Connect with us

Actualitate

Consilierii judeţeni s-au reunit astăzi, în şedinţă ordinară

Published

on

Consilierii judeţeni s-au reunit astăzi, 20 septembrie 2023, în şedinţă ordinară, pentru a dezbate şi vota cele 25 de proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi.

Primele proiecte au vizat desemnarea unor reprezentanți ai Consiliului Județean Constanța în Consiliile de Administrație, respectiv Comisiile unor instituții subordonate CJC. Astfel, în urma exprimării votului aleșilor locali, domnul Blăgan Eleonor a fost desemnat, membru în Consiliul de Administrație al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța. De asemenea, domnul Popa Liviu a fost desemnat reprezentant al Consiliului Județean Constanța în cadrul Comisiei pentru Evaluarea și Asigurarea Calității, la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Delfinul” Constanța, pentru anul scolar 2023-2024. Tot astăzi, a fost desemnat un nou membru în cadrul Autorității Teritoriale de Ordine Publică Constanța, în persoana doamnei comisar-șef, Mădălina-Sorina Vlangăr.

Un alt proiect important a fost cel cu privire la aprobarea declansării procedurii de expropriere pentru obiectivele de utilitate publică „Modernizare DJ 393, tronson Techirghiol-Arsa, Județ Constanța” și „Modernizare DJ 391, tronson Tuzla-Biruința, Județ Constanța. Acestea au fost incluse în lista de obiective de investiții finanțate prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”, iar pentru realizarea documentațiilor tehnico-economice și accesarea fondurilor de la bugetul de stat, CJC a acordat un mandat Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța. În susținerea acestor demersuri, în urma cărora au fost stabiliți principalii indicatori tehnico-economici și valoarea totală a celor două investiții, aleșii locali au aprobat astăzi amplasamentul lucrărilor de utilitate publică, fiind declanșată, totodată, procedura de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrărilor.

Pe ordinea de zi s-au aflat și câteva rectificări bugetare. Acestea au vizat trei instituții subordonate Consiliului Județean Constanța, precum și bugetul de venituri și cheltuieli al Județului Constanța, pe anul 2023. Astfel, bugetul Direcției Generale de Asistență Socială şi Protecția Copilului Constanţa a fost majorat cu suma de 1.006.300 lei, în timp ce bugetul Unității de Asistență Medico-Socială Agigea a fost rectificat între capitole, fără a influența valoarea totală a bugetului. O altă rectificare a intervenit în cazul bugetului Teatrului de Stat Constanța. Având în vedere realizările care situează Teatrul de Stat Constanta în elita teatrului românesc, instituția a fost invitată să participe în perioada următoare la importante festivaluri și manifestări culturale de profil. Pentru onorarea acestor invitații, care reprezintă o recunoaștere a valorii instituției, a fost necesară rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli, rectificare realizată între capitole.

Rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Constanța a constat în majorarea acestuia cu suma de 12.932.926 lei, modificare fundamentată pe baza execuției bugetare încheiată la data de 31.08.202, precum şi a analizei propunerilor înaintate de către structurile de specialitate din cadrul aparatului propriu şi a instituțiilor subordonate.

Un alt proiect aflat pe ordinea de zi a vizat înființarea serviciului social cu cazare Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (CabR) Hipocrate, precum și aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a acestuia. Serviciul, de tip rezidențial, va cuprinde un ansamblu de activități, cu preponderență de abilitare şi reabilitare, realizate pentru a răspunde nevoilor individuale specifice ale persoanelor adulte cu dizabilități, în vederea dezvoltării potențialului personal.

Totodată, Consiliul Județean Constanța vine în sprijinul tinerilor cu dizabilități prin aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți proiectului „TINERI IN COMUNITATE”, din cadrul Programului de Interes Național „Inființarea de servicii sociale în vederea asigurării tranziției tinerilor cu dizabilitați de la sistemul de protecție specială a copilului către sistemul de protecție a persoanelor adulte cu dizabilități”. Proiectul vizează construirea a patru locuințe protejate (LPI) în județul Constanta, comuna Topraisar, cu o capacitate totală de 40 de locuri destinate persoanelor adulte cu handicap, dar și modernizarea, reabilitarea și dotarea unei clădiri în vederea realizării unui centru de zi pentru persoanele cu dizabilități din sistemul de asistență socială, în localitatea Topraisar, județul Constanța. Valoarea totală necesară implementării acestor cinci obiective se ridică la 11.523.008,02 lei cu TVA.

Modificarea organigramei și a statului de funcții pe anul 2023 pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța a făcut obiectul unui alt proiect de hotărâre. Organigrama instituției sanitare prezintă modificări la numărul total de posturi, acestea fiind suplimentate cu un număr de 17 posturi de medici și farmaciști rezidenți, dintre care 11 posturi sunt atribuite SCJU şi alte șase posturi, Centrului de Sănătate Multifuncțional Năvodari.

Un alt proiect de hotărâre a avut ca obiect aprobarea Organigramei, a Statului de funcții si a Regulamentului de Organizare și Funcționare a Teatrului de Stat Constanța. Având în vedere faptul că pregătirea tehnică a spectacolelor impune folosirea de aparatură tehnică complexă, a cărei utilizare necesită atât cunoștințe tehnice și de programare cât și viziune artistică, pentru a asigura imperioasa nevoie de personal tehnic de calitate, cu studii în domeniu, Teatrul de Stat Constanța a propus câteva modificări față de ultima structură organizatorică aprobată. În acest sens, au fost desființate trei posturi vacante ce necesitau studii medii, respectiv ”muncitor mecanic”, ”Maestru sunet” și ”Actor” treapta l, în locul acestora fiind înființate posturi pe studii superioare, respectiv, “Regizor scenă (tehnic)”- gradul I, ”Operator sunet”- gradul IA și ”Actor” -gradul 1. Numărul total de posturi rămâne neschimbat.

Având în vedere contextul economic complex din ultimi anii, atât la nivelul UE, cât și la nivel mondial, care a afectat direct piața construcțiilor și a avut drept consecință creșterea semnificativă a prețurilor materialelor, în cazul a cinci proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile s-a impus actualizarea Devizelor Generale, pentru derularea și finalizarea cu succes a investițiilor în cauză. Astfel, aleșii locali au aprobat ajustarea cheltuielilor în cazul proiectului „Reabilitarea si modernizarea drumului judetean DJ 223, tronsonul Cernavoda – Rasova – Aliman – Ion Corvin”, rezultând o valoare totală actualizată a investiției de 157.210.884,72 lei fără TVA. Pentru finalizarea proiectului „Modernizarea infrastructura de transport regionala pe traseul DJ 226 Corbu – Sacele – Istria – Mihai Viteazu” s-a constatat necesitatea încheierii unui act adițional de suplimentare a valorii contractului de execuție de lucrări, de la suma inițială de 86.554.166,59 fără TVA, la suma de 97.889.642,37 lei fără TVA.

În cazul proiectului „Salvarea si punerea in valoare a Mormântului pictat Hypogeu”, valoarea totală actualizată a investiției se ridică la 6.724.585,98 lei fără TVA. De asemenea, pentru proiectul „Restaurarea, conservarea, amenajarea si valorificarea cultural-turistică a Cetatii Carsium (Harsova)”, valoarea rezultată urmare aplicării formulei de ajustare, este de 9.180.240,03 lei fără TVA, în timp ce pentru proiectul „Restaurarea, conservarea, amenajarea si punerea in valoare a Edificiului Roman cu Mozaic”, valoarea actualizată a investiției se ridică la 15.143.967,82 lei fără TVA.

Ședința s-a desfășurat în format mixt, fiind prezenți în total 35 de consilieri județeni, dintre care 33 în format fizic, iar doi prin intermediul unei platforme online.

Actualitate

Ambasada SUA- Cooperare CCIR pentru consolidarea legăturilor comerciale bilaterale

Published

on

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a avut, în data de 15 iulie a.c., o întrevedere oficială cu consilierul economic al Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA) în România, dl. Jessup Taylor, în scopul informării reciproce asupra proiectelor economice comune dintre cele două state.

„CCIR are o relație specială cu Ambasada SUA în România, dovadă stând atât acțiunile comune pe care le întreprindem de mai mulți ani, și aici mă refer la seminariile organizate în cooperare cu Biroul FBI și Camerele de Comerț județene pe teme precum anticorupție și securitate cibernetică, dar și la promovarea diferitelor programe ale SUA  pentru stimularea comerțului bilateral și a investițiilor, în rândul mediului de afaceri din România. România și SUA sunt implicate în proiecte de anvergură, cum este cel din domeniul energiei nucleare, deosebit de important pentru creșterea securității energetice a României și a întregii regiuni. Nu în ultimul rând, mai ales având în vedere situația geopolitică actuală, parteneriatul strategic a reușit să confere o altă dimensiune dezvoltării relațiilor comerciale bilaterale, oferind un grad înalt de siguranță atât pentru antreprenorii români, cât și pentru cei americani”, a declarat președintele CCIR, dl. Mihai Daraban.

La rândul său, dl. Jessup Taylor, a apreciat în mod deosebit cooperarea dintre cele două organizații. A felicitat CCIR pentru celebrarea a 160 de ani de la înființarea primelor camere de comerț din România, perioadă ce coincide cu apariția altor instituții importante pentru dezvoltarea economică a țării noastre. Totodată, consilierul economic al Ambasadei SUA în România a apreciat potențialul colaborării cu CCIR.

Continue Reading

Actualitate

O nouă zi de foc la Constanța!

Published

on

Avertizarea COD ROȘU DE CANICULĂ emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie este valabilă astăzi și mâine. Valul de căldură continuă să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade, iar pe litoral vor fi de 33-36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, valori specifice nopților tropicale.
În a doua parte a săptămânii valul de căldură va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă și disconfort termic.
Direcția Generală Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța va asigura: funcționarea fântânilor arteziene existente, în special în timpul zilei, pentru menținerea umidității aerului, stropirea cu apă a bulevardelor și străzilor principale, în special în locurile aglomerate pentru menținerea umidității aerului, stropirea spațiilor verzi din parcuri pentru menținerea umidității aerului, executarea dezinsecțiilor și dezinfecțiilor pe teritoriul municipiului, precum și  asigurarea serviciilor publice de salvare acvatică-salvamar și posturi de prim ajutor.
Ca în fiecare an, în sprijinul constănțenilor intervin și farmaciile din municipiu. Oamenii se pot răcori și hidrata în incinta acestora și în mare parte dintre ele beneficiază gratuit și de măsurarea tensiunii arteriale.
De asemenea, pentru protejarea stării de sănătate pe timp de caniculă, reprezentanții Serviciului Protecție Civilă vă recomandă:
1. Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00;
2. Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
3. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;
4. Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
5. Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
6. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
7. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
8. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
9. Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
10. Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
Orice problemă poate fi semnalată permanent la numerele de telefon:  0241/550055 (Dispecerat Primăria Municipiului Constanța) și  0737552271 (Dispecerat Serviciul Protecție Civilă).

Continue Reading

Actualitate

Acțiuni de dezinsecție și deratizare în toate cartierele orașului

Published

on

Primăria Municipiului Constanța a intensificat acțiunile de dezinsecție în această perioadă cu temperaturi ridicate care favorizează înmultirea insectelor.  Echipele care asigură dezinsecția împrăștie în toate cartierele orașului și în stațiunea Mamaia substanțe care au rolul de de a distruge insectele generatoare de disconfort. Tratamentele împotriva țânțarilor, căpușelor, gândacilor sau păienjenilor se desfășoară în condiţii corespunzătoare, cu respectarea prevederilor legale de protecţie a mediului, a sănătăţii şi securităţii populaţiei.
Substanţa folosită, Perme Plus, este avizată de Ministerul Sănătăţii și are o acțiune insecticidă rapidă. Substanța este recomandată atât pentru controlul insectelor zburătoare, cât și târâtoare.
De asemenea, echipe specializate continuă amplasarea în toate zonele orașului a  momelilor toxice pentru combaterea rozătoarelor în locuri inaccesibile populației. Momelile conțin substanțe raticide anticoagulante biodegradabile și sunt protejate în stații de intoxicare marcate și inscripționate corespunzător.
Facem apel către constănțenii să conștientizeze importanța acțiunilor de deratizare și să respecte în totalitate inscripțiile existente pe stațiile de intoxicare dacă le reperează în parcuri sau zone verzi.
Pentru a asigura eficiența maximă a acțiunilor, aceste tratamente trebuie efectuate simultan atât pe domeniul public cât şi pe cel privat, de aceea, recomandăm tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Constanța să efectueze tratamente de dezinsecţie și deratizare în spațiile pe care le dețin, în paralel cu acțiunile municipalității.

Continue Reading

Actualitate

În ce zonă se află bena pentru colectarea deșeurilor voluminoase

Published

on

Săptămâna aceasta, containerul pentru depozitarea deșeurilor de dimensiuni mari este amplasat pe strada Panait Cerna, colț cu strada Chiliei.
Ce puteți depozita în bena de culoare verde: mobilier vechi deteriorat, canapele, rafturi, dulapuri, saltele, uși, obiecte de uz sanitar, mochete, calorifere, etc.
Ce NU puteți depozita în aceste containere: deșeuri menajere, deșeuri rezultate din construcții sau demolări, deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri reciclabile (hârtie, carton, plastic, metal, sticlă).
Graficul de colectare a deșeurilor voluminoase poate fi consultat pe site-ul Primăriei Municipiului Constanța, la secțiunea „Mediu”.
În afara acestor bene amplasate temporar în toate cartierele orașului, constănțenii pot duce permanent deșeurile voluminoase la centrul de colectare situat pe bulevardul Aurel Vlaicu, nr.290 A, telefon: 0723 372 163.
Depozitarea sau abandonarea pe domeniul public al municipiului Constanța a deșeurilor constituie contravenție și se sancționează conform normelor legale în vigoare.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222