Connect with us

Cultura/Educatie

Doliu în cinematografia românească

Published

on

Cinematografia și teatrul românesc sunt în doliu! Actrița Ilinca Tomoroveanu, directorul artistic al Teatrului Național București, a încetat din viață la 77 de ani, în urma unei îndelungate suferințe.

Ilinca Tomoroveanu s-a stins puțin după ora 19.00, acasă, avându-l alături, la căpătâi, pe soțul ei, actorul Traian Stănescu. Actrița de 77 de ani a pierdut lupta cu boala după mai mulți ani, ani în care nu a mai urcat pe scenă și s-a limitat la a activa ca director artistic al Teatrului Național București. Ultimul rol interpretat a fost în ”Avalanșa”, spectacol regizat de Radu Afrim, în 2010.

Absolventă a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică București, promoția 1964, Ilinca Tomoroveanu a avut roluri memorabile în teatru, film și televiziune. A fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor (2004) și a fost numită Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor (2012).

Sursa: TVR

Cultura/Educatie

Elevii militari, în stagiu de practică la navele militare

Published

on

Elevii militari, în stagiu de practică pe navele militare ale Forțelor Navale Române. La fel ca în fiecare an, viitorii militari au ocazia să studieze și să își pună în aplicare cunoștințe dobândite sub îndrumarea personalului militar specializat.  

Elevii din anul al II-lea de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale desfășoară, în perioada 14 iunie – 14 iulie, stagiul de practică la unități de nave din porturile militare Constanța, Mangalia, Tulcea și Brăila.

În funcție de specialitățile studiate în cei doi ani de școală, elevii militari sunt repartizați la posturile de luptă, sub îndrumarea personalului militar specializat, pentru a-și pune în aplicare cunoștințele.

Stagiul de practică la bordul navelor militare reprezintă penultima treaptă pe care viitorii tehnicieni militari o au de parcurs înainte de examenul de certificare profesională și, firește, de absolvire.

Chiar și în condițiile restricțiilor și limitărilor impuse de pandemia de coronavirus, Statul Major al Forțelor Navale și Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale depun toate eforturile necesare pentru desfășurarea optimă a instruirii fiecărei noi promoții de maiștri militari de marină.

sursa foto: Forțele Navale Române

Continue Reading

Cultura/Educatie

Elevii constănțeni vor avea noi reprezentanți și un nou birou de conducere

Published

on

Elevii constănţeni vor avea noi reprezentanţi. Asociaţia Elevilor din Constanţa are, de asemenea, un nou birou de conducere. Membrii Asociaţiei Elevilor din Constanţa s-au reunit în cadrul şedinţei Adunării Generale, organul suprem de luare a deciziilor, prilejuită de organizarea alegerilor pentru funcţiile vacante din cadrul Biroului de Conducere.

Astfel, în funcţia de preşedinte al AEC a fost aleasă Ariana Dudună, fost vicepreşedinte al asociaţiei, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu.

Totodată, în vederea exercitării funcţiei pentru un mandat de un an, au fost aleşi şi următorii membri ai Asociaţiei, pentru a deservi ca vicepreşedinţi ai Asociaţiei Elevilor din Constanţa:

– Oana Maria Mircică, elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic “Ovidius”

– Panaiothis Costea, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”

– Luisa Vasile, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân”

– Iulian Bazîru, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic “Decebal”

De asemenea, Biroul de Conducere este completat de către Alexia Popescu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân”, şi de Ema Ludvig, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Pedagogic “Constantin Brătescu”, al căror mandat este în desfăşurare.

“Mă bucur de această oportunitate, de votul acordat de membri, precum şi de colaborarea pe care eu şi colegii mei o vom avea. Îmi doresc să reprezentăm elevii împreună, şi sunt sigură că vom avea o colaborare armonioasă. Suntem o echipă echilibrată, suntem cu toţii diferiţi, dar avem acelaşi scop: apărarea drepturilor elevilor”, Oana Maria Mircică, vicepreşedinte AEC.

“Sunt foarte fericit că voi putea să reprezint elevii şi că voi putea să lupt pentru drepturile acestora.Mă bucur pentru votul de încredere acordat de membrii Asociaţiei şi sunt sigur că vom reuşi, în ciuda vârstei, să dovedim în continuare că putem face o schimbare în sistemul de învăţământ”, a declarat Panaiothis Costea, vicepreşedinte AEC.

“Sunt mândră că am reuşit să fac parte din cea mai puternică organizaţie de elevi din România. Le mulţumesc tuturor membrilor ce mi-au acordat această şansă votându-mă. Este o responsabilitate imensă, însă, împreună cu ceilalţi membri din biroul de conducere, vom lupta pentru un sistem educaţional mai bun, cu angajamentul că funcţia de conducere va fi un mijloc ce ne va permite să reprezentăm nevoile şi interesele elevilor, dând tot ce avem mai bun”, a declarat Luisa Vasile, vicepreşedinte AEC.

“Asociaţia Elevilor din Constanţa a fost o inspiraţie enormă pentru mine. Reuşitele din trecut ale asociaţiei îmi oferă încrederea că putem face cu toţii o schimbare dacă ne dorim cu adevărat. Prin funcţia pe care am obţinut-o îmi doresc să ajut cât mai multe persoane şi să fac o schimbare cât mai mare în sistemul de învăţământ. Ştiu că nu va fi uşor, însă mi-am asumat candidatura conştient de acest lucru, dorind să lupt pentru o educaţie de calitate”, a declarat Iulian Bazîru, vicepreşedinte AEC.

“Sunt mai mult decât onorată de încrederea care mi-a fost acordată. Consider că elevii constănţeni şi nu numai, au nevoie de reprezentanţi puternici, fermi, care să lupte pentru interesele lor legitime şi pentru drepturile lor. Îmi doresc ca următorul an să fie unul cât mai prosper pentru asociaţie şi ca fiecare elev din judeţul Constanţa să aibă acces echitabil la o educaţie de calitate!”, a declarat Ariana Dudună, preşedinte AEC.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, fiind prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înfiinţată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizaţie independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile şi interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educaţional, la nivel local şi naţional, aducând plus valoare prin rezultatele obţinute pentru elevii din judeţul Constanţa şi din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016).

sursa foto: asociatiaelevilor.ro

Continue Reading

Actualitate

Şarpele Glycon va părăsi Constanţa, pentru prima dată de la descoperirea sa

Published

on

În perioada septembrie 2021- martie 2022 va avea loc, la Madrid, Expoziția Internațională ,,Tezaure arheologice ale României – rădăcini dacice și romane”, eveniment organizat sub coordonarea Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Muzeul de Arheologie din capitala Spaniei.

La această expoziție, alături de alte 39 de muzee din țară, participă și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC). Contribuția MINAC la acest eveniment este de 19 bunuri culturale de patrimoniu, din totalul de 835 de piese selectate la nivel național.

Printre piesele din patrimoniul MINAC, selectate pentru această manifestare internațională de mare anvergură, se numără și faimoasa piesă Șarpele Glykon, unică în lume.

Programarea în service-ul EXCLUSIV AUTO  este la un clik distanţă!
Apasă pe imagine şi programează-te!

Pentru prima dată, după aproape 60 de ani de la descoperirea sa (1962), Șarpele Glykon părăsește clădirea muzeului din Constanța. Celebra statuie va putea fi astfel admirată de o lume întreagă, marcând un moment istoric, cel al împlinirii a 140 de ani de relații româno-spaniole.

 

Sursa: MINAC

 

 

Continue Reading

Actualitate

Au început înscrierile!

Published

on

Dacă vrei să ai o carieră de succes, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” te așteaptă! La finalul a 4 ani de studii, obții diploma de inginer și dreptul de a participa la examenul pentru obținerea brevetului de ofițer de marină civilă. Înscrierile se fac până la data de 18 iulie.

Admiterea pe locurile fără taxă se realizează prin concurs de dosare, media de concurs fiind compusă din 75% media la bacalaureat şi 25% nota la proba de matematică de la bacalaureat.

Admiterea pe locurile cu taxă se realizează prin concurs de dosare pe baza mediei obţinute la bacalaureat.

Candidaţii se pot înscrie online, sau la sediul Academiei Navale ,,Mircea cel Bătrân” din Strada Fulgerului nr 1, Constanta, până in data de 18 iulie.

Taxa de înscriere la concursul de admitere este de 150 lei/dosar (un dosar poate să conţină opţiuni pentru mai multe specializări), iar taxa de înmatriculare a candidaţilor admişi este de 100 lei.

Sunt scutite de plata taxei de înscriere la concursul de admitere următoarele categorii de persoane:

  • copiii personalului didactic şi didactic auxiliar (în activitate sau pensionat);
  • angajaţii ANMB sau copiii acestora;
  • copiii care provin din centre de plasament.

Taxa de studii este 4200 lei/an, iar la înmatriculare se achită prima rată din taxa de studii (1000 lei).Mai multe detalii despre admitere puteţi obţine aici.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222