială Nr.2 ’’Poet Ovidiu’’

– a fost creată o zonă nouă la intrarea principală, plecând de la necesitatea amplasării bustului poetului Publius Ovidius Naso, al cărui nume îl poartă școala și totodata pentru realizarea unui spațiu destinat  activităților școlare în aer liber;

– au fost achiziționate 150 de bănci și scaune noi pentru elevi;

– au fost înlocuite toate ușile sălilor de clasă de la parter

– au fost renovate capital și dotate cu mobilier nou birourile aparatului tehnic (secretariat, director, sală de așteptare);

Liceul Tehnologic ’’Ion Podaru’’

– au fost achizitionate 300 banci și scaune noi pentru elevi;

– au fost achiziționate jaluzele pentru toate sălile de clasă;

– au fost executate reparații capitale la fațada din curtea interioară;

Școala și Grădinița din satul Culmea

– au fost realizate lucrări de hidroizolare

– gard îmrejmuire curte exterioară;

– lucrări de reparații și zugraveli exterioare/interioare;

– au fost înlocuite toate băncile elevilor;

Școala și Gradinița din satul Poiana

– lucrări de amenajare curte interioară;

– reabilitare spațiu de joacă;

– reabilitare teren sintetic multisport;

Grădinița ’’Licurici’’ și Grădinița ’’Zig – Zag’’

– reparații și zugrăveli interioare;

sursa foto: Primăria Ovidiu

Continue Reading

Nordis Hotels

Exclusiv auto

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222