Connect with us

Sanatate

Cine şi cum îi trata pe români în secolele trecute? Bărbierii

Published

on

Un loc de seamă în trecutul medical l-au avut bărbierii. În Occident, bărbierii erau instruiţi şi trimişi în război pentru a practica atât meşteşugul lor obişnuit, cât şi pentru a acorda îngrijire medicală răniţilor.

Aşa se explică de ce până la începutul secolului al XVII-lea, în Franţa aveau voie să practice medicina trei categorii: medicii cu titluri universitare, chirurgii fără titluri universitare (numiţi robe longue) şi bărbierii (numiţi robe courte).

În Germania, bărbierii chirurgi care însoţesc armatele purtau numele de „Feldscherer”, iar responsabilitatea lor era de a îngriji răniţii la fel ca orice medic. Mult mai târziu, în secolul XIX, această denumite intră şi în limba română sub forma „felcer”.

În Turcia, bărbierii-medici se numeau berber-bachi, iar la curtea Sultanului ei sunt consideraţi ca având al şaselea rang printre slujitorii de la Curte.

Pentru români, bărbierii, ca medici pricepuţi, au jucat un rol foarte important în trecut. Dr. Pompei Samarian spune despre ei că „au fost doctorii românilor buni pentru orice…ei sunt vracii de care pomenesc cărţile bisericeşti şi poezia populară”, până în secolul al XVII-lea.

Potrivit unui document datat 9 iunie 1436, se pare că centrul unde învăţau bărbierii medici era Braşovul. Despre importanţa bărbierilor vorbesc şi alte documente în care se explică faptul că atunci când ciuma bântuia Ardealul şi Moldova lui Alexandru Lăpuşnenu, ei erau cei care hotărau ce drumuri ar trebui închise astfel încât să se evite contagiunea.

În anii 1800, bărbierii continuă să fie numiţi doctori sau vraci prin regiuni izolate sau la marginea oraşelor acolo unde nu se găsesc medici şcoliţi special, doar că aceşti indivizi nu se mai bucură de faima de altădată. În Medicina şi farmacia din trecutul românesc, Volumul II, dr. Pompei Samarian notează că începând cu secolul XIX, rolul bărbierilor la spital este din ce în ce mai limitat. Astfel, la spitalul Colţea, bărbierul rade, curăţă şi spală la cap pacienţii şi slugile. Cu toate acestea, în oraşele mici sau la sat, bărbierul va continua să doctoricească pe mulţi o perioadă bună de timp.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Actualitate

Hyperclinica MedLife Constanţa are un nou medic în echipă

Published

on

Echipa medicilor în specialitatea Obstetrică – ginecologie a Hyperclinicii MedLife urează ,,Bun venit!” medicului Adrian Neacşu.

Specialistul în Obstetrică – ginecologie, citându-l pe Grigore Vieru, mărturiseşte:

,,Mama este inceputul tuturor timpurilor, spunea Grigore Vieru, iar eu mi-am dorit să contribui, chiar dacă într-o proporţie infimă, la actul creaţiei.”.

Echipa medicală pentru specialitate Obstetrică–ginecologie, din cadrul Hyperclinicii MedLife Constanța, oferă servicii medicale, de la consultaţii de rutină, colposcopii, fertilizare in vitro, până la medicina materno – fetală, la nivel de excelenţă, bazate pe un suport tehnologic de ultimă generație.

Pentru programări, apelaţi Call Center-ul la numărul de telefon 0241 960 sau mergeţi la sediul Hyperclinicii Medlife Constanţa din Bd.Tomis, nr.79 – 81.

 

Continue Reading

Actualitate

Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa are un nou punct de lucru

Published

on

Pentru a veni în sprijinul sistemului medical, pe perioada sezonului estival, la sediul CN ACN SA a fost înființat un punct de lucru de staționare alocat Staţiei Centrale Constanţa.

Până pe 15 septembrie, un echipaj mobil de ambulanță va putea interveni cu promptitudine în acordarea de asistenţă medicală de urgenţă, prespitalicească, pentru întreaga comunitate din Zona Metropolitană Constanţa (cu precădere în zona de sud a municipiului Constanţa, precum și în zonele limitrofe).

 

 Maşina la care visezi, la un clik distanţă!
Apasă pe imagine şi primeşti oferta specială EXCLUSIV AUTO!

 

Punctul de lucru găzduit de Administraţia Canalelor Navigabile, a fost înfiinţat având în vedere că la solicitările de urgență majoră, prima ambulanță trebuie să ajungă într-un interval de timp cât mai scurt, iar în perioada sezonului estival traficul rutier este extrem de îngreunat în acest perimetru.

 

Continue Reading

Actualitate

Hyperclinica MedLife Constanţa şi-a mărit echipa!

Published

on

De curând, echipa medicilor în specialitatea Obstetrică – ginecologie a Hyperclinicii MedLife Constanţa s-a extins şi urează ,,Bun venit!” medicilor Carmelina Constandin şi Iulia Berescu.

Aşa cum au declarat, cele două şi-au ales această specialitate din pasiune şi din dorinţa de a oferi femeilor de toate vârstele servicii medicale de calitate.

 

,,Am studiat medicina din pasiune, nu mi s-a părut niciodată grea, pentru că am învăţat cu drag, iar specializarea obstetrică-ginecologie mi-am dorit-o încă din primul an de facultate. Primul ţipăt al unui copil a fost şi va rămâne sunetul meu preferat!”, mărturiseşte dr.Carmelina Constandin.

 

,,Am ales această specialitate din dorinţa de a oferi pacientelor servicii medicale de calitate, bazate pe cele mai  noi date din literatura de specialitate. Doresc să le fiu aproape femeilor de toate vârstele, şi în special tinerelor care au nevoie de consiliere şi viitoarelor mămici.”, spune dr. Iulia Berescu.

Echipa medicală pentru specialitate Obstetrică–ginecologie, din cadrul Hyperclinicii MedLife Constanța, oferă servicii medicale, de la consultaţii de rutină, colposcopii, fertilizare in vitro, până la medicina materno – fetală, la nivel de excelenţă, bazate pe un suport tehnologic de ultimă generație.

 

 

Continue Reading

Actualitate

“Donaţi sânge şi ţineţi lumea pulsând!”

Published

on

De Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, Colegiul Medicilor din România lansează un apel public pentru conştientizarea importanţei donării de sânge în rândul persoanelor a căror stare de sănătate permite acest lucru.

Potrivit statisticilor, România ocupă printre ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte donarea de sânge. Astfel, medicii trag un semnal de alarmă că, de multe ori, pacienţi care au nevoie acută de sânge trebuie să amâne diverse proceduri medicale sau tratamente.

“Avem lipsă de sânge în spitale, iar numărul donatorilor este încă foarte mic. Zilnic aud de la colegii mei: Nu avem sânge! Haideţi să ne unim forţele şi să preschimbăm “Nu avem sânge” în “Avem sânge”! Ca medic hematolog, văd zilnic cât de importantă este existenţa unor cantităţi suficiente de sânge atunci când ai nevoie. Haideţi, toţi cei care putem să donăm sânge, să fim implicaţi în viaţa comunităţii, pentru că donarea de sânge înseamnă şi responsabilitate!”, declară prof. univ. dr. DANIEL CORIU, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), medic hematolog.

Anul acesta, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge se desfăşoară sub sloganul “Donaţi sânge şi ţineţi lumea pulsând!”

Colegiul Medicilor din România, ca for reprezentativ al corpului medical din ţară, le mulţumeşte celor care donează sânge şi prin actul voluntar pe care îl realizează, contribuie anual la salvarea de vieţi.

sursa foto: basilica.ro

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222