Connect with us

Actualitate

Cine sunt cei care au votat în 26 mai ?

Published

on

Răspunsul la întrebare îl oferă Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES). Datele furnizate de IRES sunt rezultatul unui sondaj de opinie, derulat în data de 26 mai, pe un eşantion de 6.210 persoane cu drept de vot, rezidenţi pe teritoriul României. Analizele sunt realizate pe subeşantioane de populaţie, în funcţie de comportamentul electoral, iar eroarea maximă este de ± 2,4 %.

Iată care sunt concluziile analizei realizate de IRES, pe baza sondajului, despre profilul celor care au votat cu partidele clasate pe primele 3 locuri la alegerile europarlamentare:

  • Votanţii Alianţei 2020 – USR-PLUS sunt preponderent tineri din marile oraşe;
  • Cei mai mulţi votanţi PNL au studii medii, unul din trei votanţi ai Alianţei 2020 – USR-PLUS a absolvit studii superioare, iar mai mult de jumătate dintre votanţii PSD au doar studii elementare;
  • Jumătate dintre votanţii Alianţei 2020 – USR-PLUS sunt angajaţi în mediul privat, aproape 6 din 10 votanţi PSD sunt pensionari, iar în rândul votanţilor PNL se regăseşte cea mai mare proporţie de persoane neocupate;
  • Cea mai mică proporţie de persoane interesate de politică se regăseşte în rândul votanţilor PNL
  • Votanţii Alianţei 2020 – USR-PLUS sunt mult mai activi în mediul online;
  • Jumătate dintre simpatizanţii PSD au votat doar la europarlamentare;
  • Aproape un sfert dintre votanţii Alianţei 2020 – USR-PLUS s-au hotărât să participe la vot datorită referendumului.
  • Unul din patru simpatizanţi PSD, care au votat şi la referendum, au pus ştampila pe „Nu” pentru ambele întrebări.

Sondajul de opinie a fost realizat telefonic, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), pe parcursul zilei de 26 mai, în timpul desfăşurării procesului de vot. Prezenţa la urne şi intenţiile de vot, au fost estimate luând în calcul respondenţii care votaseră deja, la momentul aplicării chestionarului, şi respondenţii care nu votaseră, dar au declarat intenţia de a vota pe parcursul zilei.

 

Sursa: IRES

Actualitate

Forțele Navale Române, la ceas aniversar

Published

on

Forțele Navale Române aniversează, pe 22 octombrie, 160 de ani de la înființare. Cu acest prilej, Statul Major al Forțelor Navale a organizat la sediul din București, o ceremonie militară, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la înființarea Marinei Militare Române moderne, prin Înaltul Ordin de Zi din data de 22 octombrie 1860 al Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care a unificat Flotila Moldovei cu cea a Ţării Româneşti, sub denumirea de Corpul Flotilei.

Anul acesta, evenimentul a fost marcat într-un mod special, atât prin dezvelirea unei plăci aniversare, lansarea medaliei aniversare „Forțele Navale Române – 160 în Serviciul Patriei”, emise de  Monetăria Statului, precum și prin lansarea volumului de studii istorice „Statul Major al Forțelor Navale – 160 de ani de datorie împlinită”, realizat de colectivul de specialiști al Muzeului Național al Marinei Române. În semn de apreciere pentru activitatea desfășurată, unor din militari din Forțele Navale le-au fost conferite medalii și distincții militare, la sfârșitul evenimentului aniversar.

Concomitent, la sediul Muzeului Național al Marinei Române din Constanța, a fost organizată Ziua Porților Deschise, în cadrul căreia a fost prezentată expoziția foto-documentară „Statul Major al Forțelor Navale – o istorie în 160 de ani”.

Sursa foto: Forțele Navale Române

Continue Reading

Actualitate

5% dintre români au început deja cumpărăturile de Crăciun… online

Published

on

A fost un an greu pentru retailerii români din cauza pandemiei și a condițiilor volatile ale pieței, care au creat incertitudine, fapt care a determinat o scădere a volumelor de vânzări, mai ales în mediul offline. Sunt însă câteva semne pozitive odată cu apropierea sezonului Sărbătorilor de iarnă: clienții sunt tot mai încrezători să cumpere, scăderea prețurilor și reducerile dinainte de sezon, toate acestea având menirea să dea imboldul consumatorilor să cheltuie.

În același timp, specialiștii în E-Commerce de la Negociat.ro afirmă că, odată cu intrarea în ultima parte a anului 2020, vânzările retail au scăzut considerabil față de perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, încrederea consumatorilor în România și nu numai are tendințe de creștere, dar incertitudinea persistă și mulți cumpărători spun că se simt ca fiind încă în criză economică. Incertitudinea și creșterea înceată a vânzărilor ar putea umbri sezonul de cumpărături de sărbători din acest an. Oricum sunt semne că vânzările retailerilor vor crește, impulsionate fiind de trendurile pozitive în ceea ce privește piața muncii și piața imobiliară.

“Românii își vor crește bugetul de cumpărături în acest sezon de iarnă cu 3%, iar 5% dintre ei au trecut deja la achiziționarea de cadouri pentru sărbători începând din luna octombrie. În ceea ce privește bătălia sexelor, femeile au ”furat” startul și s-au apucat devreme de cumpărături de cadouri. Mai exact 32% dintre femeile intervievate spun că au început shopping-ul de sărbători, în timp ce doar 9% dintre bărbați au făcut același lucru. În timp ce majoritatea bărbaților și femeilor spun că așteaptă încă să cumpere cadouri, 15% dintre femei și 25% dintre bărbați spun că anul acesta nu vor cumpăra nimic. Familiile tinere sunt printre cele care au făcut deja cumpărăturile de sărbători. Dintre familiile care și-au deschis deja portofelele, 23% au cinci sau mai mulți membrii, iar 37% au copii cu vârsta sub 12 ani. Doar 15% dintre familiile cu doar un copil sau fără copii au făcut cumpărături de sărbători până în prezent.”, declară CATA SIMION, CEO www.negociat.ro

Totodată, potrivit aceluiași studiu, majoritatea familiilor (26%) au în plan să cheltuie între 200 și 400 de lei, un prag de cheltuieli normal pentru persoane care câștigă sub 4000 de lei lunar. Tot mai multe familii care câștigă peste 5000 de lei anual intenționează să cheltuie între 500 și 1000 de lei.

sursa: negociat.ro

Continue Reading

Actualitate

Exerciții navale româno-britanice, în Marea Neagră

Published

on

Forțele Navale Române continuă parteneriatul tradițional cu Marina Regală a Marii Britanii și desfășoară o serie de activități de instruire în comun, în bazinul pontic, la care vor participa peste 400 de marinari militari britanici și români.

Exercițiile planificate pentru sfârșitul acestei săptămâni vor fi efectuate de fregata „Mărășești”, continuatoarea tradiției de 100 de ani a distrugătorului „Mărășești”, asul de treflă al Marinei Regale Române și de distrugătorul britanic HMS „Dragon”, care a acostat în această săptămână, pentru o escală de trei zile în portul militar Constanța.

Scenariul secvențelor de instruire în apele naționale și internaționale din Marea Neagră, cuprinde exerciții de luptă antiaeriană, la care vor participa și aparate de zbor MiG-21 LanceR ale Statului Major al Forțelor Aeriene, precum și un avion CF-18 Hornet al Forțelor Aeriene Regale Canadiene.

Pentru dezvoltarea dialogului bilateral româno-britanic, comandantul navei britanice s-a întâlnit miercuri, 21 octombrie, cu locțiitorul comandantului Flotei, contraamiral de flotilă Valentin Iacoblev, cu care a discutat subiecte de interes comun în domeniul instruirii și diplomației navale.

sursa foto: Forțele Navale Române

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta