Anestezia: Un stomatolog din Boston a utilizat pentru prima dată eterul în 1846 pentru a curma suferinţa pacientului său. De atunci, anestezia este folosită la toate operaţiile.
Antibioticele: Alexander Fleming, un bacteriolog englez, a descoperit penicilina în 1928 întâmplător în laboratorul său. În 1945 Fleming a primit Premiul Nobel pentru această descoperire.
Clorpromazina: Descoperită în 1952, această substanţă a fost primul medicament antipsihotic. A fost folosit pentru tratarea bolilor psihice ca halucinaţiile, ostilitatea sau deziluziile. Dezvoltarea acestui medicament a adus o nouă întelegere a bolilor psihice.
Structura ADN-ului: Oamenii de ştiinţă James Watson şi Francis Crick au prezentat spirala AND-ului, molecula care păstrează informaţia genetică, în 1953, iar în 1962 au câştigat pentru această descoperire Premiul Nobel.
Medicina bazată pe dovezi: Aşa cum sugerează şi numele, medicina bazată pe dovezi implică utilizarea datelor deja existente pentru a lua decizii în ceea ce priveşte noile cazuri medicale. Termenul şi conceptul au fost introduse în anii ’90.
Teoria germenilor: Spre sfârşitul anilor 1800, Louis Pasteur a fost primul care a sugerat că bolile pot fi provocate de microorganisme.
Imunologia: Istoria imunologiei a început în 1798, când Edward Jenner a descoperit că oamenii pot căpăta imunitate împotriva vărsatului de vânt. Au urmat numeroase alte descoperiri care au ajutat şi la întelegerea alergiilor şi anticorpilor.
Imaginile medicale: Razele X au fost descoperite tot accidental, în 1895. De atunci, domeniul s-a extins, ajungându-se la tomografia computerizată, emisia positronică, rezonanţa magnetică, ultrasunetele.
Pilula contraceptivă: De când a ajuns în farmaciile din Statele Unite, pilula contraceptivă a fost privită ca o minune. Corect administrată, aceasta are efectele scontate în proporţie de 99%.
Terapia de rehidratare orală: Aşa cum spune şi numele, această terapie înseamnă administrarea fluidelor pe cale orală pentru a compensa pierderile de apă din organism. Aceasta a fost raportată pentru prima dată în 1964. Acum ocupă un loc de bază în tratarea pacienţilor cu holeră, diaree acută sau alte boli din această categorie.
Riscurile fumatului: Primul raport despre legătura dintre fumat şi cancerul la plămâni a fost publicat chiar în British Medical Journal în 1950. De atunci, se estimează că tutunul omoară 440.000 de americani în fiecare an.
Salubritatea: Importanţa apei curate pentru băut a fost susţinută încă din anii 1800, când s-a făcut legătura între diverse boli şi apa impură. Totuşi şi azi, milioane de oameni nu au acces la apa potabilă.
Proba de cultură: Ţinerea unei culturi de ţesuturi în laborator şi creşterea acesteia a fost descoperită în 1907, dar a durat până în anii 1950 ca să devină un instrument important pentru investigarea clinică.
Vaccinurile: Vaccinurile ajută la prevenirea unei largi varietăţi de boli, de la poliomielită până la pojar. Primul vaccin a fost cel descoperit de Edward Jenner contra variolei în 1796.