Connect with us

Diverse

Destinaţii ideale pentru lunile de toamnă în Europa

Published

on

Dacă nu vă încadraţi în categoria turiştilor care preferă îndeosebi vara, dar nici iarna pentru a pleca în vacanţă, iată că luna noiembrie ar putea fi perioada ideală pentru o escapadă din cotidian. Iar în ofertele agenţiilor de turism din Constanţa puteţi găsi city break-uri în oraşe mai puţin promovate decât vestitele destinaţii turistice din Europa.

Toulouse

Este cel de-al patrulea oraş ca mărime din Franţa şi chiar dacă este mai puţin faimos decât Parisul, Toulouse te va cuceri pe loc, îndeosebi datorită gastronomiei rafinate. Cele două milenii de istorie ai acestui oraş au lăsat un patrimoniu reprezentativ pentru întreg sudul Franţei, în diverse momente şi forme. Totodată, puţini sunt cei care ştiu că Toulouse este centrul aeronauticii europene.

Atena

Luna noiembrie este potrivită pentru a vizita capitala Greciei. Un aspect de luat în considerare, întrucât în această perioadă, ca turist în capitala „Vechii Elade”, nu vei fi nevoit să aştepţi la cozi interminabile şi vei avea, totodată, ocazia te bucuri în voie de cele mai reprezentative atracţii turistice.

Napoli

Dacă sunteţi pasionat de istorie şi doriţi să încercaţi o escapadă şi în alt oraş decât în „eterna cetate” – Roma, atunci ar trebui să luaţi în considerare Napoli, un loc cu totul aparte în Italia. În localurile şi restaurantele de aici veţi descoperi, cu siguranţă, şi cea mai bună pizza din Italia.

Stockholm

Lista cu lucrurile pe care le poți face sau vizita în Stockholm este enormă, întrucât aici regăsim sute de atracții turistice, care mai de care mai interesante și frumoase. Capitala Suediei o să vă fascineze, fără îndoială şi deloc întâmplător a devenit, în ultimii ani, o destinaţie tot mai râvnită de turişti de pe întreg mapamondul.

Budapesta

Iar dacă nu dorim să zburăm cu avionul, putem da o fugă cu maşina până la vecinii noştri din Ungaria. Budapesta te va surprinde, întâi de toate, cu muzeele impresionante şi cu galeriile de artă şi, deopotrivă, datorită numeroaselor cafenele şi restaurante cochete, în care vei savura din plin o zi perfectă de toamnă.

sursa foto: europe-tourism.org

Diverse

A fost oprită apa în comuna Cumpăna

Published

on

Pentru remedierea unei avarii survenită pe 19 ianuarie 2021, la conducta de alimentare cu apă,  de pe str Nucilor din localitatea Cumpăna, RAJA Constanța a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile, în intervalul orar 10:00 – 14:00.

Sunt afectați de lipsa apei toți consumatorii din localitatea Cumpăna.

Reprezentanții companiei de apă își cer scuze tuturor abonaților, pe care îi asigură că echipele RAJA fac tot posibilul pentru remedierea avariei și reluarea furnizării apei potabile într-un timp cât mai scurt.

Continue Reading

Diverse

Mircea Caragea, decanul de vârstă al marinarilor militari împlinește 102 ani!

Published

on

Sărbătoare în cadrul Forțelor Navale Române. Contraamiralul în retragere Mircea Caragea a ajuns la venerabila vârstă de 102 ani și este singurul veteran de război în viață al Forțelor Navale Române care a slujit țara, cu onoare și cu cinste, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la bordul navelor militare.

Născut la data de 18 ianuarie 1919, în comuna Șelari, județul Dâmbovița, Mircea Caragea a îmbrăcat uniforma militară și a urmat cursurile Liceului Militar „Dimitrie Sturza” din Craiova (1930-1938), iar pentru că iubea marea, în anul 1938, s-a hotărât să
urmeze cursurile Școlii Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța. Pentru marinarul veteran Mircea Caragea, cea mai frumoasă amintire este faptul că a participat la primul marș de instrucție al navei-școală „Mircea”, desfășurat în anul 1939, navă despre care îi place să spună că „este cu doar 20 de ani mai bătrân decât velierul” și că „dragostea
pentru nava-școală „Mircea” este perenă și necondiționață la orice vârstă, pentru oricine a avut privilegiul să se afle la bordul său”.

După absolvirea școlii navale, în anul 1940, prima funcție pe care a îndeplinit-o tânărul ofițer Caragea a fost la bordul canonierei „Eugen Stihi”, apoi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a participat la numeroase acțiuni de luptă, fiind îmbarcat, succesiv, la bateria de coastă „Vulturul” și la bordul distrugătoarelor „Mărăști” și „Regina Maria”.

În perioada 1941-1944, actualul decan de vârstă al amiralilor României a participat la numeroase misiuni de respingere a atacurilor aeriene inamice, în zona Constanței, la misiuni de aprovizionare cu munitie, echipament și alimente a trupelor române care luptau împotriva sovieticilor pe frontul de est, precum și la Operațiunea 60.000, cea mai mare acțiune militară maritimă executată de Marina Militară Română pentru evacuarea trupelor combatante și a civililor români din Peninsula Crimeea (aprilie – mai 1944). Pentru faptele sale deosebite de vitejie,
citate pe ordin de zi pe unitate în timpul participării la misiunile din cel de-Al Doilea Război Mondial, Mircea Caragea a fost decorat de Regele Mihai I al României, în anul 1944, cu „Steaua României”, cel mai vechi Ordin Național al țării noastre, precum și cu Ordinul „Coroana României”.

În semn de apreciere a faptelor de vitejie realizate în cel de-Al Doilea Război Mondial, precum şi pentru exemplara sa conduită civică, Președintele României i-a conferit, în anul 2019, contraamiralului Mircea Caragea Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer cu însemn de pace.

Continue Reading

Actualitate

Blue Monday, cea mai depresivă zi din an

Published

on

An de an, a treia zi de luni din ianuarie este considerată a fi cea mai depresivă zi a anului. Teoria sau fenomenul intitulat “Blue Monday” a apărut în 2005, atunci când un psiholog din Marea Britanie a întocmit o formulă matematică pentru a calcula cele mai dificile zile ale unui an.

În urma acestei teorii, fenomenul “Blue Monday” a luat amploare la nivel mondial, iar dovadă stau şi statisticile destul de grăitoare: Ultimul sondaj, realizat pe 2.000 de persoane, arată că doar 5% dintre acestea se regăsesc în acest moment în cea mai fericită perioadă a anului.

Motivele din spatele celei mai depresive zi a anului sunt numeroase şi destul de întemeiate, susţin oamenii de ştiinţă. Printre acestea se numără: angajamentele sau promisiunile făcute de Anul Nou şi neîndemplinite până în acest moment, planurile de dietă la care oamenii au renunţat ulterior, situaţia financiară precară specifică fiecărui început de an, vremea mohorâtă şi nu în ultimul rând, în cele mai dese cazuri, perioada destul de lungă până la viitoarea vacanţă planificată.

În încheiere, încercând să conturăm o notă pozitivă, trebuie să amintim că, potrivit specialiştilor, cea mai fericită zi din an va fi pe 17 iunie, cea de-a treia zi de vineri din luna lui “cireşar”.

sursa foto: lboro.ac.uk

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta