Connect with us

Sanatate

Descoperiri medicale din întreaga lume care au salvat milioane de vieţi şi au curmat suferinţe

Published

on

Anestezia: Un stomatolog din Boston a utilizat pentru prima dată eterul în 1846 pentru a curma suferinţa pacientului său. De atunci, anestezia este folosită la toate operaţiile.

Antibioticele: Alexander Fleming, un bacteriolog englez, a descoperit penicilina în 1928 întâmplător în laboratorul său. În 1945 Fleming a primit Premiul Nobel pentru această descoperire.

Clorpromazina: Descoperită în 1952, această substanţă a fost primul medicament antipsihotic. A fost folosit pentru tratarea bolilor psihice ca halucinaţiile, ostilitatea sau deziluziile. Dezvoltarea acestui medicament a adus o nouă întelegere a bolilor psihice.

Structura ADN-ului: Oamenii de ştiinţă James Watson şi Francis Crick au prezentat spirala AND-ului, molecula care păstrează informaţia genetică, în 1953, iar în 1962 au câştigat pentru această descoperire Premiul Nobel.

Medicina bazată pe dovezi: Aşa cum sugerează şi numele, medicina bazată pe dovezi implică utilizarea datelor deja existente pentru a lua decizii în ceea ce priveşte noile cazuri medicale. Termenul şi conceptul au fost introduse în anii ’90.

Teoria germenilor: Spre sfârşitul anilor 1800, Louis Pasteur a fost primul care a sugerat că bolile pot fi provocate de microorganisme.

Imunologia: Istoria imunologiei a început în 1798, când Edward Jenner a descoperit că oamenii pot căpăta imunitate împotriva vărsatului de vânt. Au urmat numeroase alte descoperiri care au ajutat şi la întelegerea alergiilor şi anticorpilor.

Imaginile medicale: Razele X au fost descoperite tot accidental, în 1895. De atunci, domeniul s-a extins, ajungându-se la tomografia computerizată, emisia positronică, rezonanţa magnetică, ultrasunetele.

Pilula contraceptivă: De când a ajuns în farmaciile din Statele Unite, pilula contraceptivă a fost privită ca o minune. Corect administrată, aceasta are efectele scontate în proporţie de 99%.

Terapia de rehidratare orală: Aşa cum spune şi numele, această terapie înseamnă administrarea fluidelor pe cale orală pentru a compensa pierderile de apă din organism. Aceasta a fost raportată pentru prima dată în 1964. Acum ocupă un loc de bază în tratarea pacienţilor cu holeră, diaree acută sau alte boli din această categorie.

Riscurile fumatului: Primul raport despre legătura dintre fumat şi cancerul la plămâni a fost publicat chiar în British Medical Journal în 1950. De atunci, se estimează că tutunul omoară 440.000 de americani în fiecare an.

Salubritatea: Importanţa apei curate pentru băut a fost susţinută încă din anii 1800, când s-a făcut legătura între diverse boli şi apa impură. Totuşi şi azi, milioane de oameni nu au acces la apa potabilă.

Proba de cultură: Ţinerea unei culturi de ţesuturi în laborator şi creşterea acesteia a fost descoperită în 1907, dar a durat până în anii 1950 ca să devină un instrument important pentru investigarea clinică.

Vaccinurile: Vaccinurile ajută la prevenirea unei largi varietăţi de boli, de la poliomielită până la pojar. Primul vaccin a fost cel descoperit de Edward Jenner contra variolei în 1796.

Actualitate

România, în topul țărilor cu cele mai multe vaccinuri administrate

Published

on

România ocupă o poziție fruntașă în topul țărilor cu cele mai multe vaccinuri anti Covid administrate. Este pe locul 18 la nivel mondial și pe locul 6 în rândul statelor din Uniunea Europeană.

Conform statisticilor Bloomberg, pe primul loc în acest clasament se află Statele Unite, cu 14,3 milioane de vaccinuri făcute până acum. Urmează China, cu 10 milioane de oameni vaccinați, Uniunea Europeană, cu 5,2 milioane de vaccinuri, și Marea Britanie, cu 4,3 milioane de oameni imunizați.

Țara noastră ocupă astfel o poziție fruntașă în clasamentul țărilor cu cele mai multe doze administrate. La ora actuală, România este a 18-a țară la nivel mondial și a 6-a la nivelul Uniunii Europene.

Datele luate în considerare pentru România sunt cele din 17 ianuarie și nu includ cele peste 30.000 de vaccinuri făcute luni.

În ceea ce privește procentajul locuitorilor vaccinați, pe primul loc este Israelul, care a reușit să imunizeze aproape 26% din populație, urmat de Emiratele Arabe Unite, cu 17,5% dintre cetățeni vaccinați. Marea Britanie are un procentaj de 6,45%, iar Statele Unite 4,36%.

Până în prezent, țara noastră se numără printre statele care au imunizat între 1% și 2% din populație, în condițiile în care numeroase alte țări nu au depășit încă pragul de 1%.

sursa foto: agora.md

Continue Reading

Actualitate

Puteţi dona sânge imediat după vaccinarea împotriva COVID-19

Published

on

Chiar dacă suntem în mijlocul unei pandemii, nevoia de sânge a spitalelor rămâne constantă, și de aceea este bine să donăm sânge dacă îndeplinim condițiile obișnuite pentru a deveni donatori.

Vaccinurile împotriva COVID-19 disponibile în România în acest moment, Pfizer BioNTech și Moderna, permit donarea de sânge imediat după vaccinare, fără o perioadă de așteptare. Molecula de ARN mesager, pe care o conţin aceste vaccinuri, nu prezintă potențial infecțios și este înlăturată din organism odată ce și-a îndeplinit scopul, acela de a produce proteina Spike care declanșează răspunsul imun.

Dacă vreţi să donaţi sânge, vă puteţi programa telefonic, prin email sau prin intermediul unor aplicații mobile precum Donorium.

Continue Reading

Sanatate

A sosit şi a cincea tranşă de vaccin Pfizer BioNTech

Published

on

A cincea tranşă de vaccin anti-COVID de la Pfizer BioNTech, care constă în 87.750 de doze, a ajuns astăzi în România, pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră.

Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă.

Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din Bucureşti, cât şi din ţară, fiind distribuite 87.750 de noi doze, după cum urmează:

* Centrul Regional de Distribuţie Bucureşti – 33.930;

* Centrul Regional de Distribuţie Braşov – 11.700;

* Centrul Regional de Distribuţie Cluj – 9.360;

* Centrul Regional de Distribuţie Constanţa – 8.190;

* Centrul Regional de Distribuţie Craiova – 7.020;

* Centrul Regional de Distribuţie Iaşi – 10.530;

* Centrul Regional de Distribuţie Timişoara – 7.020 doze.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi centrele regionale de depozitare, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti, precizează sursa citată.

În data de 15 ianuarie a debutat etapa a II-a a campaniei de vaccinare, destinată persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, persoanelor cu boli cronice, indiferent de vârstă, precum şi personalului-cheie care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta