Schimbarea locului de muncă este una dintre cele mai stresante etape din viața profesională a românilor. Anunțurile neadevărate de pe siteuri-le de joburi sau lipsa experienței proaspătului absolvent sunt doar câteva din lucrurile cu care se confruntă cei care vor să se angajeze. Unii români aleg un salariu mai bun, chiar dacă programul este unul stresant, în timp ce alții se mulțumesc cu un venit minim, dar să lucreze doar în condiții bune și nu de stres continuu.
Cu toții vrem să avem un salariu peste medie și să lucrăm în domeniul pe care l-am terminat odată cu finalizarea studiilor. Indiferent că sunt studii liceale sau universitare, românii caută anunțuri despre locuri de muncă pe site-urile de profil. Însă nu întotdeaua aceste anunțuri sunt și adevărate. Problemele cu care se confruntă o persoană care caută un job sunt nenumărate. De la emoțiile unui prim interviu, la un loc de muncă care nu coincide cu dorințele viitorului angajat, până la lipsa experienței și nevoia de a lucra într-un domeniu total diferit de cel al profesiei.
Tinerii, dar și cei de vârstă mijlocie sunt împățiți în două categorii. În timp ce proaspeții absolvenți caută un loc de muncă antrenant, ceilalți au nevoie de un job liniștit, dar care să le satisfacă nevoile financiare.
Lipsa studiilor superioare, dar și a încrederii în sine, cât și faptul că anumite persoane nu sunt extrem de familiare cu mediul digital sunt câteva din piedicile cu care se confruntă românii. Potrivit unui studiu pentru 62% dintre români cea mai mare problemă este faptul că nu au experiență și din acest motiv, cv-ul lor poate părea neconvingător în ochii recrutorilor. Pe de altă parte, unele persoane sunt supracalificate pentru joburile din piață.
Din păcate tot mai multe persoane, aleg calea cea mai ușoară și care se practică de câțiva ani încoace. Aceștia merg ori să lucreze în afara țării deoarece acolo sunt remunerați conform așteptărilor lor, ori aleg să muncească în domenii precum cel hotelier, care, în mare parte, doar în sezonul estival este profitabil.
Important ar fi faptul că perseverența este cheia succesului, iar trimisul de cv-uri nu este întotdeuna îndeajuns. Pentru a lucra într-un domeniu care să te satisfacă din mai multe puncte de vedere, trebuie să studiezi atent piața și să faci cea mai bună alegere pentru tine.
Sursa foto: socialworker.com