Connect with us

Actualitate

Din 30 noiembrie, Sistemul Garanție – Returnare devine funcțional

Published

on

Sistemul Garanție – Returnare devine funcțional din 30 noiembrie în România. Asta înseamnă că românii vor fi obligația să ofere o garanție de 50 de bani pentru fiecare recipient de băutură pe care îl cumpără de la magazin. Ulterior, dacă vă doriți să vă recuperați banii, trebuie să returnați recipientul. Sistemul de Garanție – Returnare își propune să încurajeze returnarea ambalajelor de băuturi de unică folosință pentru a fi reciclate. Scopul final este acela de a crește cantitatea și calitatea materialelor colectate pentru reciclare.

Încă de anul trecut producătorii, importatorii și comercianții de băuturi din România au fost înștiințați că trebuie să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanție – Returnare pentru ambalaje. În caz contrar, aceștia nu vor mai putea să-și vândă produsele. Ministrul Mediului a anunțat că data limită nu este negociabilă.

„Eu sunt 100% convins că românii, la fel ca cetățenii celorlalte state membre se vor conforma. O vor face, pe de o parte, din spirit civic pentru că va fi pentru prima dată, probabil, când vor fi siguri că efortul lor va fi răsplătit. În sensul în care astăzi există multe dubii referitoare la traseul acestor deșeuri. Foarte mulți oameni spun ok, colectez separat, fac acest efort, pun plasticul la plastic, hârtia la hârtie, sticla la sticlă, însă am văzut că uneori vine salubristul și le ia în amestec și le duce la groapă, ceea ce înseamnă că efortul meu e în zadar. În momentul în care un cetățean va introduce într-un aparat de colectare automată sau manual, la magazin, un astfel de recipient de ambalaj de băuturi, pentru că numai despre această categorie de ambalaje discutăm, sunt convins că va fi asigurat că acel pet, acea doză de aluminiu sau acea sticlă va ajunge într-o instalație de reciclare”, a declarat Mircea Fechet, Ministrul Mediului.

Pentru unii însă banii sunt prea puțini ca să merite efortul. Poate dacă statul român ar mai plusa, efortul ar fi justificat. Sunt însă și români cu spirit civic, pentru care banii nu contează. Decizia îi privește inclusiv pe comercianții care activează în domeniul ospitalității. Vorbim aici de tot ce înseamnă baruri și restaurante aflate în stațiuni.

Neînregistrarea în baza de date aferentă Sistemului de Garanție – Returnare este egală cu amenzi între 20.000 și 40.000 de lei. Potrivit statisticilor, România se află la coada clasamentului în ceea ce privește reciclarea selectivă. În acest moment ne învârtim în jurul a 12 procente canitate de deșeuri selective trimise la reciclare. Din totalul de peste 6 milioane de deșeuri generate anual în țara noastră, cifra este una modestă, dacă o raportăm la obligațiile pe care și le-a asumat țara noastră în fața Comisiei Europene. Potrivit acestora până în 2030 trebuie să deviem de la groapă,  90 la suta din cantitatea de deșeuri.  Aceste obligații trebuie duse la îndeplinire căci, în caz contrar, România ar putea fi pusă să plătească penalitati si amenzi drastice.

Actualitate

Două spectacole ale Teatrului de Stat Constanța în selecția Festivalului Național de Teatru 2024

Published

on

Astăzi a fost anunțată selecția de spectacole a Festivalului Național de Teatru 2024, ediția cu numărul 34, iar Teatrul de Stat Constanța va fi prezent în festival cu două spectacole: „10 LUCRURI PE CARE LE-AM PIERDUT LA FESTIVALUL MAMAIA” de Gabriel Sandu, regia Elena Morar și Gabriel Sandu și „A DOUĂSPREZECEA NOAPTE” de William Shakespeare, regia Andrei Șerban.

Echipa curatorială a festivalului este formată din cronicarii teatrali Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu, care au vizionat peste 250 de spectacole din România, Republica Moldova, Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Irlanda, Polonia, Portugalia și Serbia. 31 de spectacole din România au fost selectate în FNT 2024 și cinci spectacole sunt invitate din străinătate.

Este al patrulea an consecutiv în care Teatrul de Stat Constanța își demonstrează relevanța în  contextul teatral românesc contemporan inclusiv prin prezența în Festivalul Național de Teatru, cel mai important eveniment al breslei. În 2023 a fost selectat spectacolul „Seaside Stories” în regia lui Radu Afrim, în 2022 – „8 tați”, regia Irisz Kovacs și în 2021 – „Doi tineri din Verona”, regia Alexandru Mâzgăreanu.

Festivalul Național de Teatru este un program permanent al UNITER, inițiat în anul 1990 și finanțat de Ministerul Culturii și Primăria municipiului București. Ediția 34 se va desfășura în perioada 18 – 27 octombrie 2024, în capitală.

10 LUCRURI PE CARE LE-AM PIERDUT LA FESTIVALUL MAMAIA

de Gabriel Sandu

Regia: Elena Morar și Gabriel Sandu

Scenografia, video, lighting design: Miruna Croitoru

Sound design și adaptare muzicală: Alexandru Neș

Coregrafie: Stela Cocârlea

Pregătire muzicală: Inga Postolache

Asistență scenografie: Nicoleta Ivan

DISTRIBUȚIA: Mirela Pană, Liliana Cazan, Ramona Niculae, Dana Dumitrescu, Ecaterina Lupu, Luiza Martinescu, Cristiana Luca, Lucian Iftime, Ștefan Mihai, Theodor Șoptelea Florin Aioane, Laura Iordan.

A DOUĂSPREZECEA NOAPTE

de William Shakespeare

Adaptare de Daniela Dima și Andrei Șerban

Regia: Andrei Șerban

Regizor asociat: Daniela Dima

Scenografia: Carmencita Brojboiu

Lighting design: Cristian Niculescu

DISTRIBUȚIA: Andrei Bibire, Cristiana Luca, Theodor Șoptelea/ Vlad Lință, Iulian Enache, Mihaela Velicu, Liviu Manolache, Ecaterina Lupu, Cătălin Bucur, Marian Adochiței, Ștefan Mihai, Alina Manțu, Georgiana Mazilescu, Florentin Roman.

Continue Reading

Actualitate

Anunț important pentru călători: o stație a fost mutată

Published

on

Stația Parcul Tăbăcărie de pe Linia 102, în direcția Delfinariu, a fost mutată cu aproximativ 50 de metri spre strada Primăverii.

„Deoarece adăpostul de călători a rămas deocamdată în vechea locație a stației, le recomandăm călătorilor să aștepte autobuzul în zona unde a fost realizat marcajul pentru stație și unde se află caseta albastră cu sigla CT BUS”, au transmis reprezentanții CT BUS.

Continue Reading

Actualitate

„Constanța Coffee Break”, continuă

Published

on

Bulevardul Tomis redevine și în acest weekend locul preferat al constănțenilor și turiștilor, care pot să redescopere frumusețea arhitecturală a orașului și se pot bucura de momente de inspirație și relaxare alături de cei dragi.

Ne plimbăm, facem sport, socializăm, ne răsfățăm cu o cafea sau ne răcorim cu o înghețată pe bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între Capitol și Miga. Zona pietonală va fi cuprinsă de o atmosferă energizanță.

„Dacă vreti să faceți parte din această poveste frumoasă, vă invităm alături de noi! Artiștii, cluburile sportive sau ONG-urile, toți creatorii de frumos se pot adresa Direcției Organizare Evenimente din cadrul Primăriei Constanța, la numărul de telefon 0241485893 sau pe adresa de e-mail: evenimente@primaria-constanta.ro”, au transmis autoritățile.

Continue Reading

Actualitate

Acțiune de donare de sânge, la Năvodari

Published

on

Primăria Orașului Năvodari și Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează o nouă acțiune de donare de sânge la Năvodari.

O echipă mobilă va fi prezentă, sâmbătă, 3 august, în intervalul orar 08.30-13.30, la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă din cadrul Direcției Asistență Socială, Str. Sănătății, nr. 2 (lângă Taxe și Impozite). La acțiunea de donare din 3 august sunt așteptați atât locuitorii orașului Năvodari, precum și cei din localitățile învecinate, care doresc să îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional.

Persoanele care vor efectua o donare completă vor beneficia de zi liberă de la locul de muncă în ziua donării, alocație de hrană sub forma unui card în valoare de 280 LEI, decontarea cheltuielilor de transport în ziua donării pentru cei care au domiciliul în altă localitate.

Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18-65 ani, cu greutate peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită virală de tip B sau C, tuberculoză, sifilis, malarie, infecție HiV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă, boli autoimune. Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să prezinte adeverință medicală, eliberată de medicul de familie, care să ateste că nu suferă de nicio afecțiune care ar contraindica donarea de sânge. Toți donatorii de sânge sunt rugați să prezinte în ziua donării un act de identitate valabil.

Persoanele care doresc să doneze sânge sunt rugate să se programeze la numărul de telefon 0786.821.750, de luni-vineri, în intervalul orar 09.00-16.00.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222