Connect with us

Actualitate

Comuna Cumpăna pregătită pentru a XVI-a ediție a Festivalului Internațional ,,Rodul Pământului”

Published

on

În perioada 29–30 septembrie 2018, pe stadionul din cadrul Complexului Sportiv ”Victoria” Cumpăna, între orele 10:30 – 20:00 va avea loc a XVI-a ediție a Festivalul Internațional ”Rodul Pământului”, un eveniment dedicat pământului, gastronomiei românești și internaționale, bogăției etnografice și folclorice, realizat sub egida Centenarului Marii Uniri și a celor 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria-Mamă, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Evenimentul se va desfășura în localitatea Cumpăna, județul Constanța, unde oaspeți vor fi producătorii agricoli, crescători de animale, păsări, meșteri populari și gospodinele din România, Bulgaria, Turcia, Grecia, Republica Moldova, veniți să-şi prezinte hărnicia şi priceperea în bucătărie, dar și la lucrul câmpului.

În cadrul evenimentului vor avea loc: parada portului popular, expoziție cu vânzare a recoltei pamântului, expoziție și promovare turistică și gastronomică, ateliere de gastronomie aplicată, concursuri de sculptură în fructe și legume, rețete inedite, spectacole de muzică populară, unde vor participa peste 10.000 spectatori.

Satul românesc este locul care respiră și trăiește odată cu tine, locul care vorbește despre viață, despre puterea omului de a stăpâni și de a cunoaște, în care valorile morale și spirituale se păstrează și se perpetuează.

PROGRAM DE DESFĂŞURARE A MANIFESTĂRILOR

ZIUA  I – sâmbătă, 29 septembrie 2018

 

Interval orar

Desfășurarea evenimentului 
10001030 ·Parada portului popular-Troiţă-Biserica „Sf.Maria” –Stadion Cumpăna

·Fanfara R.A.J.A. Constanța

·Asociația „TOMIS”

1030-1130 v Deschiderea oficială a manifestării –Prezentatori

v Cuvânt de bun venit adresat de primarul comunei Cumpăna,ec. Mariana Gâju

v Intonarea Imnului de Stat al României – Daniela Vlădescu – Dir. Teatrul de Operă și Balet ʺOleg Danovskiʺ Constanța /Imnul Comunei

v Binecuvântarea acordată de Inalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

v Alocuţiuni invitaţi

v Vizitarea standurilor cu produse agricole şi preparate tradiționale, a standurilor cu produse meșteșugărești și a expoziției de gastronomie

1130-1135 PREZENTATOR – ELENA PLĂTICĂ – solist muzică populară dobrogeanăşi IONUȚ DULGHERIU – prezentator radio
1135-1155 Acord de înfrățire între Cumpăna (România) și Edremit (Turcia)
1135-1155 Ansamblul folcloric „BOBOCEII CUMPENEI”din comuna Cumpăna, jud.Constanţa

Recital folclor dobrogean Chitoşcă Mihai, Sebastian, com. Cumpăna

1155-1215 Ansamblul folcloric „LUMINIȚE DOBROGENE”din Lumina, jud. Constanța – instructor Dordea Elena
1215-1235 Ansamblul folcloric „AROMÂN DOR”- com. Sarighiol de Deal, Tulcea, instructor Caimacan Popescu Dumitru
1235-1255 Ansamblul „KARDELEN”- din comuna Cumpăna
1255-1305 PREMIEREA NOU NĂSCUŢILOR DIN LUNA SEPTEMBRIE 2017
1305-1335 Recital EXTRAORDINAR – MARGARETA CLIPA
1335-1405 Recital extraordinar VETA BIRIȘ
1405-1425 Ansamblul Focloric SÂNZIENE DOBROGENE”, Negru Vodă, Gina Nicolin
1425-1445 Ansamblul folcloric „FLORI DOBROGENE”din Lumina, jud. Constanțainstructor Dordea Elena
1445-1505 Ansamblul folcloric „AMZĂCENII”, din com. Amzacea, Orașul Cernavoda- instructor Laura Danilov
1505-1550 Recital TARAFUL MORUNGLAV – OLT
1550-1610 Asociația „TOMIS” – demonstrație militară –14 persoane(paradă)
1610-1620 Echipa de Gimnastică Clubul „C.S. VICTORIA CUMPĂNA”, instructor

ELENA VLAD

1620-1635 Clubul  „SHOBU CUMPANA – Carate KYOKUSHUIN“– instructor Istrate Bogdan,
1635-1655 Formația AMIGO
1655-1705 Echipa de rugby Clubul „C.S. VICTORIA CUMPĂNA”, antrenor Băcioiu Florin

 Festivitatea de premiere a componenților secției de rugby jucatori si antrenori, vicecampioni naționali 2018, categoria U12

1705-1725 Ansamblul folcloric „DANUBIUS”,   din Tulcea-instructor CătălinTănăsuică
1725-1740 Premierea celor mai buni gospodari din comună
1740-1800 Ansamblul Focloric ASTRAS” Constanța, STEFĂNEL GAVRIZI
1800-1820 Trupa de street dance ALL IN ONE DANCE” Constanța, manager trupă – Oana Vasiliev
1820-1840 Ansamblul Focloric DOR DOBROGEAN”, Negru Vodă
1840-1850 Echipa de fotbal Clubul„C.S. Victoria Cumpăna” antrenor MUSTACĂ

CRISTIAN

1850-1910 Ansamblul Folcloric „ROMÂNCUȚA”, maestru coregraf Olteanu Constantin

Recitaluri Ştefania Luzinschi, Iordan Elena, Câmpanu Cătălin –com. Cumpăna

1910-1925 Ansamblul Folcloric „DOINA CUMPENEI”, maestru coregraf Olteanu Constantin
1925-1945 Ansamblul Folcloric „DOR VÂNĂTOREAN”, maestru coregraf
1945-2005 PREMIEREA TINERILOR MAJORI (3 băiețiși 3 fete)
2005-2100 Recital extraordinar  ELENA GHEORGHE
2100 Disko

Actualitate

A început distribuirea măştilor de protecţie, la Constanţa

Published

on

200.000 de măști de protecție donate de Primăria orașului taiwanez Kaohsiung vor fi distribuite integral beneficiarilor în perioada imediat următoare

Primăria Municipiului Constanța a început deja distribuirea gratuită a celor 200.000 de măști de protecție primite ca donație din partea orașului taiwanez Kaohsiung. Donația a fost anunțată la finalul anului trecut, în urma unei ceremonii online de predare simbolică a măștilor de protecţie, la care au participat primarii municipiilor Constanţa şi Kaohsiung, Vergil Chiţac şi, respectiv, Chen Chi-Mai. Măștile vor fi distribuite către diferite categorii de beneficiari în perioada imediat următoare.

Astfel, Primăria va distribui măștile prin structurile din subordine abilitate, cu prioritate către persoanele din categorii defavorizate precum beneficiarii cantinelor de ajutor social și ai căminului pentru persoane vârstnice, dar și seniorii premiați de Primărie cu ocazia împlinirii vârstei de 80, 90 și 100 de ani și cei care celebrează 50 de ani de căsătorie. Totodată, măștile vor fi distribuite în piețele agro-alimentare și cetățenilor care accesează serviciile de stare civilă și evidența populației, cât și pe cele ale Serviciului Public de Impozite și Taxe. Personalul din învățământul preuniversitar de la nivelul municipiului Constanța va beneficia, de asemenea, de această sponsorizare.

„Dorim să mulțumim Municipalității Kaohsiung pentru donația generoasă și sprijinul acordat constănțenilor într-o perioadă atât de dificilă. Avem încredere că această acțiune reprezintă începutul unei relații de colaborare solide între cele două orașe-port, prin intensificarea schimburilor economice și comerciale, investițiilor directe, colaborărilor academice și culturale” a declarat domnul Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

Donația celor 200.000 de măști a fost facilitată de Biroul de reprezentare economică şi culturală Taipei din Bratislava, reprezentat de domnul David Nan-Yang Lee şi Asociaţia ROTA pentru Promovarea Schimburilor Economice şi Culturale cu Taiwan, reprezentată de domnul Constantin Damov, președinte al Asociației ROTA.

Kaohsiung este cel mai mare oraș-port din Taiwan și totodată cel mai important oraș din zona de sud, cu industrie dezvoltată și o populație de aproximativ 2,7 milioane locuitori.

Despre Asociația pentru Promovarea Schimburilor Economice și Culturale cu Taiwan ”ROTA”

Fondată în anul 2014, Asociația pentru Promovarea Schimburilor Economice și Culturale cu Taiwan (ROTA) este o asociație non-profit al cărei scop îl reprezintă susținerea dezvoltării relațiilor economice și culturale între România și Taiwan, prin identificarea oportunităților de colaborare bilaterală și concretizarea acestora. De-a lungul celor șase ani de activitate, Asociația ROTA a dezvoltat proiecte sociale, materializate în acțiuni de sponsorizare și donații către instituții de învățământ sau de interes public local, ca de exemplu modernizarea unor laboratoare de informatică prin dotarea cu echipamente IT produse în Taiwan sau implementarea unor sisteme de iluminat stradal cu corpuri LED și monitorizare inteligentă.

Continue Reading

Actualitate

Unicul Complex Olimpic de Natație va fi operațional în luna martie

Published

on

Complexul Olimpic de Natație Otopeni, investiţie a cărei valoare totală depăşeşte 33,5 milioane de euro, dispune de o suprafață de 7.000 mp și are 6 bazine de înot, dintre care un bazin de înot, unul de sărituri, unul de antrenament și trei de inițiere și recuperare, cele din urmă vor putea fi folosite de public atunci când nu sunt folosite pentru antrenament.

Obiectivul sportiv are o capacitate de 2.797 de locuri pentru spectatori şi va putea găzdui competiții naționale și internaționalea. Complexul este dotat cu vestiare pentru sportivi, săli de forță, săli metodice, saune, cabinet medical, săli de conferințe și transmisii sportive, o sală de antrenament pentru sportivii de la sărituri, cu o înălțime de 6 m.

Au fost finalizate lucrările de racordare la utilități şi a fost semnat contractul de furnizare a acestora. În curând va fi definitivat și planul de distribuție a curentului electric, iar în scurt timp vor fi făcute și primele teste cu bazinele încărcate cu apă.

 

Continue Reading

Actualitate

Cseke Attila: ,,Am decis suspendarea concursurilor pentru posturile vacante din cadrul ministerului.”

Published

on

În data de 21 decembrie 2020, la nivelul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a fost demarată procedura pentru ocuparea a 33 de posturi vacante. Posturile scoase la concurs sunt funcții publice din direcții de linie, precum Direcția Generală Programul Operațional Regional, Direcția Generală Dezvoltare Regională și Infrastructură și Direcția Generală Cooperare Teritorială Europeană, dar și din compartimente suport, precum Serviciul Comunicare și Direcția Generală Management Financiar, Resurse Umane și Administrativ.

Unul dintre principiile sistemului de salarizare prevăzut de lege îl constituie sustenabilitatea financiară, astfel că instituţiile publice trebuie să respecte plafoanele de cheltuieli cu personalul. Pentru că bugetul anului 2021 nu a fost încă aprobat, iar cel din 2020 nu poate susţine cheltuieli suplimentare de personal, ministrul Cseke Attila a hotărât să suspende concursurile pentru ocuparea posturilor vacante din MDLPA.

,,Potrivit Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, numărul maxim de posturi aprobat prin legea bugetară anuală nu poate fi depășit și, deocamdată, nu cunoaștem care va fi numărul maxim de posturi finanțat prin bugetul ministerului. Astfel, am decis suspendarea concursurilor pentru posturile vacante din cadrul MDLPA, cu excepția posturilor din Direcția Generală Programul Operațional Regional și Direcția Generală Cooperare Teritorială Europeană, structuri care, evident, derulează programe cu finanțare europeană. Subliniez că, în cazul acestor două structuri, cheltuielile cu salariile personalului se rambursează integral din bugetele programelor pe care le gestionează, așadar, ocuparea posturilor vacante respective nu este de natură a crește efortul bugetar pentru instituția noastră.”, a precizat Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta