Connect with us

Recomandarea saptamanii

De la primul salt la practicarea parașutismului

Published

on

De mai bine de 10 ani,  pe cerul României un sport prea puțin cunoscut a început să se dezvolte din pasiunea pentru zbor și dorința unor oameni care au visat că într-o zi va fi posibil să conducă o școală de parașutism sau să facă performanță și în țara noastră.

TNT Brothers, cea mai mare asociație de parașutism din România și una dintre cele mai mari din SE Europei, a împlinit anul trecut 10 ani de activitate, reușind să realizeze ceea ce nimeni nu a crezut că va fi posibil. În prezent sunt singurii din domeniul parașutismului care au organizat evenimente naționale precum Campionatul Național Formation Skydiving 4-way sau internaționale, cum este festivalul de parașutism Bucharest Skydiving Boogie, contribuind major în ultimul deceniu la evoluția parașutismului românesc.

“Acum 10 ani nici nu îndrăzneam să visăm că o să ajungem să facem în cadrul asociației aproximativ 150.000 de salturi cu parașuta și că o să reușim să aducem bucuria primului salt pentru cel puțin 15.000 de oameni. Sau că vom putea crea condițiile necesare, astfel încât saltul cu parașuta să fie accesibil chiar și persoanelor cu dizabilități”, au declarat Bogdan & Dragoș Boeru  – fondatorii TNT Brothers.

Primul salt

Pentru cei care nu au sărit niciodată cu paraşuta şi vor o descriere în câteva cuvinte, ar trebui să-și imagineze o accelerare de la 0 la 200 de kilometri în 3-4 secunde, de la altitudinea de 4000 de metri, dar este foarte dificil să redai teoretic o trăire atât de intensă. Corpul uman nu este obişnuit cu un astfel de fenomen. Când ajunge la înălţimea de salt, în momentul în care se deschide uşa avionului şi urmează saltul, se modifică şi temperatura aerului (scade cu aprox. 15 grade), la care se adaugă și curentul de aer produs de avionul aflat în deplasare pe direcţia de înaintare. Însă, priveliştea este cea care activează adrenalina: înainte de a sări în gol, vezi pământul de la 4000 de metri, stratul de nori şi toate împrejurimile. Este o provocare pentru creierul fiecăruia dintre noi.Paraşutismul este un sport în care cantitatea de adrenalină vărsată în sânge este foarte mare, ceea ce duce la euforia specifică, pentru care există şi o explicaţie ştiinţifică – corpul nostru este pus în faţa unei situații pentru care n-a fost antrenat să reacţioneze şi în momentul în care se întâmplă părăsirea aeronavei, organismul descarcă o cantitate foarte mare de adrenalinăpentru autoprotecţie. Iar atunci când se deschide paraşuta, cantitatea de adrenalină se tranformă în plăcere.

Dar toate acestea par mai ușor de înfruntat pentru că prima experiență presupune un salt în tandem cu un instructor, ceea ce însemnă că pe tot parcursul saltului pasagerul va fi strâns legat de instructor.Pe lângă completarea formularelor necesare, există un training făcut de instructorul de paraşutism pentru fiecare etapă a saltului: urcarea cu aeronava, momentul în care se părăseşte aeronava, zborul cu paraşuta închisă, zborul cu paraşuta deschisă şi aterizarea. Toată experiența durează 15-20 de minute.

Parașutismul, un sport cu multe discipline care necesită sute, chiar mii de salturi de antrenament.

Până acum 10 ani, parașutismul era practicat la un nivel care nu se ridica la cel internațional, în sensul că nu existau centrele și echipamentele necesare pentru desfășurarea tuturor disciplinelor existente în acest sport. Pe vremea aceea, scopul cursurilor susținute de Aeroclubul României, singurul centru de parașutism din România de atunci, era obținerea licenţei de paraşutism. Apoi, existau doar câteva discipline care puteau fi obiectivul unei performanțe: aterizarea la punct fixși lucru relativ pe cupolă, ce presupune o echipă de mai mulți parașutiști care fac anumite formații cu paraşuta deschisă.

Între timp, în străinătate deja se practicau discipline care în prezent sunt posibile și în România. De exemplu, salturile de lucru relativ în cădere liberă, în care 2 oameni sau mai mulți fac o formaţie pe burtă sau se deplasează în aer. Din această disciplină a fost derivată activitatea de wingsuit, foarte populară în rândul necunoscătorilor datorită video-urilor spectaculoase din online, care presupune saltul cu paraşuta cu un costum cu aripi, cu care poţi să zbori cât mai mult în aer.Totodată, există disciplina swooping, care presupune aterizarea unei paraşute cu o suprafaţă relativ mică, în viteză. Accelerezi paraşuta în apropierea solului şi toată viteza, energia pe care o capătă ea pe verticală se transformă în energie care menţine portanţa la un metru de sol pe o distanţă cât mai lungă.Dar acest lucru se realizează după sute de salturi de antrenament specific swooping-ului și doar dacă ai atins anterior un anumit nivel.

Toate acestea sunt posibile acum și în România pentru că în ultimii ani s-a dezvoltat o comunitate tot mai mare de parașutiști dornici să învețe și să performeze conform standardelor din afară.

Școala de parașutism

În cadrul școlii conduse de asociația TNT Brothers,  pregătirea pentru a deveni parașutist se face prin metodele Accelerated Freefall (AFF) și Static Line,recunoscute la nivel internațional.

AFF este cea mai rapidă şi intensivă metodă de progresie în paraşutism, prin care pot fi învăţate tehnicile plutirii în aer cu paraşuta deschisă. De asemenea, este cea mai nouă metodă de inițiere în siguranţă în paraşutism.

Cursul de parașutism debutează cu predarea noțiunilor teoretice – minimum 8 ore de curs teoretic predat de un instructor de parașutism acreditat, urmat de o testare scrisă a cunoștințelor acumulate în timpul cursului teoretic. După promovarea examenului, începe cursul practic Accelerated Free Fall. Pregătirea practică începe la sol, când toate exercițiile din salt și procedurile în caz de urgență, sunt practicate sub supravegherea instructorului. Primele salturi se desfășoară sub îndrumarea a doi instructori AFF, fiind filmate şi analizate la sol pentru a permite identificarea și eliminarea în viitor a eventualelor greșeli.

După 25 de salturi poate fi obţinutcertificatul de pregătire teoretică şi practică în baza căruia este emisă cererea către autoritatea desemnată – Aeroclubul României, pentru obţinerea licenţei de paraşutism în țara noastră.

Cei care doresc să experimenteze saltul cu parașuta au posibilitatea de a deveni membri și de a beneficia de saltul în tandem oferit la înscrierea în asociație. Mai multe informaţii despre TNT Brothers puteți afla pe site-ul – www.tnt-brothers.ro, pagina de Facebook – https://www.facebook.com/tntbrothers sau la tel. 0371 100 200.

Recomandarea saptamanii

Debutează cea de-a 10-a ediţie a festivalului Pelicam – festival internaţional despre mediu şi oameni

Published

on

Astăzi începe a 10-a ediţie a festivalului Pelicam – festival internaţional despre mediu şi oameni. Ediţia din acest an se va desfăşura online, în perioada 15-24 octombrie.

Tulcea a fost timp de 8 ani gazda acestui eveniment cultural, a cărui prezenţă a îmbogăţit peisajul cultural al oraşului, atât prin calitatea selecţiei de filme, cât şi prin natura evenimentelor conexe. Numeroşi tineri tulceni au crescut şi s-au modelat intelectual alături de acest festival, intrând în familia Pelicam în calitate de voluntari sau spectatori.

Festivalul a pus municipiul Tulcea pe harta festivalurilor de film din România, iar prin includerea în reţeaua Green Film Network în agenda internaţională a festivalurilor de gen.

Primăria Municipiului Tulcea îşi afirmă intenţia de a readuce festivalul în municipiu, instituţia noastră având datoria să întreprindă toate demersurile pentru a asigura continuitate acestui eveniment.

Unul dintre obiectivele principale este valorificarea potenţialului cultural al oraşului prin dezvoltarea infrastructurii şi a ofertei culturale, şi, mai cu seamă, consolidarea şi punerea în valoare a unor evenimente care au câştigat deja recunoaştere la nivel naţional şi internaţional, fiind, totodată, bine primite de publicul tulcean.

Publicul tulcean este invitat să urmărească online evenimentul din acest an: 10 zile pline de documentare despre mediu şi oameni în premieră naţională, întâlniri cu regizori străini, dezbateri alături de jurnalişti şi activişti de mediu şi ateliere pentru copii.

Programul de filme include cele mai recente documentare de mediu, atent curatoriate, prezentate în premieră naţională într-o ediţie online. Fiecare film din cadrul festivalului va putea fi văzut online, la ora programată pe online.pelicam.ro Unele proiecţii vor fi însoţite la final de discuţii sau dezbateri. Programul integral al proiecţiilor, atelierelor şi al evenimentelor conexe este disponibil pe site-ul pelicam.ro.

sursa foto: pelicam.ro

Continue Reading

Recomandarea saptamanii

Festivalul Internaţional de film KINOdiseea a revenit la Tulcea cu cele mai premiate filme ale anului

Published

on

După ce și-a încheiat programul la Bucureşti, Festivalul internaţional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea, ajuns anul acesta la cea de-a XIII-a ediţie, a sosit la Tulcea, la Teatrul Jean Bart, între 30 septembrie şi 3 octombrie.

Vreme de doisprezece ani, KINOdiseea a adus în atenţia publicului bucureştean filme în premieră în Europa de Sud-Est sau România, cele mai noi filme pentru copii, apreciate de publicul internaţional şi de criticii de film din întreaga lume, premiate la festivaluri internaţionale precum Berlin, Sundance, sau festivaluri de profil cu tradiţie, producţii cu tematici educative şi sociale, care nu intră în reţeaua clasică de distribuţie.

Anul acesta, KINOdiseea revine la Tulcea, cu 6 lungmetraje europene şi un film românesc. Filmele se adresează copiilor, famililor şi profesorilor, dar şi cinefililor. Proiecţiile vor avea loc în fiecare zi, de joi până duminică, de la ora 10:00 (proiecţii dublate în limba română) şi la 12:00 (proiecţii subtitrate în limba română). Pe lângă proiecţiile de filme, copiii sunt aşteptaţi la 3 ateliere de incursiune în culisele cinematografiei coordonatate de Paul Grec şi Andrei Răuţu.

Filmele din programul KINOdiseea Tulcea sunt:

STRĂJERII DELTEI, Regia: Liviu Mărghidan. Detalii: 2021, 85 minute, România, clasele II-V

SISTERS/ SURORILE – VARA ÎN CARE NE-AM DESCOPERIT SUPERPUTERILE, Regia: Silje Salomonsen & Arild Astin Ommundsen. Detalii: Norvegia, 2020, clasele II-VII, 78 minute.

MARTIN AND THE MAGICAL FOREST/ MARTIN ŞI PĂDUREA MAGICĂ, Regia: Petr Oukropec. Detalii:Cehia, Slovacia, Germania, 2021, clasele II-VII, 80 minute

BUSTER’S WORLD/ LUMEA LUI BUSTER, Regia: Martin Miehe-Renard. Detalii: Danemarca, 2021, 85 minute, clasele IV-VIII

JACKIE ŞI OOPJEN, Regia: Annamaria van de Mond, Detalii: Olanda, 2020, 90 minute. Recomandare de vârstă: clasele I-VIII

F VINE DE LA FERICIRE (H is for Happiness), 2019, clasele II-VIII, Australia

SPACE BOY, Regia: Olivier Pairoux. Detalii: Belgia, 100 minute, clasele IV-VIII

Program Teatrul Jean Bart:

02 octombrie, ora 10:00- SISTERS- VARA ÎN CARE NE-AM DESCOPERIT SUPERPUTERILE (dublat în limba română), clasele II-VII

02 octombrie, ora 12:00- LUMEA LUI BUSTER, clasele IV-VIII

02 octombrie, ora 14:00- ATELIER DE EDUCAŢIE AUDIOVIZUALĂ, coordonator Paul Grec

03 octombrie, ora 10:00- MARTIN ŞI PĂDUREA MAGICĂ (dublat în limba română), clasele II-VII

03 octombrie, ora 12:00- SPACE BOY, clasele IV-VIII

Mai multe detalii despre filmele şi programul festivalului sunt disponibile pe site-ul http://www.kinodiseea.ro/ şi pe www.facebook.com/kinodiseea.

sursa foto: iqads.ro

Continue Reading

Recomandarea saptamanii

Zilele mustului, la Complex Burebista!

Published

on

Mustul, carnea pe grătar sau la ceaun,porumbul fiert şi plăcintele vor da startul celei mai mari petreceri ce se va desfăşura în perioada 8-10 octombrie la Complex Burebista din Istria. Mustul proaspăt din podgoria de la Jariştea va fi condimentat cu muzica formaţiei Perla Moldovei.

Vino la Complex Burebista din Istria şi petrece un weekend de neuitat într-un peisaj autentic din deltă. Rezervări şi detalii despre eveniment puteţi obţine la numărul de telefon: 0758.403576

Mâncarea bună si voia bună cu siguranță că vor fi prezente la ZILELE MUSTULUI  și vă asigurăm că nimeni nu pleacă de la acest eveniment fără să încerce un preparat gustos, așa că ia-i cu tine pe toţi cei dragi și hai să ne vedem şi revedem timp de 3 zile la ZILELE MUSTULUI, la Complex Burebista din Istria , de vineri 8 octombriepână duminică 10 octombrie, unde mustul şi bucatele alese vor fi vedetele care nu pot fi refuzate.

Continue Reading

Recomandarea saptamanii

“Enesciana”, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”

Published

on

Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” este onorat să prezinte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, ediția a XXV-a, spectacolul de balet neoclasic “Enesciana”. Evenimentul va avea loc pe data de 19 septembrie 2021, orele 19, în Sala Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”. Enesciana – Festivalul George Enescu

Spectacolul „Enesciana” a primit Trofeul Galei Premiilor Operelor Naționale, ediția 2016, pentru cel mai bun spectacol românesc.

Proiectul „Enesciana” este realizat pe muzica Simfoniei Nr.4 (numită și “simfonia de școală”) compusă de George Enescu. Această simfonie „de studiu” compusă de Enescu (se pare în jurul anului 1898) la vârsta de 17 ani, a fost terminată de Pascal Bentoiu.

Regia şi coregrafia sunt semnate de Horaţiu Cherecheş, care dorește să creeze un balet neoclasic abstract bazat pe tehnici de arhitecturizare corporal-coregrafică.

Premiera a avut loc la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, pe data de 13 Noiembrie 2015.

Muzica: George Enescu – Simfonia nr.4 „de şcoală”

Regia și Coregrafia: Horaţiu Cherecheş

Scenografia şi costume: Horaţiu Cherecheş

Light design: Horațiu Cherecheș, Arasound Design

Asistenți coregrafie: Monica Cherecheş, Irina Mihaiu

Regia tehnică: Gelu Râpă

Soliști:

Adrian Mihaiu, Mizuki Kubota, Bogdan Bîrsănescu, Cătălina Iliescu, Scot Baldie, Irene Tomassetti, David Wall, Ella Slingsby, Daia Kashiwaba,Yuria Soeta, Keita Kamijyo Mayura Takase, Mihai Pâslaru, Oana Dincă, Marius Adrian Marin, Iguacel Sánchez, Marius Ștefan Marin, Sakura Okamura, Marco Alexandre Vicente, Mayu Takahashi, Reita Miyashita, Keito Shimomura

Biletele se pot achiziționa de la Agenția Teatrului și online www.tnobconstanta.ro/bilete

Regulament, info spectatori în contextul COVID-19, info bilete și Agenție pe www.tnobconstanta.ro/bilete

sursa foto: TNOB

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222