Connect with us

Administratie/politica

Cooperarea dintre județul Tulcea și Catalonia, pe tapet în cadrul unei noi vizite oficiale la Tulcea

Published

on

Miercuri, 15 martie 2023, conducerea Consiliului Județean Tulcea a primit vizita șefului Delegației Guvernului Cataloniei în Europa de Sud – Est, Eric Hauck. Concret, la întâlnirea de lucru care a avut loc la sala „Dobrogea” a Consiliului Județean Tulcea au participat vicepreședintele Consiliului Județean, Mihai Huleni, administratorul public al județului, Dumitru Mergeani, precum și Andrej Omerzel, responsabil relații instituționale în cadrul Guvernului Cataloniei.

Vizita delegației catalane a avut ca scop continuarea explorării unor oportunități de cooperare, în domenii cum ar fi comerț, turism, cultură, protecția mediului și energii regenerabile și, nu în ultimul rând, în domeniul asistenței către Ucraina, folosind Tulcea ca punte, odată cu începerea eforturilor de reconstrucție a statului vecin grav afectat de război.

În acest sens, potrivit șefului delegației oaspete, Catalonia s-a alăturat recent, la Bruxelles, Alianței pentru Reconstrucția Ucrainei, promovată de Comitetul European al Regiunilor. În ceea ce privește inițierea unor legături economice, comerciale cu întreprinzători din Catalonia, vicepreședintele Mihai Huleni a declarat că deja au fost făcuți primii pași, întrucât reprezentanții Guvernului Cataluniei aflați în vizită la Tulcea au efectuat în cursul zilei de
marți, 14 martie, o vizită în județul nostru, prilej cu care au cunoscut mai mulți întreprinzători locali de succes în domeniile producerii, îmbutelierii și comercializării vinului, al creșterii animalelor, precum și al produselor de patiserie şi cofetărie.

„Am însoțit delegația reprezentativă din Catalonia și sunt foarte bucuros că, în urma vizitării mai multor afaceri de succes din județ, s-a conturat posibilitatea încheierii în perspectivă a unor relații comerciale cu potențiali parteneri din același domeniu sau din domenii complementare de activitate din țara oaspete. Nu am avut timp suficient să vizităm mai mult și să discutăm foarte mult pe această temă, dar pe viitor ne gândim, ca în contextul înființării unui grup de lucru comun, să efectuăm o deplasare în Catalonia cu întreprinzători de-ai noștri pentru a vedea și dânșii realitatea economică de la fața locului și a identifica, astfel, mai ușor posibili parteneri de afaceri pe termen lung”, a mai declarat în acest sens vicepreședintele Consiliului Județean, Mihai Huleni.

„Sunt deosebit de onorat să mă aflu pentru a doua oară în județul dumneavoastră, în scopul de a identifica oportunități de cooperare pe domenii comune de activitate. În urma acestor contacte cu mediul de afaceri tulcean, am fost foarte plăcut impresionați de dezvoltarea mediului privat în urma implementării unor proiecte de amploare cu finanțare europeană precum și de modalitatea dobândirii acestor finanțări, pe relația directă dintre solicitant și finanțator. Acest lucru nu se întâmplă în Catalonia, unde toate finanțările către mediul privat se derulează prin intermediul instituțiilor statului. Pentru a contura potențiale relații parteneriale în domeniul afacerilor cel puțin pe ceea ce am văzut noi, vom încerca să identificăm posibili parteneri în Catalonia, care, la rândul ei, se bucură de dezvoltare economică și comercială în varii domenii de activitate, inclusiv o industrie agro-alimentară foarte bine dezvoltată. Totodată, suntem interesați de cooperarea în domeniul cultural, și aici avem ocazia să vă lansăm o propunere de perspectiv. Este vorba de proiectul de promovare implementat de AdiFolk, o organizație nonprofit formată din oameni care au legătură directă cu lumea folclorului și cultura populară catalană încă din 1972, prin intermediul căruia o mie de artiști catalani evoluează artistic în fiecare an, timp de trei zile, în diverse orașe europene. În acest sens, ne-am gândit să vă propunem găzduirea unui astfel de eveniment pentru anul 2025, întrucât până atunci, orașele în care va ajunge AdiFolk au fost deja stabilite în urma unor candidaturi. Nu în ultimul rând, în ceea ce privește cooperarea în domeniul asitenței pentru Ucraina, sunt în continuare convins că putem iniția acțiuni concrete în această direcție, independent sau sub umbrela Comitetului Regiunilor Europene care, în acest scop, a instituit Alianța pentru Reconstrucția Ucrainei”, a declarat, la rândul său, Erick Hauk, șeful delegației Guvernului Cataloniei.

În ceea ce privește cooperarea economică, administratorul public al județului, Dumitru Mergeani, a declarat că „este necesară trasarea și stabilirea temeinică a unor baze de cooperare între Tulcea și Catalonia. Deși regiunea dumneavoastră este mai mare decât județul nostru, să știți că noi avem experiență cu o municipalitate din China, Suzhou, care este de multe ori mai mare. Este, deci, evident, că nu contează mărimea regiunii sau a zonei, ci calitatea oamenilor care o populează și determinarea acestora de a realiza lucruri importante pentru ei și pentru comunitate. Cultural vorbind, așteptăm cu interes să aflăm mai multe despre proiectul cultural pe care îl propuneți. Să știți că toate legăturile noastre de cooperare au început cu proiecte culturale comune, mai exact participarea la festivaluri, galerii și expoziții de artă. Suntem deschiși către orice colaborare care aduce plus valoare ambelor părți implicate în cooperare”, a declarat administratorul public în încheierea întâlnirii oficiale prilejuite de vizita delegației Guvernului Cataloniei în județul Tulcea.

Administratie/politica

Vizită de Excelență la Primăria Constanța! Cu cine s-a întâlnit edilul Vergil Chițac

Published

on

A fost o plăcere și un privilegiu să o primesc astăzi, în vizită de curtoazie, pe Excelența-Sa doamna Kathleen A. Kavalec, Ambasador Extraordinar și plenipotențiar al Statelor Unite în România, care ne vizitează orașul la doar șase săptămâni de la preluarea mandatului diplomatic de ambasador în țara noastră.
Discuția de astăzi a fost una substanțială, consistentă. Am trecut în revistă principalele domenii de colaborare, stadiul actual al proiectelor româno-americane la nivelul municipiului Constanța, principalele oportunități de consolidare a acestora.
Am rugat-o pe doamna Ambasador să ne sprijine prin promovarea orașului Constanța și a întregii regiuni în mediile de business din Statele Unite. Orașul Constanța are nevoie de investiții masive care să poată susține proiectele sale ambițioase de dezvoltare.
Excelența-Sa ne-a transmis că orașul Constanța reprezintă una din destinațiile sale favorite de vizită, mai ales din perspectiva proiectelor locale la care a contribuit în misiunea diplomatică anterioară și a relevanței strategice a municipiului în actuala conjunctură de securitate a regiunii extinse a Mării Negre. Doamna Kathleen A. Kavalec a subliniat că facilitarea cooperării bilaterale în domeniul economic, în special în cel energetic, reprezintă o prioritate a mandatului său. În acest context, încurajează și sprijină proiectele municipalității de stimulare a prezenței companiilor americane în Constanța, în general în România.
Am discutat în detaliu inițiative, proiecte și oportunități în multiple domenii, inclusiv colaborarea și parteneriatul la nivel municipal între Constanța și municipalități din Statele Unite, organizarea și desfășurarea unor misiuni comerciale la Constanța, cooperarea peopole-to-people, stimularea interesului investițional al firmelor și companiilor americane pentru marile proiecte de infrastructură din regiune, la nivel local, județean, regional etc.
”Este un moment istoric al relației bilaterale”, a apreciat ambasadorul SUA, iar în acest context regiunea extinsă a Mării Negre va rămâne și pe mai departe o regiune în care cooperarea româno-americană se poate exprima plenar, putând reduce influențele maligne ce pot destabiliza în continuare regiunea.
Doamna Kathleen A. Kavalec a exprimat și transmis recunoștința sa pentru căldura și sprijinul acordat de populația orașului și de către municipalitate refugiaților ucraineni sosiți în Constanța, subliniind totodată și oportunitățile pe care actuala situație geopolitică le poate genera pe plan local, inclusiv pentru dezvoltarea capacităților portuare și de infrastructură din regiune.
Sunt convins că discuția de astăzi, pentru care mulțumesc public doamnei Ambasador, va produce efecte pozitive asupra mediului investițional din municipiu și va facilita intențiile reciproce de dezvoltare a cooperării și parteneriatului strategic româno-american.
Acest parteneriat are o ancoră solidă la Constanța.

Continue Reading

Administratie/politica

Începe modernizarea străzilor în comuna Corbu

Published

on

Administrația locală Corbu anunță că începe modernizarea străzilor Câmpului, Pescărușului și Luceafărului din localitate. 
Rugăm locuitorii din zonă care dețin materiale sau bunuri pe domeniul public să și le recupereze pentru a nu exista discuții ulterioare.
De asemenea, conducătorii auto să evite să-și parcheze mașinile în zonă, să manifeste atenție în trafic și înțelegere privind disconfortul creat.

Continue Reading

Administratie/politica

O școală ca afară, la Năvodari! Cum merg lucrările

Published

on

Primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru anunță că lucrările avansează la noua Școală nr.3, prima școală care se construiește la Năvodari după 30 ani!
Constructorul și conducerea Școlii nr.3 Tudor Arghezi s-au întâlnit astăzi pentru a alege materialele și culorile pentru interioare: gresie, faianță, pardoseli clase, laboratoare și sala de sport, teren sintetic exterior.
Zilele acestea se toarnă ultimii stâlpi și se pregătește în 2-3 săptămâni turnarea plăcii de la etajul 2.

Continue Reading

Administratie/politica

Primăria Năvodari s-a apucat de drumuri! Strada Plopilor, extinsă la 4 benzi

Published

on

Într-o postare pe pagina de socializare, primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru a anunțat că se lucrează la drumurile din oraș. Strada Plopilor va avea 4 benzi, trotuare, spații verzi și piste de biciclete!
Astăzi au demarat lucrările pentru modernizarea principalelor străzi din Năvodari, proiect de 19 milioane lei finanțat din fonduri europene!
Vor fi reabilitate complet străzile Rândunelelor, Albinelor, Constanței, Plopilor, Nuferilor, Recoltei și Corbului!
Rog riveranii de pe str. Plopilor să își recupereze bunurile aflate pe domeniul public. De asemenea, recomand conducătorilor auto să evite zona lucrărilor și să nu parcheze autoturismele pe segmentul de drum intrat în reabilitare

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222