Connect with us

Actualitate

Criză de personal în turism

Published

on

După ce s-au confruntat cu cea mai mare criză de personal din ultimii 30 de ani, hotelierii şi responsabilii din turismul de la malul mării, par să fi găsit soluţia salvatoare: importul de forţă de muncă din ţările din afara Uniunii Europene.

Peste 1.500.000 de turişti şi-au petrecut anul acesta vacanţa pe litoral. Iar hotelierii şi patronii de restaurante le-au făcut faţă cu greu. Şi asta din cauza lipsei de personal,  iar cel pe care au reuşit să îl angajeze nu s-a ridicat întotdeauna la nivelul pretenţiilor venite din partea turiştilor. Mulţi dintre angajaţi erau necalificaţi, iar calitatea serviciilor oferite a avut de suferit.

”Pe această componentă a forţei de muncă, o componentă extrem de importantă şi de stringentă, nu mai există oameni fizic, deci nu bine pregătiţi sau slab pregătiţi, care migrează şi aşa mai departe. Nu! Nu mai există oameni. Când dai un anunţ de angajare în sfera turismului nu mai vin oameni la angajare…pentru că nu mai sunt în ţară.”, a declarat Florin Jianu, fostul ministru al turismului.

 Şi totuşi salariul pare să fie unul dintre motivele principale pentru care mulţi dintre români au preferat să lase litoralul românesc pentru joburi mai bine plătite, în Spania, Grecia sau pe vasele de croazieră.

“Salariile noastre în turism sunt foarte mici. Aceasta este realitatea şi acesta este principalul motiv pentru care oamenii nu îşi doresc să lucreze în turism. Din păcate, în România trecem printr-o criză gravă de personal. În România este o criză acută deja, iar în turism se simte cel mai bine lucrul acesta.”, a spus Răzvan Pascu, consilier în turism.

Anul acesta, pe litoral, puţini au fost patronii care s-au încumetat să aducă forţă de muncă străină. Şi asta din cauza birocraţiei excesive din ţara noastră. Procesul de recrutare este unul anevoios. Şi mai mult decât atât, un angajat adus din afara Uniunii Europene trebuie să fie plătit în mod obligatoriu cu salariul mediu pe economie. Asta în condiţiile în care un muncitor din România poate fi încadrat şi pe salariul minim. Pe de altă parte, numărul persoanelor din afara Uniunii Europene care pot fi aduse să muncească în România este şi el limitat prin lege.

Articol realizat de Cătălina Buzoianu

 

Actualitate

Cadrele medicale imunizate în etapa zero vor primi a doua doză de vaccin

Published

on

Direcția de Sănătate Publică Constanța anunță faptul că începând de astăzi  cadrele medicale imunizate în etapa zero vor primi a doua doză de vaccin.

În acest sens, de la ora 10, jurnaliștii sunt așteptați la Centrul de Vaccinare de la Spitalul de Boli Infecțioase.  DSP transmite faptul că pentru a respecta regulile de distanțare și pentru a asigura un flux de informații rapid, în cadrul centrului în momentul vaccinării vor avea acces: un fotograf (din cadrul Primăriei Constanța), un operator ( desemnat la fața locului) și o echipa TVR ( partener media al Ministerului Sănătății).

În etapa zero, la Constanța au fost imunizați 260 de angajați de la Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Pneumoftiziologie. O singură persoană s-a infectat după ce a fost vaccinată împotriva COVID.

Continue Reading

Actualitate

A început distribuirea măştilor de protecţie, la Constanţa

Published

on

200.000 de măști de protecție donate de Primăria orașului taiwanez Kaohsiung vor fi distribuite integral beneficiarilor în perioada imediat următoare

Primăria Municipiului Constanța a început deja distribuirea gratuită a celor 200.000 de măști de protecție primite ca donație din partea orașului taiwanez Kaohsiung. Donația a fost anunțată la finalul anului trecut, în urma unei ceremonii online de predare simbolică a măștilor de protecţie, la care au participat primarii municipiilor Constanţa şi Kaohsiung, Vergil Chiţac şi, respectiv, Chen Chi-Mai. Măștile vor fi distribuite către diferite categorii de beneficiari în perioada imediat următoare.

Astfel, Primăria va distribui măștile prin structurile din subordine abilitate, cu prioritate către persoanele din categorii defavorizate precum beneficiarii cantinelor de ajutor social și ai căminului pentru persoane vârstnice, dar și seniorii premiați de Primărie cu ocazia împlinirii vârstei de 80, 90 și 100 de ani și cei care celebrează 50 de ani de căsătorie. Totodată, măștile vor fi distribuite în piețele agro-alimentare și cetățenilor care accesează serviciile de stare civilă și evidența populației, cât și pe cele ale Serviciului Public de Impozite și Taxe. Personalul din învățământul preuniversitar de la nivelul municipiului Constanța va beneficia, de asemenea, de această sponsorizare.

„Dorim să mulțumim Municipalității Kaohsiung pentru donația generoasă și sprijinul acordat constănțenilor într-o perioadă atât de dificilă. Avem încredere că această acțiune reprezintă începutul unei relații de colaborare solide între cele două orașe-port, prin intensificarea schimburilor economice și comerciale, investițiilor directe, colaborărilor academice și culturale” a declarat domnul Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

Donația celor 200.000 de măști a fost facilitată de Biroul de reprezentare economică şi culturală Taipei din Bratislava, reprezentat de domnul David Nan-Yang Lee şi Asociaţia ROTA pentru Promovarea Schimburilor Economice şi Culturale cu Taiwan, reprezentată de domnul Constantin Damov, președinte al Asociației ROTA.

Kaohsiung este cel mai mare oraș-port din Taiwan și totodată cel mai important oraș din zona de sud, cu industrie dezvoltată și o populație de aproximativ 2,7 milioane locuitori.

Despre Asociația pentru Promovarea Schimburilor Economice și Culturale cu Taiwan ”ROTA”

Fondată în anul 2014, Asociația pentru Promovarea Schimburilor Economice și Culturale cu Taiwan (ROTA) este o asociație non-profit al cărei scop îl reprezintă susținerea dezvoltării relațiilor economice și culturale între România și Taiwan, prin identificarea oportunităților de colaborare bilaterală și concretizarea acestora. De-a lungul celor șase ani de activitate, Asociația ROTA a dezvoltat proiecte sociale, materializate în acțiuni de sponsorizare și donații către instituții de învățământ sau de interes public local, ca de exemplu modernizarea unor laboratoare de informatică prin dotarea cu echipamente IT produse în Taiwan sau implementarea unor sisteme de iluminat stradal cu corpuri LED și monitorizare inteligentă.

Continue Reading

Actualitate

Unicul Complex Olimpic de Natație va fi operațional în luna martie

Published

on

Complexul Olimpic de Natație Otopeni, investiţie a cărei valoare totală depăşeşte 33,5 milioane de euro, dispune de o suprafață de 7.000 mp și are 6 bazine de înot, dintre care un bazin de înot, unul de sărituri, unul de antrenament și trei de inițiere și recuperare, cele din urmă vor putea fi folosite de public atunci când nu sunt folosite pentru antrenament.

Obiectivul sportiv are o capacitate de 2.797 de locuri pentru spectatori şi va putea găzdui competiții naționale și internaționalea. Complexul este dotat cu vestiare pentru sportivi, săli de forță, săli metodice, saune, cabinet medical, săli de conferințe și transmisii sportive, o sală de antrenament pentru sportivii de la sărituri, cu o înălțime de 6 m.

Au fost finalizate lucrările de racordare la utilități şi a fost semnat contractul de furnizare a acestora. În curând va fi definitivat și planul de distribuție a curentului electric, iar în scurt timp vor fi făcute și primele teste cu bazinele încărcate cu apă.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta