Connect with us

Traditii romanesti

CIORBĂ DE MIEL

Published

on

INGREDIENTE

  •  2 litri apă
  •  1 litru borş
  •  1 kg carne miel
  •  1 morcov
  •  1 rădăcină de pătrunjel
  •  1 ceapă
  •  verdeaţă
  •  cozi de ceapă verde
  •  sare
  •  piper
  •  3 linguri orez
  •  1 gălbenuş
  •  4 linguri smântână
  •  1 legatura leuştean

MOD DE PREPARARE

1. Pentru ciorba de miel se fierb în apă cu sare căpăţâna şi bucăţile de miel. Înainte de a începe să fiarbă, se ia spuma. Acest proces e important, deoarece zeama poate rămâne tulbure.

2. Se curăţă zarzavaturile şi se adaugă în ciorbă, apoi se lasă să fiarbă împreună cu bucăţile de carne o oră. Important este că nu trebuie să clocotească pentru că se destramă carnea de miel.

3. Când şi carnea, şi zarzavaturile au fiert, se toarnă borşul fiert separat şi strecurat şi se adaugă 2-3 linguri de orez , câteva frunze de leuştean verde şi cozile de ceapă verde. Se lasă să fiarbă orezul şi se acoperă cu un capac.

4. Între timp, într-un castron, se freacă un gălbenuş cu 2-3 linguri de smântână. După ce s-a făcut ciorba de miel, se opreşte focul şi se toarnă smântâna amestecânu-se cu atenţie să nu formeze cocoloaşe. Se serveşte ornată cu leuştean verde.

Ciorba de miel – trucuri de la gospodine

  • Pentru ciorba de miel, alege carnea proaspătă. O recunoști pentru că are culoarea roz. Ea nu trebuie să fie umedă, semn că a fost congelată și decongelată.
  • Carnea de miel trebuie să fie elastică, semn că animalul a fost tânăr.
  • Organele de miel dau un gust și mai bun când faci ciorba de miel, așa că nu trebuie să te ferești să le folosești.
  • Sursa:Retete practice

Actualitate

Meşterii olari şi-au dat întâlnire la Constanţa

Published

on

Muzeul de Artă Populară Constanța organizează, timp de trei zile, în perioada 16-18 iulie, manifestarea „Meșteșuguri tradiționale. Olăritul”. Cu acest prilej, pe platoul din fața instituției de cultură, vizitatorii se vor întâlni cu olari din vestite centre de ceramică în care se practică acest meșteșug: Horezu (județul Vâlcea) și Tansa (județul Iași).

Meșterii vin la Constanța cu roata olarului, pentru a face demonstrații de lucru, dar și cu obiecte tradiționale decorative sau de uz gospodăresc din lut, de diferite forme, ornamentate în concordanță cu specificul centrelor de ceramică pe care le reprezintă.

 

Continue Reading

Actualitate

Hârşova se pregăteşte pentru Festivalul Pescăresc

Published

on

În acest weekend, va avea loc prima ediție a Festivalului Pescăresc, organizat de Primăria Orașului Hârșova. În cele două zile dedicate festivalului, 17 şi 18 iulie, vizitatorii vor putea să îi cunoască mai bine pe localnici, să guste preparate tradiționale, să dezlege misterele Dunării și să simtă emoția cântecelor și dansurilor dobrogene.

Participanții vor putea gusta ciorba de pește hârșovenească, saramură pregătită pescărește, precum și alte preparate tradiționale gătite cu măiestrie de localnici, sub coordonarea Master Chef Flavius Afilipoaie.

Programul va fi unul dinamic și va îmbina tradițiile culinare locale pescărești cu muzica populară, cea ușoară și dansurile dobrogene.

Pentru cei care doresc să participe la concursuri, au început deja înscrierile. Astfel, la CONCURSUL DE PESCUIT SPORTIV, care va avea loc sâmbătă, 17 iulie, în intervalul orar 07:00-12:00, vor fi acceptate 5 echipe cu un număr de participanți stabilit de cei care se înscriu.

La CONCURSUL GASTRONOMIC, care va avea loc duminică, 18 iulie, în intervalul orar 10:00-12:30, vor fi acceptate 5 echipe cu un număr de 3 participanți în fiecare echipă.

Înscrierile se fac la sediul Primăriei Orașului Hârșova până joi, ora 12:00 (persoană de contact – Ana-Maria Silivestru).

 

Continue Reading

Actualitate

Pasca şi tradiţiile legate de ea

Published

on

Pasca este unul dintre alimentele tradiționale nelipsite de pe masa de Paște. Preparată astăzi, în Sâmbăta Mare, din grâu curat, ouă, brânză și zahăr aceasta este înnobilată cu semnul Sfintei Cruci.

Atât de mare era importanța acestui aliment ritual în satul tradițional, încât femeile, înainte de a-l plămădi, trebuiau să fie de o curățenie trupească desăvârșită, să îmbrace straie curate, să bată mătănii și să spună rugăciuni. Abia apoi se apucau să plămădească pasca.

Se zice că pasca trebuie să fie rotundă, pentru că tot așa au fost și scutecele lui Iisus Hristos, sau dreptunghiulară, pentru că așa a fost și mormântul său.

Cojile ouălor din care se făcea pasca nu se aruncau, ci se puneau pe apă curgătoare, pentru a ajunge pe Apa Sâmbetei, în ținutul unde trăiesc Blajinii sau Rocmanii. Văzându-le pe acestea, la fel ca și cojile de la ouăle vopsite, Blajinii vor afla că a venit Paștele.

Înainte de a fi așezată pe masa de Paşte, Pasca trebuie să fie sfințită de preot în noaptea de Înviere, alături de celelalte preparate pe care obişnuiesc creştinii să le ducă la biserică.

Odinioară se făcea o pască și pentru vite. Din aceasta se rupea câte o bucățică și se amesteca în hrana vacilor în fiecare sâmbătă din an, pentru a fi sănătoase și a avea rod.

Crucea de pe Pască se păstra, pentru că era bună la alungarea grindinei.

 

Continue Reading

Actualitate

Tradiții în Vinerea Mare, sau Vinerea Seacă

Published

on

Vinerea Mare este o zi cu o încărcătură spirituală aparte. Numită în popor și Vinerea Seacă, Vinerea Scumpă, Vinerea Frumoasă sau Vinerea Șchioapă, această zi, în care în bisericile ortodoxe are loc Prohodul Domnului, se ține prin post negru.

Cu lumânarea de la Prohod, creștinii înconjoară casa de trei ori, pentru a o oferi de boli, foc și trăsnete.

În Vinerea Seacă nu se lucrează nimic, pentru că totul va merge în sec. Nici nu se frământă și nici nu se coace pâine, ca să nu se ardă mâinile Maicii Domnului. Se zice că nu e păcat mai mare decât să coci pâine în Vinerea Mare.

În această zi nu se consumă nici urzici și nici oțet, pentru că Iisus a fost biciuit cu urzici și i s-a dat să bea oțet.

Dacă în Vinerea Mare va ploua, se spune că anul va fi îmbelșugat.

 

Continue Reading

Le Charme RESTAURANT

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222