Operatorii din turism solicită Ministerului Educației ca vacanța de vară să se termine mai târziu. Hotelierii si patronii de restaurante vor ca anul şcolar să înceapa pe data de 18 septembrie, nu pe 11 septembrie cum se prevede în Ordinul de ministru, aflat în dezbatere publică. Cu totii spun ca o săptămână de vacanţă suplimentară va permite copiilor şi părinţilor, dar şi cadrelor didactice, să se bucure mai mult de vremea frumoasă şi de timp benefic, iar pierderile din turism n-ar fi atat de mari cum sunt acum.
Deși hotelurile de pe litoral sunt deschise până după 15 septembrie, sezonul estival se termină, practic, atunci când începe școala. Oamenii de turism de pe litoral sunt nemulțumiți că nu sunt consultați atunci când se decide structura anului școlar si spun ca in România, vacanța de vară este din ce în ce mai scurtă: elevii au examene până în iulie, iar anul școlar începe in septembrie, tot mai devreme. Scurtarea cu o saptamana a vacantei de vara a produs anul trecut pierderi mari tuturor, pe doua planuri. Parintii si copii care formau clientela ultimelor zile din septembrie si-au scurtat sederea la mare iar incasarile au scazut drastic.
“La un business de 3 stele, la un hotel de 3 stele cu peste 2oo de camere, acea pierdere de anul trecut din 2o22, cele doua saptamani luate pina la urma si turismului dar si copiilor, ca n-au avut chef de scoala la 3 septembrie, au insemnat in business-ul nostru, 2oo.ooo de euro pierduti”, a declarat Anca Nedea, hotelier Venus.
Scurtarea vacantei cu o saptamana produce pierderi si patronilor care foloseau elevi ca mana de lucru. De exemplu, administratorii de plaje, unde copii lucreaza la distribuit sezlonguri si umbrelute pe nisip. Disponibilizarea a cateva mii de oameni ar pune presiune pe bugetul de somaj. Supararea investitorilor din turism nu e noua: de cativa ani bat la usa ministrilor cerandu-le sa coopereze astfel incat turismul intern sa creasca si toata lumea sa aiba de castigat, insa autoritatile par sa nu-i auda. Aceste 2 saptamani de la inceputul lui septembrie sunt foarte importante pentru turismul estival. Estimarile arata ca in prima jumatate din septembrie, la mare ajung cumulat 1oo de mii de oameni, atrasi de preturile bune.
“Tarifele scad, un motiv in plus pentru a atrage mai multi turisti pe care insa i-am alunga acum, cu decizia de-a incepe scoala mai devreme”…”sunt pierderi care insemana pentru noi 2 saptamani in minus, de venituri, undeva la 2o% poate, din totalul incasarilor din vara”, a declarat Corina Martin, președinte de onoare Asociatia RESTO.
Conform proiectului de Ordin de ministru pus în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei, anul şcolar 2023 – 2024 va începe pe 11 septembrie, urmând să se încheie pe 21 iunie 2024.
Investitorii din turism acuză Ministerul Educaţiei că nu i-a consultat când a făcut proiectul Ordonantei aflata in dezbatere. Modificările cuprinse în actul normativ afectează întreaga industrie a ospitalitatii, spun ei.