Connect with us

Cultura/Educatie

Constanța intră în cursă pentru titlul de Capitală a Tineretului

Published

on

Constanța vrea să fie Capitala Tineretului din România în perioada 2020-2021. După ce Timișoara a devenit primul oraș din țară ce poartă această titulatură, a venit și rândul Constanței să facă acest pas. Elevii și studenții de la malul mării și-au propus ca orașul lor, să nu fie cunoscut de publicul larg doar pe perioada verii, ci și în restul anului, devenind un punct-cheie pe harta țării.

Constanța, Craiova și Galați sunt cele trei orașe care au intrat în cursa pentru titlul „Capitala Tineretului din România”, ediția 2020-2021. Programul se află la cea de-a cincea ediție, iar orașul desemnat câștigător va purta titlul în perioada 02 mai 2020 – 1 mai 2021, timp în care va implementa și derula un program complex de dezvoltare urbană prin tineri. Alături de dreptul de a purta titlul timp de 365 de zile, orașul câștigător va primi și un premiu în valoare de 50.000 de euro.

Analizarea candidaturilor va fi realizată de un juriu independent, format din reprezentanți ai sectorului neguvernamental, ai mediului privat, ai instituțiilor publice și ai organizațiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare. Orașele finaliste alese pe baza criteriilor de jurizare își vor depune o candidatură completă în cea de-a doua rundă.

Lista scurtă a finaliștilor va fi publicată pe data de 31 iulie, iar până pe 30 septembrie orașele finaliste vor dezvolta conceptul propus într-un dosar extins de candidatură.

Cel mai ambițios program național destinat tinerilor, în cadrul căruia, autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale, cât și cu mediul privat vrea să îi pună pe tineri în centrul procesului de dezvoltare urbană, iar titlul de Capitală a Tineretului din România poate deschide nenumărate porți pentru Constanța.

Implicarea elevilor și studenților constănțeni în acest proiect se dovedește a fi o necesitate, iar scopul coincide și cu apelul lor pentru ca întreaga comunitate să își îndrepte privirea către tineri.

Printre scopurile ambițioase pe care tinerii constănțeni le au sunt dezvoltarea unui centru de tineret, a unui mediu mai diversificat și mai bogat de activități care să îi integreze pe elevii și studenții, din oraș și nu numai. Printre conceptele pe care le susțin elevii de la malul mării se numără și cel de „sea us smart” prin care doresc să aducă cât mai multe persoane împreună pentru un scop comun, dar și pentru a fi mult mai integrați în viața, istoria și unicitatea orașului.

Constanța are șanse extrem de mari de a deveni următoarea Capitală a Tineretului din România, iar propunerile foarte ambițioase, dar și entuziasmul studenților pot aduce această titulatură în orașul pontic. Totodată, Constanța  va fi pe lângă o capitală culturală și una a inovației, un oraș care îmbină istoria și noutatea.

Sursa foto: forbes.ro

Cultura/Educatie

Dragi copii, iată programul Teatrului ”Căluțul de mare”, pentru săptămâna viitoare

Published

on

PROGRAMUL TEATRULUI „CĂLUŢUL DE MARE” ÎN PERIOADA 04.12 – 10.12.2023
MIERCURI, 06.12.2023, ORELE 09.00 și 11.30 – cu ocazia Zilei de Sfântul Nicolae (Spectacolul se joacă, GRATUIT, în deplasare în localitățile TECHIRGHIOL – ora 09.00 ȘI LUMINA – ora 11.30, cu ocazia Zilei de Sfântul Nicolae)
#IATĂVINCOLINDĂTORI, spectacol pentru sărbătorile de iarnă
Spectacol de #AnetaFornaChristu
Ilustrația muzicală: #DicranAsarian
Vârsta 3 – 12 ani
In distribuţie: #RovenaParaschivoi/ #DanielaVlad, #ClaudiaBrădescu, #IonCiolan, #DanielMinciună, #TiberiuRoșu, #GrațianPrisacariu
DUMINICĂ, 10.12.2023, ora 10.30
#POVESTEADEGEȚELULUIPOZNAȘ, de #MateiVișniec
Regia artistică: #GheorgheBalint
Asistență regie și ecleraj: #LicăGherghilescu
Scenografia și păpușile: #TündeTomos
Muzica: #CiprianManta
Asistent scenografie: #DanielPal
Vârsta: 3+
În distribuție: #DanielaVlad, #RovenaParaschivoi, #ArinaCojocaru/ #CătălinaOțeleanu, #ClaudiaBrădescu, #GrațianPrisacariu, #DanielMinciună, #IonCiolan

Continue Reading

Cultura/Educatie

Copii, ”Capra cu trei iezi” vă așteaptă pe scena teatrului Căluțul de Mare

Published

on

Copii, sunteți invitați duminica aceasta la spectacol. “Capra cu trei iezi” se va juca începând cu ora 10:30 pe scena Teatrului Căluțul de Mare. Gabriel Apostol, semnatar al scenariului şi regiei, promite un spectacol de voiciune, cânt, dans şi umor. Morala poveştii este clară: „după faptă şi răsplată”, însă finalul spectacolului total neașteptat. Biletele pentru “Capra cu Trei Iezi” pot fi achiziționate începând de sâmbătă, de la casieria teatrului din strada Aristide Karatzali.

Spectacolul “Capra cu trei iezi” se va juca, duminică, pe scena Teatrului de Copii și Tineret “Căluțul de mare”, de la ora 10.30. Tema acestei povești pornește de la opera lui Ion Creangă, iar concluzia pe care trebuie să o tragă cei mici este că mamele au mereu sfaturi înțelepte pentru ei.

Despre această piesă, actorii constănțeni spun că nu lasă deloc un gust amar așa cum se-ntâmplă citind povestea lui Ion Creangă. Ba dimpotrivă, regizorul Gabriel Apostol a reușit să creeze, de data aceasta, un spectacol plin de voiciune, cântece, dans și umor. Aici, iezii neascultători și obraznici sunt păcăliți și înghițiți de crudul, perfidul și lacomul lup, iar acesta la rândul lui este pedepsit și aruncat în foc de înțeleapta și iubitoarea mamă capră, ajutată de iedul ei cel mic, harnic și cuminte.

Finalul spectacolului îi aduce însă la viață pe iezi, dar și pe găinile înghițite de lup, spre încântarea și bucuria copiilor, care părăsesc sala de spectacol încântați că răul a fost pedepsit, iar tristețea și suferința sunt dominate de bună dispoziție.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Expoziția „Portul popular tradițional reflectat în filatelia și medalistica românească (1906 – 1946)”, la Muzeul de Artă Populară

Published

on

Cu prilejul Zilei Naționale a României, Consiliul Judeţean Constanţa, prin Muzeul de Artă Populară Constanţa, organizează, în perioada 29 noiembrie – 10 decembrie 2023, expoziția „Portul popular tradițional reflectat în filatelia și medalistica românească (1906 – 1946)”, cuprinzând timbre și medalii ce aparțin colecționarului Georgian Anghel.

Expoziția, găzduită de Muzeul de Artă Populară Constanța, are certă valoare documentară, bazându-se pe serii de mărci poștale românești din perioada Regatului României, pe care apar personaje îmbrăcate în costume populare din diferite zone ale țării. Remarcabile sunt timbrele de binefacere ale Societății „Țesătoarea”, care a fost înființată la data de 27 ianuarie 1905 la București, sub protecția Reginei Elisabeta. Având deviza „Viitorul țării îl țese femeia”, Societatea a militat pentru înflorirea industriei casnice textile țărănești, dar mai ales pentru obținerea borangicului, material ce nu se putea obține fără creșterea viermilor de mătase.

În cadrul acestei Societăți au funcționat ateliere de lucru, înzestrate cu războaie de țesut și alte unelte folosite la prelucrarea fibrelor textile. Astfel, au luat naștere piese de port tradițional, dar și numeroase țesături de interior (covoare, scoarțe), care ulterior au făcut obiectul unor expoziții de prezentare a autenticității românești. Pe timbrele Societății apare Regina Elisabeta, îmbrăcată în port popular românesc, torcând sau țesând, ipostază care o apropie de viața tradițională a poporului român.

Alături de medalii din anii 1908 și 1911, în expunere este prezentat și Statutul Societății „Țesătoarea”, tipărit în anul 1905 la București. Miercuri, 29 noiembrie, ora 16.00, are loc vernisajul expoziției, alături de colecționarul Georgian Anghel.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Cea de-a IX-a ediție a conferinței „Religie, Cunoaștere, Societate”, la UOC

Published

on

Facultatea de Teologie din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) a organizat vineri, 24 octombrie 2023, cea de a IX-a ediție a conferinței naționale „Religie, Cunoaștere, Societate – Integritate și redefinire. Omul în orizontul multidimensional al societății contemporane”.

La manifestare au participat profesori, cercetători și doctoranzi de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „C. Davila” din București și Universitatea Ovidius din Constanța.

„Conferința a reprezentat un forum de dezbateri asupra unor întrebări care mizează pe faptul existențial: cum ne păstrăm integritatea într-o societate multidimensională care ne provoacă printr-o serie de riscuri? Cum ne redefinim valorile axiologice în complexul experiențelor cotidiene contemporane? Ce aport au religia, filosofia, psihologia, medicina, cultura în articularea integrității umane? Această ediție a conferinței s-a concretizat într-o fuziune de orizonturi teologice, psihologice, educaționale, medicale, filosofice, sociologice, culturale, cu evidente accente de particularitate și diferențiere, dar așezate în demersul unitar al unei perspective integratoare. Omul ca ființă teologică sintetizează o sumă de experiențe complexe în ritmul cotidian. Interogația redefinirii de sine își găsește răspunsul în dublul raport cu sine și cu ceilalți”, a precizat conf. univ. dr. Ioan Dura, organizatorul evenimentului academic.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222