Connect with us

Actualitate

Decizii comune, beneficii individuale

Published

on

Regiunea de sud-est a României va putea beneficia de cooperative agricole. În perioada 2018-2021 se va implementa un proiect denumit „Servicii de consiliere acordate producătorilor agricoli în vederea înfiinţării şi dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol”. Acesta este finanţat cu fonduri europene prin măsura 2 a PNDR 2014-2020.

Obiectivele acestui proiect sunt consilierea a aproximativ 10 mii de producători agricoli în vederea formării unor cooperative, dar şi a înfiinţării a 350 de astfel de forme asociative.

În ceea ce priveşte partea locală, proiectul Agricop doreşte să înfiinţeze 19 birouri teritoriale.

Managerul de proiect, Dragoş Alexandru a vorbit despre modalitatea în care românii văd acest concept de cooperativă:  „Există evident problema de mentalitate şi de concepţie, a acestui termen de cooperativă, atât anterior anilor 90 şi în perioada comunistă, a fost un exemplu benefic şi ulterior formele de asociere nu au fost atât de plăcute de către fermieri, însă datel statistice ne spun că sunt peste 1000 de cooperative înfiinţate în momentul actual. Dintre acestea doar 100 au depus un bilanţ contabil, iar undeva la 30 de cooperative au peste 10 mii de lei cifră de afaceri. Suntem încrezători că odată ce acest concept va deveni tot mai popular, vom avea succes”.

Avantajele înfiinţării unei cooperative sunt variate, însă ceea ce nu oferă acest proiect sunt fonduri pentru înfiinţare şi achiziţie. Totuşi judeţul Constanţa se află printre zonele fruntaşe la cooperativele din domeniul cerealier, iar un bun exemplu este şi Ionuţ Lungoci, directorul executiv al Cooperativei agricole Dobrogea Sud care a avut de spus câteva idei despre ceea ce înseamnă cu adevărat agricultura  din judeţ.

“Agricultura constănţeană este de top din punct de vedere al sectorului vegetal. Nu cunosc niciun aspect din sectorul animal, însă în sectorul vegetal pot spune că este în faţă, în exemple de orice natură, cum ar fi fermele agricole pe cultură mare, până la vii, livezi, solarii, adică legumicultură. A început să se dezvolte şi să se investească masiv în tehnologiile de ultimă generaţie”.

Prin proiectul prezentat la Constanţa, agricultorii sunt extrem de interesaţi de ceea ce oferă acesta, iar ceea ce trebuie ei să ştie e faptul că vor beneficia de consiliere tehnologică, fiscală, juridică şi vor fi şi instruiţi care e modalitatea prin care pot avea creşteri de vânzări prin crearea lanţului producţie-distribuţie-vânzare.

Mihai Petre, preşedintele cooperativei agricole din localitatea Topraisar,  chiar dacă face parte dintr-o astfel de formaţiune spune că avantaje există, dar munca depusă este una imensă.

„Singurul avantaj este că reuşeşti să îţi vinzi marfa, mai uşor. Însă avantaje foarte mari nu sunt în cooperativă la momentul actual. Este o muncă în care nu eşti ajutat mai deloc, în care trebuie să te ocupi singur să faci contracte. Nu e chiar o strategie. Cooperativa ar fi fost extrem de utilă, dacă am fi avut şi nişte depozite, însă, momentan nu beneficiem de acest lucru”.

Încurajarea formelor asociative în sectorul agricol devine o prioritate pentru dezvoltare în România, arătând că beneficiile cooperării în cadrul unor astfel de forme precum cooperativa agricolă şi grupul de producători duc la o dezvoltare durabilă a acestui sector pe plan local, regional, naţional şi european. Avantajele ei fiind recunoscute în întreaga lume.

Totuşi în România sub 1% dintre fermierii români fac parte dintr-o formă asociativă, în comparaţie cu Uniunea Europeană, unde media de organizare este de 34%.

În acest sens, pentru a îi încuraja pe fermieri să facă acest pas, managerul de proiect, Dragoş Alexandru spune despre zona noastră: „Constanţa este unul dintre judeţele unde cooperativele chiar au prins. Aveţi exemple foarte bune în Constanţa, având cea mai de succes cooperativă din domeniul cerealier şi prin puterea exemplului se poate merge mai departe şi Constanţa are şanse să ajungă la media europeană de 34% de fermieri în cooperativă în comparaţie cu 1% astăzi ”.

Agricultura rămâne încă principala sursă de venit din zonele rurale din România, iar pentru ca acest lucru să se poată dezvolta mai mult, fermierii trebuie să înţeleagă faptul că dacă nu sunt susţinuţi prin consiliere vor rămâne la acelaşi nivel ca până acum.

Actualitate

Fii eroina unui copil care nu ştie, sau a uitat, ce este zâmbetul!

Published

on

Poţi dărui iubire, bucurie şi speranţă, dacă devii asistent maternal. DGASPC Constanța selectează şi pregăteşte asistenți maternali, în cadrul programului naţional „.TEAM UP! Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”.

Pentru a deveni asistent maternal profesionist, trebuie îndeplinite câteva condiţii:

  • să aveţi vârsta de minim 18 ani;
  • să fiţi absolvenţi ai învățământului general obligatoriu;
  • să aveţi o stare de sănătate bună, atestată prin certificat medical eliberat de policlinica teritorială;
  • să prezentaţi un certificat de integritate comportamentală;
  • să aveţi drept de folosinţă asupra locuinţei (demonstrat cu acte) şi să asiguraţi o cameră separată, amenajată special pentru copiii ce urmează a fi primiţi în plasament;
  • să nu aveţi antecedente penale.
Programarea în service-ul EXCLUSIV AUTO, la un clik distanţă!
Apasă pe imagine şi programează-te!

Important!!! Solicitanţii nu pot îndeplini cumulativ calitatea de asistenţi personali şi asistenţi maternali profesionişti. De asemenea,nu pot îndeplini cumulativ calitatea de pensionari şi calitatea de asistenţi maternali profesionişti.

Mai multe informaţii puteţi obţine la numărul de telefon 0241 488 648.

Continue Reading

Actualitate

Peste 200 de oameni au răspuns mesajului Mare Nostrum, de Green Week

Published

on

Primul eveniment fizic al ONG Mare Nostrum după o pauză de 2 ani a reușit să adune peste 200 de oameni pe faleza CAZINO din Constanța. Aceștia s-au oprit să afle detalii despre ce pot face pentru a avea #plajecurate. Scopul evenimentului a fost de a atrage atenția, odată în plus, asupra problemei deșeurilor marine și a poluării apelor. Evenimentul s-a desfășurat sub egida European Maritime Day in my country și Green Week Partner Events

Pe data 4 iunie, constănțenii și turiștii care au fost pe faleza CAZINO au avut parte de o surpriză: plase de pescuit abandonate cu mesaje demne de luat în seamă, expoziție de panouri cu tipurile de deșeuri de pe plajele românești și panouri ”vorbitoare”, care au oferit informații despre flora și fauna din Marea Neagră. Totul s-a desfășurat în cadrul evenimentului GREEN WEEK, organizat de ONG Mare Nostrum.

Panourile cu alternative eco, cele mai apreciate

Foarte mulți dintre constănțeni și turiști s-au oprit să citească informațiile de pe panourile ONG Mare Nostrum, în care se prezenta povestea deșeurilor și modul în care putem schimba perspectiva, responsabil și durabil:

Sunt cu un grup de prieteni străini și am ieșit să ne plimbăm pe faleză. Au văzut panourile și m-au întrebat despre ce este vorba. Le-am tradus toate informațiile de pe panouri și au rămas surprinși, pentru că nu știau de unele aspecte trecute acolo. Am stat vreo 30 de minute să le citim și să aflăm cum putem fi mai responsabiliApoi a venit un panou vorbitor, care ne-a oferit toate detaliile de care aveam nevoie. Interesantă experiență!”, povestește A., o tânără venită la Constanța pentru câteva zile.

Peste 30 de copii au imortalizat momentul trecerii lor la Green Week, făcând o poză cu rama foto mobilă, realizată de voluntarii ONG Mare Nostrum în cadrul proiectului #supereroiilaculuităbăcărie. În același timp, au primit informații esențiale despre ce pot face ei pentru a menține #plajecurate, de la voluntarii ONG Mare Nostrum.

Expoziția de plase abandonate a stârnit multe întrebări

Plasele abandonate reprezintă tot un deșeu, destul de des întâlnit în Marea Neagră și nu numai. Acestea reprezintă o problemă globală, pentru care nu există suficient de multe reglementări legale/ administrative. Pentru această ediție de GREEN WEEK, am ales să realizăm o expoziție de plase abandonate, cele pe care le-am ”pescuit” de pe porțiunile de plajă ale litoralului românesc, aduse fiind de ape.

Alături de alte echipamente de pescuit, acestea reprezintă 27% din totalul deșeurilor marine, fiind o problemă care se regăsește la nivel global. Pentru a reduce cantitatea de deșeuri înregistrate și pentru a crește gradul de conștientizare în rândul grupurilor țintă, ONG Mare Nostrum, alături de PETROM au luat inițiativa într-un proiect inedit pentru Marea Neagră!

Proiectul  se numește “Criminalul” tăcut din Marea Neagră – Plasele de pescuit abandonate și are ca scop reducerea deșeurilor din zona românească a Mării Negre.

”Foarte mulți turiști străini au fost interesați de informațiile prezentate de noi, cee ace ne bucură. O mare parte dintre ei au făcut și donații pentru campania noastră, înțelegând importanța acesteia. Constănțenii prezenți pe faleză au avut și ei foarte multe întrebări și au fost fascinați de panourile noastre vorbitoare, deghizate în voluntarii ONG Mare Nostrum. Ne-am bucurat să vedem și foarte mulți tineri interesați de evenimentul nostru Green Week, un semn clar pentru noi că lucrurile încep să se miște în direcția bună”, spune Anca Maria Gheorghe, coordonator eveniment.

Panouri vorbitoare

Voluntarii ONG Mare Nostrum s-au pregătit special pentru acest eveniment și au creat panouri mobile, pe care le-au purtat în aria de desfășurare a evenimentului, răspunzând curiozităților și întrebărilor tuturor celor care au trecut prin zonă. Panourile au fost realizate de voluntarii ONG Mare Nostrum.

Această ediție de GREEN WEEK se desfășoară sub umbrela European Maritime Day in my country și Green Week Partner Event, lansate de Comisia Europeană

Green Week este un eveniment anual internațional, pe care ONG Mare Nostrum îl punctează prin activități prietenoase cu mediul în prima săptămână din luna iunie.

Green Week se desfășoară în săptămâna de început de iunie, săptămână în care ONG Mare Nostrum organizează evenimente ce vin să tragă semnale de alarmă asupra tuturor problemelor ce țin de mediul înconjurător și utilizarea rațională a resurselor, dar mai ales de conservarea ecosistemului marin.

Sursa: Comunicat de presă ONG Mare Nostrum

Continue Reading

Actualitate

Şarpele Glycon va părăsi Constanţa, pentru prima dată de la descoperirea sa

Published

on

În perioada septembrie 2021- martie 2022 va avea loc, la Madrid, Expoziția Internațională ,,Tezaure arheologice ale României – rădăcini dacice și romane”, eveniment organizat sub coordonarea Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Muzeul de Arheologie din capitala Spaniei.

La această expoziție, alături de alte 39 de muzee din țară, participă și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC). Contribuția MINAC la acest eveniment este de 19 bunuri culturale de patrimoniu, din totalul de 835 de piese selectate la nivel național.

Printre piesele din patrimoniul MINAC, selectate pentru această manifestare internațională de mare anvergură, se numără și faimoasa piesă Șarpele Glykon, unică în lume.

Programarea în service-ul EXCLUSIV AUTO  este la un clik distanţă!
Apasă pe imagine şi programează-te!

Pentru prima dată, după aproape 60 de ani de la descoperirea sa (1962), Șarpele Glykon părăsește clădirea muzeului din Constanța. Celebra statuie va putea fi astfel admirată de o lume întreagă, marcând un moment istoric, cel al împlinirii a 140 de ani de relații româno-spaniole.

 

Sursa: MINAC

 

 

Continue Reading

Actualitate

A fost semnat acordul de Cooperare dintre Banca Națională a Moldovei și Banca Națională a României

Published

on

În data de 11 iunie a.c., a avut loc semnarea la București a noului Acord de Cooperare dintre Banca Națională a Moldovei și Banca Națională a României, de către guvernatorii celor două bănci centrale, Octavian Armașu și Mugur Isărescu.

Obiectivul general al noului Acord de cooperare îl constituie dezvoltarea și extinderea colaborării în domeniile de interes reciproc, în vederea promovării unei bune funcționări a sistemelor financiar-bancare din România și Republica Moldova. Noul acord extinde cooperarea în materie de consolidare a capacităților instituționale, în domenii precum supravegherea bancară, gestiunea situațiilor de criză, activitatea prestatorilor de servicii de plată și a emitenților de monedă electronică, infrastructurile pieței financiare, operațiunile cu numerar, prevenirea și combaterea contrafacerii și falsificării de monedă, combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, statistică, precum și supravegherea aplicării sancțiunilor internaționale incidente domeniului financiar-bancar.

Acest nou acord îl înlocuiește pe cel precedent, semnat în data de 27 iulie 2001 care a avut drept scop cooperarea privind schimbul reciproc de informaţii şi desfăşurarea de inspecţii bancare în vederea creşterii eficienţei şi asigurării unei supravegheri bancare pe baze consolidate, ca urmare a multiplelor transformări în cadrul de reglementare aferent sectorului bancar, atât la nivel național, cât și internațional.

Sursa: BNR

Continue Reading

Curtea Brancoveneasca

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222