Connect with us

Actualitate

Decizii comune, beneficii individuale

Published

on

Regiunea de sud-est a României va putea beneficia de cooperative agricole. În perioada 2018-2021 se va implementa un proiect denumit „Servicii de consiliere acordate producătorilor agricoli în vederea înfiinţării şi dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol”. Acesta este finanţat cu fonduri europene prin măsura 2 a PNDR 2014-2020.

Obiectivele acestui proiect sunt consilierea a aproximativ 10 mii de producători agricoli în vederea formării unor cooperative, dar şi a înfiinţării a 350 de astfel de forme asociative.

În ceea ce priveşte partea locală, proiectul Agricop doreşte să înfiinţeze 19 birouri teritoriale.

Managerul de proiect, Dragoş Alexandru a vorbit despre modalitatea în care românii văd acest concept de cooperativă:  „Există evident problema de mentalitate şi de concepţie, a acestui termen de cooperativă, atât anterior anilor 90 şi în perioada comunistă, a fost un exemplu benefic şi ulterior formele de asociere nu au fost atât de plăcute de către fermieri, însă datel statistice ne spun că sunt peste 1000 de cooperative înfiinţate în momentul actual. Dintre acestea doar 100 au depus un bilanţ contabil, iar undeva la 30 de cooperative au peste 10 mii de lei cifră de afaceri. Suntem încrezători că odată ce acest concept va deveni tot mai popular, vom avea succes”.

Avantajele înfiinţării unei cooperative sunt variate, însă ceea ce nu oferă acest proiect sunt fonduri pentru înfiinţare şi achiziţie. Totuşi judeţul Constanţa se află printre zonele fruntaşe la cooperativele din domeniul cerealier, iar un bun exemplu este şi Ionuţ Lungoci, directorul executiv al Cooperativei agricole Dobrogea Sud care a avut de spus câteva idei despre ceea ce înseamnă cu adevărat agricultura  din judeţ.

“Agricultura constănţeană este de top din punct de vedere al sectorului vegetal. Nu cunosc niciun aspect din sectorul animal, însă în sectorul vegetal pot spune că este în faţă, în exemple de orice natură, cum ar fi fermele agricole pe cultură mare, până la vii, livezi, solarii, adică legumicultură. A început să se dezvolte şi să se investească masiv în tehnologiile de ultimă generaţie”.

Prin proiectul prezentat la Constanţa, agricultorii sunt extrem de interesaţi de ceea ce oferă acesta, iar ceea ce trebuie ei să ştie e faptul că vor beneficia de consiliere tehnologică, fiscală, juridică şi vor fi şi instruiţi care e modalitatea prin care pot avea creşteri de vânzări prin crearea lanţului producţie-distribuţie-vânzare.

Mihai Petre, preşedintele cooperativei agricole din localitatea Topraisar,  chiar dacă face parte dintr-o astfel de formaţiune spune că avantaje există, dar munca depusă este una imensă.

„Singurul avantaj este că reuşeşti să îţi vinzi marfa, mai uşor. Însă avantaje foarte mari nu sunt în cooperativă la momentul actual. Este o muncă în care nu eşti ajutat mai deloc, în care trebuie să te ocupi singur să faci contracte. Nu e chiar o strategie. Cooperativa ar fi fost extrem de utilă, dacă am fi avut şi nişte depozite, însă, momentan nu beneficiem de acest lucru”.

Încurajarea formelor asociative în sectorul agricol devine o prioritate pentru dezvoltare în România, arătând că beneficiile cooperării în cadrul unor astfel de forme precum cooperativa agricolă şi grupul de producători duc la o dezvoltare durabilă a acestui sector pe plan local, regional, naţional şi european. Avantajele ei fiind recunoscute în întreaga lume.

Totuşi în România sub 1% dintre fermierii români fac parte dintr-o formă asociativă, în comparaţie cu Uniunea Europeană, unde media de organizare este de 34%.

În acest sens, pentru a îi încuraja pe fermieri să facă acest pas, managerul de proiect, Dragoş Alexandru spune despre zona noastră: „Constanţa este unul dintre judeţele unde cooperativele chiar au prins. Aveţi exemple foarte bune în Constanţa, având cea mai de succes cooperativă din domeniul cerealier şi prin puterea exemplului se poate merge mai departe şi Constanţa are şanse să ajungă la media europeană de 34% de fermieri în cooperativă în comparaţie cu 1% astăzi ”.

Agricultura rămâne încă principala sursă de venit din zonele rurale din România, iar pentru ca acest lucru să se poată dezvolta mai mult, fermierii trebuie să înţeleagă faptul că dacă nu sunt susţinuţi prin consiliere vor rămâne la acelaşi nivel ca până acum.

Actualitate

40 de ani de la inaugurarea Magistralei Albastre: Canalul Dunăre – Marea Neagră

Published

on

În acest an, CN ACN SA aniversează 40 de ani de la inaugurarea „Magistralei Albastre”, așa cum era denumit Canalului Dunăre – Marea Neagră la momentul respectiv.

La momentul nostru aniversar, desfășurat azi la sediul CN Administrarea Canalelor Navigabile SA și găzduit de directorul general Florin Goidea, a participat din partea autorităților locale, prefectul județului Constanta – Silviu Iulian Coșa, precum și parlamentari și reprezentanți ai administrației publice locale și naționale.

Canalul Dunăre – Marea Neagră este mai cel mai ambițios și cel mai mare proiect ingineresc de infrastructură din România, fiind catalogat al treilea cel mai lung traseu de navigație din lume făcut de mâna omului, după Canalele Suez și Panama. Această realizare istorică pentru România nu s-ar fi putut realiza fără contribuția tuturor celor care au lucrat la acest proiect ambițios. Ne amintim de toți, cu recunoștință și respect, pentru provocările imense întâmpinate, în fața cărora au demonstrat o determinare neclintită. Astfel, le aducem azi un omagiu tuturor celor care au contribuit la construcția fiecărui metru din acest grandios ansamblu hidrotehnic.

Este important de precizat că în aceste patru decenii de activitate neîntreruptă, Canalul Dunăre – Marea Neagră a devenit mai mult decât o cale navigabilă, fiind o punte între trecut și viitor, un simbol al ingeniozității umane și un factor esențial în dezvoltarea economică și socială a regiunii noastre și a întregii țări.

Canalul Dunăre Marea Neagră în prezent

La 40 de ani de la inaugurare, Canalul Dunăre Marea Neagră continuă să fie un pion al economiei românești și europene, eficiența și siguranța operațiunilor fiind asigurate de modernizarea și investițiile constante în infrastructură și tehnologie. De asemenea, porturile și facilitățile adiacente Canalului continuă să fie dezvoltate, pentru a sprijini activitățile comerciale și turistice.

De la darea în exploatare și până în prezent, Canalul Dunăre-Marea Neagră a înregistrat un trafic pe canalele navigabile de 1.023.012.000 tone capacitate și peste 300.000 ecluzări.

În 2023, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile a realizat un trafic record de 51.503.000 tone capacitate, depășind astfel cu 27% nivelul prognozat. Comparativ cu anul 2022, când s-a înregistrat un trafic de 38.518.000 tone capacitate, creșterea este de 34%.

La moment aniversar suntem conștienți că pentru viitor avem responsabilitatea de a continua această moștenire si de a asigura durabilitatea și relevanța Canalului Dunăre – Marea Neagră. Prin investiții în digitalizare și ecologizare vom transforma Canalul Dunăre – Marea Neagră și Canalul Poarta Albă – Midia Năvodari într-un model de infrastructură inteligentă și verde.

Cu o lungime de 64,4 km, Canalul Dunăre – Marea Neagră leagă fluviul Dunărea de Portul Constanța de la Marea Neagră, reducând semnificativ distanțele de transport maritim și fluvial. Acest canal permite transportul anual a milioane de tone de mărfuri, de la produse agricole și industriale, la combustibil și materii prime. De asemenea, a devenit o arteră vitală pentru comerțul regional și internațional, facilitând conexiunile dintre Europa Centrală și de Est cu restul lumii.

Construcția Canalului Dunăre Marea Neagră a început în 1949, în timpul regimului comunist, cu scopul de a facilita transportul între Dunăre și Marea Neagră, însă proiectul a fost imaginat cu mult timp înainte. În 1953, construcția a fost suspendată, dar proiectul nu a fost uitat. Lucrările au fost reluate în 1975 și au culminat cu inaugurarea sa oficială, în data de 26 mai 1984.

Impresionantul simbol al ambiției și perseverenței unei națiuni, Canalul Dunăre – Marea Neagră reprezintă în primul rând munca proiectanților din 30 de institute de cercetare și proiectare, cu peste 30.000 de proiecte de estimare și construcție detaliate, semnate de peste 1000 de specialiști.

În spatele acestei reușite, s-au aflat echipele de proiectanți și ingineri, conduși de regretatul inginer Chiriac Avădanei. Acesta împreună cu echipele sale au conceput și coordonat un proiect complex, inovativ și extrem de provocator, deoarece construcția a necesitat excavarea a aproximativ 300 de milioane de metri cubi de sol și rocă.

Fiecare pas al acestei construcții impresionante a fost un testament al ingeniozității și perseverenței poporului român.

Acesta este motivul pentru care Canal Dunăre Marea Neagră nu este doar un triumf al ingineriei, ci este totodată un catalizator al schimbării, care a deschis comerțul internațional către noi orizonturi, a creat locuri de muncă și a promovat cooperarea între națiuni.

Continue Reading

Actualitate

Sprijin pentru constănțeni, în demersurile de cadastrare a imobilelor

Published

on

Săptămâna trecută, Primăria Constanța a încheiat cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța contractul pentru finanțarea în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară a lucrărilor de înregistrare sistematică inițiate de unitățile administrativ-teritoriale pentru sectoare cadastrale.
Odată cu semnarea acestui contract, municipiul Constanța are la dispoziție 160.000 lei, fonduri europene, pentru contractarea serviciilor de realizare a lucrărilor de înregistrare sistematică. Concret, prin Programul național de cadastrare și carte funciară, municipalitatea va sprijini constănțenii în demersul lor de cadastrare a imobilelor proprietate personală.
În perioada următoare, Primăria Constanța, împreună cu OCPI, vor stabili sectoarele ce urmează a fi cadastrate și ulterior se va demara procedura de achiziție a lucrărilor.
Acesta este primul pas pentru cadastrarea terenurilor cetățenilor Constanței, urmând ca treptat, în măsura fondurilor disponibile să se realizeze înregistrarea în cadastru și carte funciară pentru cât mai multe terenuri.

Continue Reading

Actualitate

Conferință de lansare a unui proiect dedicat tinerilor antreprenori, la Universitatea Ovidius din Constanța

Published

on

Societatea Antreprenorială Studențească – Ovidius Innovation Center (OICSAS) a Universității Ovidius din Constanța (UOC) organizează joi, 30 mai 2024, la ora 14:00, conferința de lansare a proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0299 – „Societatea Antreprenorială Studențească Ovidius Innovation Center – dezvoltarea unui ecosistem creativ și educativ pentru tinerii antreprenori”.

Evenimentul se va desfășura în Aula B, Universitatea Ovidius din Constanța, bd. Mamaia 124, și are scopul de a informa participanții despre oportunitățile din domeniul antreprenorial organizate sub egida UOC.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate principalele obiective ale proiectului – dezvoltarea unor abilități transversale cheie, axate pe inovație și cooperare ca mijloc esențial de gândire în abordarea problemelor și găsirea soluțiilor; oferirea de modalități diferite pentru toți studenții de a se implica, învăța, aplica și extinde activitățile de inovare și antreprenoriat; susținerea inițiativelor de afaceri; elaborarea de măsuri în scopul dezvoltării OICSAS.

De asemenea, organizatorii le vor oferi participanților detalii despre activitățile ce se vor derula pe parcursul proiectului: vizite de lucru la companii; jocuri de simulare; cursuri dedicate familiarizării studenților cu tehnologiile disruptive actuale; Școala de vară Ovidius Entrepreneurship and Innovation Boot Camp; programul de pre-accelerare a ideilor de afaceri; competiția Edu Tech Solution Teams; workshop-ul Pre-Seed; un program de instruire pentru începerea unei noi afaceri de tip start-off sau spin-off.

„Toate aceste evenimente dedicate studenților și tinerilor cercetători vor contribui la dezvoltarea competențelor antreprenoriale și de inovare ale acestora, la crearea unui model al antreprenorului de succes adaptat jocului infinit al afacerilor”, precizează directorul proiectului, conf. univ. dr. Dragoș Sburlan.

Proiectul CNFIS-FDI-2024-F-0299 – „Societatea Antreprenorială Studențească Ovidius Innovation Center – dezvoltarea unui ecosistem creativ și educativ pentru tinerii antreprenori” a primit o finanțare în valoare de 257.000 de lei prin Fondul de Dezvoltare Instituțională (FDI) 2024 al Ministerului Educației.

Societatea Antreprenorială Studențească – Ovidius Innovation Center, înființată în anul 2018, este o structură organizatorică și operațională a Universității Ovidius din Constanța, ce are misiunea de a elabora, implementa, monitoriza și evalua politicile universității de sprijinire, dezvoltare și încurajare a spiritului antreprenorial în rândul studenților și absolvenților.

Continue Reading

Actualitate

Acțiunile de deratizare, reluate în municipiul Constanța

Published

on

Pe lângă acțiunile de dezinfecție care se derulează zilnic, Primăria Municipiului Constanța a reluat acțiunile de deratizare, necesare pentru menținerea sănătatea întregului oraș. În aceste zile se amplasează momeli toxice în locuri inaccesibile populației pentru protejarea sănătății constănțenilor, conservării şi protecţiei mediului înconjurător. Momelile, care conțin substanțe raticide anticoagulante biodegradabile, sunt protejate în stațiile de intoxicare marcate și inscripționate corespunzător. Acestea sunt amplasate în toate zonele orașului, inclusiv în parcuri, promenade, scuaruri și platforme de deșeuri.
Rugăm constănțenii să conștientizeze importanța acțiunilor de deratizare și să respecte în totalitate inscripțiile existente pe stațiile de intoxicare pe care le reperează în parcuri sau zone verzi. Se interzice ridicarea momelilor de la locurile în care au fost amplasate, pentru preîntâmpinarea eventualelor accidente!
Atenționăm persoanele juridice și fizice din municipiu că au obligația să efectueze deratizarea imobilelor, incintelor și gospodăriilor pe care le dețin, folosind numai substanțele aprobate de Ministerul Sănătății și prestatorii autorizați, concomitent cu acțiunile Primăriei, precum și ori de câte ori este necesar.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222