Connect with us

Societate

Delfini eșuați! Trei exemplare aduse de apă, la mal, în Eforie, cu urme de plasă

Published

on

Plasele pescărești continuă să fie capcane ale morții pentru delfinii din Marea Neagră. Într-o singură zi, pe țărmul din sudul litoralului, au ajuns trei exemplare, care la o primă vedere, au răni provocate de plasele aruncate de pescari în larg, unul având coada inotatoare tăiata si inclusiv in gura o bucata de plasa. 11 este numărul delfinilor morți și eșuați pe plajele litoralului românesc, de la începutul anului.

Aproape săptămânal privim îngroziți cum apa mării aduce la țărm delfini fără viață, victime ale unui ucigaș tăcut, plasele de pescuit aruncate în larg de pescari. Într-o singură zi, pe plajele din sudul litoralului românesc au fost găsiți trei delfini eșuați. Toți aveau urme de plase. Ba maim ult, unul dintre mamifere are coada inotatoare taiata si inclusiv in gura are o bucata de plasa, semn ca așa si-a gasit sfarsitul. În urma cu o saptamana, tot in Eforie a fost gasit un alt delfin mort, iar un altul la Costinesti.

“Este vb de trei exemplare de afalin, cea mai mare specie din Marea Neagra, doua femele si un mascul si toate prezentau urme de plase, hematoame subcutanate, semn ca s-au zbatut in plasa iar unul avea coada sectionata iar asta este este o practica a pescarilor cand delfinii se prind in plase”, a declarat COSTIN TIMOFTE, biolog ONG Mare Nostrum. 

Un alt motiv pentru care delfinii ajung la țărm în această perioadă ar fi în căutarea hranei. Este explozie populationala la diverse specii precum șprotul, hamsia, scrumbia. Ba mai mult decat atat sunt si delfini invatati să pescuiasca inclusiv din plase, iar uneori se prind in ele și pier iar apoi esueaza. Si din pacate specialistii sustin ca numarul acestora este in crestere.

“Marea în această perioadă este foarte nutritivă și foarte bogată. Este o explozie populațională la toate speciile de pești, șprotul este foarte prezent, hamsia, scrumbia care s-a mișcat mai repede anul acesta, care s-a dus în ianuarie la gurile dunării. Sunt schimbari majore care au dus la încălzirea apei. Sunt învățați să pescuiască din plase și ajung să se prindă si pier. Unii ajung pe mal aruncati de brizanți când este frutună. In consecinta este o activitate pescareasca intensă, sunt și efecte secundare cu delfini prinși în palse, fie sunt neînvățati, fie au avut ghinion.”, a declarat ADRIAN BÎLBĂ, biolog. 

Cea mai neagră statistică s-a înregistrat în anul 2021, când cel puțin 200 de delfini au eșuat pe plajele de la malul mării.

Societate

Autobuzele etajate nu mai circulă pe Bulevardul Tomis în weekend-uri

Published

on

De sâmbătă 13 iulie și până la sfârșitul lunii septembrie, weekend de weekend, bulevardul Tomis devine pietonal de la Capitol până în zona Miga.

Din acest motiv traseul City Tour va fi deviat pe direcția Cap Linie Gară în fiecare sâmbătă și duminică. Astfel autobuzele etajate vor circula pe bd. Mamaia – str. IG Duca – bd. Ferdinand până la Gară. Traseul City Tour spre Cap Linie Mamaia nu se modifică.

Continue Reading

Societate

Tablou de eroi! Au luptat 7 ore cu flăcările care amenințau să se extindă la un cămin de persoane vârstnice, în Poarta Albă

Published

on

Aproximativ 7 ore, 242 de salvatori constănțeni au luptat cu flăcările pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată izbuncit ieri, la Poarta Albă.
Flăcările amenințau să se extindă la un cămin de persoane vârstnice, la penitenciarul Poarta Albă,la 2 ferme din proximitate, dar și la mai multe gospodarii, misiunea colegilor fiind una extrem de dificilă.
Efortul lor a fost unul considerabil având în vedere temperaturile mari degajate de flăcări dar și greutatea echipamentelor de protecție – peste 25 kg.
Colegii noștri au dat dovadă de curaj și profesionalism, demonstrând încă o dată dăruirea lor pentru a proteja viețile și bunurile oamenilor.
Aceștia au reușit să facă protecție la căminul de bătrâni, unde au salvat 87 de persoane, dar și la penitenciar, clădirea fiind protejată.
Au ars 450 de hectare și s-a intervenit cu 17 autospeciale de stingere și 15 resurse medicale( 3 SMURD B, 1 SMURD C, 3 autospeciale pentru transport personal și victime multiple, 8 ambulanțe SAJ).
Vă mulțumim pentru eforturile depuse și vă urăm mult succes în toate misiunile!
Reamintim cetățenilor că arderea vegetației este interzisă, extrem de periculoasă și poate duce la tragedii. Iată câteva motive pentru a evita această practică:
Risc major de propagare rapidă a incendiilor – vântul și condițiile meteorologice pot transforma rapid un foc mic într-un incendiu de proporții.
Pericol pentru vieți omenești și bunuri – incendiile de vegetație pot ajunge în zone locuite, punând în pericol casele și viețile oamenilor.
Impact negativ asupra mediului – distrugerea habitatelor naturale și poluarea aerului sunt consecințe grave ale incendiilor de vegetație.
Ce puteți face pentru a preveni incendiile de vegetație:
Nu folosiți focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt.
Fiți vigilenți și semnalați orice început de incendiu la numărul de urgență 112.
Noi suntem aici pentru a vă proteja, dar avem nevoie de ajutorul și responsabilitatea fiecărui cetățean.
Împreună protejăm mediul înconjurător și comunitățile noastre!

Continue Reading

Societate

Iată ce trebuie să respectăm cu ocazia sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Published

on

Pe 29 iunie, în calendarul creștin sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Petru și Pavel. În calendarul popular, în centrul acestui praznic se află Sânpetru, cel care ține cheile Raiului, dar și pe cele ale încăperilor și ale curții dumnezeiești.
Cinstirea care i se acordă lui Sânpetru este cu atât mai mare cu cât el este patronul agricultorilor și al recoltelor, pe care le protejează de căldura excesivă. Dacă nu este respectat așa cum se cuvine, sfântul poate să-i pedepsească pe cei necredincioși prin furtuni și prin grindină. Se crede că grindina este piatra pe care Sânpetru o macină și o fierbe în cer, pentru a o mărunți.
Pentru ca sfântul să nu abată ploaia cu „piatră” asupra recoltelor, în satul tradițional românesc, sărbătoarea lui Sânpetru se cinstea prin nelucrare nu doar o zi, ci trei, începând cu data de 29 iunie.
De Sfântul Petru, femeile dădeau de pomană mere, însă fără a gusta din aceste fructe mai înainte. Femeile tinere aveau apoi voie să mănânce mere, însă cele bătrâne trebuiau să aștepte până la Sfântul Ilie pentru a gusta din fructele dulci-acrișoare.
În iconografia creștină, Sfântul Petru este înfățișat alături de Sfântul Pavel, ținând într-o mână cheile Raiului și în cealaltă un potir, în timp ce Apostolul Pavel poartă asupra sa, pe lângă potir, o sabie.
Foto: Icoană cu tema „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, aflată în patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța, pictată la Nicula, în primii ani ai secolului al XX-lea

Continue Reading

Societate

Arhitectura clădirii Bursa Nouă din Portul Constanța, pusă din nou în valoare după reparațiile capitale

Published

on

Clădirea Bursei Noi, clădire emblematică pentru Portul Constanța, a fost reparată capital, modernizată și recompartimentată.
Lucrările au început în 2020 și au cuprins, pe lângă consolidarea clădirii, refacerea totală a instalațiilor termice, sanitare, electrice, refacerea finisajelor interioare și exterioare, tencuieli, termoizolații, etc.
Sala mare a Bursei are acum o pardoseală din marmură, iar ferestrele impozante au fost înlocuite, cu respectarea modelului și a soluției inițiale.
Clădirea a fost construită între anii 1938 -1940, după planurile arhitectului Victor Ștefănescu, iar în sala mare, între anii 1940 și 1947, a funcționat Bursa.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222