Connect with us

Actualitate

De ce să nu amânăm achiziția unei locuințe pentru 2023 pe motiv că recesiunea economică va aduce scăderea prețurilor în imobiliare?

Published

on

Într-adevăr piața imobiliară este afectată deja în momentul de față de schimbări cu impact major, precum: creșterea continuă a prețurilor materialelor de construcție, a costului utilităților, dar și îngreunarea accesibilității la creditare datorată creșterii alerte a ratelor dobânzii. În aceste condiții, se estimează că numărul de locuințe noi care se vor livra va scadea în anii următori, mulți dezvoltatori găsindu-se în situația de a amâna proiectele demarate sau planificate.

Ne putem aștepta astfel nu la scăderi, ci dimpotrivă la creșteri ale prețurilor locuințelor noi, dar și ale chiriilor pentru acestea. Pe românește, vom avea locuințe noi mai puține și mai scumpe. Astfel, cei care se gândesc să-și achiziționeze o locuință nouă în viitor, vor avea nevoie de bugete mai mari, iar cei care vor apela la bănci, vor avea rate crescute la creditele bancare.

În plus față de toate acestea, românii care intenționeză să achiziționeze o locuință mai scumpă de 120.000 de euro, vor pierde cel puțin 14% dacă nu semnează anul acesta. Este concluzia unei analize asupra modului de aplicare al cotei de TVA începând cu 1 ianuarie 2023.

În iulie anul acesta, Guvernul României a anunțat printr-o Ordonanță scăderea de anul viitor a plafonului de preț până la care se aplică TVA-ul de 5% la locuințele noi de la 700.000 lei (circa 140.000 euro) la 600.000 lei (circa 120.000 euro), pentru o locuință de cel mult 120 metri pătrați.  Începând cu 1 ianuarie 2023, TVA-ul pentru o locuiță mai scumpă de 120.000 euro va deveni 19%.

Astfel, cei care plănuiau să achiziționeze o astfel de locuință în următoarele luni, vor pierde cel puțin 17.000 euro dacă nu se grăbesc să semneze măcar o promisiune de vânzare-cumpărare până la finalul anului acesta. Chiar și pentru apartamente nefinalizate, prin semnarea unei promisiuni de vânzare-cumpărare și plata unui avans până la 31 decembrie 2022, doritorii își pot securiza TVA-ul de 5%.

Achiziția unui apartament cu destinația locuință – economie de cel puțin 17.000 de euro

Așadar, cei care au în plan achiziția unei locuințe cu o valoare de peste 120.000 euro și dispun de avansul necesar, nu ar trebui să mai amâne decizia, căci semnarea antecontractului în lunile rămase până la finalul anului le va aduce o economie semnificativă cu un procent de 14% din prețul locuinței.

Chiar dacă apartamentul nu este încă finalizat, riscurile sunt minime. Cu atât mai mult pentru apartamente dintr-un complex rezidențial în curs de finalizare în următoarele câteva luni, cum este Boreal Plus, unul dintre cele mai noi și mai sigure ansambluri rezidențiale din Nordul Constanței. Prin semnarea promisiunii de vânzare-cumpărare anul acesta, TVA-ul rămâne 5% și în plus, în cazul în care titularul contractului ajunge să cesioneze contractul, prezenta facilitate rămâne valabilă și pentru cel care va prelua contractul. Ansamblul rezidențial sus-mentionat permite, de asemenea, cesionarea contractului.

În Boreal Plus sunt disponibile apartamente de 3 camere care anul acesta pot fi contractate cu 5% TVA, urmând ca de la anul să li se aplice cota de 19%. Este vorba despre cele mai frumoase și mai căutate apartamente din complex, cele care au vedere panoramică asupra Lacului Siutghiol și a Mării Negre.

Exemplu de calcul concret pe un Apartament de 3 camere 98MPC cu vedere panoramica din Boreal Plus Constanța:

În 2022 prețul total de achiziție al apartamentului este: 128.100 Euro (122.000 Euro + 5%TVA)

În 2023 prețul total de achiziție al apartamentului va fi: 145.180 Euro (122.000 Euro + 19%TVA)

Diferența de preț total între 2022 și 2023 este de  17.080 Euro.

Achiziția în scop de investiție – profit rapid de cel puțin 14%

Există însă și persoane care ar putea profita de pe urma creșterii TVA-ului de la 5% la 19% pentru anumite categorii de apartamente, cum ar fi investitorii, care pot achiziționa numai până la sfârșitul anului, una sau mai multe locuințe cu TVA-ul de 5%, pentru a le revinde cu un profit cel puțin egal cu diferența de TVA, în viitorul apropiat, când oferta de locuințe va fi una foarte mică, iar prețurile de tranzacționare vor crește semnificativ.

Această categorie de clienți, care achiziționează în scop de investiție, își îndreaptă de obicei atenția către ansambluri rezidențiale cunoscute care beneficiază de multiple facilități, cum ar fi ansamblul Boreal Plus dezvoltat de Impact Developer & Contractor SA, în care apartamentele vor fi ușor de tranzacționat sau de închiriat.

Impact SA, cu o experiența solidă, de peste 30 de ani, în dezvoltarea de proiecte rezidențiale emblematice, este primul dezvoltator din domeniul imobiliar listat la Bursa de Valori București, deținând un portofoliu valoros de comunități rezidențiale sustenabile la nivel național (în București, Iași, Constanța) și un background financiar cu trasabilitate, având un fluxul solid de proiecte și active de valoare.

Ansamblul oferă, în plus față de apartamente cu 2 și 3 camere sau studio-uri, și case noi în zona Boreal-Tomis Plus, complet finalizate, pentru cei care își doresc să aibă propria curte și grădină în interiorul orașului.  Pe lângă construcția la cele mai înalte standarde și dotările moderne ale locuințelor, te poți bucura de numeroase facilități direct din ansamblul rezidențial: hypermarket și diverse spații comerciale direct în ansamblu, complex închis, securizat, parcaj multietajat, parc și grădiniță privată. De asemenea, complexul este situat  la 15 minute distanță față de centrul orașului Constanța, autostrada A2 și plaja din Mamaia, aproape de spitalul clinic Ovidius și de instituții importante de învățământ,  în vecinătatea multor centre  comerciale: Tom Mall, Vivo, Carrefour, Decathlon, Selgros, Dedeman.

Cei care doresc să afle mai multe detalii despre portofoliul de locuințe din Boreal Plus care se încadrează la achiziția cu TVA de 5% atât până la finalul anului, dar și de anul viitor, pot lua legatura cu un consultant apelând la numărul 0735.509.700 pentru a programa o vizită în cartier.

Actualitate

Se asfaltează strada Theodor Burada

Published

on

În perioada 07 – 09 iunie, între orele 08:00 și 18:00, strada Theodor Burada va fi închisă temporar pe tronsonul cuprins între strada I.L. Caragiale și strada București pentru lucrări de asfaltare.

Aceste lucrări se realizează după ce pe tronsonul amintit au fost înlocuite conductele de termoficare. În această perioadă, participanții la traffic sunt rugați să manifeste înțelegere și să folosească rutele alternative.

Lucrările executate au făcut parte din traseul Magistralei I, aparținând rețelei de transport a agentului termic primar. Acest tronson de magistrală face parte din proiectul de modernizare cuprins în Etapa I finanțată prin Programul Operațional Infrastructura Mare axa 7.1, în valoare totală de 50 de milioane de euro, fonduri accesate de Primăria Constanța pentru îmbunătățirea condițiilor de încălzire a populației recordate la sistemul centralizat.

 

Continue Reading

Actualitate

Atenție, șoferi! Vor fi restricții de trafic pe două străzi din Constanța

Published

on

Echipele Confort Urban vor interveni săptămâna viitoare cu utilaje pentru frezarea carosabilului pe strada Ioan Borcea și cu utilaje pentru asfaltare pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu.

Lucrările de frezare se vor desfășura pe porțiunea cuprinsă între strada Unirii și bulevardul Mamaia. Se va decoperta stratul de asfalt și se va așterne unul nou, după ce au fost reabilitate trotuarele, s-au înlocuit bordurile, s-au construit casete pentru spatii verzi în care vor fi plantați arbori.

În paralel, se va asfalta carosabilul pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, pe tronsonul delimitat de strada Poporului și strada Ciocârliei. Se va executa cea de-a doua etapă a procesului de reabilitare a tramei stradale, după ce au fost efectuate lucrări de recondiționare a trotuarelor.

Pentru buna desfășurare a lucrărilor, circulația autovehiculelor va fi restricționată total pe ambele străzi, marti, 06 iunie, în intervalul orar 08:00-16:00. Constănțenii care locuiesc sau tranzitează zonele respective sunt rugați să nu își parcheze autoturismele pe trotuar sau pe carosabil.

Participanţii la trafic sunt rugați să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră și să manifeste atenţie sporită în zonele în care se efectuează lucrări.

 

Continue Reading

Actualitate

Atenție la postările sponsorizate de pe Facebook!

Published

on

Specialiștii din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrag atenția asupra faptului că unele pagini sau conturi de Facebook compromise sunt folosite de atacatori pentru a propaga tentative de fraudă.

Odată ce utilizatorul accesează postarea sponsorizată, este redirecționat către articole care încearcă să-l convingă să viziteze pagini de phishing. Atacatorii vor astfel să convingă potențiale victime să-și furnizeze date personale, financiare sau de autentificare pe site-uri controlate de ei, sub pretextul investițiilor ce pot genera un profit solid într-un termen foarte scurt.

Pentru a vă proteja, DNSC recomandă:

  •  Citiți și analizați cu atenție informațiile culese din mediul online
  •  Evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunități rapide de îmbogățire
  •  Nu furnizați date personale, de autentificare sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană
  •  Atenție la corectitudinea gramaticală și la exprimarea textului în limba română. De multe ori atacatorii folosesc instrumente automate de traducere, care vor genera un text ciudat în exprimare și plin de greșeli.
  •  Verificați întotdeauna pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la secțiunea „Alerte Investitori – Informări” și secțiunea „Atenție la Entități Neautorizate!” informații referitoare la posibile fonduri care au ca scop înșelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate sau care nu prezintă încredere.
  •  În cazul în care ați introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit prin această metodă depuneți o plângere la Poliție, fizic sau online.
  •  Dacă observați în mediul online inițiative similare, raportați-le către rețeaua socială și către DNSC (alerts@dnsc.ro, respectiv 1911).

 

Sursa: Directoratul Național de Securitate Cibernetică 

 

Continue Reading

Actualitate

Acțiunile de dezinsecție, intensificate

Published

on

Vremea caldă duce la înmulțirea considerabilă a insectelor. De aceea, Primăria Municipiului Constanța a intensificat acțiunile de dezinsecție.

Echipele care asigură dezinsecția împrăștie în toate cartierele orașului substanțe care au rolul de a menține un nivel scăzut al densității insectelor. Aceste tratamente se fac permanent, atunci când condițiile meteorologie permit. Substanţele utilizate sunt eficiente împotriva unei game largi de insecte daunatoare: căpușe, țânțari, gândaci, furnici, purici, păianjeni, ploșnite, muște sau tăuni.

Produsele folosite sunt autorizate de Ministerul Sănătății iar acțiunile se desfășoară în condiţii corespunzătoare, cu respectarea prevederilor legale de protecţie a mediului, a sănătăţii şi securităţii populaţiei.

Din punct de vedere al eficienţei aplicării măsurilor de combatere şi eliminare a insectelor dăunătoare, acţiunile de dezinsecţie trebuie tratate în mod unitar atât pe domeniul public cât şi pe cel privat. Pentru evitarea unor reinfestări sau apariţii a unor noi zone contaminate, recomandăm tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Constanța, să efectueze tratamente de dezinsecţie în curți, terenuri, subsoluri, blocuri etc în paralel cu acțiunile municipalității.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222