Connect with us

Sanatate

Descoperiri medicale din întreaga lume care au salvat milioane de vieţi şi au curmat suferinţe

Published

on

Anestezia: Un stomatolog din Boston a utilizat pentru prima dată eterul în 1846 pentru a curma suferinţa pacientului său. De atunci, anestezia este folosită la toate operaţiile.

Antibioticele: Alexander Fleming, un bacteriolog englez, a descoperit penicilina în 1928 întâmplător în laboratorul său. În 1945 Fleming a primit Premiul Nobel pentru această descoperire.

Clorpromazina: Descoperită în 1952, această substanţă a fost primul medicament antipsihotic. A fost folosit pentru tratarea bolilor psihice ca halucinaţiile, ostilitatea sau deziluziile. Dezvoltarea acestui medicament a adus o nouă întelegere a bolilor psihice.

Structura ADN-ului: Oamenii de ştiinţă James Watson şi Francis Crick au prezentat spirala AND-ului, molecula care păstrează informaţia genetică, în 1953, iar în 1962 au câştigat pentru această descoperire Premiul Nobel.

Medicina bazată pe dovezi: Aşa cum sugerează şi numele, medicina bazată pe dovezi implică utilizarea datelor deja existente pentru a lua decizii în ceea ce priveşte noile cazuri medicale. Termenul şi conceptul au fost introduse în anii ’90.

Teoria germenilor: Spre sfârşitul anilor 1800, Louis Pasteur a fost primul care a sugerat că bolile pot fi provocate de microorganisme.

Imunologia: Istoria imunologiei a început în 1798, când Edward Jenner a descoperit că oamenii pot căpăta imunitate împotriva vărsatului de vânt. Au urmat numeroase alte descoperiri care au ajutat şi la întelegerea alergiilor şi anticorpilor.

Imaginile medicale: Razele X au fost descoperite tot accidental, în 1895. De atunci, domeniul s-a extins, ajungându-se la tomografia computerizată, emisia positronică, rezonanţa magnetică, ultrasunetele.

Pilula contraceptivă: De când a ajuns în farmaciile din Statele Unite, pilula contraceptivă a fost privită ca o minune. Corect administrată, aceasta are efectele scontate în proporţie de 99%.

Terapia de rehidratare orală: Aşa cum spune şi numele, această terapie înseamnă administrarea fluidelor pe cale orală pentru a compensa pierderile de apă din organism. Aceasta a fost raportată pentru prima dată în 1964. Acum ocupă un loc de bază în tratarea pacienţilor cu holeră, diaree acută sau alte boli din această categorie.

Riscurile fumatului: Primul raport despre legătura dintre fumat şi cancerul la plămâni a fost publicat chiar în British Medical Journal în 1950. De atunci, se estimează că tutunul omoară 440.000 de americani în fiecare an.

Salubritatea: Importanţa apei curate pentru băut a fost susţinută încă din anii 1800, când s-a făcut legătura între diverse boli şi apa impură. Totuşi şi azi, milioane de oameni nu au acces la apa potabilă.

Proba de cultură: Ţinerea unei culturi de ţesuturi în laborator şi creşterea acesteia a fost descoperită în 1907, dar a durat până în anii 1950 ca să devină un instrument important pentru investigarea clinică.

Vaccinurile: Vaccinurile ajută la prevenirea unei largi varietăţi de boli, de la poliomielită până la pojar. Primul vaccin a fost cel descoperit de Edward Jenner contra variolei în 1796.

Actualitate

Screening GRATUIT pentru a preveni cancerul mamar, la Spitalul Orășenesc Hârșova

Published

on

Potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală, cancerul mamar este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancer întâlnite la femei, reprezentând principala cauză de deces prin cancer la femeile europene. Diagnosticat la timp, acesta poate fi tratat cu succes în majoritatea cazurilor.
Din acest motiv, conducerea Spitalului Orășenesc Hârșova a lucrat neîncetat la implementarea unor soluții eficiente de screening, de care să poată beneficia toate femeile de pe raza județului Constanța, indiferent de venit sau statut social.
Astfel, vă informăm cu deosebită mândrie că Spitalul Orășenesc Hârșova a intrat în rețeaua de screening a Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași, care implementează Proiectul „ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”, cod SMIS 136664.
În cadrul acestui proiect, Spitalul Orășenesc Hârșova devine singurul spital din județul Constanța care permite femeilor să facă screening GRATUIT pentru a preveni cancerul mamar. Pacienții se vor prezenta doar cu buletinul, neavând nevoie de card de sănătate. Programul se adresează tuturor femeilor din județul Constanța cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani.
Mamografiile din cadrul proiectului ONCOFEM se vor realiza pe un mamograf 2D, în baza unei programări prealabile, la numărul de telefon 0768/510.731, de luni până vineri, între orele 09.00 și 15.00 📞

Continue Reading

Sanatate

DSP anunță! Pacienții nu trebuie să plătească testul anti –Covid 19 la internarea într-o unitate sanitară.

Published

on

Prof. univ. dr. Alexandru RAFILA, ministrul Sănătății a aprobat un Ordin de ministru privind unele măsuri ce se aplică de unitățile sanitare, în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.
Conform documentului, în vederea prevenirii și limitării infecţiilor asociate asistenţei medicale, unitățile sanitare publice pot organiza testarea pacienților pentru detecția infecției cu virusul SARS-CoV-2, în cadrul activității de screening la internare.
Costurile activității de screening sunt suportate de unitatea sanitară publică din venituri proprii.
Managerii unităților sanitare publice au obligația de a dispune măsurile necesare în vederea asigurării accesului pacienților în unitățile sanitare publice, precum și accesului acestora la serviciile medicale, fără prezentarea rezultatului unui test pentru detecția infecției cu virusul SARS-CoV-2.
Nerespectarea acestor prevederi de către managerii unităților sanitare publice constituie cauză de încetare a contractului de management, conform art. 184 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Continue Reading

Actualitate

Un nou proiect pentru sănătatea năvodărenilor

Published

on

Primăria Năvodari demarează amenajarea și dotarea unui nou cabinet medical pentru specialitatea Obstetrică-Ginecologie, la Centrul de Sănătate Multifuncțional Năvodari.

,,Mulțumesc Rompetrol pentru susținerea proiectelor, mulțumesc Spitalului Județean și Consiliului Județean Constanța pentru eforturile depuse în a dezvolta Centrul de Sănătate Năvodari. Împreună facem echipă bună pentru sănătatea orașului nostru!“, transmite primarul Florin Chelaru.

În perioada următoare, se fac toate demersurile necesare pentru avizarea noii specialități medicale și modificarea structurii Centrului de Sănătate Năvodari. Totodată, se definitivează formalitățile pentru punerea în funcțiune a aparatului de radiologie de ultimă generație și a echipamentelor de analize medicale achiziționate de Rompetrol pentru unitatea medicală de la Năvodari.

Continue Reading

Actualitate

Consultaţii gratuite pentru 12 specialităţi, la Medical Cermed. Programează-te acum!

Published

on

În luna septembrie, pacienții Clinicii Cermed pot beneficia de servicii medicale (consultație, diagnostic și plan de tratament) decontate prin CAS, la 12 specialități medicale:

 • Chirurgie vasculară;
 • Diabet zaharat;
 • Endocrinologie;
 • Medicină internă;
 • Nefrologie;
 • Neurologie;
 • Obstetrică – Ginecologie;
 • Oftalmologie;
 • Ortopedie;
 • Psihiatrie;
 • Medicină fizică de reabilitare ( Fizioterapie și Kinetoterapie );
 • Reumatologie.

Toate consultațiile gratuite se fac în baza următoarelor documente:

 • biletul de trimitere de la medicul de familie (este valabil 30 de zile din momentul emiterii lui);
 • cardul național de asigurări de sănătate sau adeverința de asigurat.

Mai multe informaţii se pot obţine la numerele de telefon 0241 663 332 şi 0721 122 347. Pentru programări sunaţi la 0341 992.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222