Connect with us

Actualitate

Curs de acvacultură a midiilor la Constanţa

Published

on

Acvacultura midiilor este un subiect interesant pentru foarte multă lume. În acest sens, la Constanţa a început un curs de 10 zile în acest domeniu. El se realizează în cadrul Centrului de Acvacultură demonstrativă la Marea Neagră creat între Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Grigore Antipa şi Comisia Generală a Pescăriilor pentru Mediterana, sub coordonarea FAO.

“În zona noastră, în ciuda tradiţiei, pentru că în cadrul Institutului, noi am realizat tehnologii mai multe în anii anteriori, din păcate, nu avem dezvoltată  o activitate curentă care să presupună investiţii serioase şi cantităţi importante de midie. În majoritatea cazurilor, la noi în România, midiile se obţin din populaţii naturale, prin recoltare, cu scafandri, în principal, în zone în care calitatea apei permite acest tip de actvitate”, a declarat  Simion Nicolaev, directorul I.N.C.D.M. „Grigore Antipa“  Constanţa.

Cursul are menirea să creeze bazele biologice, de management, tehnice şi de calitate a midiilor pentru creşterea acestei specii în Marea Neagră, mai ales în apele litoralului românesc.

“Pachetele de lucru vizează, pe de o parte o iniţiere în biolgia şi ecologia speciei, pentru că este foarte important ca oricine iniţiază o afacere, care presupune lucrul cu animale vii, să cunoască foarte bine biologia şi ecologia acestor vietăţi pentru că ele sunt sensibile la o multitudine de factori. Un alt modul de lucru vizează constucţia şi design-ul instalaţiei de creştere”, a declarat  Victor Niţă, cercetător ştiinţific.

Comisia Generală a Pescăriilor din Mediterana susţine acest proiect din punct de vedere financiar şi fiecare ţară, cu excepţia Rusiei, care  nu a venit, şi-a trimis câte doi reprezentanţi. În felul acesta se vrea armonizarea tehnologiilor şi o abordare unitară la nivelul Mării Negre. Şi asta, în condiţiile în care, midiile din Marea Neagră sunt la mare căutare de companiile străine.

„Eu sunt convins că trebuie să facem nişte paşi înainte, trebuie să arătăm şi să subliniem şi să punem în faţă problemele care apar în interiorul unei astfel de intreprindere, cu speranţa că vom reuşi să mărim producţia de midii pe litoralul românesc, asta cu atât mai mult cu cât sunt multe companii interesate, inclusiv companii italiene, care apreciază foarte mult calitatea midiilor crescute aici, în zona Mării Negre”, a spus Simion Nicolaev, director I.N.C.D.M. „Grigore Antipa“  Constanţa.  

Specialiştii în domeniu spun că apa trebuie să aibă o anumită salinitate pentru ca midia să supravieţuiască.

“Midia, ca orice organism, are o oarecare toleranţă la salinitate redusă, de aceea, când apele, odată cu creşterea debitului Dunării în anumite perioade ale anului, apele se îndulcesc în mare, ele penetrează spre sudul litoralului şi pot atinge valori care sunt critice pentru supravieţuirea acestei specii. De pildă la o salinitate de 8 gr. la mie, adică jumătate din salinitatea normală a Mării Negre, pe o perioadă de o săptămână, midia poate muri”, a declarat  Simion Nicolaev, director I.N.C.D.M. „Grigore Antipa“  Constanţa.

Practic, acest lucru exclude din sfera de interes zonele de la nord de Năvodari, astfel încât rămâne una de interes, cea de sud. În comparaţie cu Bulgaria, care are mai multe zone adăpostite, noi nu beneficiem de acest avantaj, din acest considerent, instalaţiile trebuie proiectate într-o manieră adecvată ca să facă faţă condiţiilor din iarnă.

 

Actualitate

Linia 42, prelungită până în Portul Tomis

Published

on

De mâine, 6 decembrie, CT BUS anunță faptul că traseul liniei 42 se prelungește.

Autobuzele vor opri în stația Poarta 1 (ambele sensuri) și vor merge până în Portul Tomis.

Modificarea survine în vederea accesibilizării zonei peninsulare.

Continue Reading

Actualitate

Aproximativ 120 de copaci au fost plantați în oraș

Published

on

Primăria Municipiului Constanța a început programul de reamenajare a spațiilor verzi prin plantarea de platani, frasini, mesteacăni și castani.

În aceste zile, lucrătorii au plantat peste 120 de platani, în locul celor uscați care au fost înlăturați în anii anteriori și în casetele construite special pentru spații verzi pe trotuarele reconstruite. Au fost deja plantați 45 de platani pe strada Termele Romane, 40 de platani pe strada Traian și prelungirea Traian, pe bulevardul Mamaia 14 platani și pe Bulevardul Aurel Vlaicu 11.

Lucrătorii vor mai planta în perioada următoare încă 200 de platani, 50 de frasini, 150 bucăți de mesteacăn, 200 de arțari și castani. Vor urma plantări de arbori și pe strada Unirii, Baba Novac, în parcarea de pe strada Traian și în parcarea de pe strada Lotca din cartierul Tomis Nord.

Continue Reading

Actualitate

Fără apă în localitățile Mihail Kogălniceanu, Culmea și Oituz

Published

on

Pentru remedierea avariei survenite pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 355 mm, de pe DN2A din localitatea Mihail Kogălniceanu, echipele RAJA au fost nevoite să sisteze furnizarea apei potabile.

Astfel, în cursul zilei de astăzi, în localitățile Mihail Kogălniceanu, Culmea și Oituz, dar și către Societatea Avicola, Baza Militară și Aeroport, furnizarea apei potabile este sistată.

Având în vedere că un tronson din conducta avariată pe care s-a intervenit, se afla ancorată într-un masiv de beton, lucrările au fost mult îngreunate, prelungindu-se timpul de execuție preconizat inițial. În prezent, se realizează sudarea prin electrofuziune a segmentului avariat, proces ce necesită un timp mai mare de acțiune. De asemenea, umplerea instalației durează aproximativ 2 ore. Prin urmare, preconizăm că în jurul orei 20.00 se va relua furnizarea apei potabile în mod progresiv către toți consumatorii afectați.

Compania de apă își cere scuze pentru disconfortul creat abonaților din zonă, pe care îi asigură că echipele de intervenție deplasate la fața locului vor face tot posibilul pentru remedierea avariei și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.

Continue Reading

Actualitate

Filmul ”Phoenix – Povestea”, proiecție specială la Centrul “Jean Constantin”. Nicu Covaci vine la Constanța

Published

on

Filmul “Phoenix – Povestea” va fi prezentat, începând din 5 decembrie, în opt proiecţii speciale, în cadrul unui turneu naţional. Proiecţiile vor avea loc în prezenţa membrilor emblematici ai trupei şi a echipei filmului.

Turneul va fi lansat la Alba Iulia, de Ziua Naţională a României, şi va include proiecţii în Cluj-Napoca, Bucureşti, Timişoara, Braşov, Iaşi, Constanţa şi Galaţi.

Regizat de cineastul Cristian Radu Nema şi produs de Bianca Beatrice Michi, filmul spune povestea trupei şi transpune cinematografic, la aniversarea a 60 de ani, spiritul şi mesajul fenomenului cultural Phoenix.

Documentarul conţine imagini de arhivă unice, niciodată prezentate public sau încorporate în alte materiale video.

Turneul naţional “Phoenix – Povestea” 2022 va fi prezentat:

– 5 decembrie, ora 20,30, Cluj-Napoca – Cinema “Florin Piersic”, în prezenţa lui Nicu Covaci;

– 6 decembrie, ora 19,00, Bucureşti – Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, în prezenţa lui Nicu Covaci şi a lui Ovidiu Lipan Ţăndărică;

– 7 decembrie, ora 18,30, Timişoara – Cinema Victoria, în prezenţa lui Nicu Covaci şi a lui Ovidiu Lipan Ţăndărică;

– 8 decembrie, ora 19,00, Braşov – Cinema One Laserplex, în prezenţa lui Nicu Covaci şi a lui Ovidiu Lipan Ţăndărică;

– 9 decembrie, ora 19,00, Iaşi – Cinema Ateneu, cu participarea lui Nicu Covaci şi în prezenţa lui Ovidiu Lipan Ţăndărică;

– 10 decembrie, ora 20,00, Constanţa – Centrul “Jean Constantin”, în prezenţa lui Nicu Covaci;

– 11 decembrie, ora 19,00, Galaţi – Cinema “Ioan Manole”, în prezenţa lui Nicu Covaci.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222