Connect with us

Cultura/Educatie

Concursul Național de Interpretare Pianistică „Piano Art”, Ediția a VII-a, și-a desemnat câștigătorii

Published

on

Concursul Național de Interpretare Pianistică „Piano Art”, ediția a VII-a, organizat în perioada 10 – 11 iunie 2023, de Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, a ajuns la final. Pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin” au evoluat 64 de concurenți din diferite orașe ale țării: Târgoviște, Galați, Tulcea, Babadag, București, Ploiești, dar mai ales din Constanța și localitățile din județ: Cumpăna, Eforie Sud, Năvodari, Medgidia, Valea Dacilor, Nicolae Bălcescu.

Inițiat în anul 2016, Concursul ,,Piano Art’’ are ca scop motivarea elevilor care studiază pianul în paralel cu învățământul general obligatoriu, fiind deschis copiilor ce urmează cursuri la: Școli populare de artă, Centre culturale, Case de cultură, mediul privat.

Participanții, grupați pe categorii de vârstă (de la 6 la 15 ani), și-au pus în valoare talentul și pregătirea de specialitate în fața unui public avizat, cât și a juriului de specialitate. Zeci de copii și adolescenți talentați au avut prilejul de a evolua pe scena unui eveniment de anvergură și de a se obișnui cu emoțiile într-un mediu competițional, organizat.

Ediția din 2013 s-a desfășurat după următorul program: sâmbătă, 10 iunie 2023 (interval orar: 10.00 – 12.00 – Concurs și 14.00 – 17.00 – Concurs); duminică, 11 iunie 2023 (interval orar: 11.00 – 13.30 Festivitatea de premiere, Gala Laureaților). Concurenții au executat din memorie câte două piese diferite ca stil și gen, pe claviatura renumitului pian de concert „Boston” – marca „Steinway&Sons”. Durata pieselor prezentate a fost între 2 și 12 minute, în funcție de categorie (după vârsta concurentului/ anul nașterii), după cum urmează:
– Categoriile a (2017), b (2016), c (2015), d (2014) – maxim 5 minute;
– Categoriile e (2013), f (2012), g (2011), h (2010) – maxim 7 minute;
– Categoriile i (2009), j (2008) – maxim 12 minute;
Câștigătorii Concursului Național de Interpretare Pianistică Piano Art, ediția a VII-a:

În urma deliberării juriului de specialitate, s-au acordat premii următorilor concurenți:

PREMIUL I
1. STANCIU DARIUS – SEBASTIAN

2. BÂTE TEODOR EFREM
3. MARDARE CAROLINA
4. PANĂ TEODORA CORNEALIA
5. ROIBU MIHAIL
6. NEGREANU AMALIA NICOLE
7. STRÂMBEANU ANA – MARIA
8. TRÎNBACIU DARIA –CASANDRA
9. VESA SOFIA-IOANA
10. TONGHIOIU AMINA
11. DUMITRAȘCU DARIA – ANDREEA
12. PERIANU ELENA

PREMIUL II
1. LAZA MIHAI
2. BADEA SOFIA –ELENA
3. ENE MARIA
4. LAZA NICOLAE
5. MUNTEANU MARIA
6. MANTU NICOLE –SARA
7. BADEA ANDREI
8. NEAMȚU IOANA-SOFIA
9. JIVA MAYA – IOANA
10. RĂCIALĂ IULIA
11. MOGOȘ SOFIA
12. TATU IACOB

PREMIUL III
1. MITCHIEVICI VLADIMIR
2. MARDARE VICTOR
3. PRICOP JOSEPH – CHRISTIAN
4. ZAHAROV OTILIA – ELENA
5. ARAGEA SOFIA – MARIA
6. OPRESCU ANASTASIA
7. SCRIOȘTEANU ANDREI
8. ANTOHE IRINA –IOANA
9. APOSTU IUSTINA –MARIA
10. BALABAN RALUCA-MARIA
11. CURATU RYAN-ANDREI
12. CUTURICU ISABELA –EMILIA
13. LĂȚEA ANDREI

14. VASILE MARA-CRISTIANA
15. EPURE DARIUS IOAN
16. MIHAI GIULIA – ANDREEA
17. DIRADURIAN NATALIA
18. SANDU DARIA –MARIA

MENȚIUNI
1. RUSU ION
2. CIMPOEȘU-RUSU ELISEEA
3. MEMET AKIF – FURKAN
4. OSMAN AMIRA
5. PREDA IRENA
6. VÎRJE CARMEN –ELENA
7. DRACEA ANTONIA-ȘTEFANIA
8. LIȚĂ TEODORA
9. DRAGNEA ROXANA – IOANA
10. DREUNING SARA-MARIA
11. MARIN SARA-SOFIA
12. NEAMȚU GRETA – TEODORA
13. TULICĂ ANASTASIA
14. BĂCANU MĂDĂLINA ADRIANA
15. PETREAN DARIA IOANA
16. GOȘA DELIA
17. MIHAI DARIA
18. VARLAM MATEI – NECTARIE
19. CIORNEA MARIA – GABRIELA
20. DOMBI – ENESCU KONSTANTIN
21. TITIRIGĂ ALEXANDRU – ȘTEFAN
22. ANEI RAUL-ALEXANDRU

Marele Trofeu ,,Piano Art’’ 2023 a fost disputat între ocupanții locului I, câștigătoare fiind Dumitrașcu Daria-Andreea din Medgidia, cursantă a Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’ (prof. Galina Manea).
 Conform regulametului din acest an, Marele premiu a constat în: trofeu + medalie + diplomă + remunerație (1500 lei). De asemenea, câștigătoarea va susține un recital în cadrul ediției următoare.
 Premiul I – diplomă de excelență (medalie + diplomă)
 Premiul II – diplomă de merit (medalie + diplomă)
 Premiul III – diplomă de onoare (medalie + diplomă)

Juriul a fost alcătuit din personalități ale vieții muzicale românești:
 distinsa pianistă Silvia Țigmeanu (președinte), inițiatoarea Concursului Național de Pian ,,Piano Art’’ în anul 2016, pe când era director artistic în cadrul Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’; în calitate de profesor de pian, Silvia Țigmeanu a îndrumat o serie de elevi în cadrul Colegiului Național de Arte ,,Regina Maria’’, cât și în cadrul Universității ,,Ovidius’’ Constanța, unde a activat ca Lector Universitar; a fost maestru corepetitor în cadrul Teatrului Național de Operă și Balet ,,Oleg Danovski’’ din Constanța, acolo unde activează și astăzi, în calitate de corepetitor.
 Sabina-Iuliana Oprea – asist. univ. drd. la Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima’’ din Cluj-Napoca; palmaresul său cuprinde numeroase premii naționale și internaționale; a susținut concerte și recitaluri în Constanța, București, Sibiu, Botoșani, Bacău, Brest, Paris, Nice (Franța), Helsinki (Finlanda), Bergen (Norvegia), Alkmaar (Olanda).
 Angelica Capră – profesor la Centrul Cultural ,,Dunărea de Jos’’ Galați. A fost profesor de pian la Liceul de Muzică și Arte Plastice Galați, la Liceul de Muzică și Arte Plastice Brăila, corepetitor la Teatrul Muzical „Nae Leonard” Galați, solist instrumentist (pian) și membră în grupul vocal – cameral „Andantino” al Sindicatului Învățământ, Brăila. Este inițiatorul și coordonatorul Concursului Internațional de Interpretare „Pianul Fermecat” din 2015 până în prezent.

Duminică, în cadrul Festivității de premiere – Gala Laureaților, au fost invitați în recital: câștigătoarea Marelui Trofeu ,,Piano Art’’ din 2022, Condrat Iris Maria, elevă în clasa a X-a, la Colegiul Național ,,Mircea Cel Bătrân’’, Abdula Emir Ayan (15 ani), elev în clasa a IX-a la Colegiul Național de Arte ,,Regina Maria’’ și Neamțu Maria Diana (13 ani), elevă în clasa a VII- a la Colegiul Național de Arte ,,Regina Maria’’. Acești elevi au primit invitația de a susține recitaluri în cadrul Concursului Național ,,Piano Art’’ datorită talentului și performanțelor
excepționale obținute până acum, fiind câștigătorii unor importante premii naționale și internaționale.

De asemenea, la festivitatea din data de 11 iunie, a participat cu momente artistice și Grupul Vocal ,,Giocoso”, coordonat de doamna profesor Rodica Iftime, din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”.

Grupul Vocal ,,Giocoso", din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța "Teodor T. Burada", a fost înființat în anul 2010, de către doamna profesor Rodica Iftime și este alcătuit din copii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani. Micii artiști care activează în cadrul Grupului Vocal „Giocoso” provin de la cursurile de canto sau pian pe care prof. Rodica Iftime le susține în cadrul instituției de mai bine de un deceniu, precum și de la dl. Vadim Iftime, profesor de canto în cadrul aceleiași instituții. Grupul Vocal „Giocoso” a adunat în palmaresul său multiple
evenimente, recitaluri, concerte, apariții la televiziune, marcând uneori sărbători importante din calendarul evenimentelor culturale.

Accesul publicului la Concursul Național ,,Piano Art’’, desfășurat la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin”, a fost gratuit.

Cultura/Educatie

O nouă ediție a școlii de vară în domeniul dezvoltării urbane durabile, la UOC

Published

on

Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole (FSNSA), din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC), organizează, în perioada 22 – 26 iulie 2024, cea de-a XI-a ediție a Școlii de vară CCMESI „Aspecte de Ecologie Urbană: Soluții verzi-albastre pentru abordarea problemelor de mediu urbane”.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul de Cercetare a Mediului și Efectuarea Studiilor de Impact (CCMESI) – Universitatea din București, drept coordonator, Facultatea de Geografie a Universității din București și Society for Urban Ecology (SURE) – South-East Europe Chapter. La cursurile școlii de vară, care se vor desfășura în campusurile universitare din București și Constanța, participă studenți și masteranzi din domeniile Geografie și Știința mediului de la: Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea din București, Universitatea Al. I. Cuza din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara.

Școala de vară CCMESI reprezintă un program educațional extracurricular, ce le propune participanților o săptămână de activități inovative non-formale, dedicate dobândirii de noi competențe profesionale în domeniul dezvoltării durabile și ecologiei urbane. Astfel, sunt abordate o serie de aspecte extrem de importante pentru formarea specialiștilor din domeniile Geografie și Știința mediului: organizarea cercetării mediului; colectarea datelor de mediu din teren; prelucrarea datelor de mediu prin metode statistice și tehnici GIS; prezentarea alternativelor moderne de răspuns la provocările de mediu; metode participative de planificare teritorială și dezvoltare durabilă a mediului urban.

Programul școlii de vară include un pachet interdisciplinar de activități teoretico-metodologice și practice (din domeniile Geografie, Știința mediului, Biologie, Urbanism și Amenajarea teritoriului), susținute de către cadre universitare și experți ai instituțiilor partenere, care vor fi realizate atât în laborator, cât și pe teren, pentru analiza a două zone de studiu: Lacul Morii (București) și Lacul Siutghiol (sit Natura 2000).

„La finalul activităților de învățare, participanții vor prezenta rezultatele propriilor analize realizate în cadrul școlii de vară, cu privire la evaluarea rolului Lacului Siutghiol în abordarea unor provocări urbane majore de dezvoltare durabilă a Municipiului Constanța: conservarea biodiversității urbane în cadrul complexului lacustru Siutghiol-Tăbăcăriei, ca arie protejată de interes european; adaptarea zonei costiere la schimbările climatice; îmbunătățirea calității vieții urbane; și creșterea atractivității turistice a orașului”, precizează Ș.L. dr. Mirela Paraschiv, coordonatorul școlii de vară din partea UOC.

Detalii suplimentare despre Școala de vară CCMESI sunt disponibile pe pagina web a evenimentului: https://eism.weebly.com/scoala-de-vara.html.

Continue Reading

Cultura/Educatie

A început JazzUP Sea Fest, festivalul care aduce muzica la viață în locații emblematice ale Constanței

Published

on

Fiecare zi vine cu noi experiențe și perspective, iar accesul este gratuit.
Program JazzUP Sea Fest este următorul:
18 iulie: Muzeul de Artă, Constanța
17:00 – 19:00 -> JazzUP Young
19:00 – 21:00 – > Concert și experiență senzorială cu Eliza Puchianu și Sabin Penea.
 19 iulie: Farul Genovez, Constanța
17:00 – 19:00 -> JazzUP Young
19:00 – 21:00 – > Jazz & Bossanova by the sea cu Cristina Radu și Joco Orosz-Pal.
20 iulie: Casa cu Lei, Constanța
17:00 – 19:00 -> JazzUP Young
19:00 – 21:00 – > Live looping & soundscapes cu AmbienTales.
21 iulie: Casino Constanța, Constanța
17:00 – 19:00 -> JazzUP Young
19:00 – 21:00 – > Modern fusion jazz cu AmphiTrio.
Pentru siguranța participanților la acest eveniment se vor lua măsuri specifice în sensul asigurării unui climat de siguranță. Astfel, în data de 20 iulie, în intervalul orar 10:00-22:00, se va restricționa accesul auto pe străzile Gheorghe Dumitrașcu și Nicolae Titulescu.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Echipa feminină de volei a UOC a câștigat medalia de bronz la Jocurile Universitare Europene

Published

on

Echipa feminină de volei a Universității Ovidius din Constanța (UOC) a urcat pe podiumul Jocurilor Universitare Europene, competiție care s-a desfășurat în perioada 10-16 iulie 2024, la Miskolc, Ungaria.

Echipa UOC, antrenată de lect. univ. dr. Voinea Florin, s-a calificat în sferturile de finală de pe primul loc al grupei A, obținând următoarele rezultate:

  • UOC – Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie – 3 – 1 (25-20,25-16, 23- 25, 25-16);
  • UOC – Universitatea din Granada – 3 – 1 (25-18, 25-18, 18-25, 25-17);
  • UOC – Universitatea de Științe ale Sportului din Ungaria – 3 – 1 (25-20, 25-17, 25- 12).

În sferturile de finală, echipa Universității Ovidius din Constanța a câștigat meciul cu Universitatea din Valencia, cu scorul de 3 – 1 (25-20, 25-20, 16-25, 25-23). În partida din semifinală, echipa UOC a întâlnit campioana en-titre – Universitatea din Bologna, scorul întâlnirii fiind 3-0 ( 12-25, 22-25, 12-25), în favoarea echipei din Italia. Pentru medalia de bronz, sportivele Universității Ovidius din Constanța au învins echipa Universității din Ljubljana, la finalul unei partide echilibrate și spectaculoase, cu rezultatul de 3-2 ( 21-25, 23-25, 25-22, 25-21, 15-10).

Din lotul Universității Ovidius din Constanța au făcut parte studentele Facultății de Educație Fizică și Sport: Alexandra Spînoche, Silvia Coman, Larisa Vasilică, Teodora Iancu, Carmina Bordea, Marilena Puică, Andra Cojocaru, Raisa Ioan, Adriana Matei, alături de Diana Milea, studentă la Facultatea de Medicină.

Totodată, studenta Silvia Coman a fost desemnată cea mai valoroasă jucătoare (MVP) a competiției feminine, ea terminând turneul cu 94 de puncte.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Lansarea proiectului EX-AQUA: Promovarea excelenței și a competitivității în acvacultura algelor marine pentru o Mare Neagră durabilă

Published

on

În perioada 9-10 iulie, a avut loc întâlnirea de lansare a proiectului EX-AQUA la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” (INCDM) din Constanța.

Acest eveniment a marcat începutul unei initiative de transformare și stimulare a acvaculturii algelor marine în regiunea Mării Negre. EX-AQUA este un proiect de 3 ani, finanțat de Uniunea Europeană, care are
ca scop consolidarea excelenței în acvacultura algelor marine adaptate mediului unic al Mării Negre. Proiectul este structurat în patru piloni cheie:
 crearea excelenței în domeniul științei pentru acvacultura algelor marine;
 consolidarea capacităților în cadrul INCDM pentru a spori impactul acesteia în cercetare, dezvoltare și inovare;
 promovarea unui ecosistem local de inovare pentru adoptarea industrială a noilor soluții tehnologice;
 crearea de sinergii prin stabilirea unui cluster pentru acvacultura marină aplicată.

Consorțiul proiectului este format din următoarele instituții: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, România, în calitate de coordonator de proiect, Universitatea din Gent, Belgia, Institutul
Alfred Wegener, Germania, Consiliul Consultativ pentru Marea Neagră, Bulgaria, Lomartov, Spania și Institutul Marin și Maritim din Cipru.

În cadrul primei întâlniri, reprezentanții acestor entități au discutat despre ambițiile proiectului și au vizitat laboratoarele de acvacultură ale INCDM. Acest proiect este crucial pentru România și regiunea Mării Negre, datorită potențialului său de a stimula dezvoltarea durabilă și economică.

Acvacultura cu alge marine oferă produse de înaltă calitate, beneficii climatice prin sechestrarea carbonului și noi oportunități de angajare și de afaceri într-o industrie subdezvoltată 1 .

EX-AQUA va integra regiunea sud-estică a UE în harta acvaculturii marine și a algelor, reducând disparitățile regionale și contribuind la obiectivele Economiei Albastre și ale Pactului Verde European. INCDM este principalul
centru de cercetare și dezvoltare de pe coasta românească a Mării Negre implicat în Economia Albastră. Proiectul își propune să consolideze lanțul valoric și să atingă obiectivele de sustenabilitate prin integrarea practicilor și
cunoștințelor de la instituții vestice renumite, în INCDM. Colaborarea cu organizațiile publice și private va spori excelența științifică, va încuraja inovarea și va construi parteneriate strategice.

În plus, proiectul pune accentul pe consolidarea capacităților și pe transferul de cunoștințe pentru a transforma INCDM într-un centru de excelență în acvacultura algelor marine. Prin valorificarea celor mai bune practici
internaționale și a expertizei locale, EX-AQUA își propune să creeze un ecosistem robust care să sprijine creșterea durabilă și reziliența.

Declinarea responsabilității
Proiect finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de Vedere și opiniile exprimate sunt doar ale autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Cercetare (REA). Nici Uniunea Europeană, nici autoritatea de acordare a ajutorului nu pot fi trase la răspundere pentru acestea. Contract nr. 101159509.

Despre Horizon Europe
Orizont Europa (Horizon Europe) este principalul program de finanțare al UE pentru cercetare și inovare. Acesta abordează schimbările climatice, contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU și stimulează competitivitatea și creșterea UE. Programul facilitează colaborarea și consolidează impactul cercetării și inovării în dezvoltarea, sprijinirea și punerea în aplicare a politicilor UE, abordând în același timp provocările globale. Acesta sprijină crearea și o mai bună difuzare a cunoștințelor și tehnologiilor excelente.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222