Connect with us

Actualitate

Decizii comune, beneficii individuale

Published

on

Regiunea de sud-est a României va putea beneficia de cooperative agricole. În perioada 2018-2021 se va implementa un proiect denumit „Servicii de consiliere acordate producătorilor agricoli în vederea înfiinţării şi dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol”. Acesta este finanţat cu fonduri europene prin măsura 2 a PNDR 2014-2020.

Obiectivele acestui proiect sunt consilierea a aproximativ 10 mii de producători agricoli în vederea formării unor cooperative, dar şi a înfiinţării a 350 de astfel de forme asociative.

În ceea ce priveşte partea locală, proiectul Agricop doreşte să înfiinţeze 19 birouri teritoriale.

Managerul de proiect, Dragoş Alexandru a vorbit despre modalitatea în care românii văd acest concept de cooperativă:  „Există evident problema de mentalitate şi de concepţie, a acestui termen de cooperativă, atât anterior anilor 90 şi în perioada comunistă, a fost un exemplu benefic şi ulterior formele de asociere nu au fost atât de plăcute de către fermieri, însă datel statistice ne spun că sunt peste 1000 de cooperative înfiinţate în momentul actual. Dintre acestea doar 100 au depus un bilanţ contabil, iar undeva la 30 de cooperative au peste 10 mii de lei cifră de afaceri. Suntem încrezători că odată ce acest concept va deveni tot mai popular, vom avea succes”.

Avantajele înfiinţării unei cooperative sunt variate, însă ceea ce nu oferă acest proiect sunt fonduri pentru înfiinţare şi achiziţie. Totuşi judeţul Constanţa se află printre zonele fruntaşe la cooperativele din domeniul cerealier, iar un bun exemplu este şi Ionuţ Lungoci, directorul executiv al Cooperativei agricole Dobrogea Sud care a avut de spus câteva idei despre ceea ce înseamnă cu adevărat agricultura  din judeţ.

“Agricultura constănţeană este de top din punct de vedere al sectorului vegetal. Nu cunosc niciun aspect din sectorul animal, însă în sectorul vegetal pot spune că este în faţă, în exemple de orice natură, cum ar fi fermele agricole pe cultură mare, până la vii, livezi, solarii, adică legumicultură. A început să se dezvolte şi să se investească masiv în tehnologiile de ultimă generaţie”.

Prin proiectul prezentat la Constanţa, agricultorii sunt extrem de interesaţi de ceea ce oferă acesta, iar ceea ce trebuie ei să ştie e faptul că vor beneficia de consiliere tehnologică, fiscală, juridică şi vor fi şi instruiţi care e modalitatea prin care pot avea creşteri de vânzări prin crearea lanţului producţie-distribuţie-vânzare.

Mihai Petre, preşedintele cooperativei agricole din localitatea Topraisar,  chiar dacă face parte dintr-o astfel de formaţiune spune că avantaje există, dar munca depusă este una imensă.

„Singurul avantaj este că reuşeşti să îţi vinzi marfa, mai uşor. Însă avantaje foarte mari nu sunt în cooperativă la momentul actual. Este o muncă în care nu eşti ajutat mai deloc, în care trebuie să te ocupi singur să faci contracte. Nu e chiar o strategie. Cooperativa ar fi fost extrem de utilă, dacă am fi avut şi nişte depozite, însă, momentan nu beneficiem de acest lucru”.

Încurajarea formelor asociative în sectorul agricol devine o prioritate pentru dezvoltare în România, arătând că beneficiile cooperării în cadrul unor astfel de forme precum cooperativa agricolă şi grupul de producători duc la o dezvoltare durabilă a acestui sector pe plan local, regional, naţional şi european. Avantajele ei fiind recunoscute în întreaga lume.

Totuşi în România sub 1% dintre fermierii români fac parte dintr-o formă asociativă, în comparaţie cu Uniunea Europeană, unde media de organizare este de 34%.

În acest sens, pentru a îi încuraja pe fermieri să facă acest pas, managerul de proiect, Dragoş Alexandru spune despre zona noastră: „Constanţa este unul dintre judeţele unde cooperativele chiar au prins. Aveţi exemple foarte bune în Constanţa, având cea mai de succes cooperativă din domeniul cerealier şi prin puterea exemplului se poate merge mai departe şi Constanţa are şanse să ajungă la media europeană de 34% de fermieri în cooperativă în comparaţie cu 1% astăzi ”.

Agricultura rămâne încă principala sursă de venit din zonele rurale din România, iar pentru ca acest lucru să se poată dezvolta mai mult, fermierii trebuie să înţeleagă faptul că dacă nu sunt susţinuţi prin consiliere vor rămâne la acelaşi nivel ca până acum.

Actualitate

Percheziții la persoane bănuite de contrabandă

Published

on

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au pus în aplicare 14 mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Constanța, la persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de contrabandă asimilată.

Au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, aproximativ 1.900 de pachete cu țigarete.

Prejudiciul estimat este de aproximativ 23.000 de lei.

La finalizarea perchezițiilor, au fost identificate și conduse la sediu 6 persoane, iar în urma audierilor s-a dispus continuarea urmării penale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, față de un bărbat, de 62 de ani, pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă asimilată.

La activități au participat și polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciului de Ordine Publică, Poliției municipiului Constanța și luptători ai Serviciului de Acțiuni Speciale.

Continue Reading

Actualitate

Noutăți pentru seniorii municipiului Mangalia

Published

on

Consilierii locali din Mangalia au adoptat, în ultima ședință ordinară, un proiect de hotărâre prin care seniorii localității să beneficieze de o serie de măsuri de protecție socială.

În semn de respect pentru aceștia, persoanele care au împlinit 70, 75, 80, 85, 90, 95 și 100 de ani, dar şi 50 de ani de la căsătorie sunt recompensate, lunar, de municipalitate. Persoanele care au împlinit 70 sau 75 de ani primesc de la administrația publică locală 350 de lei, iar cei care au împlinit 80 și 85 de ani, precum și cei care împlinesc 90 de ani, alături de familiile care au împlinit 50 de ani de la căsătorie primesc câte 400 de lei. Cuplurile care au ajuns la 60 de ani de căsătorie și peste această cifră primesc, de asemenea, câte 1.000 de lei.

Pe lângă recompensele financiare, toți seniorii orașului sunt felicitați de edilul municipiului Mangalia, într-un cadru festiv, iar printr-o nouă modificare în HCL, vârstnicii beneficiari ai acestei măsuri vor primi acasă și câte un tort pentru a marca ziua de naștere.

De ajutorul acordat de municipalitate beneficiază și persoanele recent pensionate, printr-un program implementat de administrația locală, intitulat „Respect”. Astfel, reprezentanții  municipalității acordă 500 de lei persoanelor pensionate pentru aportul adus la dezvoltarea orașului, de-a lungul anilor, dar și flori, diplome, precum și câte un tort.

Continue Reading

Actualitate

Direcția de Sănătate Publică din Constanța dă startul campaniei „Prin mișcare, o sănătate mai bună!”

Published

on

Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța organizează în luna iulie campania națională a informării despre efectele activității fizice, cu sloganul „Prin mișcare, o sănătate mai bună!”.

Campania se adresează adulților și vârstnicilor cu boli cronice și dizabilități cu scopul de a îi informa despre îmbunătățirea stării de sănătate, prin adoptarea unui program regulat de activitate fizică, adecvat stării de sănătate pentru adoptarea unui stil de viață activ, cu beneficii demonstrate științific asupra sănătății și stării de bine. Studiile europene indică faptul că românii se implică mult mai puțin în activități fizice față de media europenilor.

În timp ce mai puțin de jumătate din europeni nu fac nici o activitate fizică, în România, procentul populației sedentare este de 63%. De asemenea, interesul pentru exerciții fizice și sport a scăzut cu 3 procente într-un interval de patru ani. Campania își propune creșterea numărului de persoane informate despre efectele benefice ale activității fizice și a consecințelor inactivității fizice și sedentarismului asupra sănătății fizice și psihice și despre nivelele minime de activitate fizică recomandate pentru persoanele cu boli cronice și dizabilități.

În cursul pandemiei COVID-19, nivelul de activitate fizică a scăzut considerabil în rândul tuturor categoriilor de populație. Mai multe studii efectuate pe perioada pandemiei au confirmat faptul că pacienții COVID-19 pozitivi cu un stil de viață sedentar au avut un risc sporit de spitalizare și deces datorat COVID-19 comparativ cu pacienții care au avut un nivel oarecare de activitate fizică.

Coordonarea campaniei la nivel național este realizată de Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică. La nivel județean, coordonarea implementării campaniei este asigurată de Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța prin Compartimentul de Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate.

Continue Reading

Actualitate

Operațiuni de dezinsecție și deratizare în toate cartierele orașului 

Published

on

Parcurile, scuarurile, spațiile verzi dintre blocuri, străzile, trotuarele și promenadele din Constanța sunt stropite în permanență împotriva insectelor care creează disconfort populației, precum şi pentru eliminarea riscurilor de transmitere a unor boli. 

Substanţa utilizată este Solfac Trio, o substanţă avizată de Ministerul Sănătăţii.

Produsul are o acțiune insecticidă rapidă și poate persista până la câteva săptămâni, în funcție de suprafața tratată. Substanța oferă, de asemenea, un efect puternic de „flush-out”, de „extragere” a dăunătorilor din ascunzișuri, este recomandat atât pentru controlul insectelor zburatoare, cât și târâtoare. Datorită compoziției speciale, are și un efect repelent, îndepărtând și ținând departe insectele de zonele tratate.

În paralel, echipe specializate continuă amplasarea în toate zonele orașului a  momelilor toxice pentru combaterea rozătoarelor în locuri inaccesibile populației pentru protejarea sănătății constănțenilor, conservării şi protecţiei mediului înconjurător.

Momelile conțin substanțe raticide anticoagulante biodegradabile și sunt protejate în stații de intoxicare marcate și inscripționate corespunzător.

Rugăm constănțenii să conștientizeze importanța acțiunilor de deratizare și să respecte în totalitate inscripțiile existente pe stațiile de intoxicare dacă le reperează în parcuri sau zone verzi.

Pentru a asigura eficiența maximă a acțiunilor, aceste tratamente trebuie efectuate simultan atât pe domeniul public cât şi pe cel privat, de aceea, recomandăm tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Constanța să efectueze tratamente de dezinsecţie și deratizare în spațiile pe care le dețin, în paralel cu acțiunile municipalității.

Continue Reading

Nordis Hotels

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222