Connect with us

Sanatate

Cumpărați ouă pentru masa de Paște? Iată la ce trebuie să fiți atenți!

Published

on

Cu prilejul Sărbătorilor de Paște, specialiștii InfoCons ne aduc le cunoștință aspecte pe care trebuie să le cunoaștem în momentul achiziționării produselor specifice sărbătorilor pascale.

În primul rând, oricând facem cumpărături, trebuie să citim cu atenție eticheta produselor pe care ne decideți să le achiziționăm.

În conformitate cu prevederile de comercializare a ouălor , fiecare ou poartă următoarele informații, prin ștanțare, în ordinea mai jos menționată :

Sistemul de creștere al găinilor, care este reprezentat de o cifră de la 0 la 3, astfel:

  • cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
  • cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
  • cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
  • cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.
  • un cod format din două litere care reprezintă țara de origine (ex : România – RO);
  • un cod format din două litere care reprezintă județul (ex : Braşov – Bv);
  • un cod format din trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.

Tot prin ștanțare, fiecare ou supus comercializării trebuie să aibă înscrisă data durabilității minimale (DDM). Aceasta reprezintă data până la care ouăle pot fi consumate şi trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului.

Atenție!  Ouăle din categoria A se clasifică după greutate astfel:

a) XL – foarte mari: 73 g și peste;

b) L – mari: de la 63 g până la 73 g;

c) M – medii: de la 53 g până la 63 g;

d) S – mici: sub 53 g.

Ouăle din categoria A trebuie să prezinte următoarele caracteristici:

  • o coajă de formă normală care este curată și intactă;
  • o cameră de aer în interiorul oului nu mai mare de 6 milimetri;
  • un gălbenuș fără un contur clar vizibil și care este ușor mobil la rotirea oului;
  • albușul trebuie să fie clar și translucid;
  • oul nu trebuie să conțină materii străine sau mirosuri;
  • oul nu trebuie să afișeze dezvoltarea patelor germinative.

Ouăle de categoria A nu trebuie să fie spălate sau curățate înainte sau după sortare și nu trebuie tratate pentru conservare sau răcite sub 5 °C.

Pe ouăle din categoria A se pot aplica unul sau mai multe dintre următoarele marcaje distinctive:

  • a) termenul de valabilitate;
  • b) una sau mai multe date care să îi ofere consumatorului informații suplimentare;
  • c) categoria de calitate;
  • d) categoria de greutate;
  • e) numărul centrului de ambalare;
  • f) denumirea centrului de ambalare;
  • g) numele comercial sau marca fabricii;
  • h) o indicație asupra originii ouălor.

Ambalajele mari, precum şi ambalajele mici, chiar dacă sunt introduse în ambalaje mari, trebuie să indice pe suprafața exterioară, cu caractere vizibile şi lizibile, următoarele:

a) numele sau denumirea şi adresa unității care a ambalat sau ale celei pentru care se ambalează ouăle; numele, denumirea de activitate sau marca fabricii folosită de unitatea respectivă, care poate fi o marcă folosită în mod colectiv de mai multe întreprinderi, care poate fi indicat ă numai dacă nu conţine formulări incompatibile cu prezenta hotărâre, privind calitatea sau prospeţimea ouălor, tipul de producţie utilizat sau originea ouălor;

b) numărul de identificare al centrului de ambalare;

c) categoriile de calitate şi greutate. Ouăle din categoria A pot fi identificate fie prin cuvintele “categoria A”, fie prin litera “A” singură sau în combinaţie cu cuvântul “proaspete”;

d) numărul de ouă ambalate;

e) termenul de valabilitate, urmat de recomandările de depozitare pentru categoria A şi data ambalării pentru ouăle din categoria B;

f) metoda de producţie pentru ouăle din categoria A. Aceste specificaţii se folosesc obligatoriu pentru a respecta criteriile prevăzute la art. 22 alin. (3).

Atât ambalajele mari, cât şi cele mici pot conţine şi următoarele informaţii suplimentare, fie pe suprafaţa interioar ă, fie pe cea exterioară:

a) preţul de vânzare;

b) codurile de administrare a comerţului cu amănuntul şi/sau codurile de control ale stocului;

c) una sau mai multe date care să ofere consumatorului informaţii suplimentare;

d) specificaţiile privind condiţiile speciale de depozitare;

e) propoziţii sau simboluri menite să promoveze vânzarea ouălor, cu condiţia ca acestea şi modul în care sunt alcătuite să nu inducă în eroare cumpărătorul;

f) o indicaţie despre modul de furajare a găinilor ouătoare.

SFATURI UTILE:

  • Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crapătă, murdară sau spartă;
  • La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenusul;
  • Verificaţi data durabilităţii minimale care este înscrisă pe ambalaj şi alte informaţii privitoare la acestea ! Atenţie la modul de depozitare a ouălor! Păstrarea acestor produse la temperatura camerei favorizează dezvoltarea bacteriilor, precum salmonella!
  • Produsele din oua pentru care sunt necesare anumite temperaturi de depozitare trebuie sa fie depozitate la temperaturile prevazute. Temperaturile de depozitare trebuie sa fie inregistrate continuu, iar viteza de refrigerare trebuie sa fie astfel incat produsul sa atinga cat mai repede posibil temperaturile prevazute. Ambalajele trebuie sa fie depozitate astfel incat sa se asigure ventilatia necesara in spatiul de depozitare.

Vopsea de ouă

  • Cumpăraţi vopsea de ouă numai din locuri autorizate;
  • Urmăriţi încadrarea produsului în data durabilităţii minimale.
  • Atentie! La vopsirea ouălor, nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, vă puteţi pune în pericol sănătatea!

Actualitate

AUR pentru SCJU Constanța

Published

on

Secția Clinică Neurologie a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”  Constanța a primit, din partea Organizației Europene de Stroke (AVC), premiul Angels, categoria „AUR”, pentru rezultatele obținute în tratamentul pacienților cu atac vascular cerebral (AVC).

,,De la sfârșitul anului 2018, de când derulăm programul de tromboliză și până în prezent, am efectuat aproape 200 de trombolize.  În majoritatea cazurilor evoluția a fost favorabilă iar pacienții noștri au acum o viață aproape de normalitate și asta datorită implicării întregii echipe din secția de Neurologie  dar și a colegilor din zona de Urgență și de la Radiologie. Distincția primită este defapt o recunoaștere a muncii de echipă, o dovadă a faptului că împreună putem  face mult bine!, a declarat conf. univ. dr. Any Docu Axelerad, medic șef secție Neurologie.

Doar 11 unități medicale din țara noastră au fost premiate de către Organizația Europeană de Stroke în acest an, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța fiind una dintre ele. Participarea la astfel de acțiuni le oferă medicilor posibilitatea de a identifica cele mai bune practici și de a împărtăși cunoștințe care îi vor ajuta să implementeze cele mai bune și noi  tratamente în domeniu.

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța susține inovația și ia în permanență toate măsurile astfel încât unitatea medicală să fie pregătită non stop să acorde asistenţă în cazurile de atac vascular cerebral și să aducă la cele mai înalte standarde tratamentul necesar acestei categorii de pacienți.

 

Continue Reading

Sanatate

Ziua Internațională a medicului de familie – 19 mai

Published

on

Ziua Internațională a medicului de familie reprezintă prilejul de a sublinia, încă o dată, importanța medicinei primare și a prevenției.
Medicul de familie trebuie să fie primul profesionist din sistemul sanitar la care pacientul se îndreaptă pentru consult, îndrumare și tratament.
Rolul esențial al cabinetului de medicină de familie este acela de a oferi asistenţă medicală. El are o importanță majoră în promovarea prevenției și a unui stil de viață sănătos.
Ministerul Sănătății apreciază activitatea medicilor de familie și cunoaște nevoile, dar și responsabilitățile, acestui sector. În anul 2022, bugetul pentru medicina de familie a fost majorat cu 22 de procente.
Tot în acest an, medicii de familie au fost implicați în testarea gratiută a persoanelor pentru COVID-19. În conformitate cu noile politici sanitare, de la 1 iulie 2022 vaccinarea anti-COVID-19 va fi realizată numai în cabinetele medicilor de familie.
Conducerea Ministerului Sănătății urmărește un parteneriat solid cu medicii de familie și, în această zi festivă, transmite salutul și respectul pentru acești profesioniști!

Continue Reading

Sanatate

12 mai – Ziua Internațională a Asistentului Medical

Published

on

Ziua de 12 mai este dedicată asistenților medicali, prilej pentru a le mulțumi și a ne exprima respectul față de contribuția acestora față de societate.
România are nevoie de asistenți medicali profesioniști, bine pregătiți și aproape de pacienți. Rolul asistentului medical în echipa medicală și în asigurarea tratamentului și monitorizarii pacienţilor este unul esențial. Mai mult, asistentul medical este alături de pacient și în procesul de consiliere și informare a acestuia.
În ultimii ani, asistenții medicali s-au aflat în centrul răspunsului la pandemie și au contribuit major la îngrijirile efectuate. De asemenea, s-a demonstrat, încă o dată, rolul vital al asistenților medicali în creșterea calitatii serviciilor de sănătate.
Ministrul Sănătății, prof. univ.dr. Alexandru Rafila a subliniat importanța unei realizării unei strategii de resurse umane în sănătate prin care se poate rezolva situația personalului din diferite sectoare ale asistentei medicale. Ministerul Sănătății are în vedere dezvoltarea de noi măsuri și programe pentru asigurarea condițiilor necesare în vederea exercitării profesiei de asistent la standarde ridicate , prin asigurarea confortului profesional.
Exprimăm un omagiu față de sacrificiul lucrătorilor din Sănătate căzuți la datorie în lupta împotriva pandemiei COVID-19.
Și-au făcut datoria cu prețul propriei vieți, ca adevărați eroi.
Gândul și recunoștința tuturor se îndreaptă către ei și familiile lăsate în urmă.

Continue Reading

Sanatate

153 de persoane cu COVID-19, la terapie intensivă

Published

on

Numărul de persoane internate cu COVID-19 este de 930, a informat Ministerul Sănătăţii. În secţiile ATI sunt trataţi 153 de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, cu patru mai puţini decât în ziua precedentă.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, dintre cei 153 pacienţi internaţi la ATI, 139 sunt nevaccinaţi anti-COVID.

Din totalul pacienţilor internaţi, 67 sunt minori, toţi internaţi în secţii, cu doi mai puţin decât în ziua anterioară. Niciun minor nu este internat la ATI.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222