Cine are un animal de companie poate spune cât de mult reprezintă acesta în viaţa unui om. Câtă bucurie şi veselie aduce şi cum este o modalitate frumoasă de a primi şi oferi dragoste necondiţionată. Dintre toate animalele de companie, pe primul loc în topul preferinţelor este căţelul.
Cunoscut ca un adevărat prieten al omului, câinele aduce nenumărate beneficii în viaţa stăpânilor. Care sunt aceste beneficiile aflăm de la specialişti.
În cazul copiilor sunt nenumărate beneficii pentru care să păstrezi în casă un animal. Un studiu la care au participat copii cu vârste cuprinse între cinci şi şapte ani a arătat că aceia care deţineau animale de companie se îmbolnăveau mai puţin şi mergeau la şcoală cu trei săptămâni mai mult decât cei care nu trăiau acasă alături de un patruped. Academia Americană de psihiatrie a copilului şi adolescentului încurajează părinţii să-i crească pe cei mici alături de un animal de companie. Beneficile de ordin psihologic sunt multe – un copil care învaţă să aibă grijă de animalul său şi pe care îl tratează cu blândeţe şi răbdare, va adopta acelaşi comportament şi în relaţie cu semenii săi.
Mai mult, studiile au demonstrat că cei care provin din familii deţinătoare de animale de companie au un grad ridicat de empatie şi aptitudini sociale superioare celor care nu au un animal în casă. Pentru cei care au până în patru ani nu este recomandată pisica. Pentru că cel mic o poate maltrata din curiozitate, aşa cum face unei păpuşi, şi este destul de riscant. La căţei nu sunt probleme dacă nu este unul de talie foarte mare. În schimb, este recomandat copiilor să crească alături de un animal de companie datorită faptului că ei devin mai rezistenţi la alergeni. În caz contrar, ei vor putea dezvolta mai uşor boli de piele sau alergii”, a explicat medicul veterinar Cornel Gingăraşu.
Studiile au confirmat că animalul de companie poate linişti spasmele, poate stabiliza tensiunea arterială şi poate alunga stările depresive. Jumătate de oră de mângâiat şi joacă, iar starea de bine şi de relaxare se instalează. Toate aceste beneficii sunt confirmate şi prin numărul tot mai mare de persoane care au în preajma lor un câine.
Cercetătorii au dovedit că un câine reuşeşte să înlăture stresul şi oboseala şi că îl ajută pe stăpânul său să facă mai bine faţă celor mai grele încercări, printr-un psihic mai puternic. Simpla prezenţă a animalului are un efect calmant şi relaxant. O explicaţie ştiinţifică a acestui efect, valabilă pentru orice activitate plăcută, este că interacţiunea cu animalul de companie scade nivelul de cortizon din organismul nostru şi creşte nivelul serotoninei şi al dopaminei. Cortizonul este hormonul stresului, serotonina este hormonul responsabil de starea de bine, iar dopamina este hormonul asociat plăcerii.
Sursa: adevarul.ro
