Connect with us

Societate

Colegiul Național Pedagogic ,,Constantin Brătescu’’ a obţinut certificatul pentru Școală eTwinning

Published

on

Sâmbătă, 8.12.2018,în cadrul Conferinței Naționale eTwinning, organizată de Institutul de Științe ale Educației și Centrul Național eTwinning, în București,  a avut loc ceremonia de acordare a certificatelor – Școală eTwinning. Distincția a fost primită de 1275 de școli din țări europene, dintre care 63 de școli din România.

Acțiunea eTwinning, componentă a Programului Erasmus+ al Comisiei Europene, se adresează tuturor instituțiilor din învățământul preuniversitar, tuturor profesorilor, directorilor de unități școlare și inspectorilor școlari.

Școlile eTwinning au o vizibilitate sporită la nivel european și formează o rețea europeană de școli eTwinning de elită. De asemenea, aceste școli sunt recunoscute ca modele în domeniul practicilor digitale, abordăriicreative a demersului educațional, promovării dezvoltării profesionale a cadrelor didactice și a strategiilor de învățare prin cooperare.

Certificatele de Școală eTwinning reprezintăo recunoaștere a efortului depus de școală în vederea dezvoltării instituționale prin proiecte în parteneriat.

Colegiul Național Pedagogic ,,Constantin Brătescu’’a fost singura instituție de învățământ din județul Constanța care a primit această distincție, însoțită și de steagul Școala eTwinning.

Colegiul nostru a fost înscris pe platforma eTwinning din anul 2010. De-a lungul celor 8 ani, profesorii și elevii Colegiului au derulat proiecte valoroase, fiind recompensați cu certificate de calitate națională și europenă, primind, de asemenea, numeroase premii. Unul dintre aceste premii a fost acordat pentru proiectul eTwinning  @ctive @ndDigita@lCitizenshipDimensions, coord. prof. Cristina Gîlă(2017-2018) –  locul I pentru utilizarea creativă a noilor tehnologii.

Societate

Ajutorul nostru o poate salva! Lisiana Angheluță, diagnosticată cu tumoare renală, luptă cumplită pentru viață

Published

on

Cei mai frumoși ani ai adolescenței i-a petrecut din operație în operație, pe paturile de spital, cu medicamente și ședințe interminabile de chimioterapie. Este povestea cumplită a Lisianei Gabriela Angheluță, o tânără de 23 de ani din localitatea Cumpăna, care zi de zi luptă pentru viață, după ce a fost diagnosticată cu o tumoră renală – Carcinom Hepatocelular Fibrolamelar.

Astăzi, ar fi trebuit să fie o zi plină de speranță și vise frumoase pentru Lisiana, căci este ziua ei de naștere! Împlinește 23 de ani. Dar este o zi tristă, plină de durere, suferință și neputință pentru tânăra care își dorește să se alăture eroilor în alb, medicilor, în calitate de asistent medical generalist, absolvind studii medicale. În ciuda tuturor suferințelor, tânăra nu și-a pierdut speranța și credința în Dumnezeu și luptă în fiecare clipă.

Coșmarul Lisianei a început în anul 2016, când medicii i-au pus înfricoșătorul diagnostic, Carcinom Hepatocelular Fibrolamelar, un cancer extrem de agresiv, ce i-a pus pe pauză tot viitorul, toate planurile, visele, proiectele, speranțele și a condamnat-o la o suferință greu de dus pentru un copil fraged și firav.

Lisiana a fost operată în 2016, iar medicii au fost nevoiți să-i extirpe rinichiul drept și lobul ficatului. A urmat 9 luni de chimioterapie la Cluj și alți 2 ani de tratamente grele, epuizante și costisitoare la Fundeni, care însă nu au dat rezultatele dorite. În 2019 a fost operată din nou, iar pentru a o salva, medicii i-au extirpat ovarele, uterul, o parte din colon, tumorile din abdomen si pelvis.

Când Lisiana credea că a învins boala, coșmarul a devenit și mai negru. Cancerul a recidivat, și mai agresiv și a băgat-o direct în comă. După multe transfuzii de sânge și un stent uretral montat pentru a o ajuta să urineze, se întrevedea o speranță. Lisiana se simțea mai bine. Nu pentru mult timp!

Și al doilea rinichi ia cedat, iar medicii i-au montat un tub de nefrostoma prin care să poată urina. A fost această variantă sau să nu facă nimic, situație în care toxinele i s-ar fi împrăștiat în tot corpul. A ales răul cel mai mic, să-i fie montat tubul prin care să urineze.

Acum, o dată la 3 luni, Lisiana trebuie să meargă la o clinică privată pentru a-i fi schimbat acest tub, deoarce statul nu asigura aceste kit-uri de nefrostoma, iar costurile ajung la mii de lei, costuri pe care nu și le mai permite.

Câtă suferință să mai încapă într-un corp și suflet de copil? Cât să mai poată duce singură această boală? Și a îndurat, fără să ceară sprijin și ajutor financiar. Dar puterile i-au cedat.

Lisiana are nevoie de tot sprijinul nostru și este nevoie să ne solidarizăm, să-i întindem o mână de ajutor. Orice donație contează! Marele bine se face puțin câte puțin!

Iată conturile în care puteți dona:

Cont RON: RO62 INGB 0000 9999 0995 7815

Cont EUR: RO53 INGB 0000 9999 1081 4099

Titular: Angheluță Lisiana Gabriela

Continue Reading

Actualitate

5% dintre români au început deja cumpărăturile de Crăciun… online

Published

on

A fost un an greu pentru retailerii români din cauza pandemiei și a condițiilor volatile ale pieței, care au creat incertitudine, fapt care a determinat o scădere a volumelor de vânzări, mai ales în mediul offline. Sunt însă câteva semne pozitive odată cu apropierea sezonului Sărbătorilor de iarnă: clienții sunt tot mai încrezători să cumpere, scăderea prețurilor și reducerile dinainte de sezon, toate acestea având menirea să dea imboldul consumatorilor să cheltuie.

În același timp, specialiștii în E-Commerce de la Negociat.ro afirmă că, odată cu intrarea în ultima parte a anului 2020, vânzările retail au scăzut considerabil față de perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, încrederea consumatorilor în România și nu numai are tendințe de creștere, dar incertitudinea persistă și mulți cumpărători spun că se simt ca fiind încă în criză economică. Incertitudinea și creșterea înceată a vânzărilor ar putea umbri sezonul de cumpărături de sărbători din acest an. Oricum sunt semne că vânzările retailerilor vor crește, impulsionate fiind de trendurile pozitive în ceea ce privește piața muncii și piața imobiliară.

“Românii își vor crește bugetul de cumpărături în acest sezon de iarnă cu 3%, iar 5% dintre ei au trecut deja la achiziționarea de cadouri pentru sărbători începând din luna octombrie. În ceea ce privește bătălia sexelor, femeile au ”furat” startul și s-au apucat devreme de cumpărături de cadouri. Mai exact 32% dintre femeile intervievate spun că au început shopping-ul de sărbători, în timp ce doar 9% dintre bărbați au făcut același lucru. În timp ce majoritatea bărbaților și femeilor spun că așteaptă încă să cumpere cadouri, 15% dintre femei și 25% dintre bărbați spun că anul acesta nu vor cumpăra nimic. Familiile tinere sunt printre cele care au făcut deja cumpărăturile de sărbători. Dintre familiile care și-au deschis deja portofelele, 23% au cinci sau mai mulți membrii, iar 37% au copii cu vârsta sub 12 ani. Doar 15% dintre familiile cu doar un copil sau fără copii au făcut cumpărături de sărbători până în prezent.”, declară CATA SIMION, CEO www.negociat.ro

Totodată, potrivit aceluiași studiu, majoritatea familiilor (26%) au în plan să cheltuie între 200 și 400 de lei, un prag de cheltuieli normal pentru persoane care câștigă sub 4000 de lei lunar. Tot mai multe familii care câștigă peste 5000 de lei anual intenționează să cheltuie între 500 și 1000 de lei.

sursa: negociat.ro

Continue Reading

Societate

România, țara-sursă pentru traficul de persoane! Organizațiile luptă pentru eradicarea fenomenului

Published

on

România este una dintre principalele țări-sursă de persoane traficate din Uniunea Europeană (conform Eurostat, 2019). Anul trecut au fost identificate 698 de persoane care au căzut victime acestui fenomen, aproape 50% dintre ele fiind minore, conform Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane. 

În acest context, 15 dintre cele mai active organizații care luptă împotriva traficului de persoane au construit platforma de colaborare www.traficdepersoane.ro, cu scopul principal de a oferi tuturor celor care vor să contribuie la combaterea acestui fenomen un instrument de lucru participativ și axat pe rezultate.

Platforma, care va acționa ca o rețea funcțională de cooperare și un catalizator de resurse ale organizațiilor, instituțiilor și persoanelor care activează în domeniu, va identifica obiectivele comune ale acestora și va iniția și coordona activitățile necesare îndeplinirii acestor obiective.

Membrii platformei își propun:

  • Să încurajeze și faciliteze schimbul de informații și know-how, precum și o conversație permanentă pe subiectele de interes atât între membrii platformei, cât și cu autoritățile și cu ceilalți actori instituționali;

  • Să contribuie activ la conștientizarea, educarea și capacitarea diferitelor grupuri profesionale, a factorilor de decizie și a publicului larg prin organizarea de seminare, ateliere și alte inițiative online și offline pe tema traficului de persoane, atât pentru societatea civilă, cât și pentru alte instituții și entități;

  • Să creeze și să își asume o conduită etică stabilită de comun acord în discuțiile cu autoritățile, factorii decizionali, mass-media și publicul larg;

  • Să organizeze grupuri tematice sau campanii comune.

Traficul de persoane este forma de crimă organizată care afectează global milioane de oameni. Fie că vorbim despre exploatarea sexuală, munca forțată sau alte forme de trafic, acestora le cad victime persoanele vulnerabile, lipsite de sisteme adecvate de protecție.

Din cauza potențialului ridicat de creștere a incidenței cazurilor de trafic de persoane, determinat de factorii de incertitudine legați de criza sanitară și efectele agravante ale acesteia, ACUM este cel mai bun moment să strângem rândurile, să ne reunim și să ne coordonăm acțiunile astfel încât, împreună, să creștem impactul inițiativelor noastre și să contribuim la scăderea numărului de victime traficate originare din România.

Platforma este deschisă tuturor organizațiilor, instituțiilor și persoanelor care își doresc să ni se alăture și care împărtășesc aceleași valori.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta