Connect with us

Actualitate

Coaliția între autorități, comunități locale, ONG-uri, instituții internaționale și mediul de afaceri poate contribui la reducerea intensității abandonului școlar

Published

on

Dezbaterea primei reuniuni din acest an a proiectului național „Pactul pentru Tineri”, organizat de către Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF)* în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, UNICEF și Banca Mondială, care a avut loc la Bacău ieri, 19 ianuarie, a evaluat experiența unui județ care a luat măsuri pentru reducerea abandonului școlar. Totodată, a relevat importanța creionării strategiilor clare pentru reducerea fenomenului, a explorat cauzele întreruperii școlii și a evaluat necesitatea conectării tinerilor către o maturitate productivă prin învățământul vocațional.

Evenimentul de la Bacău a debutat cu panelul oficialităților, a urmat workshop-ul de bullying și delincvență, susținut de doamna Nadia Tătaru, președinta Asociației Părinților Isteți și s-a încheiat cu atelierele situaționale, coordonate de către facilitatorii boardului „Pactul pentru Tineri.”

Chiar dacă problema abandonului nu este nouă, iar în județul Bacău se încearcă implementarea unor programe dedicate reducerii fenomenului, dezbaterea națională „Pactul pentru Tineri”, aflată la cea de a 4-a ediție, a coagulat eforturile comune ale autorităților naționale și locale și ale comunităților, a intensificat parteneriatul cu mediul privat și a creat o viziune mai clară asupra situației.

„Nu există o soluție magică pentru a reduce abandonul școlar. Deși s-a căutat, nu s-a găsit. Pentru că nu există soluții magice”, a avertizat Cristina Chiriac, președinta CONAF. „Există doar muncă, un dialog constant între cei care activează zi de zi pentru susținerea mediului educațional, ONG-uri și antreprenoriat. Acesta este trioul magic pe care noi am reușit să îl construim cu ajutorul acestui proiect. Mi-ați demonstrat și dumneavoastră lucrul acesta, nevoia de a dezbate situația la firul ierbii, soarta abandonului școlar trebuie să fie o prioritate și o responsabilitate a fiecărui cetățean român”, a adăugat președinta CONAF, în deschiderea dezbaterilor.

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a confirmat atât efectul „Pactului pentru Tineri” de intensificare a găsirii unor soluții legislative pentru reducerea abandonului școlar, cât și oportunitatea colaborării extinse între autorități, profesioniști și mediul de afaceri.

„Vreau să fac un mic raport în fața dumneavoastră cu ceea ce am făcut între timp, atât eu, cât și domnul ministru, Marius Budăi și colegii din Guvern. Săptămâna trecută am reușit să prezint în fața Guvernului României, să dezbatem și să fie adoptat proiectul de lege de prevenire a separării copilului de familie din cauze și motive diferite, dar grave, fie că este vorba de resursa financiară existentă, fie că este vorba de abandon, fie că este vorba de abuz sau violență domestică. Toate sunt cauze ale societății noastre pe care trebuie să le rezolvăm împreună: autoritățile centrale, locale, societatea civilă, mediul de afaceri. Nu putem să le rezolvăm decât împreună. Acesta este sensul și mersul corect al unei societăți democratice”, a spus doamna ministru Gabriela Firea.

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse a explicat că legea va crea  „150 de centre de zi pentru a-i găzdui pe acești copii care nu au condiții de locuire civilizate, nu au o alimentație potrivită vârstei pentru o dezvoltare normală, nu au rechizite, nu au îmbrăcăminte, nu au o susținere morală, psihologică, vocațională. Ei sunt cei mai expuși riscului de a abandona școala și de a deveni, până la urmă, o problemă a statului, pe care trebuie să o rezolve ulterior. De ce să nu acționăm când încă se poate, salvând viața acelui copil, a acelei familii, implicându-ne în societate și contribuind la bunăstarea întregii țări, pornind de la firul ierbii. Îndemn autoritățile locale să aplice pentru acest proiect până pe data de 9 februarie să obțină finanțare pentru construirea de la zero a unui centru de zi sau pentru amenajarea unei clădiri existente, dar pentru care nu a existat resursă pentru recompartimentare, igienizare. Este important să se depună proiecte, iar după data de 9 februarie voi anunța câte aplicații avem”, a mai spus Gabriela Firea.

Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale a avertizat că problema abandonului școlar este foarte importantă deoarece va influența și evoluția societății românești în viitor și a evocat măsurile cu o influență directă luate deja de ministerul pe care-l conduce, dar a punctat asupra nevoii de a oferi tinerilor o orientare profesională acceptabilă, eficientă financiar, în esență, o profesie pe care să o îndrăgească.

„Da, prevenirea abandonului școlar este o problemă, nu o să enumăr acum toate măsurile pe care le avem din punct de vedere al protecției sociale, al sprijiniri tânărului, a ce înseamnă noile reforme prin venitul minim de incluziune, unde, ca și componentă principală este încurajarea părinților pentru a-și găsi un loc de muncă, dar și o componentă de asistență socială care se va derula prin autoritățile publice locale, cu sprijinul ministerului Muncii și Solidarității Sociale, și anume, prin aceste anchete sociale să vedem de ce anume au nevoie acești copii, pentru a nu abandona școala, fie pentru a-i încuraja pe aceștia să meargă la școală. Am terminat de scris un proiect la Ministerul Muncii privind orientarea tinerilor în carieră, am făcut un proiect pilot în Oradea pentru a-l testa și l-am intitulat „Îndrăgostirea tinerilor de meserie”. Îi ducem la școală pe copii, prevenim abandonul școlar, dar ce facem cu ei? Nu putem fi toți medici, nu putem fi toți juriști, economiști și atunci trebuie să gândim foarte mult ce facem cu învățământul dual, cu învățământul tehnic. Avem nevoie de parteneriatul pe care Guvernul trebuie să îl facă acum între Muncă, Familie și Educație, pentru că provocările sunt foarte mari. Suntem aici în sală mai mulți părinți și dacă ar fi să începem cu noi, să ne întrebăm sincer care din noi i-am spune copilului nostru cu inima larg deschisă „fă-te strungar”, am putea să vedem că avem nevoie să începem acest proces cu noi, părinții și apoi să discutăm cu copiii, să îi orientăm în carieră și să facem să ajungem la acel deziderat: îndrăgostirea tinerilor de meserie. Trebuie să le explicăm copiilor că a fi mecanic agricol nu mai este ce era odată. Utilajele sunt de altă generație. Să fii strungar nu mai este ce era odată. Trebuie să știi să măsori, să calculezi, să desenezi și să vii la serviciu în cămașă, nu în halat”, a spus domnul ministru Marius Budăi.

Problema abandonului școlar este „pe cât de sensibilă, pe atât de importantă pentru societatea noastră. Dacă nu recunoaștem ce probleme avem, nu o să reușim să găsim soluții”, consideră domnul Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău.

„Noi, ca autorități locale, trebuie să fim extrem de deschiși la orice propunere și Consiliul Județean are o componentă extrem de importantă. Aici mă refer la DGASPC, care nu se ocupă doar de persoane cu probleme, se ocupă și de copii care au probleme reale. Am mers prin majoritatea centrelor din județ. Am rămas surprins când am văzut că indiferent de problemele pe care le au, sunt extrem de creativi și își doresc să se integreze în societate, să își găsească un loc, o meserie și mai ales, să își urmeze propria vocație. Cred că asta este ceea ce se așteaptă de la noi, de la autoritățile locale. Să găsim soluții, dar împreună cu dumneavoastră. Această dezbatere, tocmai din acest motiv este extrem de importantă, pentru faptul că găsim soluții prin ceea ce ne spuneți dumneavoastră”, a adăugat Valentin Ivancea.

Prefectul județului Bacău, domnul Lucian Bogdănel, a îndemnat la nevoia de a abandona clișeele, potrivit cărora în regiune situația este apocaliptică și a observat că mulți copii din județ sunt incluși în statisticile abandonului școlar, însă ei s-au mutat în școli din alte țări, din cauza migrației părinților.

„S-a vorbit despre abandonul școlar, despre maternitatea juvenilă, însă, cu permisiunea dumneavoastră aș vrea să lărgim un pic cadrul spre tineri NEETS, care plasează România pe locul 2 în Uniunea Europeană,  cu un procent de 20%, acei tineri cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, care nu frecventează nicio școală, nu au nicio meserie și stau alături de părinți sau îngroașă rândurile delicvenței juvenile sau infracționalității. Deci cred că „Pactul pentru Tineri” trebuie să aibă și acest aspect și, totodată, cifra de 42% în privința analfabetismului funcțional. 4 din 10 elevi nu știu să facă distincție dintre o propoziție afirmativă și una interogativă. Ei n-au abandonat școala, dar sunt analfabeți funcționali”, a spus Lucian Bogdănel, prefectul județului Bacău.

Ideea creării unui nivel ridicat de digitalizare în învățământ, care poate face mai atractiv și mai eficient procesul educațional a fost reluată de Marius-Viorel Poșa, subsecretar de stat în Ministerul Cercetării.

„Am fost întrebat ce caută digitalizarea la abandon școlar. Digitalizarea, Inovarea și Cercetarea sunt, de fapt, motorul care ar trebui să vină în spatele educației și să o promoveze, pentru că, dacă ne uităm la cele mai mari patente de inventică, și vorbim de perioada recentă, vedem că ele nu vin din zona universitară sau din zona de cercetare, vin dintr-o zonă de promovare a unor idei, a unor meserii, a unor noi skill-uri”, a spus domnul Marius-Viorel Poșa.

Abandonul școlar este o problemă care are cauze și rădăcini în multe domenii, care nu poate fi rezolvată doar de ministerul Educației, a spus Marian Daragiu, Subsecretar de Stat în Ministerul Educației.

„Privesc abandonul școlar ca pe un rezultat, o consecință a ceva care nu a funcționat, al unui sistem care, undeva, a dat greș. Părăsirea timpurie a școlii este de asemenea un rezultat al unui sistem care undeva s-a crăpat, undeva s-a blocat. Când vorbim de abandonul școlar și la soluțiile pe care le avem la îndemână, venim cu soluții pe jumătate. Un cadru didactic încearcă să facă ceva, să îl ajute pe copil. Poate că merge până în comunitate și ajunge la părinți. Dar acolo se lovește de o multitudine de factori. Ceea ce se întâmplă atunci când vorbim de abandon școlar este ca si cum am vedea doar vârful iceberg-ului, fără să înțelegem complexitatea fenomenului de dedesubtul apei. Iar cadrul didactic pus în fața unei complexități, unei multitudini de factori intercorelați, dintr-odată, începe să cocheteze cu ideea de neputință. Pentru că problemele de acolo sunt probleme care țin și de familie, de domeniul social. Și își dă seama că e doar un cadru didactic, care a doua zi va trebui să meargă la școală și să spere că, toti copiiii vor veni și astăzi la școală. Dar copiii încep să nu mai vină, de șase ori mai mult în mediul rural. Conectarea cu piața muncii este soluția, copiii vor să facă o meserie. Înțelegerea de către tineri a peisajului educațional și de ocupare a forței de muncă depinde de experiența părinților și a familiei lor”, a spus Marian Daragiu.

Școala s-a modernizat, dar problemele rămân, deoarece multe familii nu au resurse financiare pentru a susține educația copiilor și trebuie să finanțăm costurile de mâncare și cazare a copiilor din mediul rural, consideră Lucian Daniel Stanciu-Viziteu, primarul Bacăului.

„Ne dorim să facem și în Bacău un „Pact pentru Tineri”, un pact pentru educația tinerilor, pentru a continua pactul inițiat de CONAF. Și mulțumim că ne-ați ales, pentru că, în județul Bacău, experiențele pe care le avem, prin parteneriatele cu organizațiile, fundațiile, federațiile, au condus către un pic mai bine de la o zi la alta, de la un an școlar la altul”, a spus Ana-Maria Egarmin, Inspector Școlar Județean.

„Investiția în educație și reducerea abandonului școlar este cheia pentru construirea unui viitor durabil pentru România. Este responsabilitatea noastră să facem din aceasta o prioritate și să lucrăm continuu pentru a ne asigura că toți copiii au posibilitatea de a-și atinge potențialul maxim. Suntem mândri să susținem proiectul „Pactul Pentru Tineri” care are ca scop reducerea ratei abandonului școlar în România. Această inițiativă este o dovadă a angajamentului nostru de a contribui la o cauză care își propune să se asigure că un număr cât mai mare de copii au șansa de a reuși și de a-și atinge întregul potențial. Prin dialog, colaborare și sprijin direcționat, sperăm să creăm un viitor mai frumos pentru tinerii din România”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Head of marketing & digital product OMV Petrom.

„Am străpuns latura birocratică și am ajuns la latura umană”, a declarat doamna Luminiţa Costache, specialist în educație la UNICEF, care a reamintit că îmbunătățirea situației în județul Bacău este și rezultatul direct al implicării UNICEF în proiecte care țintesc reducerea abandonului școlar.

„UNICEF, în județul Bacău, a avut două pachete de intervenții. Un pachet care s-a concentrat pe zona de educație, numit „Educație Incluzivă de Calitate”, dar a fost și pachetul „Minim de Servicii”, care s-a concentrat pe intervenția, la nivelul comunității, a asistenților sociali și a asistenților comunitari medicali, împreună cu consilierul școlar. Am încercat să atragem atenția încă de atunci că problemele de la nivelul comunității trebuie adresate într-un mod integrat, inclusiv cele care țin de abandonul școlar sau de riscul de părăsire timpurie a școlii, pentru că multe dintre cauze sunt în afara școlii. Atunci, această abordare integrată este extrem de importantă. Mă bucur că prin parteneriatul „Pactul pentru Tineri” s-a reușit aducerea împreună a tuturor acestor ministere, pentru că este important ca și ei să înțeleagă care sunt realitățile de la firul ierbii. Să înțelegem de ce bugetul alocat educației nu este o cheltuială, ci o investiție pe termen lung”, a declarat doamna Luminiţa Costache.

Cristina Chiriac, președinta CONAF, a solicitat miniștrilor și politicienilor prezenți la dezbatere o recalibrare a Legii Învățământului printr-un amendament care să susțină educația practică.

„Zona de educație practică este esențială pentru descoperirea vocației tinerilor. Din punctul de vedere al specialiștilor, ar trebui să fie introdusă încă din ciclul gimnazial. Educația practică este un element esențial al oricărei strategii de reținere a elevilor la școală, asigură o tranziție de la școală la locul de muncă și este un instrument eficient nu numai în prevenirea abandonului școlar, ci și în pregătirea forței de muncă calificate și poate asigura perspective de carieră favorabile”, a observat Cristina Chiriac.

„Coaliția creată prin „Pactul pentru Tineri” între autoritățile centrale, administrația locală, comunitățile profesionale și antreprenori este esențială nu doar pentru reducerea abandonului școlar, ci, mai ales, pentru reconectarea tinerilor la drumul către o maturitate productivă, prosperă și sigură, pentru a evita pericolele sărăciei, violenței, neglijării, abuzului, problemelor de sănătate, sau legale”, a conchis Cristina Chiriac, președinta CONAF.

Evenimentul a fost moderat de jurnalista Laura HULUBEI, iar speakerii și facilitatorii prezenți au fost Cristina CHIRIAC, Președintă CONAF, Gabriela FIREA, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Marius BUDĂI, Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Ionela-Cristina BREAHNĂ-PRAVĂŢ, Senator în Senatul României, Valentin IVANCEA, Președintele Consiliului Județean Bacău, Lucian BOGDĂNEL, Prefectul județului Bacău, Marius POȘA, Subsecretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marian DARAGIU, Subsecretar de Stat în Ministerul Educației, Lucian STANCIU-VIZITEU, Primarul orașului Bacău, Gheorghe BACIU, Primarul orașului Slănic-Moldova, Ana-Maria EGARMIN, Inspector școlar general – ISJ Bacău, Gabriela ALEXANDRESCU, Head of marketing & digital product OMV Petrom, Luminița COSTACHE, Specialist în Educație la UNICEF, Nadia TĂTARU, Președinte Asociația Părinților Isteți, George LECA, Co-Fondator Asociația pentru Valori în Educație, Claudia CLICINSCHI, Consultat Educațional, Asociația pentru Valori în Educație, Iulia ȘERBAN, Președintă CONAF Piatra Neamț, Daniela VASILESCU, Președintă Fundația pentru Educație și Vocație, Sînziana IONIȚĂ-CIUREZ, Director Executiv a Asociației SAMAS, Ciprian ANDRONACHE, Fondator „FiiOM”, Elizabeth BALLA, Psiholog și Trainer Academia de Business și Leadership Open Tribe, Flori BICAZAN, Profesor şi Trainer Academia de Business și Leadership Open Tribe, Emese BALOG – Psiholog și Trainer Academia de Business și Leadership Open Tribe.

Parteneri: Asociația SAMAS, Asociația pentru Valori în Educație, Glasul Vieții – Dan Damaschin, Asociația WeHelp, Asociația Un Pas Spre Educație, Căminul Felix, Asociația Educație și Viitor, Uniunea Studenților din România, Fundația pentru Educație și Vocație, Asociația Părinților Isteți, Kids in Business, Federația Patronatelor pentru Educație și Antreprenoriat Social și Asociația „FiiOM”!

Parteneri media: AGERPRES, Antena 3 Constanta, Antena3 Valcea, Profit News TV, Iași TV Life, Litoral TV, TeleM Iasi Regional, Comunitatea Via Cluj Tv, Radio Hit Iaşi – 94,9 FM, Realitatea.NET, Capital România, Alo,Iasi, AUTO BILD, BiziLive.tv, CursDeGuvernare.ro, Chindia Media, City Press TV, Clubantreprenor.ro, e-femeia.ro, EM360, Evenimentul Regional al Moldovei, Focus Energetic, Infofinanciar Romania, Televiziunea GRUP IUBIM Brașovul – TV IBv-Channel, La Pas Prin Brașov, Masini si Utilaje pentru Constructii, Revista Biz, Revista CARIERE, Săptămâna Financiară, Transilvania 365, Ultima ora, Vocea Vâlcii, Wall-Street.ro, Revista PSYCHOLOGIES, Energynomics, Transilvania Business, Financial Intelligence, Spot Media, Trafic Media și GOVNET, Fonduri Structurale, Itsy Bitsy, Kids in Business.

Sursa foto: CONAF

Actualitate

Indemnizația pentru creșterea copilului se majoreză de la 1 martie

Published

on

Vești bune pentru mămici. Din martie va crește indemnizația lunară minimă primită de mame pentru creșterea copilului.

Indemnizația are o valoare de 2,5 la valoarea ISR. Pragul minim al acesteia va fi din martie de 1.495 de lei.

Și prima de inserție va crește la 1.794 de lei, iar subvenția pentru persoane marginalizate, la 2.392 de lei .

Toate ajutoarele sociale calculate pe baza valorii ISR se vor majora din martie.

Printre cele mai importante drepturi care se acordă în funcție de ISR se numără indemnizația de șomaj, ajutorul social, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap, nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului, însă mai sunt și altele.

Continue Reading

Actualitate

Universitatea Ovidius din Constanța, la cea de-a doua întâlnire transnațională în cadrul unui proiect european dedicat combaterii deșeurilor digitale

Published

on

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a participat, în perioada 22-23 ianuarie 2023, la cea de-a doua întâlnire transnațională din cadrul proiectului Eco-Digital Literacy and Citizenship for Our Planet and Future (Digital Waste), care a avut loc la Beirut, în Liban.

„Alături de ceilalți participanți, am testat și evaluat primul prototip al aplicației pentru telefonul mobil cu rol în detectarea și ștergerea fișierelor care au un consum crescut de energie, ce va fi dezvoltată în cadrul proiectului. În plus față de alte aplicații similare, aceasta le va oferi utilizatorilor informații referitoare la impactul negativ al acestui tip de fișiere asupra mediului înconjurător. În urma feedback-ului primit, aplicația va fi îmbunătățită, iar noua variantă va fi retestată în cadrul celei de-a doua activități de învățare, predare și formare, care va avea loc în Portugalia, în luna mai a acestui an”, a precizat ec. dr. Răzvan-Ionuț Drugă, reprezentant al Biroului pentru Programul Erasmus Plus.

Proiectul Digital Waste își propune să crească gradul de conștientizare a publicului cu privire la problema deșeurilor digitale și a schimbărilor climatice, prin dezvoltarea unor instrumente de alfabetizare eco-digitală.

Proiectul Eco-Digital Literacy and Citizenship for Our Planet and Future (Digital Waste), cod 2021-1-TR01-KA220-YOU-000028571, finanțat cu 185.214 de Euro prin Programul european Erasmus Plus, este implementat în perioada 28 februarie 2022 – 27 februarie 2024, în cadrul unui consorțiu din care fac parte: Ankara Center for Political and Economic Research – ASEM (Turcia – lider de proiect), Universitatea Ovidius din Constanța (România), Solution: Solidarité & Inclusion (Franța), Aie Serve (Liban), Embaixada da Juventude (Portugalia), Association of Administrators and Bureaucrats (Turcia), T.C. Mardin Artuklu University (Turcia) și Bilgi Paylaşım Topluluğu (Turcia).

Continue Reading

Actualitate

Plaje înghițite de mare

Published

on

Cea mai frumoasă plajă de pe litoralul românesc, unde marea turcoaz amintește de destinațiile exotice de vacanță, a dispărut peste noapte. La Tuzla, valurile au înghițit tot ce au prins în calea lor, iar din plaja lată și cu nisip fin a mai rămas acum doar o palmă. 

Fără diguri de protecție, plaja de la Tulza nu a avut nicio șansă în fața puterii curenților, care au tras aproape tot nisipul în mare. Vântul a suflat în ultimele zile cu până la 50 de kilometri pe oră pe litoral, iar la mal s-au format valuri puternice. Din cei 10 metri de plajă de la Tulza au mai rămas acum doar câțiva zeci de centimetri.

“Situația este gravă din cauza fenomenului natural pe care marea îl are în acest sezon. Curenții fiind foarte mari, valurile înaintează către suprafața de nisip. Curenții trag tot nisipul. Aici erau cam 7 – 10 metri de plajă în perioada sezonului cald, acum nu mai este nimic.”, declară Ion Moisei viceprimar Tuzla

Dacă vom mai avea sau nu plajă la Tulza în următorii ani este greu de spus. Plaja de aici nu a fost prinsă curpinsă în planul de combatere a eroziunii costiere al Apelor Române. Viitorul său depinde, cel puțin deocamdată, doar de mila naturii.

“Zona respectivă a fost analizată la faza de masterplan, dar concluziile analizei cost – beneficiu nu au încadrat această zonă pentru a fi reabilitată. Erau alte zone cu potential mult mai mare care trebuiau rezolvate. Urmează să reactualizăm masterplanul zonei costiere 2023 – 2027 și să vedem problemele care mai sunt.”, declară Hristu Uzun, director ABADL

Marea a fost nemiloasă și la Mamaia. În zona centrală a stațiunii, valurile au luat cu ele o bună bucată din plaja proaspăt înnisipată, formând dune înalte de mai bine de un metru, care se întind pe aproape un kilometru. Specialiștii spun că fenomenul este unul cât de poate de normal în timpul sezonului rece și estimează că plaja va fi nivelată înainte de începerea sezonului estival.

“În Marea Neagră, acolo unde valul este mai înalt, pierde plaja printr-un fenomen de sucțiune de cavitație, produs de vânturile dominant nord – vestice sau vânturile dinspre mare. Această cavitație generează o întoarcere a aerului, a vântului și apasă acolo și în felul acesta se pierde plaja. Este un fenomen natural, este un fenomen care poate fi evitat cu diguri de larg, cu diguri tip travers. Acestea sunt mijloace hidrotehnice care pot preveni erodarea plajelor.”, declară Adrian Bîlbă, doctor în științe

Conducerea Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral spune că masterplanul pentru plaje va fi reanalizat și că sunt șanse ca și plajele de la Tulza, Vama Veche și Sulina să fie cuprinse în Programul pentru combaterea eroziunii costiere.

Continue Reading

Actualitate

Zonele pietonale din cartierele constănțene sunt reabilitate

Published

on

Continuă programul de modernizare a infrastructurii pietonale din zonele rezidențiale. Intervenții asupra trotuarelor au loc după cum urmează:

  • Pe strada Romană, strada Chiliei, Andrei Mureșanu și Duiliu Zamfirescu unde au fost decapate total trotuarele, terenul a fost consolidat și au fost înlocuite vechile borduri deteriorate. Pe suprafețele pietonale se montatează pavele moderne.
  • Pe bulevardul Mamaia, lucrările de reamenajare au ajuns la tronsonul cuprins între strada Soveja, strada Zorelelor și sensul giratoriu de la Pescărie. Se reconfigurează acest tronson prin refacerea trotuarelor, înlocuirea bordurilor, montarea de pavele noi și amenajarea casetelor pentru spații verzi.
  • Și pe strada Mihai Eminescu se refac trotuarele și se construiesc casete pentru spații verzi unde vor fi plantați arbori și arbuști ornamentali. Sunt demontate vechile borduri, trotuarele au fost decopertate și consolidate cu piatră peste care va fi așternut nisip. La final se vor monta pavele pe un strat suport de nisip. După finalizarea etapei de reamenajare a suprafeței pietonale, se va asfalta carosabilul, însă doar atunci când condițiile meteorologice vor permite astfel de lucrări.
  • Se intervine la nivelul părții pietonale și pe strada Badea Cârțan în zona complexului comercial. Au fost montate pavele, s-au refăcut trotuarele și aleile de acces din zona complexului și au fost revitalizate spațiile verzi și aleile din proximitatea locului de joacă.

Reprezentanții primăriei municipiului Constanța fac din nou apel către conducătorii auto să nu parcheze mașinile în zonele în care se efectuează lucrări, pentru a nu îngreuna accesul utilajelor.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222