Connect with us

Cultura/Educatie

Colegiul „Decebal” din Deva, premiat de Ambasada Franței pentru excelența în învățământul bilingv francofon

Published

on

Colegiul Național „Decebal” Deva a primit, vineri, distincţia „LabelFrancEducation” pentru excelenţa în domeniul învăţământului bilingv francofon. Ceremonia s-a desfășurat în prezența ambasadorului Republicii Franceze în România, Michele Ramis.

Distincția „LabelFrancÉducation” se acordă de către Ministerul Europei și Afacerilor Externe francez instituțiilor de învățământ străine care contribuie la promovarea limbii și culturii franceze. Colegiul Național „Decebalˮ are o istorie a învățământului bilingv francofon, formând, de-a lungul timpului, numeroși absolvenți care au beneficiat de excelență în studiul limbii lui Molière și care au urmat o carieră în domeniul limbii franceze, devenind profesori de limbă franceză, ingineri, medici, arhitecți, cu studii universitare sau doctorale în Franța sau în țări francofone. Liceul devean este o școală etalon în acest sens. „Sunt foarte bucuroasă să vizitez această instituţie care a primit distincţia <LabelFrancEducation> anul trecut. Este o distincţie care confirmă excelenţa în educaţie în predarea limbii franceze, în sistem bilingv. Ea reprezintă recunoaşterea competenţelor profesorilor acestei şcoli, a programelor, a sprijinului avut din partea Inspectoratului Şcolar”, a declarat ambasadorul Michele Ramis. La rândul său, directorul colegiului devean, Florin Ilieș, a afirmat că recunoaşterea oficială a meritelor învăţământului bilingv se datorează întregii echipe pedagogice a profesorilor de limba franceză şi de discipline nonlingvistice predate în limba franceză (matematică, chimie, geografie). „Este vorba despre recunoaşterea eforturilor de a oferi o amprentă a calităţii demersului nostru educativ, o satisfacţie a muncii depuse până acum şi o asumare de responsabilităţi pentru viitor, astfel încât să menţinem aceleaşi standarde de exigenţă şi performanţă. Instituţiile care primesc titulatura amintită se bucură de colaborări privililegiate cu instituţii de învăţământ bilingv din 35 de țări, cu Institutul Francez, Centrul Internaţional de Studii Pedagogice şi cu Televiziunea TV 5 Monde”, a declarat Florin Ilieș.

Ambasadorul Franței, întâlnire cu președintele CJ

În cadrul vizitei oficiale în județul Hunedoara, Ambasadorul Franței a avut o întrevedere și cu președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, și cu prefectul județului, Fabius- Kiszely. „În cadrul discuțiilor, Excelența Sa Michèle Ramis a subliniat potențialul județului și al municipiului Deva de dezvoltare, precum și interesul investitorilor francezi pentru a dezvolta proiecte noi în zonă. De asemenea, au fost abordate subiecte privind dezvoltarea învățământului dual în vederea asigurării forței de muncă în domeniile aflate în plină dezvoltare, dar și a turismului, agriculturii și infrastructurii feroviare și rutiere”, a informat CJ Hunedoara.

Sursa https://glasul-hd.ro/colegiul-decebal-premiat-de-ambasada-frantei-pentru-excelenta-invatamantul-bilingv-francofon/

Actualitate

26 februarie – 125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare a României, prima structură a Forțelor Navale Române

Published

on

Comandamentul Flotei continuă tradițiile Diviziei de Mare, o structură al cărei act de naștere a fost semnat de către Regele Carol I, la data de 26 februarie 1896. La înființare, Divizia de Mare avea reședința la Constanța, era alcătuită din cinci nave (crucișătorul ,,Elisabeta”, bricul „Mircea”, canoniera ,,Grivița” și torpiloarele ,,Sborul”, ,,Smeul” și ,,Năluca”), iar primul ei comandant a fost viceamiralul Vasile Urseanu.

Actualul comandament al flotei militare maritime a României are în subordine o flotilă de fregate, trei divizioane de nave de luptă, un grup de elicoptere, un divizion de rachete de coastă și un divizion de nave sprijin logistic, cu care este în măsură să desfășoare acțiuni militare, pe timp de pace sau în caz de agresiune armată, în zona definită de apele maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă și zona economică exclusivă ale României.

Evenimentul aniversar va fi marcat printr-o serie de activități, organizate în portul militar Constanța și la Muzeul Național al Marinei Române, în perioada 26-28 februarie.

Vineri, 26 februarie, va avea loc, în portul militar Constanța, o festivitate militară în cadrul căreia Drapelul de Luptă al Comandamentului Flotei va fi decorat de către șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, iar șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, și comandantul Flotei, contraamiral de flotilă Valentin Iacoblev, vor acorda diferite distincții militare și plachete aniversare unor persoane care au contribuit la dezvoltarea prestigiului Comandamentului Flotei, atât în plan național, cât și în plan internațional.

Cu același prilej, Regia Autonomă Monetăria Statului va lansa o ediție limitată a medaliei aniversare „125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare a României”.

Activitățile dedicate aniversării a 125 de ani de la înființarea celei mai mari structuri operative a Armatei României, din Dobrogea, continuă la Muzeul Național al Marinei Române, în perioada 26-28 februarie, unde vor fi prezentate publicului medalia aniversară „125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare a României” și expoziția „Flota Maritimă a României văzută prin ochii fotografului militar”.

Programul de vizitare este următorul:

  • vineri, 26 februarie, orele 14:00-16:00;
  • sâmbătă, 27 februarie, orele 09:30-16:00;
  • duminică, 28 februarie, orele 09:30-13:00.

Mai multe detalii despre activităţile dedicate momentului aniversar, puteţi afla dacă accesaţi link-ul https://www.navy.ro/comunicat.php?id=414.

 

 

 

Continue Reading

Cultura/Educatie

Concert Simfonic și Gală de Balet, în weekend, la TNOB “Oleg Danovski”

Published

on

Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” anunță ultimele două evenimente culturale ale lunii februarie 2021: un Concert Simfonic și o Gală de Balet. Astfel,

Vineri, 26 februarie 2021, orele 19:00, va avea loc CONCERTUL SIMFONIC, sub bagheta dirijorului MĂDĂLIN VOICU. Solist va fi violonistul FLORIN IONESCU-GALAȚI, iar în program vor fi prezentate: Divertisment în Re major, KV 136 de W.A. Mozart, Concertul pentru vioară și orchestră în Mi major, BWV 1042 de J.S. Bach și Simfonia nr.5 în Si bemol major de F. Schubert.

Duminică, 28 februarie 2021, orele 19:00, TNOB “Oleg Danovski”  îi așteaptă pe constănțeni la GALA DE BALET, alături de compania de balet a Teatrului Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski”. Soliști IRINA MIHAIU, ADRIAN MIHAIU, MIZUKI KUBOTA, MAYU TAKAHASHI, BOGDAN BÎRSĂNESCU, RYAN BROWN, CĂTĂLINA ILIESCU, MAYURA TAKASE, IGUACEL SANCHEZ, YURIA SOETA, ANDRADA ION, MEGUMI HIGUCHI, IRENE TOMASSETTI, DIANA PORFIREANU, NATALIA CÎMPEANU, ELLA SLINGSBY, LUNA MURAMATSU, AMI INOUE, DAIA KASHIWABA, KEITO SHIMOMURA, REITA MIYASHITA, KEITA KAMIJO, MARCO-ALEXANDRE VICENTE, DAVID WALL, MATTIA LONGHITANO, TOMONORI SEKIGUCHI.

Sursa foto: TNOB

Continue Reading

Actualitate

Mai mulţi bani pentru educaţie

Published

on

Bugetul Ministerului Educației înregistrează o creștere de finanțare a domeniului învățământ. Această creștere este înregistrată în condițiile în care bugetul anului 2021 nu mai cuprinde o serie de cheltuieli, precum voucherele de vacanță, plata diferențelor salariale sau alocări din fondul de rezervă.

Pentru învățământ se înregistrează, conform proiectului de buget pentru anul 2021, o valoare de 39,65 miliarde lei, în creștere cu 6% față de 2020. Cele mai relevante creșteri constau în asigurarea, în premieră de la bugetul de stat, prin bugetele locale, a finanțării pentru bursele elevilor (535,7 milioane lei).

De asemenea, o creștere substanțială înregistrează finanțarea de bază a unităților de învătământ preuniversitar de stat, componenta destinată cheltuielilor materiale și pregătirii profesionale (creștere de 26%, de la 1,259 miliarde lei la 1,585 miliarde lei).

Bugetului alocat învățământului (cel mai mare, în valoare absolută, în ultimii 30 de ani), urmează să i se adauge finanțarea obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru reforma educației.

 

Continue Reading

Cultura/Educatie

Se extinde corpul C1 al Universității Ovidius

Published

on

Vești bune pentru studenții Universității Ovidius din Constanța. Sediul de pe Bulevardul Mamaia a primit undă verde din partea Primăriei Municipiului Constanța în vederea extinderii și consolidării corpului C1, printr-un proiect pe fonduri europene Programul Operațional Regional – POR 2014 – 2020. Valoarea totală estimată este de peste 21 de milioane de lei.

Universitatea „Ovidius” din Constanţa în calitate de beneficiar, implementează proiectul “Consolidare, extindere și mansardare corp C1 Facultate D+P+1E+2E”, Cod SMIS: 122744, finanţat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10: „Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale”, Prioritate de investiţii 10.1: „Investiţiile în educaţie, şi formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competenţe şi învăţare pe tot parcursul vieţii prin dezvoltarea infrastructurilor de educaţie şi formare”. Săptămâna trecută, Primăria Municipiului Constanța a emis Certificatul de Urbanism cu numărul 626 în vederea consolidării, extinderii și mansardării Corp C1, Facultate D+P+1E+2E, situat pe Bulevardul Mamaia. Clădirea avea nevoie urgentă de reparații.

“În anul 2016, în urma unei inundații, s-a produs o semiprăbușire a unei aripi din cadrul corpului vechi de pe bulevardul Mamaia, corpul era construit pe o structură vechi din anii 1930, cum se construia în acele vremuri, fără rigorile legii. Ca atare, în urma acelei inundații, a trebuit să depunem pe situatii de urgență o solicitare astfel încât să putem să refacem corpul vechi. Acolo noi ne desfășurăm activitatea de foarte mult timp, pentru că sunt 4600 de metri pătrați unde își desfășoară activitatea patru facultăți. Am reușit să obținem o Hotărâre de Guvern, dar finanțarea s-a lăsat așteptată. Ne-am luat destinele în mână și am depus pe callul existent in 2017, pentru reconstructie si consolidare cu dotare, un beneficiu in plus, acum si dotam”, a declarat Alexandru Bobe, prorector Universitatea Ovidius Constanța.

Contractul de finanţare a fost încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management şi cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în calitate de Organism Intermediar. Obiectivul general al proiectului este reprezentat de consolidarea, extinderea și mansardarea corpului C1 facultate D+P+1E+2E, situat Ape Bulevardul Mamaia, nr. 124-126, în vederea creșterii relevantei învățământului terțiar universitar în strânsă relație cu piața forței de muncă și sectoarele economice competitive. Valoarea totală estimată a proiectului este de peste 21 de milioane de lei.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta