Connect with us

Sanatate

Cine şi cum îi trata pe români în secolele trecute? Bărbierii

Published

on

Un loc de seamă în trecutul medical l-au avut bărbierii. În Occident, bărbierii erau instruiţi şi trimişi în război pentru a practica atât meşteşugul lor obişnuit, cât şi pentru a acorda îngrijire medicală răniţilor.

Aşa se explică de ce până la începutul secolului al XVII-lea, în Franţa aveau voie să practice medicina trei categorii: medicii cu titluri universitare, chirurgii fără titluri universitare (numiţi robe longue) şi bărbierii (numiţi robe courte).

În Germania, bărbierii chirurgi care însoţesc armatele purtau numele de „Feldscherer”, iar responsabilitatea lor era de a îngriji răniţii la fel ca orice medic. Mult mai târziu, în secolul XIX, această denumite intră şi în limba română sub forma „felcer”.

În Turcia, bărbierii-medici se numeau berber-bachi, iar la curtea Sultanului ei sunt consideraţi ca având al şaselea rang printre slujitorii de la Curte.

Pentru români, bărbierii, ca medici pricepuţi, au jucat un rol foarte important în trecut. Dr. Pompei Samarian spune despre ei că „au fost doctorii românilor buni pentru orice…ei sunt vracii de care pomenesc cărţile bisericeşti şi poezia populară”, până în secolul al XVII-lea.

Potrivit unui document datat 9 iunie 1436, se pare că centrul unde învăţau bărbierii medici era Braşovul. Despre importanţa bărbierilor vorbesc şi alte documente în care se explică faptul că atunci când ciuma bântuia Ardealul şi Moldova lui Alexandru Lăpuşnenu, ei erau cei care hotărau ce drumuri ar trebui închise astfel încât să se evite contagiunea.

În anii 1800, bărbierii continuă să fie numiţi doctori sau vraci prin regiuni izolate sau la marginea oraşelor acolo unde nu se găsesc medici şcoliţi special, doar că aceşti indivizi nu se mai bucură de faima de altădată. În Medicina şi farmacia din trecutul românesc, Volumul II, dr. Pompei Samarian notează că începând cu secolul XIX, rolul bărbierilor la spital este din ce în ce mai limitat. Astfel, la spitalul Colţea, bărbierul rade, curăţă şi spală la cap pacienţii şi slugile. Cu toate acestea, în oraşele mici sau la sat, bărbierul va continua să doctoricească pe mulţi o perioadă bună de timp.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Actualitate

WINBACK îmbunătăţeşte performanţa sportivilor!

Published

on

La clinica Cermed, se foloseşte terapia Winback în medicina fizică de reabilitare. Această metodă, dedicată în special sportivilor, ajută la eliminarea durerii, eliberarea tensiunilor și accelerează vindecarea încă de la prima utilizare.

Winback reduce la jumătate timpul necesar de reabilitare, reduce gradul de traumă și oferă sportivului o revenire mai rapidă și mai eficientă la activitatea fizică.

Mișcările de stimulare și relaxare refac structura bio-mecanică mai rapid și redau tonusul musculaturii. Terapia Winback este utilă pentru:

 • leziuni musculare
 • leziuni ale ligamentelor
 • rupturi musculare
 • entorse
 • fracturi
 • proteze
 • stresul acut post-traumatic
 • stresul cronic post-traumatic

În clinica Cermed poți beneficia de consultații, plan de tratament și medicina fizică de reabilitare (Fizioterapie și Kinetoterapie) în sistem CAS în limita fondurilor alocate.

Pentru programări sunt disponibile numerele de telefon:

 • 0241 663 332;
 • 0721 122 347;
 • 0341 992.

 

Continue Reading

Actualitate

AUR pentru SCJU Constanța

Published

on

Secția Clinică Neurologie a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”  Constanța a primit, din partea Organizației Europene de Stroke (AVC), premiul Angels, categoria „AUR”, pentru rezultatele obținute în tratamentul pacienților cu atac vascular cerebral (AVC).

,,De la sfârșitul anului 2018, de când derulăm programul de tromboliză și până în prezent, am efectuat aproape 200 de trombolize.  În majoritatea cazurilor evoluția a fost favorabilă iar pacienții noștri au acum o viață aproape de normalitate și asta datorită implicării întregii echipe din secția de Neurologie  dar și a colegilor din zona de Urgență și de la Radiologie. Distincția primită este defapt o recunoaștere a muncii de echipă, o dovadă a faptului că împreună putem  face mult bine!, a declarat conf. univ. dr. Any Docu Axelerad, medic șef secție Neurologie.

Doar 11 unități medicale din țara noastră au fost premiate de către Organizația Europeană de Stroke în acest an, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța fiind una dintre ele. Participarea la astfel de acțiuni le oferă medicilor posibilitatea de a identifica cele mai bune practici și de a împărtăși cunoștințe care îi vor ajuta să implementeze cele mai bune și noi  tratamente în domeniu.

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța susține inovația și ia în permanență toate măsurile astfel încât unitatea medicală să fie pregătită non stop să acorde asistenţă în cazurile de atac vascular cerebral și să aducă la cele mai înalte standarde tratamentul necesar acestei categorii de pacienți.

 

Continue Reading

Sanatate

Ziua Internațională a medicului de familie – 19 mai

Published

on

Ziua Internațională a medicului de familie reprezintă prilejul de a sublinia, încă o dată, importanța medicinei primare și a prevenției.
Medicul de familie trebuie să fie primul profesionist din sistemul sanitar la care pacientul se îndreaptă pentru consult, îndrumare și tratament.
Rolul esențial al cabinetului de medicină de familie este acela de a oferi asistenţă medicală. El are o importanță majoră în promovarea prevenției și a unui stil de viață sănătos.
Ministerul Sănătății apreciază activitatea medicilor de familie și cunoaște nevoile, dar și responsabilitățile, acestui sector. În anul 2022, bugetul pentru medicina de familie a fost majorat cu 22 de procente.
Tot în acest an, medicii de familie au fost implicați în testarea gratiută a persoanelor pentru COVID-19. În conformitate cu noile politici sanitare, de la 1 iulie 2022 vaccinarea anti-COVID-19 va fi realizată numai în cabinetele medicilor de familie.
Conducerea Ministerului Sănătății urmărește un parteneriat solid cu medicii de familie și, în această zi festivă, transmite salutul și respectul pentru acești profesioniști!

Continue Reading

Sanatate

12 mai – Ziua Internațională a Asistentului Medical

Published

on

Ziua de 12 mai este dedicată asistenților medicali, prilej pentru a le mulțumi și a ne exprima respectul față de contribuția acestora față de societate.
România are nevoie de asistenți medicali profesioniști, bine pregătiți și aproape de pacienți. Rolul asistentului medical în echipa medicală și în asigurarea tratamentului și monitorizarii pacienţilor este unul esențial. Mai mult, asistentul medical este alături de pacient și în procesul de consiliere și informare a acestuia.
În ultimii ani, asistenții medicali s-au aflat în centrul răspunsului la pandemie și au contribuit major la îngrijirile efectuate. De asemenea, s-a demonstrat, încă o dată, rolul vital al asistenților medicali în creșterea calitatii serviciilor de sănătate.
Ministrul Sănătății, prof. univ.dr. Alexandru Rafila a subliniat importanța unei realizării unei strategii de resurse umane în sănătate prin care se poate rezolva situația personalului din diferite sectoare ale asistentei medicale. Ministerul Sănătății are în vedere dezvoltarea de noi măsuri și programe pentru asigurarea condițiilor necesare în vederea exercitării profesiei de asistent la standarde ridicate , prin asigurarea confortului profesional.
Exprimăm un omagiu față de sacrificiul lucrătorilor din Sănătate căzuți la datorie în lupta împotriva pandemiei COVID-19.
Și-au făcut datoria cu prețul propriei vieți, ca adevărați eroi.
Gândul și recunoștința tuturor se îndreaptă către ei și familiile lăsate în urmă.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222