Connect with us

Diverse

Cine concurează la Ursul de Aur

Published

on

Site-ul oficial al competiţiei anunţă că programul competiţiei oficiale a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de la Berlin a fost publicat şi 17 filme în regia unor personalităţi precum Fatih Akin, François Ozon, Isabel Coixet şi Zhang Yimou, concurează pentru un premiu Ursul de Aur.

Potrivit acelaiaşi surse, din cele 17 pelicule, şase lungmetraje vor fi prezentate în afara competiţiei, în timp ce 20 dintre aceste filme, produse sau coproduse de 25 de ţări, vor fi prezentate în premieră mondială.

Un detaliu de remarcat este că din cele 17 filme din competiţie, şapte au regizori femei. De asemenea, actriţa franceză Juliette Binoche este preşedintele juriului competiţiei, însă nu au fost anunţaţi şi restul membrilor din juriu.

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de film de la Berlin va avea loc în perioada 7 – 17 februarie.

Mai jos sunt filmele din selecţia oficială a Festivalului de la Berlin 2019:

“Yi miao zhong (One Second)”, de Zhang Yimou (China)

“Der Boden unter den Füßen/ The Ground beneath My Feet”, de Marie Kreutzer (Austria)

“Di jiu tian chang/ So Long, My Son”, de Wang Xiaoshuai (China)

“Elisa y Marcela/ Elisa & Marcela”, de Isabel Coixet (Spania)

“Der Goldene Handschuh/ The Golden Glove”, de Fatih Akin (Germania/ Franţa)

“Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija/ God Exists, Her Name is Petrunya”, de Teona Strugar Mitevska (Macedonia/ Belgia/ Slovenia/ Croaţia/ Franţa)

“Grâce à Dieu/ By the Grace of God”, de François Ozon (Franţa)

“Ich war zuhause, aber/ I Was at Home, But”, de Angela Schanelec (Germania/ Serbia)

“The Kindness of Strangers”,de Lone Scherfig (Danemarca/ Canada/ Suedia/ Germania/ Franţa) – filmul de deschidere

“Kız Kardeşler/ A Tale of Three Sisters”, de Emin Alper (Turcia/ Germania/ Olanda/ Grecia)

“Mr. Jones”, de Agnieszka Holland (Polonia/ Marea Britanie/ Ucraina)

“Öndög”, de Wang Quan’an (Mongolia)

“La paranza dei bambini/ Piranhas”, de Claudio Giovannesi (Italia)

“Répertoire des villes disparues/ Ghost Town Anthology”, de Denis Côté (Canada)

“Synonymes/ Synonyms”, de Nadav Lapid (Franţa/ Israel/ Germania)

“Systemsprenger/ System Crasher”, de Nora Fingscheidt (Germania)

“Ut og stjæle hester/ Out Stealing Horses”, de Hans Petter Moland (Norvegia/ Suedia/ Danemarca)

“Varda par Agnès/ Varda by Agnès”, de Agnès Varda (Franţa) – documentar, în afara competiţiei

“Vice”, de Adam McKay (SUA) – în afara competiţiei

“L’adieu à la nuit/ Farewell to the Night”, de André Téchiné (Franţa/ Germania) – în afara competiţiei

“Amazing Grace”, de Alan Elliott (SUA) – documentar, în afara competiţiei

“Marighella”, de Wagner Moura (Brazilia) – în afara competiţiei

“The Operative”, de Yuval Adler (Germania/ Israel/ Franţa/ SUA) – în afara competiţiei

În 2018, trofeul Ursul de Aur i-a revenit lungmetrajului “Nu mă atinge-mă/ Touch me not”, al regizoarei Adina Pintilie, care a primit şi premiul pentru cel mai bun film de debut.

sursa: Mediafax.ro

sursa foto: corn.org, wikipedia.org

 

 

 

Diverse

Mircea Caragea, decanul de vârstă al marinarilor militari împlinește 102 ani!

Published

on

Sărbătoare în cadrul Forțelor Navale Române. Contraamiralul în retragere Mircea Caragea a ajuns la venerabila vârstă de 102 ani și este singurul veteran de război în viață al Forțelor Navale Române care a slujit țara, cu onoare și cu cinste, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la bordul navelor militare.

Născut la data de 18 ianuarie 1919, în comuna Șelari, județul Dâmbovița, Mircea Caragea a îmbrăcat uniforma militară și a urmat cursurile Liceului Militar „Dimitrie Sturza” din Craiova (1930-1938), iar pentru că iubea marea, în anul 1938, s-a hotărât să
urmeze cursurile Școlii Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța. Pentru marinarul veteran Mircea Caragea, cea mai frumoasă amintire este faptul că a participat la primul marș de instrucție al navei-școală „Mircea”, desfășurat în anul 1939, navă despre care îi place să spună că „este cu doar 20 de ani mai bătrân decât velierul” și că „dragostea
pentru nava-școală „Mircea” este perenă și necondiționață la orice vârstă, pentru oricine a avut privilegiul să se afle la bordul său”.

După absolvirea școlii navale, în anul 1940, prima funcție pe care a îndeplinit-o tânărul ofițer Caragea a fost la bordul canonierei „Eugen Stihi”, apoi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a participat la numeroase acțiuni de luptă, fiind îmbarcat, succesiv, la bateria de coastă „Vulturul” și la bordul distrugătoarelor „Mărăști” și „Regina Maria”.

În perioada 1941-1944, actualul decan de vârstă al amiralilor României a participat la numeroase misiuni de respingere a atacurilor aeriene inamice, în zona Constanței, la misiuni de aprovizionare cu munitie, echipament și alimente a trupelor române care luptau împotriva sovieticilor pe frontul de est, precum și la Operațiunea 60.000, cea mai mare acțiune militară maritimă executată de Marina Militară Română pentru evacuarea trupelor combatante și a civililor români din Peninsula Crimeea (aprilie – mai 1944). Pentru faptele sale deosebite de vitejie,
citate pe ordin de zi pe unitate în timpul participării la misiunile din cel de-Al Doilea Război Mondial, Mircea Caragea a fost decorat de Regele Mihai I al României, în anul 1944, cu „Steaua României”, cel mai vechi Ordin Național al țării noastre, precum și cu Ordinul „Coroana României”.

În semn de apreciere a faptelor de vitejie realizate în cel de-Al Doilea Război Mondial, precum şi pentru exemplara sa conduită civică, Președintele României i-a conferit, în anul 2019, contraamiralului Mircea Caragea Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer cu însemn de pace.

Continue Reading

Actualitate

Blue Monday, cea mai depresivă zi din an

Published

on

An de an, a treia zi de luni din ianuarie este considerată a fi cea mai depresivă zi a anului. Teoria sau fenomenul intitulat “Blue Monday” a apărut în 2005, atunci când un psiholog din Marea Britanie a întocmit o formulă matematică pentru a calcula cele mai dificile zile ale unui an.

În urma acestei teorii, fenomenul “Blue Monday” a luat amploare la nivel mondial, iar dovadă stau şi statisticile destul de grăitoare: Ultimul sondaj, realizat pe 2.000 de persoane, arată că doar 5% dintre acestea se regăsesc în acest moment în cea mai fericită perioadă a anului.

Motivele din spatele celei mai depresive zi a anului sunt numeroase şi destul de întemeiate, susţin oamenii de ştiinţă. Printre acestea se numără: angajamentele sau promisiunile făcute de Anul Nou şi neîndemplinite până în acest moment, planurile de dietă la care oamenii au renunţat ulterior, situaţia financiară precară specifică fiecărui început de an, vremea mohorâtă şi nu în ultimul rând, în cele mai dese cazuri, perioada destul de lungă până la viitoarea vacanţă planificată.

În încheiere, încercând să conturăm o notă pozitivă, trebuie să amintim că, potrivit specialiştilor, cea mai fericită zi din an va fi pe 17 iunie, cea de-a treia zi de vineri din luna lui “cireşar”.

sursa foto: lboro.ac.uk

Continue Reading

Actualitate

În sprijinul persoanelor fără adăpost

Published

on

În condițiile în care temperaturile continuă să scadă, tot mai multe persoane fără adăpost se îndreaptă spre centrele sociale. În Constanța, Centrul permanent pentru persoanele fără adăpost “Sfânta Filofteia” poate găzdui 25 de persoane, cu respectarea măsurilor de distanțare fizică impuse de contextul actual.

Persoanele fără adăpost beneficiază de apă caldă, căldură, hrană și haine de schimb. Este obligatoriu ca oamenii să vină prin Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic Județean Constanța cu fișă pe care să fie specificat apt pentru colectivitate, cu rezultatul negativ al testului rapid Covid -19 și să nu necesite îngrijire medicală.

Conform Regulamentul de organizare şi funcţionare beneficiarii serviciilor sociale acordate în adăpostul de noapte sunt:

– persoanele fără adăpost, cu domiciliul/reşedinţa înregistrată în actele de identitate pe raza municipiului Constanța, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: sunt persoane care nu au o locuinţă, trăiesc în stradă, spaţii publice, precum parcuri, scări de bloc, canale, imobile dezafectate sau nelocuite, care nu au acces imediat la o formă de locuire.

– persoanele fără adăpost, fără acte de identitate, identificate în evidenţele poliţiei locale, cu ultimul domiciliu/reşedinţa în municipiul Constanța.

– prin excepţie, persoane fără adăpost cu adresa de domiciliu în altă unitate administrativ-teritorială, identificate pe raza municipiului Constanța, pe perioada sezonul rece noiembrie – martie, în funcţie de locurile disponibile.

sursa foto: Primăria Constanța

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta