Connect with us

Diverse

Compania câinelui, cel mai bun medicament.

Published

on

Cine are un animal de companie poate spune cât de mult reprezintă acesta în viaţa unui om. Câtă bucurie şi veselie aduce şi cum este o modalitate frumoasă de a primi şi oferi dragoste necondiţionată. Dintre toate animalele de companie, pe primul loc în topul preferinţelor este căţelul.

Cunoscut ca un adevărat prieten al omului, câinele aduce nenumărate beneficii în viaţa stăpânilor. Care sunt aceste beneficiile aflăm de la specialişti.

În cazul copiilor sunt nenumărate beneficii pentru care să păstrezi în casă un animal. Un studiu la care au participat copii cu vârste cuprinse între cinci şi şapte ani a arătat că aceia care deţineau animale de companie se îmbolnăveau mai puţin şi mergeau la şcoală cu trei săptămâni mai mult decât cei care nu trăiau acasă alături de un patruped. Academia Americană de psihiatrie a copilului şi adolescentului încurajează părinţii să-i crească pe cei mici alături de un animal de companie. Beneficile de ordin psihologic sunt multe – un copil care învaţă să aibă grijă de animalul său şi pe care îl tratează cu blândeţe şi răbdare, va adopta acelaşi comportament şi în relaţie cu semenii săi.

Mai mult, studiile au demonstrat că cei care provin din familii deţinătoare de animale de companie au un grad ridicat de empatie şi aptitudini sociale superioare celor care nu au un animal în casă. Pentru cei care au până în patru ani nu este recomandată pisica. Pentru că cel mic o poate maltrata din curiozitate, aşa cum face unei păpuşi, şi este destul de riscant. La căţei nu sunt probleme dacă nu este unul de talie foarte mare. În schimb, este recomandat copiilor să crească alături de un animal de companie datorită faptului că ei devin mai rezistenţi la alergeni. În caz contrar, ei vor putea dezvolta mai uşor boli de piele sau alergii”, a explicat medicul veterinar Cornel Gingăraşu.

Studiile au confirmat că animalul de companie poate linişti spasmele, poate stabiliza tensiunea arterială şi poate alunga stările depresive. Jumătate de oră de mângâiat şi joacă, iar starea de bine şi de relaxare se instalează. Toate aceste beneficii sunt confirmate şi prin numărul tot mai mare de persoane care au în preajma lor un câine.

Cercetătorii au dovedit că un câine reuşeşte să înlăture stresul şi oboseala şi că îl ajută pe stăpânul său să facă mai bine faţă celor mai grele încercări, printr-un psihic mai puternic. Simpla prezenţă a animalului are un efect calmant şi relaxant. O explicaţie ştiinţifică a acestui efect, valabilă pentru orice activitate plăcută, este că interacţiunea cu animalul de companie scade nivelul de cortizon din organismul nostru şi creşte nivelul serotoninei şi al dopaminei. Cortizonul este hormonul stresului, serotonina este hormonul responsabil de starea de bine, iar dopamina este hormonul asociat plăcerii.

Sursa: adevarul.ro

Diverse

A fost oprită apa în comuna Cumpăna

Published

on

Pentru remedierea unei avarii survenită pe 19 ianuarie 2021, la conducta de alimentare cu apă,  de pe str Nucilor din localitatea Cumpăna, RAJA Constanța a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile, în intervalul orar 10:00 – 14:00.

Sunt afectați de lipsa apei toți consumatorii din localitatea Cumpăna.

Reprezentanții companiei de apă își cer scuze tuturor abonaților, pe care îi asigură că echipele RAJA fac tot posibilul pentru remedierea avariei și reluarea furnizării apei potabile într-un timp cât mai scurt.

Continue Reading

Diverse

Mircea Caragea, decanul de vârstă al marinarilor militari împlinește 102 ani!

Published

on

Sărbătoare în cadrul Forțelor Navale Române. Contraamiralul în retragere Mircea Caragea a ajuns la venerabila vârstă de 102 ani și este singurul veteran de război în viață al Forțelor Navale Române care a slujit țara, cu onoare și cu cinste, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la bordul navelor militare.

Născut la data de 18 ianuarie 1919, în comuna Șelari, județul Dâmbovița, Mircea Caragea a îmbrăcat uniforma militară și a urmat cursurile Liceului Militar „Dimitrie Sturza” din Craiova (1930-1938), iar pentru că iubea marea, în anul 1938, s-a hotărât să
urmeze cursurile Școlii Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța. Pentru marinarul veteran Mircea Caragea, cea mai frumoasă amintire este faptul că a participat la primul marș de instrucție al navei-școală „Mircea”, desfășurat în anul 1939, navă despre care îi place să spună că „este cu doar 20 de ani mai bătrân decât velierul” și că „dragostea
pentru nava-școală „Mircea” este perenă și necondiționață la orice vârstă, pentru oricine a avut privilegiul să se afle la bordul său”.

După absolvirea școlii navale, în anul 1940, prima funcție pe care a îndeplinit-o tânărul ofițer Caragea a fost la bordul canonierei „Eugen Stihi”, apoi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a participat la numeroase acțiuni de luptă, fiind îmbarcat, succesiv, la bateria de coastă „Vulturul” și la bordul distrugătoarelor „Mărăști” și „Regina Maria”.

În perioada 1941-1944, actualul decan de vârstă al amiralilor României a participat la numeroase misiuni de respingere a atacurilor aeriene inamice, în zona Constanței, la misiuni de aprovizionare cu munitie, echipament și alimente a trupelor române care luptau împotriva sovieticilor pe frontul de est, precum și la Operațiunea 60.000, cea mai mare acțiune militară maritimă executată de Marina Militară Română pentru evacuarea trupelor combatante și a civililor români din Peninsula Crimeea (aprilie – mai 1944). Pentru faptele sale deosebite de vitejie,
citate pe ordin de zi pe unitate în timpul participării la misiunile din cel de-Al Doilea Război Mondial, Mircea Caragea a fost decorat de Regele Mihai I al României, în anul 1944, cu „Steaua României”, cel mai vechi Ordin Național al țării noastre, precum și cu Ordinul „Coroana României”.

În semn de apreciere a faptelor de vitejie realizate în cel de-Al Doilea Război Mondial, precum şi pentru exemplara sa conduită civică, Președintele României i-a conferit, în anul 2019, contraamiralului Mircea Caragea Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer cu însemn de pace.

Continue Reading

Actualitate

Blue Monday, cea mai depresivă zi din an

Published

on

An de an, a treia zi de luni din ianuarie este considerată a fi cea mai depresivă zi a anului. Teoria sau fenomenul intitulat “Blue Monday” a apărut în 2005, atunci când un psiholog din Marea Britanie a întocmit o formulă matematică pentru a calcula cele mai dificile zile ale unui an.

În urma acestei teorii, fenomenul “Blue Monday” a luat amploare la nivel mondial, iar dovadă stau şi statisticile destul de grăitoare: Ultimul sondaj, realizat pe 2.000 de persoane, arată că doar 5% dintre acestea se regăsesc în acest moment în cea mai fericită perioadă a anului.

Motivele din spatele celei mai depresive zi a anului sunt numeroase şi destul de întemeiate, susţin oamenii de ştiinţă. Printre acestea se numără: angajamentele sau promisiunile făcute de Anul Nou şi neîndemplinite până în acest moment, planurile de dietă la care oamenii au renunţat ulterior, situaţia financiară precară specifică fiecărui început de an, vremea mohorâtă şi nu în ultimul rând, în cele mai dese cazuri, perioada destul de lungă până la viitoarea vacanţă planificată.

În încheiere, încercând să conturăm o notă pozitivă, trebuie să amintim că, potrivit specialiştilor, cea mai fericită zi din an va fi pe 17 iunie, cea de-a treia zi de vineri din luna lui “cireşar”.

sursa foto: lboro.ac.uk

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta