Connect with us

Sanatate

Descoperiri medicale din întreaga lume care au salvat milioane de vieţi şi au curmat suferinţe

Published

on

Anestezia: Un stomatolog din Boston a utilizat pentru prima dată eterul în 1846 pentru a curma suferinţa pacientului său. De atunci, anestezia este folosită la toate operaţiile.

Antibioticele: Alexander Fleming, un bacteriolog englez, a descoperit penicilina în 1928 întâmplător în laboratorul său. În 1945 Fleming a primit Premiul Nobel pentru această descoperire.

Clorpromazina: Descoperită în 1952, această substanţă a fost primul medicament antipsihotic. A fost folosit pentru tratarea bolilor psihice ca halucinaţiile, ostilitatea sau deziluziile. Dezvoltarea acestui medicament a adus o nouă întelegere a bolilor psihice.

Structura ADN-ului: Oamenii de ştiinţă James Watson şi Francis Crick au prezentat spirala AND-ului, molecula care păstrează informaţia genetică, în 1953, iar în 1962 au câştigat pentru această descoperire Premiul Nobel.

Medicina bazată pe dovezi: Aşa cum sugerează şi numele, medicina bazată pe dovezi implică utilizarea datelor deja existente pentru a lua decizii în ceea ce priveşte noile cazuri medicale. Termenul şi conceptul au fost introduse în anii ’90.

Teoria germenilor: Spre sfârşitul anilor 1800, Louis Pasteur a fost primul care a sugerat că bolile pot fi provocate de microorganisme.

Imunologia: Istoria imunologiei a început în 1798, când Edward Jenner a descoperit că oamenii pot căpăta imunitate împotriva vărsatului de vânt. Au urmat numeroase alte descoperiri care au ajutat şi la întelegerea alergiilor şi anticorpilor.

Imaginile medicale: Razele X au fost descoperite tot accidental, în 1895. De atunci, domeniul s-a extins, ajungându-se la tomografia computerizată, emisia positronică, rezonanţa magnetică, ultrasunetele.

Pilula contraceptivă: De când a ajuns în farmaciile din Statele Unite, pilula contraceptivă a fost privită ca o minune. Corect administrată, aceasta are efectele scontate în proporţie de 99%.

Terapia de rehidratare orală: Aşa cum spune şi numele, această terapie înseamnă administrarea fluidelor pe cale orală pentru a compensa pierderile de apă din organism. Aceasta a fost raportată pentru prima dată în 1964. Acum ocupă un loc de bază în tratarea pacienţilor cu holeră, diaree acută sau alte boli din această categorie.

Riscurile fumatului: Primul raport despre legătura dintre fumat şi cancerul la plămâni a fost publicat chiar în British Medical Journal în 1950. De atunci, se estimează că tutunul omoară 440.000 de americani în fiecare an.

Salubritatea: Importanţa apei curate pentru băut a fost susţinută încă din anii 1800, când s-a făcut legătura între diverse boli şi apa impură. Totuşi şi azi, milioane de oameni nu au acces la apa potabilă.

Proba de cultură: Ţinerea unei culturi de ţesuturi în laborator şi creşterea acesteia a fost descoperită în 1907, dar a durat până în anii 1950 ca să devină un instrument important pentru investigarea clinică.

Vaccinurile: Vaccinurile ajută la prevenirea unei largi varietăţi de boli, de la poliomielită până la pojar. Primul vaccin a fost cel descoperit de Edward Jenner contra variolei în 1796.

Sanatate

1321 de persoane s-au vaccinat împotriva Covid-19, în cadrul maratonului de la Constanța

Published

on

În cele trei zile, atât constănțenii cât și turiștii prezenți pe litoral s-au putut prezenta fără programare la centrele de vaccinare din incinta centrelor comerciale participante:

VIVO Constanța (Bulevardul Aurel Vlaicu 220) – 366 de persoane

City Park Mall (Bulevardul Alexandru Lăpușneanu 116C)- 552 de persoane

Centrul Comercial Tom (Bulevardul Tomis 391) – 168 de persoane

Auchan City (Șoseaua Mangaliei 195A) – 151 de persoane

De asemenea, la centrul de vaccinare amenajat pe faleza Cazinoului din Constanța s-au imunizat sâmbătă 84 de persoane.

Vaccinare s-a făcut cu vaccinul Pfizer iar personalul medical a provenit de la cel mai mare centru de vaccinare din județ, cel de la Pavilionul Expozițional.

Organizatorii acestui maraton au fost: Primăria Municipiului Constanța, prin Direcția Generală de Asistență Socială, Direcția de Sănătate Publică Constanța, Instituția Prefectului Constanța, Consiliul Județean Constanța, cu sprijinul tuturor centrelor comerciale partenere.

sursa foto: Primăria Constanța

Continue Reading

Actualitate

VENI, VIDI, VICI… pe faleza Cazinoului din Constanța

Published

on

Mâine, 15 mai, între orele 10:00 şi 18:00, dacă vă plimbaţi pe faleza Cazinoului puteţi îmbina plăcutul cu utilul. Veţi putea să vă vaccinaţi împotriva Covid-19 și să vă testaţi pentru Hepatita C.

Imunizarea se va face cu vaccinul Pfizer și va fi asigurată de o echipă mobilă de la cel mai mare centru de vaccinare din județ, cel de la Pavilionul Expozițional Constanța.

Evenimentul își propune să vină și în sprijinul pacienților cu hepatita C încă nediagnosticați, şi să reducă povara pe care această afecțiune o reprezintă, prin testare, diagnostic, tratament antiviral şi vindecare. Testarea se va realiza cu teste rapide de diagnostic.

Acest ,,maraton” al vaccinării şi testării este organizat de: Direcția de Sănătate Publică Constanța, Instituția Prefectului Constanța, Primăria Municipiului Constanța, Consiliului Județean Constanța și Asociația Română pentru Boli Hepatice.

Continue Reading

Actualitate

Musulmanii sărbătoresc pe 13 mai Ramazan Bayram

Published

on

După o lună de post şi rugăciune, credincioşii musulmani vor sărbători, începând de joi, 13 mai 2021, timp de trei zile, Ramazan Bayram-ul. Sărbătoarea marchează sfârșitul Lunii Sfinte Ramazan, lună în care credincioșii au postit, au dedicat cea mai mare parte a timpului rugăciunii și s-au primenit sufletește prin recitarea Coranului cel Sfânt și căință.

Urmează trei zile de sărbătoare, pe care, musulmanii, sunt obișnuiți să le petreacă alături de familie și de prieteni, de pe mese fiind nelipsite delicioasele preparate și tradiționalele dulciuri specifice acestei sărbători, la loc de cinste fiind bacalavalele. Trebuie să conștientizăm, însă, că pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat, iar pericolul infectării ne paște cel mai tare în mediile aglomerate. Din acest motiv, se face apel ca și în cele trei zile de sărbătoare să respectăm măsurile impuse și aplicate tocmai pentru binele nostru și al celor din jur, respectiv păstrarea distanței fizice, evitarea aglomerației și purtarea măștii.

O altă dovadă de unitate este, în aceste vremuri greu încercate de pandemia de COVID-19, vaccinarea.

Ramazan Bayram-ul este a doua sărbătoare importantă a Islamului, alături de Kurban Bayram. În dimineața primei zile de Ramazan Bayram, în geamii se va oficia slujba specifică acestei sărbători, după care membrii familiilor merg la cimitir pentru a-și pomeni rudele trecute la cele veșnice, iar mai apoi, copiii vor merge cu colindul din casă în casă.

Muftiul Muurat Iusuf va oficia mâine dimineață slujba de Ramazan Bayram, începând cu ora 06:17 la Geamia Hunchiar din Municipiul Constanța.

De asemenea, muftiul Muurat Iusuf transmite prin intermediul acestui comunicat de presă, tuturor credincioșilor musulmani din România, gânduri alese, sănătate, liniște și implinire sufletească, alături de tradiționalul:

Ramazan Bayram Fericit!

Ramazan Bayramî Qayîrlî bolsîn!

Ramazan Bayramı hayırlı olsun!

Eid Al-Fitr Mubarak!

 

 

Continue Reading

Sanatate

Ministerul Sănătății a aprobat testarea rapidă în farmacii pentru depistarea COVID-19

Published

on

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat ordinul privind activitatea de testare în farmacii cu teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2.
Astfel, farmaciile pot opta pentru desfășurarea activității de testare antigenică rapidă pentru depistarea COVID-19 după obținerea unui aviz temporar emis, în format electronic, de direcțiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti. Avizul este valabil șase luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu șase luni.
Instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată gratuit de Colegiul Farmaciştilor din România, în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, pe baza unei proceduri de instruire care face obiectul unui protocol de colaborare, avizat de Ministerul Sănătății, și care va fi încheiat în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial.
Farmaciile vor utiliza exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 din nazofaringe. Acestea pot prelua teste antigenice rapide de la Ministerul Sănătății, cu titlu gratuit, prin direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, în limita stocului disponibil. Testarea se realizează prioritar cu testele primite de la Ministerul Sănătății, care nu pot face obiectul comercializării. Serviciul de testare se va desfăşura în condiţiile legii.
În urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate. De asemenea, au obligația de a raporta către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, rezultatele tuturor testelor efectuate și situaţia stocurilor.
În privința organizării zonei de testare, ordinul prevede ca aceasta să fie pe o suprafață delimitată, destinată exclusiv procesului de testare, și care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este amplasată într-un perimetru care poate fi aerisit corespunzător prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilație care asigură un schimb de aer interior/exterior și filtrare, este dotată cu masă de lucru placată cu materiale lavabile ușor de curățat și dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deșeurilor medicale rezultate din activitatea de testare și are o suprafață de minimum 4 metri pătrați utili, delimitată de spațiul oficinei.

Continue Reading

Curtea Brancoveneasca

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222