Connect with us

Sanatate

Cine şi cum îi trata pe români în secolele trecute? Bărbierii

Published

on

Un loc de seamă în trecutul medical l-au avut bărbierii. În Occident, bărbierii erau instruiţi şi trimişi în război pentru a practica atât meşteşugul lor obişnuit, cât şi pentru a acorda îngrijire medicală răniţilor.

Aşa se explică de ce până la începutul secolului al XVII-lea, în Franţa aveau voie să practice medicina trei categorii: medicii cu titluri universitare, chirurgii fără titluri universitare (numiţi robe longue) şi bărbierii (numiţi robe courte).

În Germania, bărbierii chirurgi care însoţesc armatele purtau numele de „Feldscherer”, iar responsabilitatea lor era de a îngriji răniţii la fel ca orice medic. Mult mai târziu, în secolul XIX, această denumite intră şi în limba română sub forma „felcer”.

În Turcia, bărbierii-medici se numeau berber-bachi, iar la curtea Sultanului ei sunt consideraţi ca având al şaselea rang printre slujitorii de la Curte.

Pentru români, bărbierii, ca medici pricepuţi, au jucat un rol foarte important în trecut. Dr. Pompei Samarian spune despre ei că „au fost doctorii românilor buni pentru orice…ei sunt vracii de care pomenesc cărţile bisericeşti şi poezia populară”, până în secolul al XVII-lea.

Potrivit unui document datat 9 iunie 1436, se pare că centrul unde învăţau bărbierii medici era Braşovul. Despre importanţa bărbierilor vorbesc şi alte documente în care se explică faptul că atunci când ciuma bântuia Ardealul şi Moldova lui Alexandru Lăpuşnenu, ei erau cei care hotărau ce drumuri ar trebui închise astfel încât să se evite contagiunea.

În anii 1800, bărbierii continuă să fie numiţi doctori sau vraci prin regiuni izolate sau la marginea oraşelor acolo unde nu se găsesc medici şcoliţi special, doar că aceşti indivizi nu se mai bucură de faima de altădată. În Medicina şi farmacia din trecutul românesc, Volumul II, dr. Pompei Samarian notează că începând cu secolul XIX, rolul bărbierilor la spital este din ce în ce mai limitat. Astfel, la spitalul Colţea, bărbierul rade, curăţă şi spală la cap pacienţii şi slugile. Cu toate acestea, în oraşele mici sau la sat, bărbierul va continua să doctoricească pe mulţi o perioadă bună de timp.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Sanatate

Un nou lot de tablete de Favipiravir ajunge în România

Published

on

Un nou lot de 440.000 de tablete de Favipiravir va ajunge în România începând din 28 noiembrie, a anunțat compania Terapia Cluj, controlată de grupul farmaceutic indian Sun Pharma.

Este al doilea lot important din acest medicament care ajunge în România, după ce, în octombrie, 770.000 de tablete de favipiravir au intrat în depozitele Unifarm, în mai multe tranșe.

De asemenea, alte 110.000 de tablete urmează să ajungă în țară până la 15 decembrie 2020, pentru a acoperi nevoia urgentă a unui tratament adecvat pentru pacienții români diagnosticați cu Covid-19.

“Începând cu luna ianuarie 2021, compania poate livra circa 500.000 tablete lunar, în funcție de necesarul pe care comisia de specialitate a Ministerului Sănătății îl va solicita. În paralel, Terapia mai analizează și posibilitatea fabricării acestui preparat în țară în colaborare cu o altă companie românească, pentru a asigura astfel o aprovizionare stabilă și un acces rapid al pacienților la tratament”, a precizat compania farmaceutică,într-un comunicat de presă.

Medicamentul Favipiravir, produs de grupul Sun Pharma, are dublă indicație: în gripa sezonieră și în infecția cu SARS-CoV-2 și poate fi administrat atât în spital, cât și în ambulatoriu, datorită formei sale orale, la recomandarea medicului specialist sau de familie.

Favipiravir este un medicament eliberat doar pe bază de prescripție medicală, iar costul tratamentului este de maximum 200 de lei de pacient.

Sursa: 360medical.ro

Foto: www.europeanpharmaceuticalreview.com

Continue Reading

Sanatate

Eroii în alb, secerați de COVID 19

Published

on

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 16.700 de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Până în prezent, 320 de persoane au decedat din rândul celor pozitivate.

În urma centralizării datelor din toate spitalele și clinicile din județul Constanța, de la începutul pandemiei și până în acest moment au fost confirmate 811 cazuri de infectare în rândul personalului medical: medici (210), asistenți medicali (348) și personal auxiliar (253).

La nivelul județului Constanța, paturile pentru tratarea bolnavilor COVID-19 sunt distribuite astfel: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (120 – 125 ocupate, capacitate suplimentată), Spitalul de Pneumoftiziologie (100 – 79 ocupate), Spitalul Municipal Medgidia (150 – 133 ocupate), Spitalul Municipal Mangalia (111 – 99 ocupate), Spitalul Militar – Sistem Modular (56 – 42 ocupate) și Secția Exterioară Agigea (55 – 30 ocupate).

În urma coroborării datelor din DSP Constanța, unitățile medicale publice și cele private, în ultimele 24 de ore, în județul Constanța au fost realizate 1.420 de teste RT-PCR.

În acest moment, sunt 508 persoane internate, dintre care 499 din județul Constanța și 9 din alte județe. Facem mențiunea că persoanele din alte județe, dar internate în Constanța, sunt raportate în situațiile din județele de proveniență.

De asemenea, la nivelul județului sunt 3.614 persoane aflate în carantină la domiciliu. În această categorie sunt incluse persoane care s-au întors recent din zone cu risc epidemiologic ridicat, respectiv persoane care sunt considerate contacți direcți ai celor confirmați cu virusul SARS-CoV-2.

Totodată, un număr total de 6.003 persoane sunt izolate la domiciliu. Acestea reprezintă numărul de persoane confirmate cu noul coronavirus, dar care au fost externate.

Sursa: DSP Constanța

Foto: Lumea politica

Continue Reading

Actualitate

Noi reglementări pentru sporurile acordate personalului medico-sanitar și auxiliar implicat în gestionarea cazurilor Covid-19

Published

on

Executivul a aprobat o Hotărâre de Guvern care prevede, în perioada stării de alertă și a celei de urgență, acordarea sporului pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase, într-un procent cuprins între 75% şi 85% din salariul de bază, pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar din unitățile sanitare publice sau din structurile acestora, după caz, inclusiv pentru personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor cu COVID-19.

 

De asemenea, în aceeași perioadă, personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar din serviciile de ambulanță publice va beneficia de un spor în procent de 80%. Acordarea sporurilor se realizează fără eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, expertizarea locurilor de muncă.

 

Actul normativ mai prevede că, în cazul nerespectarii obligațiilor contractuale de către cabinetele medicilor de familie, casele de asigurări de sănătate cu care aceştia se află în relație contractuală pot aplica sancțiuni graduale, începând cu avertisment la prima constatare, diminuarea contractului cu 5% la a doua constatare și 10% la cea de-a treia.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta