Connect with us

Turism

Constanța, prezentă la Salonul Mondial de Turism

Published

on

Dobrogea, în prim-plan, la Salonul Mondial de Turism, care se desfășoară zilele acestea la Paris. În cadrul pavilionului național, organizat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, participanții din întreaga țară sunt prezenți pentru a promova cele mai atractive destinații turistice din România.

Consiliul Județean Constanța este prezent la Salonul Mondial de Turism, un eveniment expozițional cu o tradiţie de peste 40 de ani, care se desfășoară în perioada 16-19 martie, în capitala Franţei.

Prezența Constanței la această manifestare internaţională reprezintă o oportunitate reală de promovare în lume, a potențialului turistic al județului de la malul mării, dar și a folclorului, tradițiilor şi a tot ceea ce este autentic dobrogean.

Consiliul Judeţean Constanţa este unul dintre cei 19 expozanţi ce reprezintă standul României, alături de agenții de turism, autorități locale, companii aeriene și organizaţii non-guvernamentale.

De la acest eveniment, nu puteau să lipsească îndrăgiţii artişti ai Ansamblului Folcloric Profesionist “Brâulețul”, un brand al Dobrogei, cu o tradiție de aproape 60 de ani. Momentele folclorice și suitele de dansuri tradiționale dobrogene, susţinute de artiştii ansamblului, au fost principala atracţie a primei zile, din cele patru, pe parcursul cărora se va desfăşura evenimentul.

Pentru acest eveniment important, reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa au pregătit cele mai încântătoare momente, care redau frumuseţea şi diversitatea peisajelor dobrogene, bogaţia şi varietatea vestigiilor arheologice şi a monumentelor istorice. Amplasat într-o zonă centrală a pavilionului, standul județului Constanța prezintă prin intermediul unui panou led, imagini reprezentative şi filmul de prezentare al judeţului nostru, în timp ce, participanţi din toate colţurile lumii pot degusta binecunoscutele preparate tradiţionale.

Turismul este un sector important pentru economia județului Constanţa, iar prin participarea la astfel de târguri, autoritățile locale doresc creșterea vizibilității județului nostru și, implicit, atragerea interesului tour-operatorilor europeni, astfel încât să crească exponential numărul turiștilor străini.

sursa foto: CJ Constanța

Turism

Cât au cheltuit turiștii străini, în România, în 2022?

Published

on

Aproape 1.600.000 de turiști străini au fost cazați, anul trecut, în structurile de cazare din România. Iar cheltuielile acestora au însumat aproximativ 4,28 miliarde lei. Asta relevă cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică.

În anul 2022, numărul total al turiştilor străini cazaţi în structurile de cazare a fost de 1.579.700, cheltuielile acestora însumând 4,28 miliarde lei (în medie, 2.709, lei / persoană), arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Mai multe de jumătate dintre cei sosiţi în România au călătorit în scop profesional şi de afaceri. Numărul total al turiştilor străini cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 1579 mii.

Călătoriile în scop profesional şi de afaceri au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 51,8% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România, cheltuielile acestora reprezentând 55,3% din totalul cheltuielilor. Călătoriile în scop particular au reprezentat al doilea motiv al sejurului petrecut de către 48,2% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România, cheltuielile acestora reprezentând 44,7% din totalul cheltuielilor.

Din totalul cheltuielilor în scop profesional şi de afaceri se evidenţiază cheltuielile pentru cazare 49,5%, cheltuielile în restaurante şi baruri 18,5% şi cele pentru cumpărături 14,7%. Din totalul cheltuielilor în scop particular se evidenţiază cheltuielile pentru cazare 45,5%, cheltuielile pentru cumpărături 16,6% şi cele în restaurante şi baruri 15,4%.

De asemenea, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 43% şi-au organizat sejurul printr-o agenţie de turism, 35,9% şi-au organizat singuri sejurul, 14% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călătoriei, în timp ce 7,1% şi-au organizat călătoria atât pe cont propriu, cât şi printr-o agenţie de turism.

Continue Reading

Turism

Vacanța de vară, mărul discordiei între operatorii din turism și Ministerul Educației

Published

on

Operatorii din turism solicită Ministerului Educației ca vacanța de vară să se termine mai târziu. Hotelierii si patronii de restaurante vor ca anul şcolar să înceapa pe data de 18 septembrie, nu pe 11 septembrie cum se prevede în Ordinul de ministru, aflat în dezbatere publică. Cu totii spun ca o săptămână de vacanţă suplimentară va permite copiilor şi părinţilor, dar şi cadrelor didactice, să se bucure mai mult de vremea frumoasă şi de timp benefic, iar pierderile din turism n-ar fi atat de mari cum sunt acum.

Deși hotelurile de pe litoral sunt deschise până după 15 septembrie, sezonul estival se termină, practic, atunci când începe școala. Oamenii de turism de pe litoral sunt nemulțumiți că nu sunt consultați atunci când se decide structura anului școlar si spun ca in România, vacanța de vară este din ce în ce mai scurtă: elevii au examene până în iulie, iar anul școlar începe in septembrie, tot mai devreme. Scurtarea cu o saptamana a vacantei de vara a produs anul trecut pierderi mari tuturor, pe doua planuri. Parintii si copii care formau clientela ultimelor zile din septembrie si-au scurtat sederea la mare iar incasarile au scazut drastic.

“La un business de 3 stele, la un hotel de 3 stele cu peste 2oo de camere, acea pierdere de anul trecut din 2o22, cele doua saptamani luate pina la urma si turismului dar si copiilor, ca n-au avut chef de scoala la 3 septembrie, au insemnat in business-ul nostru, 2oo.ooo de euro pierduti”, a declarat Anca Nedea, hotelier Venus. 

Scurtarea vacantei cu o saptamana produce pierderi si patronilor care foloseau elevi ca mana de lucru. De exemplu, administratorii de plaje, unde copii lucreaza la distribuit sezlonguri si umbrelute pe nisip. Disponibilizarea a cateva mii de oameni ar pune presiune pe bugetul de somaj. Supararea investitorilor din turism nu e noua: de cativa ani bat la usa ministrilor cerandu-le sa coopereze astfel incat turismul intern sa creasca si toata lumea sa aiba de castigat, insa autoritatile par sa nu-i auda. Aceste 2 saptamani de la inceputul lui septembrie sunt foarte importante pentru turismul estival. Estimarile arata ca in prima jumatate din septembrie, la mare ajung cumulat 1oo de mii de oameni, atrasi de preturile bune.

 “Tarifele scad, un motiv in plus pentru a atrage mai multi turisti pe care insa i-am alunga acum, cu decizia de-a incepe scoala mai devreme”…”sunt pierderi care insemana pentru noi 2 saptamani in minus, de venituri, undeva la 2o% poate, din totalul incasarilor din vara”, a declarat Corina Martin, președinte de onoare Asociatia RESTO. 

Conform proiectului de Ordin de ministru pus în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei, anul şcolar 2023 – 2024 va începe pe 11 septembrie, urmând să se încheie pe 21 iunie 2024.

Investitorii din turism acuză Ministerul Educaţiei că nu i-a consultat când a făcut proiectul Ordonantei aflata in dezbatere. Modificările cuprinse în actul normativ afectează întreaga industrie a ospitalitatii, spun ei.

Continue Reading

Turism

Vouchere de vacanță, și în 2023

Published

on

Vești bune pentru românii care doresc să își planifice un sejur în 2023. Ministerul Finanțelor a dat undă verde și anul acesta pentru acordarea voucherelor de vacanță. Valoarea acestor tichete rămâne, în cazul bugetarilor, tot de 1.450 lei, ca și în anul anterior.

În ultimii ani, voucherele de vacanță au reprezentat o adevărată mană cerească pentru turismul românesc. Astfel, acordarea acestor tichete în valoare de 1.450 lei/persoană este privită cu ochi buni de către reprezentanții din turism și industria HORECA.

“Românii vor fi cei care câștigă, alături de stat, cel care va încasa taxe și impozite, atât din emitere câr și din consumarea de servicii, iar angajatorii se vor bucura de angajați care au fost în vacanțe și vor fi mai fericiți, iar angajații sunt cei care vor putea să călătorească în România.”, declară CRISTIAN BĂRHĂLESCU, manager agenție de turism

Voucherele de vacanță au o perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.

„Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, a transmis Ministerul Finanțelor.

De altfel, cei care vor accesa aceste tichete trebuie să știe că voucherele de vacanță nu sunt transmisibile şi nu pot fi vândute. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate.

Continue Reading

Turism

Produsele tradiționale românești precum plăcinta dobrogeană și salata de icre de Tulcea, promovate la Berlin

Published

on

Secretarul de stat Sorin Moise va participa la deschiderea oficială a celei de-a 87-a ediții a expoziției „Săptămâna Verde 2023” (Grüne Woche), ce se va desfășura în perioada 20-29 ianuarie 2023, la Berlin, Germania, în cadrul căruia experți din MADR vor promova produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și europeană.
MADR va oferi spre degustare mostre din produse înregistrate pe scheme de calitate europene, respectiv Magiun de prune Topoloveni – IGP, Salam de Sibiu –IGP, Telemea de Ibăneşti – DOP, Novac afumat din Ţara Bârsei –IGP, Scrumbie de Dunăre afumată – IGP, Cârnaţi de Pleşcoi – IGP, Telemea de Sibiu – IGP, Caşcaval de Săveni – IGP, Salată cu icre de știucă de Tulcea – IGP, Salată tradițională cu icre de crap – STG și produse care urmează a fi înregistrate la nivel european: Plăcintă dobrogeană – IGP, Sardeluță marinată – STG, Salinate de Turda (ceafă, cotlet, piept de porc și pulpă de porc)- IGP.
De asemenea, la ediția din 2023 a expoziției „Săptămâna Verde” de la Berlin se vor regăsi peste 60 de preparate din cele aproximativ 700 înregistrate în Registrul Național al Produselor Tradiționale, cum ar fi: sloi/tocan de oaie, brânză de burduf în coajă de brad de la Bran, păstrăv afumat în cobză de brad de la Suceava, cașcaval Brădet, prune afumate de Vrancea, care au potențial de înregistrare pe sisteme de calitate europene.
Din categoria băuturilor spirtoase cu Indicație Geografică vor fi promovate: Pălinca din județele Satu Mare și Maramureș, Țuica Zetea de Medieșu Auriu, județul Satu Mare și Țuică și Rachiu Sordony de Horezu, din Vâlcea, ce urmează etapele înregistrării europene.
Membrii Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale vor participa la eveniment cu produse tradiționale și materiale promoționale aferente, din județele: Argeș, Bihor, Botoșani, Brașov, Cluj, Gorj, Hunedoara, Satu Mare, Tulcea, Vâlcea și Vaslui.
Totodată, patronatele și federațiile din sectorul industriei alimentare vor fi prezente cu produse ale companiilor cu potențial de export din județele Buzău, Constanța, Vâlcea, Suceava, Tulcea și vor expune în cadrul standului MADR produse de patiserie și panificație, carne, lactate, procesare legume-fructe.
Sortimente de vin alb, roze și roșu, mere de Voinești, diverse sortimente de miere și uleiuri presate la rece din județele Giurgiu și Alba, dar și produse ecologice precum gemuri, dulcețuri, sucuri și siropuri vor fi prezentate și degustate la standul MADR.
Expoziția „Săptămâna Verde 2023” reprezintă atât o platformă de afaceri, cât și un festival al tradițiilor gastronomice și folclorice cu impact mediatic de anvergură în Europa, cât și pe plan mondial. În plus, acest eveniment constituie o oportunitate pentru dezbaterea unor probleme de actualitate, cum ar fi: protecția climei, economia circulară, conservarea resurselor și utilizarea durabilă a terenurilor.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222