Unele dintre cele mai importante din punct de vedere istoric edificii au fost distruse din greșeală de către om.
Printre acestea se numără „camera de chihlimbar” din Berlin. Construită în anul 1701 de către Frederic I, primul rege al Prusiei, camera era decorată cu panouri de chihlimbar, decorate cu frunze din aur, pietre prețioase și oglinzi.
Considerată „cea de-a opta minune a lumii” a fost, în anul 1943 mutată, prin ordinul lui Adolf Hitler, însă persoana desemnată să coordoneze operațiunea a fugit din țară. Iar un an mai târziu, Konigsbergul a fost bombardat de aviația britanică, unde a fost distrusă clădirea în care era amplasată celebra cameră.
Un al doilea lucru distrus și care nu a mai putut fi recăpătat a fost codicele mayasaș ce a fost ars de un episcop fanatic. Mayașii erau cunoscuți pentru cunoștințele lor avansate de arhitectură, matematică și astronomie. Această civilizație folosea un sistem extrem de complex de scriere hieroglifică și își transmitea cunoștințele prin intermediul codicelor.
Landa, un episcop spaniol catalogat drept fanatic credea că civilizația mayașă „se închina diavolului” și prin urmare a ordonat arderea toturor codicelor și a imaginilor de cult create de mayași. Doar patru cărți mayașe au scăpat de foc: Codicele de la Dresda, Codicele de la Madrid, Codicele de la Paris și Codicele Grolier.
Pe locul al treilea se situează scrierile lui Ahimede care au fost șterse di acoperite cu rugăciuni. Arhimede a fost un matematician, inginer și om de știință grec care a trăit în secolul al III-lea î.e.n. Acesta obișnuia să-și relateze cercetările și descoperirile sub forma unor scrisori adresate contemporanilor săi. În jurul anului 530, arhitectul grec Isidor din Milet a adunat toate aceste scrisori într-un singur manuscris.
în 1229, un călugăr avea să-l distrugă din ignoranță, neînțelegând textul. Călugărul l-a șters de pe pergament. Apoi, a îndoit paginile în două, le-a legat din nou și le-a folosit pentru a scrie un text religios. Din păcate, aceasta era o practică răspândită, în vremurile în care papirusul era ceva rar.
Un edificiu care nu mai există în ziua de azi este una din casele lui Shakespeare. Situată în Stratford-upon-Avon, casa New Place a fost construită în 1483 de Sir Hugh Clopton. Este faimoasă pentru că aici și-a petrecut ultima parte din viață William Shakespeare.
După moartea lui Shakespeare, clădirea a avut mai mulți proprietari. Ultimul dintre aceștia a fost reverendul Francis Gastrell. Deoarece era deja cunoscută drept ultima reședință a lui Shakespeare, casa New Place a devenit loc de pelerinaj pentru mulți vizitatori. Ca gest de sfidare față de oamenii care-i invadau intimitatea în fiecare zi, Gastrell a tăiat un dud care fusese plantat de Shakespeare. Furioși, localnicii au spart ferestrele casei. Drept răzbunare, Gastrell a demolat casa în 1759.
Din nefericire și o piramidă mayașă a fost transformată în material de construcții. Piramida, care era construită din calcar și avea înălțimea de aproape 20 de metri, a fost demolată cu buldozerul.
Costrucția avusese rolul de templu și fusese edificată în jurul anului 250 î.e.n. Deoarece piramida fusese construită din calcar de cea mai înaltă calitate, compania de construcții a considerat că este o sursă excelentă de piatră, așa că au demolat-o. Potrivit arheologilor, distrugerea piramidei a compromis iremediabil valoarea științifică a sitului de la Noh Mul.
Sursa foto: youtube.com