Connect with us

Sanatate

Despre beneficiile cafelei

Published

on

Iti place cafeaua, dar incerci sa nu exagerezi sau bei ceasca dupa ceasca si te intrebi ce ar putea sa se intample? De fapt, cata cafea ar trebui sa bei pentru a nu-ti face rau si a beneficia de antioxidantii continuti si de energia pe care ti-o ofera?

 Cum mai toata lumea bea cafea, aceasta a facut obiectul multor studii stiintifice. Cele mai recente arata ca patru cesti de cafea tare pe zi nu doar ca nu fac rau organismului, dar ii aduc o gramada de beneficii, arata Science Alert. Un studiu realizat in Germania, de biologii moleculari Judith Haendeler si Joachim Altschmied, arata ca aceasta licoare este de-a dreptul magica pentru inima, daca este consumata in cantitatea potrivita.

In cadrul unor experimente pe cobai, dar si pe tesuturi umane, s-a aratat ca, expuse la cafea, celulele din interiorul vaselor de sange se comportau ca fiind mult mai tinere, rezulta dintr-un raport publicat de prestigiosul jurnal PLOS Biology. Atunci cand se consuma patru-cinci cesti de espresso, efectul este unul protector, care imbunatateste functiile oganismului, a explicat unul dintre coordonatorii studiului, Altschmied, pentru Business Insider.

 De altfel, oamenii de stiinta au observat de ani buni ca persoanele care beau cafea risca mai putin sa moara dintr-o sumedenie de cauze, cum ar fi boli de inima, accident vascular cerebral sau diabet.

Si alte doua studii recente vin in sprijinul aceleiasi ipoteze: unul efectuat in SUA pe 400.000 de oameni si un altul in Europa pe jumatate de milion de persoane. Ambele studii au aratat ca bautorii de cafea sunt mai putin predispusi sa moara din orice cauza, spre deosebire de cei care nu consumau deloc cafea.

Cercetarile au aratat ca aceasta bautura scade riscul de ciroza, de cancer, in general, de dementa, inclusiv Alzheimer, dar si de depresie. In plus, face bine inimii – oamenii care beau trei sau patru cesti pe zi au un risc cu 19% mai scazut de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.

 Prin urmare, potrivit unuia dintre cercetatorii implicati in studii, Altschmied, oamenii cu boli ale inimii ar trebui sa consume cafea, mai ales cei obezi sau prediabetici, pentru ca aceasta reduce mult riscul atacurilor de cord. Iar daca gustul nu e pe placul lor, o pot inlocui fara probleme cu ceaiul verde, cu proprietati similare. Important e sa nu se depaseasca doza mentionata, pentru ca altfel pot aparea efecte contrare.

Sursa: Science Alert

Sanatate

Se caută medici! Spitalul Orășenesc Hârșova a scos la concurs 4 posturi vacante

Published

on

Depune-ti dosarul pana pe 4 octombrie 2023, ora 16:00 Spitalul Orasenesc Harsova a scos la concurs 4 posturi vacante.
Medic specialist cardiolog cu norma intreaga in cadrul ambulatoriului, durata timpului de lucru 7 ore pe zi, contract de munca pe perioada nedeterminata.
Medic specialist neurologie cu norma intreaga in cadrul ambulatoriului, durata timpului de lucru 7 ore pe zi, contract de munca pe perioada nedeterminata.
Medic specialist ORL cu norma intreaga in cadrul ambulatoriului, durata timpului de lucru 7 ore pe zi, contract de munca pe perioada nedeterminata.
Medic specialist anestezie si terapie intensiva cu norma intreaga, durata timpului de lucru 7 ore pe zi, contract de munca pe perioada nedeterminata.
Anunturile complete se gasesc pe site-ul Spitalului Orasenesc Harsova: https://spitalharsova.ro/anunturi/21/concursuri

Continue Reading

Actualitate

În atenția părinților!

Published

on

Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul instituției informații și precizări cu privire la solicitarea avizelor epidemiologice la începutul anului școlar.

Conform acestora, medicul de familie eliberează documente medicale, respectiv adeverință medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic și fișă de vaccinări, NUMAI LA ÎNSCRIEREA ÎNTR-UN NOU CICLU DE ÎNVĂȚĂMÂNT, adică pentru creșă, grădiniță, clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a.

Toți ceilalți copii NU TREBUIE să prezinte adeverințe medicale sau avize epidemiologice!

Lista documentelor medicale necesare înscrierii/transferului în unităţile de învăţământ se regăsește în Metodologia privind asigurarea asistenţei medicale a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar şi studenţilor din instituţiile de învăţământ superior pentru menţinerea stării de sănătate a colectivităţilor şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, din 27 iulie 2023, aprobată prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 2508/4493 din 2023.

 

 

Continue Reading

Actualitate

Medicina fizică de reabilitare, la clinica CERMED

Published

on

Dacă ai suferit o leziune, ai probleme musculare sau articulare, sau pur și simplu dorești să-ți menții o bună mobilitate și flexibilitate, consultațiile periodice cu un specialist în fizioterapie și kinetoterapie sunt de o importanță vitală.

Specialiștii de la Medical Cermed recomanda medicina fizică de reabilitare (Fizioterapia și Kinetoterapia) pentru următoarele situații:
  • recuperare post-accidentare sau intervenție chirurgicală: Specialiștii în fizioterapie și kinetoterapie te vor ajuta să te recuperezi rapid și în siguranță după o accidentare sau o intervenție chirurgicală.
  • tratamentul afecțiunilor musculare și articulare: Fizioterapeuții și kinetoterapeuții au expertiza necesară pentru a trata afecțiuni precum durerile de spate, entorsele, tendinitele și alte probleme musculare și articulare.
  • îmbunătățirea mobilității și flexibilității: Prin exerciții personalizate, vei reuși să-ți îmbunătățești mobilitatea și să-ți menții flexibilitatea articulațiilor.
  •  prevenirea recidivelor: Prin exerciții corecte și consiliere, specialiștii în fizioterapie și kinetoterapie te vor ajuta să preîntâmpini recidivele și să previi noi leziuni sau probleme.
  • ameliorarea durerilor cronice: Dacă suferi de dureri cronice, consultațiile de fizioterapie și kinetoterapie pot fi de mare ajutor în gestionarea și ameliorarea acestora.

Procedurile specifice medicale se aplică numai la indicația medicului de reabilitare 𝗥𝗠𝗙𝗕 (recuperare medicală, medicină fizică și balneologie).

La clinica Cermed beneficiezi de consultații, plan de tratament și reabilitare medicală. Poți face o programare la sediul clinicii din Constanța, str. Avram Iancu nr. 69, sau la următoarele numere de telefon: 0241 663 333 / 0721 122 347 / 0341 992

Continue Reading

Sanatate

Ministrul Sănătății: „Vaccinarea nu este și nu va deveni obligatorie!”

Published

on

Strategia națională de vaccinare asigură acces echitabil pentru oricine, fără să impună vreo obligativitate. Niciun act normativ elaborat de Ministerul Sănătății nu va impune vaccinarea obligatorie. Acest act medical nu este și nu va fi obligatoriu.

Proiectul de Hotărâre de Guvern care cuprinde strategia națională de vaccinare pentru următorii ani intră în analiza interministerială urmând să fie propus spre adoptare în viitorul apropiat. Specialiști din cadrul Ministerului Sănătății au specificat că actul normativ vine să ofere acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând și la orice vârstă, dar subliniază că actul normativ nu are niciun fel de prevedere cu privire la obligativitatea vaccinării. Femeile, adolescenții fete și băieți, se vor putea vaccina anti-HPV gratuit, numai dacă doresc și solicită medicului de familie prescripție. Un alt obiectiv prevede pregătirea specialiștilor pentru a crește capacitățile acestora de a informa corect și complet publicul cu privire la avantajele vaccinării. În școli, vaccinarea nu va fi obligatorie, dar va fi explicată și încurajată.

Prin ordin comun al ministrului Sănătății și cel al Educației sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învățământ în situații epidemiologice speciale (de exemplu, focar de rujeolă). În această situație, copiii nevaccinați trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejați împotriva bolii.

Ministerul Sănătății dorește o țară cu oameni sănătoși și protejați de boli infecțioase. Erorile legate de vaccinarea anti-COVID nu trebuie să priveze românii de accesul la vaccinare. Cu siguranță, majoritatea contestatarilor sunt vaccinați în copilărie. Și copiii sau nepoții lor au aceleași drepturi la protejarea sănătății!

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222