Connect with us

Sanatate

Descoperiri medicale din întreaga lume care au salvat milioane de vieţi şi au curmat suferinţe

Published

on

Anestezia: Un stomatolog din Boston a utilizat pentru prima dată eterul în 1846 pentru a curma suferinţa pacientului său. De atunci, anestezia este folosită la toate operaţiile.

Antibioticele: Alexander Fleming, un bacteriolog englez, a descoperit penicilina în 1928 întâmplător în laboratorul său. În 1945 Fleming a primit Premiul Nobel pentru această descoperire.

Clorpromazina: Descoperită în 1952, această substanţă a fost primul medicament antipsihotic. A fost folosit pentru tratarea bolilor psihice ca halucinaţiile, ostilitatea sau deziluziile. Dezvoltarea acestui medicament a adus o nouă întelegere a bolilor psihice.

Structura ADN-ului: Oamenii de ştiinţă James Watson şi Francis Crick au prezentat spirala AND-ului, molecula care păstrează informaţia genetică, în 1953, iar în 1962 au câştigat pentru această descoperire Premiul Nobel.

Medicina bazată pe dovezi: Aşa cum sugerează şi numele, medicina bazată pe dovezi implică utilizarea datelor deja existente pentru a lua decizii în ceea ce priveşte noile cazuri medicale. Termenul şi conceptul au fost introduse în anii ’90.

Teoria germenilor: Spre sfârşitul anilor 1800, Louis Pasteur a fost primul care a sugerat că bolile pot fi provocate de microorganisme.

Imunologia: Istoria imunologiei a început în 1798, când Edward Jenner a descoperit că oamenii pot căpăta imunitate împotriva vărsatului de vânt. Au urmat numeroase alte descoperiri care au ajutat şi la întelegerea alergiilor şi anticorpilor.

Imaginile medicale: Razele X au fost descoperite tot accidental, în 1895. De atunci, domeniul s-a extins, ajungându-se la tomografia computerizată, emisia positronică, rezonanţa magnetică, ultrasunetele.

Pilula contraceptivă: De când a ajuns în farmaciile din Statele Unite, pilula contraceptivă a fost privită ca o minune. Corect administrată, aceasta are efectele scontate în proporţie de 99%.

Terapia de rehidratare orală: Aşa cum spune şi numele, această terapie înseamnă administrarea fluidelor pe cale orală pentru a compensa pierderile de apă din organism. Aceasta a fost raportată pentru prima dată în 1964. Acum ocupă un loc de bază în tratarea pacienţilor cu holeră, diaree acută sau alte boli din această categorie.

Riscurile fumatului: Primul raport despre legătura dintre fumat şi cancerul la plămâni a fost publicat chiar în British Medical Journal în 1950. De atunci, se estimează că tutunul omoară 440.000 de americani în fiecare an.

Salubritatea: Importanţa apei curate pentru băut a fost susţinută încă din anii 1800, când s-a făcut legătura între diverse boli şi apa impură. Totuşi şi azi, milioane de oameni nu au acces la apa potabilă.

Proba de cultură: Ţinerea unei culturi de ţesuturi în laborator şi creşterea acesteia a fost descoperită în 1907, dar a durat până în anii 1950 ca să devină un instrument important pentru investigarea clinică.

Vaccinurile: Vaccinurile ajută la prevenirea unei largi varietăţi de boli, de la poliomielită până la pojar. Primul vaccin a fost cel descoperit de Edward Jenner contra variolei în 1796.

Sanatate

Ziua Internațională a medicului de familie – 19 mai

Published

on

Ziua Internațională a medicului de familie reprezintă prilejul de a sublinia, încă o dată, importanța medicinei primare și a prevenției.
Medicul de familie trebuie să fie primul profesionist din sistemul sanitar la care pacientul se îndreaptă pentru consult, îndrumare și tratament.
Rolul esențial al cabinetului de medicină de familie este acela de a oferi asistenţă medicală. El are o importanță majoră în promovarea prevenției și a unui stil de viață sănătos.
Ministerul Sănătății apreciază activitatea medicilor de familie și cunoaște nevoile, dar și responsabilitățile, acestui sector. În anul 2022, bugetul pentru medicina de familie a fost majorat cu 22 de procente.
Tot în acest an, medicii de familie au fost implicați în testarea gratiută a persoanelor pentru COVID-19. În conformitate cu noile politici sanitare, de la 1 iulie 2022 vaccinarea anti-COVID-19 va fi realizată numai în cabinetele medicilor de familie.
Conducerea Ministerului Sănătății urmărește un parteneriat solid cu medicii de familie și, în această zi festivă, transmite salutul și respectul pentru acești profesioniști!

Continue Reading

Sanatate

12 mai – Ziua Internațională a Asistentului Medical

Published

on

Ziua de 12 mai este dedicată asistenților medicali, prilej pentru a le mulțumi și a ne exprima respectul față de contribuția acestora față de societate.
România are nevoie de asistenți medicali profesioniști, bine pregătiți și aproape de pacienți. Rolul asistentului medical în echipa medicală și în asigurarea tratamentului și monitorizarii pacienţilor este unul esențial. Mai mult, asistentul medical este alături de pacient și în procesul de consiliere și informare a acestuia.
În ultimii ani, asistenții medicali s-au aflat în centrul răspunsului la pandemie și au contribuit major la îngrijirile efectuate. De asemenea, s-a demonstrat, încă o dată, rolul vital al asistenților medicali în creșterea calitatii serviciilor de sănătate.
Ministrul Sănătății, prof. univ.dr. Alexandru Rafila a subliniat importanța unei realizării unei strategii de resurse umane în sănătate prin care se poate rezolva situația personalului din diferite sectoare ale asistentei medicale. Ministerul Sănătății are în vedere dezvoltarea de noi măsuri și programe pentru asigurarea condițiilor necesare în vederea exercitării profesiei de asistent la standarde ridicate , prin asigurarea confortului profesional.
Exprimăm un omagiu față de sacrificiul lucrătorilor din Sănătate căzuți la datorie în lupta împotriva pandemiei COVID-19.
Și-au făcut datoria cu prețul propriei vieți, ca adevărați eroi.
Gândul și recunoștința tuturor se îndreaptă către ei și familiile lăsate în urmă.

Continue Reading

Sanatate

153 de persoane cu COVID-19, la terapie intensivă

Published

on

Numărul de persoane internate cu COVID-19 este de 930, a informat Ministerul Sănătăţii. În secţiile ATI sunt trataţi 153 de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, cu patru mai puţini decât în ziua precedentă.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, dintre cei 153 pacienţi internaţi la ATI, 139 sunt nevaccinaţi anti-COVID.

Din totalul pacienţilor internaţi, 67 sunt minori, toţi internaţi în secţii, cu doi mai puţin decât în ziua anterioară. Niciun minor nu este internat la ATI.

Continue Reading

Actualitate

Prevenţia este întotdeauna de preferat în locul tratamentului. Test gratuit Babeş Papanicolau, la clinica Cermed

Published

on

Testul Babeș-Papanicolau implică o procedură nedureroasă, neinvazivă și rapidă. În cadrul Clinicii Cermed poți beneficia gratuit de consultații ginecologice și interpretarea rezultatelor testului Babeș-Papanicolau (în sistem CAS).

Tot ce trebuie să faci este să:

  • intri în posesia biletului de trimitere de la medicul de familie;
  • să suni la 0341 992, pentru o programare.

Important!

Pentru ca interpretarea testului să fie corectă, se recomandă:

  • să vă programaţi între zilele 10-14 ale ciclului menstrual (ziua 1 este prima zi de menstruație);
  • să nu faceţi spălături vaginale;
  • să nu utilizaţi ovule, tampoane sau creme vaginale cu 48 de ore înainte de recoltare;
  • să evitaţi contactul sexual 48 de ore înainte de recoltare.

Programaţi-vă din timp la numărul de telefon: 0341 992.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222