Connect with us

Actualitate

„De obicei au o aromă de trandafir, cel puțin în anii în care acumulează suficient zahăr, dar și atunci când condițiile de mediu sunt extrem de favorabile” – Care este povestea vinului anului 2022 de la Murfatlar?

Published

on

2022 este unul dintre cei mai buni ani în ceea ce privește recolta pe care o are în acest moment Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Murfatlar. Procesul de culegere a strugurilor a început încă din primele zile ale lui septembrie, urmând ca la începutul lui octombrie să fie finalizat. După culegerea viei și până când licoarea ajunge pe mesele noastre trebuie urmat ca la carte un proces tehnologic cu numeroși pași. Vinul de la Murfatlar din producția acestui an va fi gata la începutul lunii decembrie.

Vinurile ce poartă semnătura anului 2022, dar și a Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Murfatlar sunt în plin proces de realizare.

doctor biolog Aurora Rancă, director Stațiunea de Cercetare Murfatlar – „Vinurile noastre sunt bune și își păstrează calitatea an de an. Toate acestea și datorită tehnologilor noștri care lucrează la aceste vinuri. Soiurile își pun amprenta și diferă ușor de la an la an. Este o recoltă deosebită anul acesta, un an deosebit pentru noi, aveam nevoie de asemenea recoltă”.

În aceste zile se culege recolta acestui an, proces ce a început din primele zile ale lui septembrie și care se încheie la începutul lui octombrie. Procedeul însă trebuie să urmeze câteva etape bine stabilite, indiferent dacă vorbim de soiuri  de struguri roșii sau albi, iar povestea viitorului vin începe din vie.

Petru Boloș, director tehnic Stațiunea de Cercetare Murfatlar – „Ca oamenii să aibă eficiență maximă se intră într-o singură parcelă, pe alee și se culege până la jumătate pe o parte și jumătate de partea cealaltă ca oamenii să eficientizeze procesul și astfel recoltează o cantitate mult mai mare într-un timp mai scurt. ”

În anii în care recolta este extrem de bună strugurele poate prinde o altfel de aromă, așa se întâmplă și cu cele două soiuri-vedetă ale Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Murfatlar, Columna și Mamaia.

Petru Boloș, director tehnic Stațiunea de Cercetare Murfatlar – „De obicei au o aromă de trandafir, cel puțin în anii în care acumulează suficient zahăr, dar și atunci când condițiile de mediu sunt extrem de favorabile”.

Iar un strugure sănătos și care s-a dezvoltat conform graficului se cunoaște cu ochiul liber.

Petru Boloș, director tehnic Stațiunea de Cercetare Murfatlar – „Un strugure sănătos nu trebuie să fie atacat de boli, de dăunători. Acesta trebuie să fie întreg, să aibă caracteristicile soiului respectiv”.

Procesul de fabricare a vinului însă, continuă odată cu strângerea recoltei din vie și  cu alte etape importante ce fac parte din procesul tehnologic.

Petru Boloș, director tehnic Stațiunea de Cercetare Murfatlar – „După ce s-au recoltat strugurii, în bene, se cântăresc și ajung la cramă, iar mai apoi se deșartă în buncăr, după care urmează prelucrarea lui. Strugurii ajung la zdrobitorul desciorhinător, iar de acolo se împarte, mustuiala merge la autovinificatoare pentru a fermenta, iar rahisul se elimină prin altă conductă, afară”.

Strugurii roșii, dar și strugurii albi fiecare, au specificitatea lor, iar procesul tehonologic se aplică în mod diferențiat. De asemenea și timpul în care se exercită procesul de fermentare este distinct. Dacă soiurile roșii stau la fermentat în jur de cinci zile, cele albe, șapte zile, iar totul se desfășoară în mod controlat.

Petru Boloș, director tehnic Stațiunea de Cercetare Murfatlar – „ Strugurii roșii își urmează ciclul până fermentează aproape în totalitate, iar după se pun în rezervoarele de depozitare, unde se continuă cu tratamentele specifice. Strugurii albi beneficiază de un alt proces, ei vor merge în prese și după mustul se trimite la răcire, după care intră în rezervoarele pentru fermentare, acolo unde fermentează până când se transformă din must în vin”.

Chiar dacă și anul acesta a stat sub semnul secetei, la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Murfatlar acest lucru nu a afectat producția deoarece s-au făcut investiții în ceea ce privește un sistem de irigare prin picurare.

doctor biolog Aurora Rancă, director Stațiunea de Cercetare Murfatlar – „Anul acesta la Murfatlar am avut mai puține probleme cu seceta, pentru că a plouat la timp, atunci când a trebuit, dar și pentru că noi suntem și puțini asigurați din acest punct de vedere pentru că avem o investiție realizată din această primăvară. 50 de hectare de vie irigată printr-un sistem de picurare”.

La Murfatlar se cultivă numeroase soiuri de vinuri, fiecare cu specificitatea lui.

doctor biolog Aurora Rancă, director Stațiunea de Cercetare Murfatlar – „Ne mândrim cu soiuri românești precum Fetească Regală, Fetească Neagră, Tămâioasă Românească, dar și creațiile stațiunii Columna pentru vinuri albe și Mamaia pentru cele roșii”.

Vinul din producția 2022 de la Murfatlar va fi gata la începutul lunii decembrie.

Puteți urmări și reportajul video realizat la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Murfatlar accesând următorul link – www.facebook.com/StiriConstantaTulcea/videos/1473307106470967

Actualitate

Universitatea Ovidius din Constanța organizează vernisajul expoziției „Geometria sacrului”

Published

on

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) organizează marți, 6 decembrie 2022, de la ora 17.00, la parterul Corpului A din campus, vernisajul expoziției „Geometria sacrului”, cu lucrări realizate de studenţii Facultăţii de Arte.

Evenimentul va fi precedat de un concert de muzică corală, interpretat de Corul facultății, alcătuit din studenţii specializării Muzică, programele de licenţă şi master, alături de elevi ai Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”, coordonaţi de lect. univ. dr. Mirela Voicu și asist. univ. drd. Titiana Miriță.

„Expoziția « Geometria sacrului » propune o paradigmă tridimensională, ce cuprinde (dar nu se limitează la) spiritualitate, conceptualitate şi tehnică. Încă din cele mai vechi timpuri, arta plastică a încastrat necunoscutul în formă şi nepalpabilul în conţinut, dând astfel densitate şi configurând conexiunea dintre umanitate şi spiritualitate. Percepţia divinului şi a întregii lumi neştiute are o dimensiune ocultă pe care fiecare dintre noi o consideră extrem de personală şi în funcţie de care îşi conduce existenţa spirituală cotidiană. Aşadar, « Geometria sacrului » propune şi o geometrie inspirată a percepţiei armonizate între imagine şi cunoaştere şi, de aici, a revelaţiei şi este cadoul pe care Facultatea de Arte din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, specializarea Arte Plastice, îl face publicului constănţean în prag de sărbători”, precizează conf. univ. dr. Alina Cristea, ofițerul de presă al Facultății de Arte.

Curatorii expoziţiei „Geometria sacrului” sunt conf. univ. dr. Ovidiu Felipov şi asist. univ. dr. Dragoș Răzvan Petrișor.

La expoziţie participă studenţi ai specializării Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative şi studenţii ai masterului Educaţia Vizuală prin Studiul Figurii şi al Peisajului, alături de profesorii lor: prof. univ. dr. Stoiciu Florin, conf. univ. dr. Caruțiu Gheorghe, conf. univ. dr. Felipov Ovidiu, conf. univ. dr. Cuciuc Romanescu Laura Sînziana, lect. univ. dr. Șerbănescu Alexandru, lect. univ. dr. Pîrvan Rus Lelia, asist. univ. dr. Sîrbu Florentin Marian, asist. univ. dr. Dragoș Răzvan Petrișor, asist. univ. drd. Claudiu Argeşanu.

Expoziţia este deschisă publicului până la sfârşitul lunii ianuarie 2023. Intrarea este liberă, cu respectarea programului UOC.

Continue Reading

Actualitate

Mihai Lupu, președintele CJ Constanța: „ Un reper esențial de istorie a Tomisului va fi redat constănțenilor și turiștilor”

Published

on

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu vine cu o veste bună pentru orașul și județul nostru. În cursul zilei de astăzi a fost semnat ordinul de începere a execuției lucrărilor de reabilitare a simbolului „Mormântul pictat Hypogeu”.

„Un reper esențial de istorie a Tomisului va fi redat constănțenilor și turiștilor. Dubiile legate de viitorul Mormântului pictat hypogeu s-au risipit, odată cu semnarea astăzi a ordinului de începere a execuției lucrărilor”, afirmă Mihai Lupu, președintele CJ Constanța

Continue Reading

Actualitate

Linia 42, prelungită până în Portul Tomis

Published

on

De mâine, 6 decembrie, CT BUS anunță faptul că traseul liniei 42 se prelungește.

Autobuzele vor opri în stația Poarta 1 (ambele sensuri) și vor merge până în Portul Tomis.

Modificarea survine în vederea accesibilizării zonei peninsulare.

Continue Reading

Actualitate

Aproximativ 120 de copaci au fost plantați în oraș

Published

on

Primăria Municipiului Constanța a început programul de reamenajare a spațiilor verzi prin plantarea de platani, frasini, mesteacăni și castani.

În aceste zile, lucrătorii au plantat peste 120 de platani, în locul celor uscați care au fost înlăturați în anii anteriori și în casetele construite special pentru spații verzi pe trotuarele reconstruite. Au fost deja plantați 45 de platani pe strada Termele Romane, 40 de platani pe strada Traian și prelungirea Traian, pe bulevardul Mamaia 14 platani și pe Bulevardul Aurel Vlaicu 11.

Lucrătorii vor mai planta în perioada următoare încă 200 de platani, 50 de frasini, 150 bucăți de mesteacăn, 200 de arțari și castani. Vor urma plantări de arbori și pe strada Unirii, Baba Novac, în parcarea de pe strada Traian și în parcarea de pe strada Lotca din cartierul Tomis Nord.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222