Connect with us

Actualitate

Conferință importantă la Spitalul Județean despre screeningul pentru cancerul colorectal

Published

on

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ”Sf. Apostol Andrei” Constanţa a organizat astăzi conferința intitulată “Screeningul pentru cancerul colorectal, de la proiecte pilot la program național – provocări și oportunități”, eveniment ce marchează continuarea campaniei de screening pentru cancerul colorectal.

Proiectul pilot de screening pentru cancerul colorectal în regiunea Sud-Est, finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman este implementat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ”Sf. Apostol Andrei” Constanţa, în parteneriat cu Universitatea ”Ovidius” din Constanța și Asociația Română pentru Promovarea Sănătății și are ca obiectiv dezvoltarea cadrului de implementare a unui program național de screening organizat pe baze populaționale, astfel încât serviciile preventive oferite să fie eficace și accesibile în condiții de egală calitate și siguranță pentru toate categoriile socio-economice.

Din partea Consiliului Județean Constanța, la eveniment a fost prezent directorul executiv al Direcției de Dezvoltare Județeană și Coordonarea Instituțiilor de Sănătate, Sport și Învățământ din cadrul CJC, doamna Oana Aurora Martin: “Prevenția este un concept căruia, din păcate, prea puține persoane îi conferă atenția cuvenită, astfel încât afecțiunile să fie diagnosticate în faze incipiente și să crească șansele de vindecare ale pacienților. Conștientizarea și informarea oamenilor cu privire la riscurile și simptomele cancerului colorectal sunt deosebit de importante. Pentru acest lucru, este nevoie de consolidarea și dezvoltarea unui cadru coerent și durabil, care să vină în sprijiniul  populației și să ofere acces la informații și servicii de prevenire a bolii. Acesta și este, de altfel, principalul obiectiv al proiectului despre care discutăm astăzi. Consiliul Județean Constanța asigură cofinanțarea necesară implementării acestor programe și se implică activ în creșterea încrederii populației în serviciile medicale oferite. Felicitări și mult succes tuturor!”.

Obiectivul general al proiectului constă în creșterea accesului la servicii durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin creșterea, cu minimum 50.000, a numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament pentru patologia cancerului colorectal, pentru persoanele din regiunea de dezvoltare Sud-Est.

Coordonarea proiectului la nivelul regiunii de Sud-Est a României este realizată de către Centrul Regional de Prevenție, Depistare Precoce, Diagnostic si Tratament Precoce al Cancerului Colorectal (CRS), din cadrul Spitalulului Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” Constanța. În cadrul acestuia, vor fi asigurate resurse umane specializate, competente în a raspunde tuturor solicitărilor pacienților și a le asigura suport medical și psihologic. Centrul de prevenție va fi asigurat de un operator, care va centraliza și răspunde tututor solicitărilor.

Valoarea totală a investiției se ridică la suma de 23.917.546.25 lei, iar lider de proiect este Spitalul Clinic Judetean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” Constanța.

Actualitate

Două spectacole ale Teatrului de Stat Constanța în selecția Festivalului Național de Teatru 2024

Published

on

Astăzi a fost anunțată selecția de spectacole a Festivalului Național de Teatru 2024, ediția cu numărul 34, iar Teatrul de Stat Constanța va fi prezent în festival cu două spectacole: „10 LUCRURI PE CARE LE-AM PIERDUT LA FESTIVALUL MAMAIA” de Gabriel Sandu, regia Elena Morar și Gabriel Sandu și „A DOUĂSPREZECEA NOAPTE” de William Shakespeare, regia Andrei Șerban.

Echipa curatorială a festivalului este formată din cronicarii teatrali Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu, care au vizionat peste 250 de spectacole din România, Republica Moldova, Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Irlanda, Polonia, Portugalia și Serbia. 31 de spectacole din România au fost selectate în FNT 2024 și cinci spectacole sunt invitate din străinătate.

Este al patrulea an consecutiv în care Teatrul de Stat Constanța își demonstrează relevanța în  contextul teatral românesc contemporan inclusiv prin prezența în Festivalul Național de Teatru, cel mai important eveniment al breslei. În 2023 a fost selectat spectacolul „Seaside Stories” în regia lui Radu Afrim, în 2022 – „8 tați”, regia Irisz Kovacs și în 2021 – „Doi tineri din Verona”, regia Alexandru Mâzgăreanu.

Festivalul Național de Teatru este un program permanent al UNITER, inițiat în anul 1990 și finanțat de Ministerul Culturii și Primăria municipiului București. Ediția 34 se va desfășura în perioada 18 – 27 octombrie 2024, în capitală.

10 LUCRURI PE CARE LE-AM PIERDUT LA FESTIVALUL MAMAIA

de Gabriel Sandu

Regia: Elena Morar și Gabriel Sandu

Scenografia, video, lighting design: Miruna Croitoru

Sound design și adaptare muzicală: Alexandru Neș

Coregrafie: Stela Cocârlea

Pregătire muzicală: Inga Postolache

Asistență scenografie: Nicoleta Ivan

DISTRIBUȚIA: Mirela Pană, Liliana Cazan, Ramona Niculae, Dana Dumitrescu, Ecaterina Lupu, Luiza Martinescu, Cristiana Luca, Lucian Iftime, Ștefan Mihai, Theodor Șoptelea Florin Aioane, Laura Iordan.

A DOUĂSPREZECEA NOAPTE

de William Shakespeare

Adaptare de Daniela Dima și Andrei Șerban

Regia: Andrei Șerban

Regizor asociat: Daniela Dima

Scenografia: Carmencita Brojboiu

Lighting design: Cristian Niculescu

DISTRIBUȚIA: Andrei Bibire, Cristiana Luca, Theodor Șoptelea/ Vlad Lință, Iulian Enache, Mihaela Velicu, Liviu Manolache, Ecaterina Lupu, Cătălin Bucur, Marian Adochiței, Ștefan Mihai, Alina Manțu, Georgiana Mazilescu, Florentin Roman.

Continue Reading

Actualitate

Anunț important pentru călători: o stație a fost mutată

Published

on

Stația Parcul Tăbăcărie de pe Linia 102, în direcția Delfinariu, a fost mutată cu aproximativ 50 de metri spre strada Primăverii.

„Deoarece adăpostul de călători a rămas deocamdată în vechea locație a stației, le recomandăm călătorilor să aștepte autobuzul în zona unde a fost realizat marcajul pentru stație și unde se află caseta albastră cu sigla CT BUS”, au transmis reprezentanții CT BUS.

Continue Reading

Actualitate

„Constanța Coffee Break”, continuă

Published

on

Bulevardul Tomis redevine și în acest weekend locul preferat al constănțenilor și turiștilor, care pot să redescopere frumusețea arhitecturală a orașului și se pot bucura de momente de inspirație și relaxare alături de cei dragi.

Ne plimbăm, facem sport, socializăm, ne răsfățăm cu o cafea sau ne răcorim cu o înghețată pe bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între Capitol și Miga. Zona pietonală va fi cuprinsă de o atmosferă energizanță.

„Dacă vreti să faceți parte din această poveste frumoasă, vă invităm alături de noi! Artiștii, cluburile sportive sau ONG-urile, toți creatorii de frumos se pot adresa Direcției Organizare Evenimente din cadrul Primăriei Constanța, la numărul de telefon 0241485893 sau pe adresa de e-mail: evenimente@primaria-constanta.ro”, au transmis autoritățile.

Continue Reading

Actualitate

Acțiune de donare de sânge, la Năvodari

Published

on

Primăria Orașului Năvodari și Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează o nouă acțiune de donare de sânge la Năvodari.

O echipă mobilă va fi prezentă, sâmbătă, 3 august, în intervalul orar 08.30-13.30, la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă din cadrul Direcției Asistență Socială, Str. Sănătății, nr. 2 (lângă Taxe și Impozite). La acțiunea de donare din 3 august sunt așteptați atât locuitorii orașului Năvodari, precum și cei din localitățile învecinate, care doresc să îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional.

Persoanele care vor efectua o donare completă vor beneficia de zi liberă de la locul de muncă în ziua donării, alocație de hrană sub forma unui card în valoare de 280 LEI, decontarea cheltuielilor de transport în ziua donării pentru cei care au domiciliul în altă localitate.

Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18-65 ani, cu greutate peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită virală de tip B sau C, tuberculoză, sifilis, malarie, infecție HiV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă, boli autoimune. Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să prezinte adeverință medicală, eliberată de medicul de familie, care să ateste că nu suferă de nicio afecțiune care ar contraindica donarea de sânge. Toți donatorii de sânge sunt rugați să prezinte în ziua donării un act de identitate valabil.

Persoanele care doresc să doneze sânge sunt rugate să se programeze la numărul de telefon 0786.821.750, de luni-vineri, în intervalul orar 09.00-16.00.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222