Connect with us

Diverse

Compania câinelui, cel mai bun medicament.

Published

on

Cine are un animal de companie poate spune cât de mult reprezintă acesta în viaţa unui om. Câtă bucurie şi veselie aduce şi cum este o modalitate frumoasă de a primi şi oferi dragoste necondiţionată. Dintre toate animalele de companie, pe primul loc în topul preferinţelor este căţelul.

Cunoscut ca un adevărat prieten al omului, câinele aduce nenumărate beneficii în viaţa stăpânilor. Care sunt aceste beneficiile aflăm de la specialişti.

În cazul copiilor sunt nenumărate beneficii pentru care să păstrezi în casă un animal. Un studiu la care au participat copii cu vârste cuprinse între cinci şi şapte ani a arătat că aceia care deţineau animale de companie se îmbolnăveau mai puţin şi mergeau la şcoală cu trei săptămâni mai mult decât cei care nu trăiau acasă alături de un patruped. Academia Americană de psihiatrie a copilului şi adolescentului încurajează părinţii să-i crească pe cei mici alături de un animal de companie. Beneficile de ordin psihologic sunt multe – un copil care învaţă să aibă grijă de animalul său şi pe care îl tratează cu blândeţe şi răbdare, va adopta acelaşi comportament şi în relaţie cu semenii săi.

Mai mult, studiile au demonstrat că cei care provin din familii deţinătoare de animale de companie au un grad ridicat de empatie şi aptitudini sociale superioare celor care nu au un animal în casă. Pentru cei care au până în patru ani nu este recomandată pisica. Pentru că cel mic o poate maltrata din curiozitate, aşa cum face unei păpuşi, şi este destul de riscant. La căţei nu sunt probleme dacă nu este unul de talie foarte mare. În schimb, este recomandat copiilor să crească alături de un animal de companie datorită faptului că ei devin mai rezistenţi la alergeni. În caz contrar, ei vor putea dezvolta mai uşor boli de piele sau alergii”, a explicat medicul veterinar Cornel Gingăraşu.

Studiile au confirmat că animalul de companie poate linişti spasmele, poate stabiliza tensiunea arterială şi poate alunga stările depresive. Jumătate de oră de mângâiat şi joacă, iar starea de bine şi de relaxare se instalează. Toate aceste beneficii sunt confirmate şi prin numărul tot mai mare de persoane care au în preajma lor un câine.

Cercetătorii au dovedit că un câine reuşeşte să înlăture stresul şi oboseala şi că îl ajută pe stăpânul său să facă mai bine faţă celor mai grele încercări, printr-un psihic mai puternic. Simpla prezenţă a animalului are un efect calmant şi relaxant. O explicaţie ştiinţifică a acestui efect, valabilă pentru orice activitate plăcută, este că interacţiunea cu animalul de companie scade nivelul de cortizon din organismul nostru şi creşte nivelul serotoninei şi al dopaminei. Cortizonul este hormonul stresului, serotonina este hormonul responsabil de starea de bine, iar dopamina este hormonul asociat plăcerii.

Sursa: adevarul.ro

Diverse

S-a încheiat recensământul de probă

Published

on

Peste 50 de mii de gospodării au participat la recensământul de probă, desfășurat în perioada 1 februarie – 31 martie, în România. Recensământul de probă a vizat testarea capacităţii de colectare a datelor, modul de funcţionare a soluţiei tehnice pentru auto-recenzare, precum şi organizarea fluxului de lucru în procesul de recenzare.

Institutul Naţional de Statistică a efectuat în perioada 1 februarie – 31 martie 2021 recensământul de probă, în etapa de pregătire a Recensământului populaţiei şi locuinţelor care va avea loc în cursul anului 2022, iar la acesta au participat 50.000 de gospodării din întreaga ţară, conform unui comunicat emis de INS.

În privința recensământului propriu-zis care se va desfăşura în prima parte a anului 2022, fiecare persoană va avea posibilitatea de a se autorecenza prin simpla accesare a unui link, se elimină complet chestionarele pe hârtie, iar recenzorii vor folosi tablete puse la dispoziţie de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Potrivit INS, recensământul de probă a avut în vedere testarea următoarelor activităţi: organizarea generală a recensământului (inclusiv aspecte metodologice); colectarea, înregistrarea, stocarea şi prelucrarea datelor; funcţionalitatea sistemului integrat IT; reacţia populaţiei în ceea ce priveşte cunoaşterea scopurilor recensământului, recepţionarea conţinutului acestuia şi gradul de participare la recensământ.

Recensământul de probă al populaţiei şi locuinţelor s-a desfăşurat în trei etape. INS precizează că recensământul de probă şi-a atins obiectivele propuse şi a furnizat informaţiile necesare pentru îmbunătăţirea în continuare a modului de organizare şi desfăşurare a recensământului propriu-zis din anul 2022. Informaţiile colectate au fost prelucrate în conformitate cu legislaţia în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal şi anonimizate imediat după intrarea în sistem. De asemenea, datele colectate la recensământul de probă nu vor fi făcute publice, nu vor fi utilizate în alte scopuri decât cele pur statistice şi nici diseminate în vreun fel.

sursa foto: arenamedia.ro

Continue Reading

Diverse

Se lucrează la eliminarea cablurilor electrice suspendate

Published

on

Cablurile suspendate pe stâlpi fac ca imaginea orașului Constanța, în unele zone, să nu fie una chiar primitoare. Din acest motiv, Primăria Constanța, în colaborare cu operatorii reţelelor de comunicaţii, lucrează în această perioadă pentru eliminarea acestora.

După ce deținătorii rețelor au finalizat lucrările de etichetare și cosmetizare a cablurilor din cartierul Tomis Nord, delimitat de strada Soveja, bulevardul Aurel Vlaicu, bulevardul Tomis și bulevardul Alexandru Lăpușneanu, zilele acestea se lucrează la tăierea surplusurilor și a cablurilor rămase neetichetate.

Odată cu finalizarea acestei etape, lucrările de etichetare vor fi reluate în alte cartiere ale Constanței.

Participanții la trafic sunt rugați astfel să dea dovadă de înțelegere și să evite parcarea pe trotuarele de pe tronsonul pe care derulează lucrări.

sursa foto: Primăria Constanța

Continue Reading

Diverse

Îndemn pentru responsabilitate

Published

on

Atenționare pentru constănțeni. Autoritățile locale îi sfătuiesc pe cei care folosesc bicicletele din sistemul de bike sharing să se asigure că le returnează în mod corespunzător. În cazul în care se constată dispariția echipamentului, cetățenii pot fi trași la răspundere.

Odată cu acest avertisment, constănțenii trebuie să aibă în vedere procedura de returnare în siguranță a bicicletelor:

– să aleagă un slot liber cu LED de culoare verde.

– să apropie cardul de cititorul din partea dreaptă a acestuia, iar atunci când se aude semnalul sonor, se deschide poarta, iar LED-ul este de culoare portocalie.

– doar în acest moment poate fi cuplată bicicleta

– să verifice blocarea corespunzătoare a bicicletei prin tragerea acesteia înapoi.

– să se asigure că led-ul porții este de culoare verde.

Conform „Regulamentului privind utilizarea sistemului de bike-sharing din municipiul constanța și stațiunea Mamaia”, în cazul în care se constată dispariția echipamentului, se va stabili cărui utilizator îi aparține responsabilitatea, iar acesta va trebui să achite o sancțiune penalizatoare de 2.430 lei reprezentând contravaloarea prețului total de achiziție al bicicletei.

De asemenea, utilizatorul nu poate închiria o altă bicicletă, dacă anterior nu a predat-o în mod corespunzător.

Continue Reading

Diverse

Stațiunea Mamaia, în curățenie generală

Published

on

Stațiunea Mamaia a intrat în curățenie generală. Echipele acționează succesiv în cele șase zone de intervenție  în care a fost împărțită stațiunea. Astfel, stațiunea Mamaia își va întâmpina așa cum se cuvine turiștii odată cu debutul sezonului estival.

Pe lângă curățenia stradală, măturarea, spălarea trotuarelor și a carosabilului, aspirarea frunzelor, igienizarea platformelor de deșeuri, echipele execută lucrări de îndepărtare a nisipului adus de vânt pe promenadă, în zonele publice și pe căile de acces. Niciun aspect nu va fi neglijat, asigură reprezentanții Primăriei Constanța, astfel încât, la sfârșitul lunii aprilie, atât constănțenii, cât și turiștii să se poată bucura de o stațiune curată, ecologizată și igienizată.

De asemenea, reprezentanții Primăriei fac un apel la agenții economici din stațiune să asigure curățenia incintelor proprii și să își întâmpine vizitatorii în locuri curate și igienizate.

Pe această cale, municipalitatea atrage tuturor atenția: Păstrați curățenia! Aruncați gunoiul în locurile special amenajate și nu la întâmplare sau pe lângă acestea!

sursa foto: Primăria Constanța

Continue Reading

Curtea Brancoveneasca

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta