Connect with us

Actualitate

CONAF: “Pandemia – catalizator pentru progresul exponențial al femeilor în afaceri”

Published

on

*** Femeile antreprenor au o prezență tot mai puternică în mediul economic național și pot impulsiona creșterea economică prin încrederea cu care privesc viitorul

*** În ultimul sfert de secol: numărul femeilor parlamentar a crescut cu 110% , numărul femeilor ministru a cunoscut o creștere de 49%

Economia mondială a suferit în perioada pandemică, iar afacerile cele mai afectate au fost cele deținute de femei. Nu putem vorbi de un mod eronat de conducere a business-ului de către femei, ci din contra faptul că acestea dețin un număr crescut de afaceri și impactul crizei a fost unul mult mai amplu. Deși contextul actual nu este unul favorabil, studiile prezintă o perspectivă optimistă pentru viitorul femeilor antreprenor. Acesta arată că pandemia s-ar putea dovedi a fi un catalizator pentru progresul exponențial al femeilor în afaceri și o oportunitate de a corecta prejudecata inerentă de gen, în cazul în care factorii de decizie vor sprijini inițiative în acest sens.

”Prezenţa femeilor este tot mai puternică în mediul economic din România. Din cei aproape 1 milion patru sute de mii de oameni de afaceri români, o treime sunt femei. Evident că în perioada pandemică toate business-urile doamnelor au fost afectate mai profund din cauza decalajului specific de gen privind soluțiile digitale, impactului major asupra vieții reale a lumii virtuale și nu în ultimul rând nevoia de a se dedica mult mai mult responsabilităților familiale o data cu restricțiile impuse de pandemie. Toate acestea au generat vulnerabilități specifice femeilor care fac business.“, declară CRISTINA CHIRIAC, președintele CONAF

Președintele CONAF crede însă că existența unor politici bazate pe criterii de gen ar stimula și mai mult succesul femeilor antreprenor.

“Studiile arată că femeile antreprenor au mai multă încredere că economiile țărilor în care își desfășoară activitatea se îndreaptă într-o direcție bună, comparativ cu antreprenorii bărbați, și majoritatea vor să crească numărul de angajați. Pandemia însă a adus efecte adverse: numărul șomerilor a crescut, afacerile s-au închis parțial sau total și implicit efectele asupra indicatorilor macroeconomici sunt evidente.”, completează CRISTINA CHIRIAC

Situația pandemică actuală nu a modificat doar comportamente și atitudini, dar a adus și o nouă perspectivă asupra evoluțiilor crizelor ciclice de până în prezent. La nivel de evoluție a șomajului, spre deosebire de marile crize la nivel mondial, de această dată majoritatea șomerilor provin din rândul femeilor și acest lucru se explică prin prisma sectoarelor grav afectate (turism, ospitalitate, comerț) unde forța de muncă este preponderentă feminină. De exemplu, rata șomajului din UE în rândul femeilor a crescut de la 7,1% în 2019 la 7,5% în iulie 2020, conform Eurostat.

În cadrul proiectului inițiat de CONAF, PACTUL PENTRU MUNCĂ, au fost identificate soluții viabile care vin în sprjinul mediului antreprenorial. Nevoia de digitalizare, flexibilizarea legislației în relațiile de muncă cât și în parteneriatul social, pregătirea profesională și corelarea pieței muncii cu realitatea economică, sunt doar câteva din măsurile inserate în PACTUL PENTRU MUNCĂ.

În urma discuțiilor cu partidele politice, cu excepția PNL, cu care reprezentanții PACTULUI urmează să se vadă, toate celelalte partide politice au agreat măsurile identificate, conturându-se astfel un consens la nivel politic în vederea implementării acestora.

“Economia de după pandemie” prezintă o oportunitate unică pentru eliminarea barierelor existente, determinând o creștere a gradului de participare în business în rândul femeilor. Exploatarea acestui moment și promovarea inițiativelor destinate diminuării decalajului de gen vor fi esențiale în atingerea potențialului femeilor și reducerea sumei de 172 trilioane de dolari pierdute la nivel global (Conform Băncii Mondiale), din cauza diferențelor de venit obținute, pe parcursul vieții, de femei comparativ cu bărbații. În ultimii 25 de ani, progresul înregistrat de femei, la nivel global, e remarcabil: o creștere de 110% pentru femeile care au devenit parlamentar, o creștere de 49% pentru femeile care au devenit miniștri, o scădere de 38% a deceselor la naștere și o creștere de 18% a alfabetizării.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin este singura confederație din România ce reuneşte interesele femeilor antreprenor într-o structură închegată. CONAF a luat ființă ca urmare a necesității de a crea o cultură antreprenorială adaptată la noile trenduri în materie de business și asta, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci și pentru întregul mediu antreprenorial. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizație care promovează și susține antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent și care deschide orizonturi de colaborare și cooperare atât pe plan intern cât și internațional. CONAF are în componența sa 2 federații, 8 patronate, 5 asociații și 13 sucursale.

sursa foto: CONAF

Actualitate

Omagiu pentru Eminescu

Published

on

Astăzi s-au împlinit 171 de ani de la nasțerea Luceafărului poeziei româneşti, iar la Cumpănă atât Mihai Eminescu, cât și Ziua Culturii Naționale au fost celebrate și anul acesta în comuna constănțeană printr-o serie de activităţi culturale, care de data aceasta au fost mult mai restrânse din cauza pandemiei de Covid-19.

Elevii liceului Nicolae Dumitrescu din comuna Cumpăna au depus o coroană de flori la monumentul închinat poetului Eminescu din localitate și au recitat rând pe rând versuri ce îi poartă amprenta poetului  simbol al țării noastre.

Momentul de omagiere a devenit deja o tradiţie respectată în fiecare an la Cumpăna.

Continue Reading

Actualitate

A început etapa a doua de vaccinare anticovid

Published

on

Vineri, 15 ianuarie a început și la Constanța etapa a doua a vaccinării anticovid. Primii la care au ajuns echipele mobile ale Direcției de Sănătate Publică au fost bătrânii din centrele rezidențiale și angajații acestora. La Căminul de persoane vârstince din Constanța interesul pentru vaccinare a fost unul destul de ridicat printre beneficiari. Nu la fel au stat lucrurile însă în cazul angajaților. Din cei 90 doar 20 și-au exprimat acordul pentru administrarea vaccinului.

La căminul de bătrâni din Constanța sunt în jur de 200 de beneficiari. Mai bine de jumătate dintre ei au fost de acord să se vaccineze, deoarece au considerat că sănătatea este prioritară, iar vaccinul nu face altceva decât să îi ajute în lupta cu virusul care a ucis mii de oameni până acum.

De când s-a declanșat pandemia de Covid-19, căminul de bătrâni din Constanța a fost unul dintre principalele focare din județ. Aici, din cei 200 de bătrâni, 150 s-au infectat de a lungul timpului. Tocmai de aceea s-au și decis în număr mare să facă vaccinul.

Începând de luni, 18 ianuarie și toate persoanele de peste 65 de ani se vor putea  vaccina la centrele din municipiu și județ. Iar pentru cele care au probleme de deplasare, municipalitatea din Constanta pune la dispoziție  transport  gratuit prin serviciul “Ability Taxi” la centrul de imunizare.

La nivelul județului Constanța există 18 centre de vaccinare, dintre care două în oraș. Deocamdată însă vor fi deschise doar opt, urmând ca ulterior și celelalte să devină funcționale.

Continue Reading

Actualitate

CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, partener în proiectul european EALING

Published

on

Proiectul se referă la posibilitatea navelor de a se alimenta cu energie electrică de la mal, pe timpul staționării în porturi. Astfel, nu se mai consumă carburanți pentru producerea energiei, iar emisiile de gaze se reduc semnificativ.

EALING are la bază necesitatea implementării soluțiilor OPS – (Onshore Power Supply – furnizarea de energie de la țărm) în porturile maritime TEN-T, pentru a răspunde în special cerințelor formulate în European Green Deal, precum și în alte Directive UE ce privesc crearea și utilizarea infrastructurii dedicate combustibililor alternativi, precum și stabilirea unui cadru pentru facilitarea investițiilor durabile în acest domeniu.

Proiectul este coordonat de Fundația Valencia Port și este finanțat prin programul european Connecting Europe Facility 2019. Cei 16 parteneri implicați sunt autorităţi portuare, asociații profesionale, autorități din Spania, Italia, Germania, Grecia, Bulgaria, România, Slovenia și Portugalia.

Obiectivele ce urmează a fi realizate sunt:

  • evaluarea performanțelor operaționale și de mediu ale porturilor participante, în cadrul operațiunilor de alimentare a diferitelor tipuri de nave (Ro-Ro, Ro-Pax, portcontainere, nave de pasageri);
  • contribuția la dezvoltarea în continuare a unui cadru comun armonizat și interoperabil al UE, pentru implementarea infrastructurii și echipamentelor OPS în porturi, cu o strânsă cooperare între toate părțile interesate din sectorul maritim;
  • realizarea tuturor studiilor tehnice, de mediu, socio-economice și financiare necesare pentru accelerarea pregătirii și lansării etapei de lucrări de infrastructură OPS;
  • implementarea infrastructurii și echipamentelor OPS în cel puțin 16 porturi din diferite regiuni ale UE (Marea Mediterană, Marea Neagră și Atlantic).

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta