Connect with us

Actualitate

Cum protejăm câinii de caniculă

Published

on

Este foarte important să ştim cum îngrijim câinii pe timp de vară, mai ales dacă avem astfel de animale de companie. Căldura poate deveni o adevărată problemă pentru câini în zilele toride ale anului, mai ales că aceste patrupede nu au prea multe soluţii pentru a-şi răcori corpul şi a-şi regla temperatura acestuia. Şi toaletarea câinilor este foarte importantă atât pentru confortul, cât şi pentru sănătatea lor. Ea trebuie făcută periodic, în funcţie de rasa şi de blana animalului.

Canicula deja ne-a lovit deşi vara calendaristică e doar la început. Căldura este foarte greu de suportat de noi toţi, dar şi de căţeii noştrii. Am putea spune că pentru ei e chiar mai dificil. Cum ei nu au glande sudoripare, termoreglarea se face doar prin respiraţie. Dacă sunteţi nevoiţi să scoateţi câinele afară puneţi-i o şepcuţă. Nu e doar un accesoriu, este chiar utilă. Nici papuceii pentru căţei nu prind rău când păşesc pe cimentul încins.

dr. Aurelia Pop, medic veterinar MEDVET: ” În nici un caz nu ar trebui să ieşim cu ei la plimbare în perioada prânzului mai ales pe plajă însă nici asfaltul încins nu este indicat pentru căţei pentru că dacă îl plimbăm pe un asfalt fierbinte riscă să ajungă cu exfoliaţii, dermatite şi suprainfecţii la medicul veterinar.  “

Atenţie şi la hidratare. Vara, câinele trebuie să bea multă apă în fiecare zi, chiar şi atunci când este dus la plimbare.

dr. Aurelia Pop, medic veterinar MEDVET: “Apa este esenţială şi trebuie să fie la discreţie şi cât mai multă. Vara, câinele trebuie să bea multă apă în fiecare zi, chiar şi atunci când este dus la plimbare trebuie să se ia un termos cu apă rece şi la un moment dat să i se dea puţină apă. De asemenea, este foarte bine dacă atunci când animalul este supraîncălzit se udă puţin cu apă abdomenul şi picioarele sale, sau este lăsat să-şi bage nasul puţin într-un bol cu apă. Cei care stau la casă şi au curte pot amenaja o mică piscină în care animalul să facă baie, cu siguranţă va fi bucuros să stea cât mai mult în apă, să se răcorească în zilele calde de vară. “

Câinii se adaptează la mediul înconjurător, la temperaturile ridicate şi prin procesul de năpârlire. Se ştie destul de bine că un câine are blana de vară mai rară şi blana de iarnă mai deasă. Aşadar, atenţie mare şi la toaletarea câinilor pe timpul verii.

dr. Aurelia Pop, medic veterinar MEDVET: ” Nu toți câinii se tund, ci doar cei a căror blană creşte în permanenţă. Este de preferat să-i periem cât mai des, pentru a elimina murdăria şi pentru a evita încâlcirea părului. Dacă se optează pentru o anumită tunsoare, atunci e bine să se ştie că blana este un bun izolator termic şi protejează câinele de insolaţii, motiv pentru care nu trebuie îndepărtată definitiv. “

Canicula nu este prietenul câinelui, la fel cum nu este nici al nostru. Respectaţi sfaturile medicului veterinar şi veţi avea un câine fericit pe toată durata sezonului cald.

Foto: upfit.one

Actualitate

Mangalia va avea un stadion modern

Published

on

Stadionul central ,,Callatis” va fi reabilitat cu sprijinul Companiei Naționale de Investiții. Zilele trecute, au fost efectuate câteva intervenții specifice în teren, iar în perioada următoare vor fi demolate vechile structuri. În locul acestora, va fi construită o bază sportivă modernă, dotată cu nocturnă.

,,Vom pune la dispoziția copiilor din Mangalia un loc potrivit pentru diverse competiții sportive, atât pe suprafața de joc acoperită cu gazon, cât și pe terenul multifuncțional, unde practicanții diverselor discipline sportive își vor putea desăvârși aptitudinile.”, promite primarul Radu Cristian.

 

Continue Reading

Actualitate

Soluții pentru constănțenii din Palazu Mare

Published

on

O parte din străzile cartierului Palazu Mare nu sunt asfaltate. După fiecare ploaie, drumul se transformă în mlaștină.

Pentru a rezolva situaţia, primarul Vergil Chițac s-a întâlnit, săptămâna trecută, cu locuitorii din Palazu Mare și le-a prezentat mai multe soluții, astfel încât, în cel mai scurt timp, oamenii să beneficieze de condiții civilizate.

Problema nu este deloc simplă, după cum a declarat edilul Constanţei:

Au fost emise Autorizații de Construire fără să se țină cont că pe acolo trebuie să treacă drumuri, fără să fie trasat un aliniament. Practic, domeniul public care ar trebui să fie strada și trotuarele au acum forme geometrice complet neregulate. Nicidecum nu se poate construi drum pe acolo…nu se respectă nici o regulă.”.

Orice reconfigurare a zonei presupune ca locuitorii acestor străzi să cedeze suprafețe din propriul teren. Ulterior, se vor întocmi acte notariale, se vor reface documentațiile cadastrale, vor fi recalculate impozitele pentru noile suprafețe.

Concomitent, echipele municipalității vor demara lucrările de construire a drumului, pentru ca aceste străzi impracticabile să devină artere circulabile, cu asfalt modern.

Continue Reading

Actualitate

România intră în etapa de operaționalizare a Centrului CYBER

Published

on

Ca urmare a deciziei statelor membre ale Uniunii Europene, exprimată prin vot în decembrie anul trecut, România va găzdui viitorul Centru european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice. Centrul CYBER este prima entitate europeană de pe teritoriul țării noastre.

Etapa de pregătire a operaționalizării noului centru, atât la nivelul elaborării cadrului normativ, cât și din punct de vedere al administrării și resurselor financiare necesare, va fi coordonată de Ministerului Finanțelor și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Se va înființa GLI-CYBER, grup de lucru interinstituțional, responsabil cu identificarea setului de măsuri, precum și cu elaborarea cadrului legislativ, necesar operaționalizării Centrului CYBER.

,,Voi duce la bun sfârșit instalarea primei agenții europene de pe teritoriul nostru, având privilegiul să fi fost desemnat anul trecut reprezentant special al Guvernului pentru pregătirea și promovarea candidaturii României în negocierile pentru noul sediu CYBER.

Este o etapă firească de continuitate a eforturilor echipei care a pregătit candidatura României și care a făcut posibilă această victorie fără precedent pentru țara noastră. Suntem într-un dialog permanent cu reprezentanții Comisiei și lucrăm împreună la un calendar pentru operaționalizare.”, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor.

Secretariatul tehnic al GLI-CYBER, care va avea rolul de Unitate de Operaționalizare a Centrului CYBER, va fi asigurat de reprezentanții Ministerului de Finanțe. Unitatea va asigura interfața dintre autoritățile și instituțiile din România și reprezentanții Comisiei.

Centrul CYBER va fi un pol european de expertiză tehnologică în materie de securitate cibernetică, în special în domenii precum criptografia, serviciile de securitate a rețelelor informatice, detectarea intruziunilor, securitatea sistemelor, securitatea rețelelor, securitatea programelor informatice și a aplicațiilor. De asemenea, va asigura coordonarea între centrele naționale pentru securitate cibernetică din statele membre.

Totodată, va fi principalul organism de gestionare a fondurilor europene, dedicate cercetării în domeniul securității cibernetice, disponibile prin cele două programe de finanțare ale UE: Europa Digitală și Orizont Europa.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta