Experiență inedită pentru elevii clasei a IX-a de la Liceul Internațional de Informatică. Aceștia au avut parte de o altfel de oră de dirigenție, susținută de doi renumiți medici oftalmologi. Doctorii Fildis Mrini și Relu Anghele, din cadrul Mrini Eye Hospital, au predat adolescenților lecția de prim ajutor oftalmologic.
Clinica noastră, în parteneriat cu Liceul Internațional de Informatică a realizat primul proiect în domeniul învățământului medical ca și prevenție. Am beneficiat de invitația dumnealor în orele de dirigenție, unde am prezentat copiilor lecția de prim ajutor oftalmologic. Dorim să venim în întâmpinarea lor prin educație, profilaxie, pentru a evita lucrurile foarte grave la nivelul ochilor. Considerăm că ei sunt o generație tânără care poate duce mai departe mesaje corecte și concrete. Atunci când ceva se întâmplă la ochi, să știe ce au de făcut, atât ei cât și familiile lor, a declarat dr. Fildis Mrini, medic specialist oftalmolog.
Despre inițiativa avută de conducerea Liceului Internațional de Informatică, de a organiza astfel de întâlniri, între medici și elevi, Alina Mihalache, profesor în cadrul instituției private de învățământ spune că ar trebui să facă parte din programa orei de dirigenție.
Cred că fiecare diriginte în parte ar trebui să realizeze parteneriate cu toată această latură medicală. Copiii au fost extrem de atrași de subiect, pe mine personal m-a fascinat subiectul pentru că sunt niște probleme pe care le trecem cu vederea astăzi, uităm să mergem la medic, uităm să prevenim anumite probleme de sănătate și ajungem în ultimă instanță, când ne agățăm de un medic pentru a ne face bine într-o problemă care probabil este greu de rezolvat, a declarat profesorul Alina Mihalache.
Bazate pe experiențele personale avute în Spitalul de Urgențe Oftalmologice București, relatările celor doi medici au fost menite, pe de o parte să crească gradul de conștientizare al tinerilor în ceea ce privește riscurile la care se expun atunci când folosesc diverse obiecte, atât la școală, cât și acasă iar pe de altă parte să ofere soluții de prim ajutor în caz de posibile accidente. Lecția de prim ajutor oftalmologic a cuprins informații simple, transmise într-un limbaj accesibil elevilor și într-un mod cât se poate de atractiv. A fost ocazia perfectă pentru elevi să afle cum își pot testa vederea acasă, sau cum își pot testa vederea pentru culori.
N-am discutat despre anatomia ochiului, n-am discutat despre medicină, am discutat despre obiecte care pot fi periculoase pentru ochi și situații care pot fi periculoase pentru ochi. M-am bazat pe experiența mea din partea practică de urgențe oftalmologice și am povestit copiilor lucrurile grave și triste care s-au putut întâmpla în urma unor banale accidente, a continuat dr. Fildis Mrini.
Elevii au aflat că este esențial să-și protejeze vederea de razele soarelui sau că tratarea acasă a unor probleme oftalmologice, cu diverse leacuri precum ceaiul de mușețel este total greșită. S-a discutat despre cât de mult afectează vederea privirea îndelungată în telefon sau calculator dar și despre simplele exerciții de relaxare a ochiului obosit.
La final, elevii au primit din partea medicilor materiale informative și mici teste pentru vedere, pe care le pot face acasă.