Connect with us

Actualitate

Continuă lucrările pentru realizarea Sistemului Regional Constanța

Published

on

Pentru realizarea Sistemului Regional Constanța, ambițiosul proiect în valoare de 100.118.763,80 Euro, au fost prevăzute 3 contracte de lucrări; două dintre acestea au fost semnate la sfârșitul anului trecut. Cel de-al treilea, CL 37, a fost semnat astăzi – 12 ianuarie 2023, având ca obiect Aducțiune Gospodăria de Apă Constanța Sud – Tuzla – Gospodăria de Apă Eforie Sud; Aducțiune Eforie Sud – Gospodăria de Apă Tatlageac; Reabilitare Gospodărie de Apă Biruința; Reabilitare Gospodărie de Apă Eforie Sud; Alimentare cu apă Biruința și Topraisar (stație hidrofor).

Evenimentul s-a desfășurat la sediul RAJA SA, unde au fost invitați să participe și au răspuns afirmativ, alături de conducerea societății, Președintele Consiliului Județean Constanța – Mihai Lupu, Primarul Municipiului Constanța – Vergil Chițac, Primarul Comunei Topraisar – Stelian Gheorghe, Primarul Comunei Agigea – Cristian-Maricel Cîrjaliu, Primarul orașului Techirghiol – Iulian Constantin Soceanu, Primarul Comunei Costinești  – Jean Dorin Dumitru și Florin Mitroi – Președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Constanța.

Contractul semnat face parte din „Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Aria de Operare a RAJA SA Constanța” și se înscrie în ”Proiectul prioritar strategic privind Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor”, sprijinit financiar de Comisia Europeană.

Președintele Consiliului Județean Constanța – Mihai Lupu, a subliniat importanța și necesitatea implementării cu succes a acestor proiecte: “Apa este un element vital și cred că angajamentul dumneavoastră de a asigura apă de calitate este extrem de important, mai ales pe anumite zone care presupun investiții foarte mari, așa cum sunt acestea. Referindu-ne strict la proiectele în discuție, chiar dacă au creat disconfort locuitorilor, este pentru prima dată, în zeci de ani, când se fac investiții majore cu un puternic impact asupra calității apei și implicit a vieții. Noile investiții și tehnologii implementate vor duce la creșterea confortului și a sănătății noastre”.

Lucrările din cadrul contractului CL37 prevăd extinderea aducțiunii principale, respectiv a rețelei de alimentare cu apă pe o lungime de aproape 53.878 m, cuprinzând unitățile administrativ teritoriale Agigea, Techirghiol, Eforie, Tuzla, Costinești, 23 August și Topraisar, reabilitarea Gospodăriilor de Apă Eforie Sud și Biruința și a SPH Sursă Biruința. Toate acestea au o valoare de 221.764.980,83 lei cu TVA și se vor derula pe parcursul a 24 de luni.

Aurel Presură, directorul general RAJA SA, a dorit să sublinieze că “… este ultimul contract de lucrări pe care îl semnăm. Prin POIM, pentru județul Constanța avem investiții de peste 503 milioane euro. Acest contract este cel mai mare de la nivelul Sistemului Regional Constanța, este cel mai lung segment din conducta de aducțiune de peste 106 km, de la Medgidia la Mangalia. Este un proiect foarte important pentru întreg județul, care ne va asigura apă de cea mai bună calitate în zeci de localități. Tot de la Medgidia, pleacă o altă conductă de aducțiune către toată zona Cernavodă, sistem pe care l-am pus în funcțiune în urmă cu 7 ani, prin Programul Operațional Sectorial de Mediu”.

Sistemul Regional Constanța a fost proiectat pentru a putea face față provocărilor actuale și viitoare privind calitatea și cantitatea apei potabile, ca urmare a degradării treptate a apelor subterane din acviferul cantonat în calcarele sarmaţiene, dar și a creșterii accelerate a consumului de apă din partea de sud a litoralului, determinate de extinderea și și modificarea urbană. Apa de calitate foarte bună preluată din frontul de captare Medgidia, suplimentată cu un debit din sistemul Constanța, va putea asigura, prin infrastructura nou creată, alimentarea cu apă în 24 de localități de la Medgidia până la Vama Veche. Conducta de aducțiune ce pleacă de la Medgidia și ajunge la Mangalia va avea o lungime de peste 106 km. În urma finalizării acestui proiect, debitul de apă ce va fi asigurat este de 40.646 mc/zi, din care peste 22.000 mc/zi vor fi pentru orașul Mangalia și pentru stațiunile din sudul litoralului.

Executarea investițiilor asigură, în primul rând, îmbunătățirea calității vieții și dezvoltarea durabilă a ariei de deservire prin creșterea eficienței sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare, dotate cu tehnologii moderne de prelucrare a datelor și soluții de optimizare.

Prezent la eveniment, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a declarat: “Prin acest proiect, municipiul Constanța va beneficia de cea de-a treia sursă de alimentare cu apă potabilă de cea mai bună calitate. Nu cred că spun lucruri mari, dar proiectul dumneavoastră, care acoperă întreg județul, este unul din cele mai mari proiecte investiționale din 1989 și până acum, atât ca valoare, cât și ca lucrări”.

“Reușita unui proiect depinde foarte mult și de implicarea autorităților locale. Succesul stă în comunicarea foarte bună, iar ADI Apă-Canal se implică activ și este liantul între compania de apă și autorități, pentru implementarea la termen a programelor investiționale” a declarat Florin Mitroi, Președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Constanța.

Reamintim că RAJA are în implementare două mari proiecte prin Programul Operațional Infrastructură Mare, ce presupun derularea unor investiții specifice în domeniul apei potabile și al apei uzate în 92 de localități din 7 județe – Constanța, Ialomița, Călărași, Dâmbovița, Brașov, Ilfov și Bacău:

  1. Proiectul Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în municipiul Onești în perioada 2014-2020
  2. Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA SA Constanța, în perioada 2014-2020

La ora actuală, Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA SA Constanța, cel mai complex proiect derulat până în prezent, cuprinde 57 de contracte de lucrări, dintre care 9 au fost deja finalizate, iar 48 se află în execuție.

Pentru sistemul de alimentare cu apă au fost realizați și decontați 352,83 km din cei 552 km prevăzuți în contracte, înregistrându-se un progres fizic de 63,91%. În cazul sistemului de canalizare menajeră au fost realizați și decontați 391,54 km, dintr-un total de 560 km. Progresul fizic înregistrat este de 69,91%.

Actualitate

Elevii de la Școala Spectrum Constanța, performeri remarcabili la Olimpiada Națională de Fizică

Published

on

Elevii de la Școala Spectrum Constanța au reușit să impresioneze în cadrul Olimpiadei Naționale de Fizică. Cu rezultate strălucitoare, acești elevi pasionați de fizică au dovedit că sunt printre cei mai buni.

𝐀𝐮𝐫 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐄𝐱𝐜𝐞𝐥𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆

C. Alexandru-Tudor a fost în centrul atenției, câștigând medalia de aur și mențiune din partea Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Performanța sa excepțională nu doar că îi aduce recunoașterea meritată, dar și subliniază angajamentul și pasiunea sa pentru fizică.

𝐌𝐞𝐝𝐚𝐥𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐠𝐢𝐧𝐭 𝐬̦𝐢 𝐃𝐢𝐬𝐭𝐢𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐢

Z. Cristina Yaqi și S. Andrei-Alexandru au contribuit, de asemenea, la succesul școlii lor, obținând medalii de argint și mențiune MEC. Aceste realizări remarcabile nu numai că recunosc eforturile lor și nivelul ridicat de pregătire la fizică, dar reflectă și standardele înalte de excelență academica promovate la Școala Spectrum Constanța.

Mulțumim domnului profesor Dobrin Florin pentru dedicarea și sprijinul său în pregătirea și îndrumarea elevilor de la Școala Spectrum Constanța către succesul lor remarcabil la Olimpiada Națională de Fizică. Contribuția sa este cu adevărat valoroasă și apreciată în comunitatea școlară.

Felicitări tuturor celor implicați pentru aceste rezultate remarcabile, care continuă să aducă onoruri și prestigiu Școlii Spectrum Constanța în domeniul educației științifice.”, transmit reprezentanții Școlii Spectrum Constanța.

Continue Reading

Actualitate

Medical Cermed și CCINA parteneriat pentru un mediu de afaceri sănătos, la figurat dar și la propriu

Published

on

Conducerea CCINA Constanța, reprezentată de Ruxandra Serescu – Director General, și conducerea Medical Cermed reprezentată de Iuliana Bara – Director General, au semnat luni, 29 aprilie, un parteneriat dedicat promovării unui mediu de afaceri sănătos, nu doar la figurat dar și la propriu.

Concret, firmele membre ale Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, pe lângă beneficiile avute odată cu obținerea statutului de membru al CCINA, vor avea oportunitatea de a beneficia de o serie de avantaje și servicii cu reduceri considerabile, acordate de MEDICAL CERMED.

Parteneriatul cu MEDICAL CERMED se adaugă celorlalte relații de parteneriat, inițiate în ideea constituirii unui cadru optim în care membrii CCINA își pot acorda sprijin reciproc. CCINA mai are încheiate parteneriate cu: Zip România, Up România, Women’s International Shipping&Trading Association (WISTA Romania), Fundaţia Școala Portuară etc.

Continue Reading

Actualitate

Jandarmii vor fi la datorie în minivacanță

Published

on

În perioada 01- 06 mai, jandarmii din cadrul Grupării Mobile TOMIS Constanța se vor afla la datorie zilnic.

Astfel, pe linia menținerii ordinii publice, împreună cu colegii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, jandarmii se vor asigura că cei care doresc să petreacă momente de neuitat în stațiunile Mamaia, Costinești, Năvodari, Neptun și Vama-Veche, dar și în municipiul Constanța, vor fi în siguranță.

Totodată, jandarmii Grupării Mobile Constanța vor fi prezenți și pentru asigurarea bunei desfășurări a evenimentelor cultural artistice și culinare ce se vor desfășura în stațiunile de pe litoralul Mării Negre. Jandarmii vor fi alături de turiști și de constănțeni în stațiunea Mamaia, pe timpul desfășurării Festivalului de muzică electronică ”Sunwaves 32” și a Festivalului culinar ”Du Bonheur”,  dar și la evenimentele artistice ce se vor desfășura în Piațeta ”Cazino-Mamaia”, în zilele de 1, 2 și 3 Mai, evenimente la care se preconizează participarea a circa 6500 de persoane zilnic.

Totodată, Gruparea Mobilă Constanța va asigura măsuri de ordine cu ocazia meciului de fotbal de Liga I, disputat pe data de 3 Mai, între echipele Farul Constanța și Sepsi Sfântu Gheorghe. De asemenea, în noaptea Învierii Domnului și pe timpul Sărbătorilor Pascale, alături de ceilalți colegi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, jandarmii vor fi prezenți în zona bisericilor ortodoxe din municipiul Constanța și din județele Tulcea, Brăila și Ialomița, pentru a asigura menținerea unui climat de ordine și siguranță publică adecvat.

Astfel, jandarmii vor acționa zilnic în cadrul patrulelor pedestre și a echipajelor auto și vor fi garantul siguranței dumneavoastră, dar și al unei intervenții prompte și calificate în situația apariției unor încălcări ale normelor legale. O atenție deosebită va fi acordată și zonelor apropiate locurilor de desfășurare a evenimentelor, inclusiv a zonelor de acces, pentru a preveni  aglomerările de persoane și săvârșirea faptelor antisociale.

De asemenea, vor fi constituite echipe mobile de intervenție, 24 de ore din 24, pregătite să intervină în orice situație.

„În toată această perioadă, vă propunem un parteneriat pentru siguranță, invitându-vă  să vă adresați cu încredere colegilor noștri de fiecare dată când sesizați ceva suspect sau când sunteți martorii producerii unor fapte de natură antisocială. Puteți apela cu încredere la sprijinul forțelor de ordine, care sunt pregătite să intervină în cel mai scurt timp pentru a acorda ajutor cetățenilor. Pentru a vă bucura în siguranță de minivacanță, vă recomandăm să evitați implicarea în activități sau acțiuni de natură să tulbure buna desfășurare a evenimentelor, să respectați recomandările forțelor de ordine, iar în cazul producerii unor situații de urgență, să țineți cont de indicațiile organizatorilor și forțelor de ordine”, au transmis jandarmii constănțeni.

Continue Reading

Actualitate

Campania umanitară „Suflet de marinar”, desfășurată de marinarii militari

Published

on

Cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale, marinarii militari din cadrul Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” au desfășurat, în perioada 15 – 30 aprilie, campania umanitară „Suflet de marinar”, menită să aducă bucurie pe chipurile copiilor din localitatea Amzacea, județul Constanța.

Militarii au reușit să ajute peste 40 de persoane, atât copii, cât și adulți. Donațiile marinarilor militari au fost oferite de către membrii comitetului de organizare și desfășurare a campaniei umanitare, în colaborare cu parohia locală.

Pe data de 15 mai 2024, Comandamentul Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” aniversează 104 ani de tradiții militare. Cu această ocazie, copiii din localitatea Amzacea, care au primit cadouri de la marinari sunt invitați în Portul Militar Constanța pentru a fi „cadeți” timp o zi. Ei vor participa la manifestările organizate cu acest prilej și vor alerga împreună cu cei care au donat în cadrul crosului „Alerg pentru zâmbete”.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222