Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a executat miercuri, 15 noiembrie, manevra de ieșire din șantierul naval Babcock din portul scoțian Rosyth, pentru a lua cap-compas portul militar Constanța, unde va intra în organica Divizionului 146 Nave Minare-Deminare.
După trei luni de pregătire a echipajului pentru utilizarea tehnicii și armamentului de la bord, timp în care vânătorul de mine M 270 a primit și primul său pavilion, marinarii militari români au desfășurat, în perioada 23 octombrie – 10 noiembrie, ultima etapă de instruire și certificare pentru a îndeplini cerințele de exploatare a navei.
Cei peste 40 de marinari militari de la bord s-au instruit sub coordonarea echipei Fleet Operational Standards and Training (FOST), structura Marinei Regale Britanice, responsabilă cu pregătirea și evaluarea echipajelor pentru încadrarea navelor militare, și și-au perfecționat deprinderile teoretice și practice necesare executării, în siguranță, a marșului către portul militar Constanța. În urma procesului de certificare a echipajului vânătorului de mine M 270, marinarii militari români au obținut calificativele necesare pentru exploatarea navei, în vederea executării activităților specifice. Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” este comandat de locotenent-comandorul Denis Giubernea și are un echipaj de bază format din 40 de marinari militari.
„M-a onorat propunerea comandanților mei care au considerat că sunt pregătit pentru comanda primului vânător de mine din dotarea Forțelor Navale Române. Am parcurs pas cu pas o carieră frumoasă. Am urcat fiecare treaptă cu muncă, implicare și seriozitate. M-am pregătit intens în fiecare etapă a dezvoltării mele profesionale. M-am format profesional la Divizionul 146 Nave Minare Deminare, unde am fost comandant de dragor maritim în misiuni naționale și internaționale. Am reprezentat România și Forțele Navale Române în cadrul statului major al Grupării navale NATO permanente SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group Two), unde am ocupat funcția de șef al operațiilor și instrucției. Am văzut de multe ori, în cadrul misiunilor, vânătoare de mine din marinele militare ale partenerilor noștri și cunosc foarte bine capabilitățile acestui tip de navă. Odată cu intrarea acestui vânător de mine în dotarea Forțelor Navale Române, ne prezentăm cu o capabilitate modernă, pe care noi suntem datori să o folosim la cel mai înalt nivel și să asigurăm libertatea căilor de navigație pe litoralul românesc, în Marea Neagră și de ce nu, pe viitor, să acţionăm eficient în cadrul grupărilor navale permanente NATO”, și-a exprimat punctul de vedere locotenent-comandorul Denis Giubernea, comandantul vânătorului de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”.
Ținând cont de caracterul unic al navei, echipajul românesc a acumulat, în Marea Britanie, un bagaj consistent de cunoștințe și și-a perfecționat deprinderile practice necesare exercitării, în siguranță, a marșului către casă. Vânătorul de mine vine și cu o serie de specificații tehnice noi pentru Forțele Navale Române. Spre exemplu, nava este construită din plastic armat cu sticlă, fapt care îi sporește rezistența în mediul marin, precum și la efectele exploziilor submarine.
M 270 are propulsie hibridă, silențioasă și două sisteme de propulsie pentru manevrare în prova, fapt care oferă o manevrabilitate superioară. În acest moment, nava este operațională, având la bord un sonar cu adâncime variabilă și poate opera vehicule submersibile teleghidate. Vânătorul de mine este înzestrat și cu un complex de sisteme de senzori, compatibili NATO, cu rol de detecție, clasificare și identificare (NAUTIS), iar pentru neutralizarea minelor dispune de sistemul SeaFox de neutralizare a minelor de la distanță, prin utilizarea de drone subacvatice telecomandate, care sunt capabile să se deplaseze în diferite locații submerse, prin intermediul unui sonar de orientare integrat. Acest sistem SeaFox poate fi utilizat pentru neutralizarea minelor marine sau pentru misiuni de inspecție, de identificare și de instruire.
Din echipajul care va aduce vânătorul de mine în țară face parte din comandorul Marian Ioan, șeful Oficiului Instruire și Doctrină din Statul Major al Forțelor Navale, care, pentru această misiune ocupă funcția de comandant al marșului.
„Odată cu intrarea vânătorului de mine M 270 «Sublocotenent Ion Ghiculescu» în dotarea Forțelor Navale Române, țara noastră își consolidează capacitatea de execuție a misiunilor specifice din zona de responsabilitate, pentru a îmbunătăți mediul regional de securitate, precum și pentru a participa alături de partenerii NATO în cadrul grupărilor navale permanente. Vânătorul de mine M 270 aduce capacității Forțelor Navale Române o transformare, atât din punct de vedere structural, cât și calitativ, într-o perioadă în care evoluția mediului de securitate ne obligă să luăm măsuri rapide de adaptare și de eficientizare a interoperabilității cu forțele aliate și partenere”, a transmis, de la bordul M 270, comandorul Marian Ioan, comandantul marșului de dislocare a navei spre portul militar Constanța.
Caporal clasa I Daniel Corban ocupă funcția de servant minor la grupul de luptă împotriva minelor, unde este responsabil cu exploatarea echipamentelor care ajută la determinarea prognozei de hidrolocație. Fiind unul dintre veteranii Marinei Militare Române, acesta a participat, din anul 2004, la numeroase misiuni, în special la bordul dragoarelor maritime. Să facă parte din primul echipaj al lui M 270 reprezintă pentru el o încununare a experienței dobândite în peste 20 de ani de slujbă în serviciul Patriei. Militarul spune că este recunoscător pentru încrederea care i-a fost acordată și pentru oportunitatea de a-și extinde orizontul de expertiză.
„În acest moment, alături de colegii mei, particip la procesul de instruire în vederea formării noilor deprinderi pentru exploatarea cu succes a navei tip vânător de mine, sub coordonarea unor instructori riguroși din cadrul Marinei Regale Britanice. Procesul de instruire a fost metodic și laborios, dar pot spune că alături de colegii mei am acumulat multe cunoștințe”, afirmă Caporalul clasa I Daniel Corban.
Maistrul militar clasa a II-a Enis Boran a absolvit Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale în anul 2013, ca șef de promoție la specialitatea Artilerie navală și antiaeriană. În prezent, este încadrat pe funcția de Comandant Grup Armamente la Dragorul Maritim 30. În cooptarea sa pentru a face parte din primul echipaj al vânătorului de mine a cântărit foarte mult experiența sa în teatrele de operații, precum și în misiunile de antrenament cu grad ridicat de risc ale Forțelor Navale Române. Chiar și după 10 ani de experiență bogată în armată, M.m. II Boran a descoperit că emoția și ineditul nu dispar niciodată din viața unui marinar militar.
„Ziua de 27 septembrie 2023 a avut o încărcătură emoțională aparte, pentru mine cel puțin, dar cred că și pentru colegii mei, odată cu primirea primului pavilion al navei. După toată experiența pe care am avut-o aici, în Regatul Unit, pot spune că mă bucur de decizia mea de a participa la selecția pentru încadrarea funcției de Comandant Grup de Luptă la Suprafață și Antiaeriană la vânătorul de mine. Este un lucru deosebit că am oportunitatea să acumulez noi cunoștințe, într-un program destul de intensiv, care solicită din partea noastră multă implicare și concentrare. Am avut parte de instructori excepționali din cadrul Marinei Regale Britanice, iar un motiv de mândrie este acela că ne-au apreciat nivelul de implicare, dovadă fiind și calificativele bune pe care ni le-au acordat la evaluare”, a punctat M.m. II Enis Boran.
Printre militarii care abia așteaptă ca vânătorul de mine M 270 să execute misiuni specifice în Marea Neagră, se numără și proaspeți absolvenți ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, așa cum este și aspirantul Răzvan Gabriel Brînzei. Ofițerul a fost încadrat la Divizionul 146 Nave Minare Deminare în luna martie a acestui an. Întrucât s-a remarcat prin seriozitate și responsabilitate, nici jumătate de an mai târziu s-a regăsit în echipajul încredințat cu misiunea de a aduce acasă primul dintre cele două vânătoare de mine. La bordul navei, aspirantul îndeplinește atribuțiile de Comandant Grup de Luptă contra minelor.
„Sunt responsabil de întrebuințarea în condițiile cele mai bune a sonarului și a sistemelor antimină. Pe durata modulului de instruire, evaluare și certificare pe care l-am parcurs împreună cu colegii mei în Scoția, pot spune că mi-am dezvoltat foarte mult aptitudinile, mai ales că mă aflu la începutul carierei, când orice oportunitate de acumulare de noi cunoștințe contează enorm. Din punctul meu de vedere, instructorii pe care i-am avut la curs au o experiență impresionantă în exploatarea navelor din clasa Sandown. Am avut emoții pentru evaluarea finală, dar nu m-am îndoit că, atât eu, cât și colegii mei, vom face față cu succes examenului care să ne recunoască nivelul de pregătire. Sunt mândru că fac parte din primul echipaj al vânătorului de mine 270 «Slt. Ion Ghiculescu», un echipaj care a reușit, într-un timp scurt, să se unească și să colaboreze exemplar pentru îndeplinirea tuturor misiunilor. Practic, eu am câștigat aici a doua familie!”, a spus aspirantul Răzvan Brînzei.
Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, fost HMS Blyth în Marina Regală Britanică, este primul dintre cele două vânătoare de mine prevăzute să fie livrate prin acordul de tip guvern la guvern, încheiat între România și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, este o navă militară interoperabilă cu structurile NATO, face parte din clasa Sandown, are un deplasament de 600 de tone, lungimea de 52,5 metri, lățimea de 10,9 metri, pescajul de 2,3 metri și este dotat cu capabilități de luptă contra minelor marine (MCM).
Programul „Vânător de mine” va crește capacitatea Forțelor Navale Române de a acționa eficient pentru contracararea pericolului de mine actual, în scopul protejării căilor de navigație și a infrastructurii critice existente sau în stadiu de dezvoltare din zona de responsabilitate.