Connect with us

Traditii romanesti

Chec cu apă minerală

Published

on

Ingrediente:

3 ouă

200 g zahăr

5 linguri ulei

2 linguri cacao

1 plic praf de copt

1 plic zahăr vanilat

320 g făină

250 ml apă minerală

coajă de lămâie

Mod de preparare:

1. Cu ajutorul unui mixer, batem ouăle. Adăugăm zahărul, uleiul, coaja de lămâie, apa minerală și amestecăm foarte bine.

2. Adăugăm praful de copt, zahărul vanilat, făina și mixăm până la omogenizare.

3. Turnăm 3 sferturi din cantitatea de aluat, într-o formă de chec tapetată cu hârtie de copt. În aluatul rămas, adăugăm pudra de cacao și amestecăm. Turnăm compoziția peste stratul de aluat inițial și facem un model cu ajutorul unei furculițe.

4. Coacem la temperatura de 175 de grade, timp de 35 de minute.

Actualitate

4 Octombrie: Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc

Published

on

În 2020, Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc este sărbătorită, în România, în prima duminică a lunii octombrie, respectiv la 4 octombrie. Evenimentul a fost instituită prin Legea nr. 79/2019 și promulgat de preşedintele Klaus Iohannis prin Decretul nr. 395 din 24 aprilie 2019.

Totodată, actul normativ stabileşte şi definiţia vinului românesc: “În sensul prezentei legi, prin vin românesc se înţelege vinul obţinut din struguri proveniţi în proporţie de 100% din România şi care are inscripţionat pe etichetă drapelul României”.

“Este un prilej perfect pentru parteneriate public-private prin care să celebrăm gastronomie românească altfel decât în fața grătarului cu paharul de tulburel în mână. Putem organiza dezbateri, conferințe, expoziții tematice, lansări de carte etc. Mi-aș dori ca restaurantele să se folosească de acest pretext pentru a prezenta meniuri special concepute pentru această zi”, a declarat Cosmin Dragomir (gastroart.ro).

“Este un pas important pentru ne stabili identitatea culinară națională, regională, locală și microlocală. Promovarea gastronomiei și a vinurile autohtone se face după ureche, după cum îl taie capul pe fiecare. Poate e timpul să avem un concept robust și atractiv pentru potențialii turiști, o strategie pe termen scurt, mediu și lung care să fie în folosul tuturor”, este de părere și Chef Nico Lontras, primul profesionist român care a deschis dezbaterea publică privind nevoia de restaurare și valorificare a gastronomiei de la noi din țară.

Sursa: gastroart.ro

 

 

 

Continue Reading

Traditii romanesti

A început postul Adormirii Maicii Domnului!

Published

on

Astăzi este prima zi a postului Adormirii Maicii Domnului ce are o durată de două săptămâni şi se încheie de praznicul Adormirii Maicii Domnului, în ziua de 15 august.  

Postul ne aduce aminte de virtuţile alese ale Preasfintei Fecioare precum şi de postul ţinut de către Maica Domnului, prin care s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice.

Ca vechime, este de dată mai recentă faţă de celelalte posturi de peste an. Originea lui se situează undeva în secolul V, odată cu dezvoltarea cultului Maicii Domnului. Uniformizarea rânduielilor bisericeşti cu privire la acest post s-a petrecut în anul 1166, la un sinod local din Constantinopol.

Conform tradiției, în Postul Adormirii Maicii Domnului nu este bine să speli haine cu mâna, să consumi preparate din carne și nici să faci treabă în casă în timpul slujbelor de peste zi de la biserică. Nu se fac nunți, botezuri și alte petreceri. Sunt interzise toate evenimentele care implică dans și voie bună, căci sunt considerate o lipsă de respect față de Fecioara Maria.

Se consumă în special hrană uscată, dar doar după ora 15:00. Până la această oră este bine să nu mâncăm nimic, ci doar să ne rugăm și să ne împăcăm cu cei pe care i-am supărat. Este și o zi benefică pentru păreri de rău și reconcilieri.

Canoanele Bisericii prescriu dezlegare la peşte în data de 6 august, la praznicul Schimbării la Faţă a Domnului.

Continue Reading

Actualitate

Sărbătoarea Deltei … în inima Ardealului!

Published

on

Muzeul ASTRA organizează în acest weekend o serie de ateliere interactive gastronomice, în cadrul evenimentului Sărbătoarea Deltei, ediţia a IV-a. Participă trei pescari lipoveni/ucraineni din Delta Dunării, care vor prezenta aici reţete culinare vechi din satele Mila 23, Letea şi Caraorman. Cei trei vor pescui cu setca şi vintirele prin lacul din muzeul în aer liber, la fel cum procedează pe canalele şi pe lacurile din Delta Dunării.

,,Vor fi trei zile în care vom reliefa povestea pescuitului, a pregătirii peştelui şi a preparatelor tradiţionale din peşte alături de lipoveni şi ucraineni din satele Deltei. Începem cu Malasolcă (un fel de rasol din peşte). Mâncarea cunoscută la haholi şi la lipoveni drept malasolca înseamnă cartofi fierţi în coajă, peşte şi mujdei. (…). Vom continua cu o ciorbă de peşte ca-n Delta Dunării. Recomandarea lipovenilor: prima dată se mânâncă peştele, cu mâna, apoi se consumă ciorba propriu-zisă! Evident că în prealabil se cuvine să ne spălăm pe mâini şi să respectăm toate normele sanitare impuse în această perioadă specială.”, a declarat Lucian Robu, director Muzeul Astra.

Vineri, 26 iunie, pescarii vor prinde şi vor conserva peştele între orele 8:00 şi 12:00, pentru ca apoi, sâmbătă, 27 iunie, şi duminică, 28 iunie, să-l pregătească la Târgul de Ţară din Muzeul ASTRA, între orele 11:00 şi 17:00.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta