Connect with us

Cultura/Educatie

Doliu în cinematografia românească

Published

on

Cinematografia și teatrul românesc sunt în doliu! Actrița Ilinca Tomoroveanu, directorul artistic al Teatrului Național București, a încetat din viață la 77 de ani, în urma unei îndelungate suferințe.

Ilinca Tomoroveanu s-a stins puțin după ora 19.00, acasă, avându-l alături, la căpătâi, pe soțul ei, actorul Traian Stănescu. Actrița de 77 de ani a pierdut lupta cu boala după mai mulți ani, ani în care nu a mai urcat pe scenă și s-a limitat la a activa ca director artistic al Teatrului Național București. Ultimul rol interpretat a fost în ”Avalanșa”, spectacol regizat de Radu Afrim, în 2010.

Absolventă a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică București, promoția 1964, Ilinca Tomoroveanu a avut roluri memorabile în teatru, film și televiziune. A fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor (2004) și a fost numită Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor (2012).

Sursa: TVR

Cultura/Educatie

Programul şcolilor se modifică

Published

on

Elevii vor învăţa on-line în perioada 25-29 septembrie, a decis Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Decizia CNSU a fost luată în contextul organizării alegerilor locale din 27 septembrie.

„Activitatea didactică ce presupune prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar în care sunt organizate secţii de votare pentru desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, stabilite conform Registrului secţiilor de votare administrat de Autoritatea Electorală Permanentă, se suspendă începând cu data de 25.09.2020 până la data de 29.09.2020 inclusiv. (…) Activităţile didactice prevăzute se vor relua începând cu data de 30.09.2020 cu respectarea tuturor condiţiilor de siguranţă şi igienă sanitară”, a decis CNSU.

Potrivit hotărârii, activităţile didactice vor fi desfăşurate în sistem on-line, conform metodologiilor specifice aprobate la nivelul Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

 

Continue Reading

Cultura/Educatie

2.000 de lei lunar pentru personalul didactic din învăţământ

Published

on

Agendă încărcată pentru senatori. Camera superioară a Parlamentului a adoptat propunerea legislativă iniţiată de PSD prin care se acordă în perioada stării de urgenţă şi de alertă stimulente de risc cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar de 2.000 de lei lunar şi personalului nedidactic şi auxiliar – 1.500 de lei lunar.

Potrivit propunerii legislative, stimulentul de risc nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asigurătorii pentru muncă. Pentru a deveni lege, acest proiect trebuie adoptat şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Senatul a adoptat, în unanimitate (123 de voturi “pentru”), şi OUG 144/2020 cu amendamente, astfel că suma pentru achiziţionarea de laptopuri şi tablete pentru uz şcolar a fost majorată la 150 milioane euro, faţă de 100 de milioane cât este prevăzut în actul normativ al Guvernului.

 

Continue Reading

Cultura/Educatie

Universitatea „Ovidius”, partener într-un proiect de cercetare competitivă

Published

on

Universitatea „Ovidius” din Constanța participă ca partener în cadrul proiectului de cercetare competitivă  „Rapid Earthquake Damage Assessment Consortium – REDACt”, cofinanțat de Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020.

Proiectul analizează teritoriile eligibile prin programul operațional, acoperind inclusiv zonele de frontieră. Obiectivele acestuia includ: dezvoltarea unui sistem informațional integrat care evaluează daunele provenite în urma activităților seismice în timp real și formulează scenarii ulterioare probabile; desfășurarea de acțiuni de comunicare și diseminare a informațiilor, cu scopul creșterii gradului de conștientizare publică și îmbunătățirea siguranței la cutremure; dezvoltarea unei aplicații mobile și a unui centru de resurse educaționale.

Obiectivul final al proiectului este îmbunătățirea măsurilor de prevenire și răspuns în cadrul situațiilor de urgență cauzate de cutremure, crescând reziliența împotriva riscului seismic.

Consorțiul este condus International Hellenic University (Grecia), ca lider de proiect, iar partenerii sunt: Institute of Engineering Seismology & Earthquake Engineering (Grecia), Democritus University of Thrace (Grecia), Gebse Technical University (Turcia), Universitatea „Ovidius” din Constanța – (România) and Institute of Geology & Seismology (Moldova).

Durata proiectului este de 30 de luni, iar bugetul alocat este de 974,860.00 euro.

Sursa foto: studentpenet.ro

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta